Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By vivaldi
Prenosi Glas javnosti 24.12.2005.
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/sr ... 2301.shtml

BEOGRAD - Stupanjem na snagu Zakona o oglašavanju, od sutra ?e, tri meseca nakon usvajanja ovog zakona, kona?no biti zabranjeno reklamiranje duvana, duvanskih proizvoda i alkohola u Srbiji. Svi borci za zaštitu zdravlja kona?no ?e mo?i da odahnu jer od nedelje na televizijama, radio-stanicama, u novinama, na bilbordima, na autobusima gradskog prevoza, na nalepnicama, knjigama, ali i ode?i ne?e smeti da se reklamiraju ovi, ina?e najve?i poroci, naše nacije, ali i sveta.

Jedan od dosadašnjih apsurda apsolutno ne?e biti dozvoljen, a to je da duvanska industrija i proizvoða?i alkohola više ne?e smeti da sponzorišu sportiste, sportske manifestacije, ali ni aktivnosti maloletnika i neke aktivnosti ?iju publiku ?ine pretežno maloletnici. Takoðe, žigovi proizvoða?a duvana i alkohola ne bi smeli da se naðu na drugom mestu, osim na samom proizvodu, a zabranjeno je i besplatno deljenje duvanskih proizvoda i alkohola i prodaja po povlaš?enim cenama.

Kršenje ovih, ali i mnogih drugih odredbi zakona može proizvoða?a da košta od 100.000 do tri miliona dinara. Ubudu?e ?e najmanje na tre?ini površine paklice duvana morati da budu navedene štetne posledice konzumiranja duvana, a bi?e zabranjeno prikazivanje ili oponašanje pušenja u oglasnim porukama, kao i prikazivanje duvanskih proizvoda, njihove ambalaže ili duvanskog dima.

Što se alkoholnih pi?a ti?e, bi?e dozvoljeno reklamiranje piva i vina, u periodu od 18 do 06 sati ujutru. Reklame za ove najprodavanije alkoholne napitke ne?e smeti da se pojave ni slu?ajno u emisijama za decu, na sredstvima javnog prevoza, u školama, ali i na udaljenosti manjoj od 100 metara od vrti?a, škole ili zdravstvene ustanove. To isto važi i za bioskope i pozorišta gde se izvode predstave pre 20 sati, u javnim parkovima i igralištima, u emisijama namenjenim voza?ima, a u oglasnim porukama ne?e smeti ni da se prikazuje upotreba ili oponašanje upotrebe alkoholnih pi?a.

Ono što ?e najviše da obraduje pacijente jeste to da razni nadrilekari, samozvani medicinski eksperti, kao i razni proizvoða?i lekova i medicinskih sredstava ne?e mo?i da ih obmanjuju. Novim Zakonom o oglašavanju ne?e mo?i da se reklamira da lekovi imaju odreðena svojstva a da to nemaju, ne?e mo?i da ih reklamama mame na veoma uspešne metode, jer je novim zakonom zabranjeno reklamiranje i stru?no-medicinskih postupaka zdravstvene zaštite, ali i tradicionalne i alternativne medicine. Efikasnost metoda le?enja mo?i ?e da se saopšti samo na stru?nim i nau?nim skupovima i objavljivati u stru?nim i nau?nim ?asopisima.

(mislim da je ova tema ipak za DiP)
Korisnikov avatar
By vivaldi
Za nas, bitan momenat u ovom Zakonu je onaj koji se tice nacela zabrane diskriminacije
Zakon o oglasavanju
Clan 7. Nacelo zabrane diskriminacije

Oglasavanje ne moze, posredno ili neposredno, da podstice na diskriminaciju po bilo kom osnovu, a narocito, na osnovu rase, boje koze, pola, nac. pripadnosti, drustvenog porekla, rodjenja, veroispovesti, politickog ili drugog ubedjenja, imovinskog stanja, kulture, jezika, starosti, psihickog ili fizickog invaliditeta.

Ne moze se odbiti objavljivanje odnosno emitovanje oglasne poruke zbog rasne, nacionalne ili etnicke pripadnosti, pola ili drugog licnog svojstva lica koje trazi objavljivanje odnosno emitovanje oglasne poruke.
Ponovo je preskocena zabrana diskriminacije po osnovu sexualnog opredeljenja, odnosno isto je svrstano u "bilo koji osnov" i "druga licna svojstva".

