- 06 Jan 2006, 01:46
Jutros dok sam prevrtao knjizare u potrazi za odgovarajucom knjigu koju bih mogao sestri pokloniti kao zakasenli novogodisnji poklon, video sam da je NIN izdao deset najboljiih romana koji su dobili njihovu nagradu za roman godine - zaista dobar izbor, kao i to da su objavili "off NIN" ediciju, deset romana koji NISU dobili NINovu nagradu, a trebali su. To me je navelo da postavim temu sa sledecim pitanjem: ko je po vama trebao da dobije Nobelovu nagradu za knjizevnost, a nije?
Zivi pisci ne dolaze u obzir zato sto jos uvek ima sanse da je dobiju (makar i teoretske), te teska srca moram eliminisati Kunderu, Apdajka, Ljosu, Salmana Ruzdija...
Zasto je doticni pisci nisu dobili, nije vazno; neki od onih koje sam odabrao prosto nisu bili otkriveni u vreme kada su bili zivi, neki su bili politicki nepodobni, neki su prosto zaobidjeni iz nekih misterioznih, nikom jasnih razloga. Vazno je da su pisci stvarali u XX veku i da su mogli da je dobiju, da je bilo neke kosmicke pravde.
Dakle, ako za trenutak sebe stavim u poziciju nekog ko bi mogao da ispravi nepravde svedske Akademije, dodelio bih nagrade posthumno, sledecim piscima:
1. Danilo Kis
2. Vladimir Nabokov
3. Horhe Luis Borhes
4. Dzejms Dzojs
5. Bruno Sulc
6. Franc Kafka
7. Ana Ahmatova
8. Osip Mandeljstam
9. Ezen Jonesko
10. Konstantin Kavafi
Zivi pisci ne dolaze u obzir zato sto jos uvek ima sanse da je dobiju (makar i teoretske), te teska srca moram eliminisati Kunderu, Apdajka, Ljosu, Salmana Ruzdija...
Zasto je doticni pisci nisu dobili, nije vazno; neki od onih koje sam odabrao prosto nisu bili otkriveni u vreme kada su bili zivi, neki su bili politicki nepodobni, neki su prosto zaobidjeni iz nekih misterioznih, nikom jasnih razloga. Vazno je da su pisci stvarali u XX veku i da su mogli da je dobiju, da je bilo neke kosmicke pravde.
Dakle, ako za trenutak sebe stavim u poziciju nekog ko bi mogao da ispravi nepravde svedske Akademije, dodelio bih nagrade posthumno, sledecim piscima:
1. Danilo Kis
2. Vladimir Nabokov
3. Horhe Luis Borhes
4. Dzejms Dzojs
5. Bruno Sulc
6. Franc Kafka
7. Ana Ahmatova
8. Osip Mandeljstam
9. Ezen Jonesko
10. Konstantin Kavafi