To, teorijski, znaci da se zabrana diskriminacije odnosi i na lgbt populaciju, no ako su "bilo koji osnovi" potpuno ravnopravni, otkud potreba da se narocito isticu neki od njih. :wow: :barf:

Bajdvej, za nepridrzavanje nekog od nacela (osim zabrane diskriminacije, pominju se i neka druga, kao zabrana povrede morala, povrede konkurencije, zabrana zloupotrebe poverenja...) predvidjena je novcana kazna od 100.000 do 1.000.000 dinara.
By fazza
Ako je u pitanju ista stvar, a trebalo bi da jeste, onda bi taj zakon trebalo da
pochne da se primenjuje vecheras od ponoci.

Danas sam na poslu povrshno pogledao naredbu u vezi novog Zakona o
oglashavanju, tako da se ne secam svih detalja, ali ono shto je najbitnije,
u toku jednog sata moguce je emitovati blok reklama od najvishe 12 minuta,
a ono shto ne moze da stane izbacuje se i ne prebacuje se u druge EPP
termine. Seche serija danas isto nismo radili, a svi EPP blokovi koje smo imali
znachajno su redukovani.

Valjda ce ovo imati nekakvog efekta i na televiziju Pink koja nas je do sada
nemilosrdno bombardovala sechama serija i filmova kad god im padne na
pamet. Od sutra nece moci...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by fazza
u toku jednog sata moguce je emitovati blok reklama od najvishe 12 minuta,
Valjda ce ovo imati nekakvog efekta i na televiziju Pink
Meni je najvažnije da to ima efekta na B92... doduše sad se pojavio onaj drugi Votson pa sam :serlok: umesto Šerloka (koji se podgojio kao prasac) gledao Grumpy Old Men specijalku za Boži? na BBC... Kako je to dobro... (bio je i onaj ?ika koga sam sad skinuo sa avatara).
Elem, ponekad pogledam Darmu i Grega dok ?ekam da po?nu Posebne žrtve... nikad ne vidim kraj jer upadne taj kilometarski blok reklama... tako da nikad ne znam kako se epizode te serije završavaju...
(ko ih ne zna, to je kao neka vrsta Vil i Grejs gde je Vil strate :closet: i oni su u braku)
Korisnikov avatar
By Rei
Elem, ponekad pogledam Darmu i Grega dok ?ekam da po?nu Posebne žrtve... nikad ne vidim kraj jer upadne taj kilometarski blok reklama... tako da nikad ne znam kako se epizode te serije završavaju...
(ko ih ne zna, to je kao neka vrsta Vil i Grejs gde je Vil strate :closet: i oni su u braku)
Pa tu seriju ne prekidaju reklamama, imaju sponzora i puste njihovu reklamu pre i posle serije. A sa komentarom u zagradi se slazhem, ali ipak nije serija za bacanje. :)

A zakon sam mislio da tek posle NG stupa na snagu? Super ako je to danas bilo! Mada danas uopshte nisam gledao nashe kanale (bili lepi bozhicjni filmovi na Hrvatskim : ) pa nisam primetio ima li promena.
I jel vishe nece moci da bude Fast Vremenska prognoza, Fast Sportisimo, Fast Svako Drugo Sranje Na Televiziji? Yee :)
Korisnikov avatar
By unic0rn
Mislim da bi to trebali da uradimo i na forumu, zabranimo avatare s cigaretama, da ne kvarimo omladinu :elektro: :elektro: :skorpija: :skorpija: :skorpija: :osama:
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by unic0rn
Mislim da bi to trebali da uradimo i na forumu, zabranimo avatare s cigaretama,
a kleptomanija? Ništa? :lukavi:
da ne kvarimo omladinu
Nikako.
Hvala Bogu da imamo vako mudre starce da mudro zbore :hail:
Korisnikov avatar
By spark
ovo o diskriminaciji je jako bitno...

secam se da smo u vezi beogradskog prajda diskutovali zasto nismo mogli da zakupimo bilborde, a jos mi je i atila kovac svojevremeno pricao kako nije uspeo da iste zakupi, ni u ns, ni u bgd...

stalno su se reklamne agencije vadile izgovorom da brinu za svoje bilborde, iako su oni osigurani i iako je duznost policije da stiti imovinu i iako te iste bilborde stalno ostecuju kad god su izbori ili kad neka nvo postavi "provokativniju" kampanju - povratak u hrvatsku, genocid u srebrenici i slicno...

naravno, radujem se sto ce serije moci normalnije da se gledaju, a ne sa toliko reklama da zaboravim sta i zasto gledam... do duse, ja i ne gledam nesto puno serijskog programa...

naravno, u sveri medija ima jos dosta da se radi... da se srede frekvencije, da se dodele nacionalne frekvencije, uredi kablovski sistem i sta vec jos, verovatno mnogi od vas znaju mnogo vise od mene...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by At0S
... Darmu i Grega... Pa tu seriju ne prekidaju reklamama, imaju sponzora i puste njihovu reklamu pre i posle serije.
E onda imaju problema sa tranzicijom iz jedne epizode u drugu (samo preseku pa gde padne?) Ja znam da ne vidim odjavnu špicu niti imam ose?aj closure-a
danas uopshte nisam gledao nashe kanale (bili lepi bozhicjni filmovi na Hrvatskim : )
Bi?e ih još danas :)

Evo pregleda programa za danas (to sam copy pastovao iz mog word fajla, pa možda nešto ne?ete razumeti):

10.30-13.15 HRT2 Moje pesme, moji snovi
11.00-11.30 RTS2 Medvedi?i koji su spasili Boži?
11.00-13.00 National Geographic Kalahari
15.00-16.00 Animal Planet Divlja Indija
16.50-18.35 HRT1 Kako je Grin? ukrao Boži?
17.10-17.45 BBC Prime Slonovi - skrivena kamera u krdu
17.30-19.15 Halmark deda Mraz traži mladu
17.45-19.00 BBC Prime Izgubljeni svet Artura Konana Dojla, prva epizoda
17.55-19.30 HRT2 Gospoðica Marpl
19.00-20.00 Viasat history Kako je po?eo Boži?
19.00-20.00 Animal Planet Lindalov rodoslov, specijalka
19.00-19.30 BBC Prime Last of the summer wine
19.30-19.55 HRT2 Štrumpfovi
20.00-20.30 BBC RICK STEIN'S FOOD HEROES Rick visits a cob nut orchard in Kent, samples the cockles, and jellied eels; smoked bacon; traditional medlar jelly. cooks partridge with chestnuts, cabbage and smoked bacon
20.15-22.00 Halmark Mjuzikl o Skrudžu
21.00-23.00 Viasat History Neobi?ni slu?aj Šerloka Holmsa
21.00-21.55 BBC Prime Vicar of Dibley, boži?na specijalka
21.00-22.00 Animal Planet Divlja Indija
21.55-22.55 BBC Prime Grumpy old women, specijalka za Boži?
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by jukie
Jukie,
Bas si mi ulepsao danasnji dan :tamoamo: Ja sam tek uvela kablovsku pa se tek navikavam da je imam... A jedan od razloga mi je bio sto na HRT2 ima cesto Agata koju ja do sada nisam mogla da gledam... I to moja omiljena gospodica Marpl... :klap: Da li znas kojim danima daju tu seriju (filmove)?

ontopic Ne znam nista o tom zakonu ali po vasim postovima deluje mi ok. I ja sam cula to za bilborde ranije... Ali pre neki dan sam u `Politici` videla fotografiju bilborda iz Rakovice na kome pise `Marija volim te Tvoja Lula` Cini mi se da su ta imena ali nije ni bitno, clanak je bio polu pozitivan polu negativan, autor se pita da li je slovna greska, pa zakljucuje da ipak nije. I zakljucuje parolama da je ljubav uvek lepa i sl.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Dina
omiljena gospodica Marpl... :klap: Da li znas kojim danima daju tu seriju (filmove)?
Izgleda da je to prva epizoda, pa ?e najverovatnije i?i nedeljom popodne i reprizirati se nedeljom na ponedeljak u sitne sate. Do sada su davali Dalziel-a i Pascoe-a u tom terminu; samo što satnica varira, ranije je bilo u 16 i nešto.
Koristi ovaj sajt da budeš uvek u toku:
http://www.hrt.hr/htv/
a postoji i teletekst na HRT, TV program je od 350 nadalje
By Gost
Jel' nam i dalje aktivan zakon
o pušenju na javnim mestima?
I dal' znate nekoga kome je napla?ena kazna?
Ja ne.
Tako da ni u ovo ne verujem.
Kod mene u kraju deca sve u šesnae's
kupuju u radnjama i cigarete i alkohol,
iako su uredno nalepljene one etiketice o
zabrani prodaje maloletnima.
Ali pre neki dan sam u `Politici` videla fotografiju bilborda iz Rakovice na kome pise `Marija volim te Tvoja Lula` Cini mi se da su ta imena ali nije ni bitno, clanak je bio polu pozitivan polu negativan, autor se pita da li je slovna greska, pa zakljucuje da ipak nije. I zakljucuje parolama da je ljubav uvek lepa i sl.
A eto, ja sam baš bila oduševljena
tim tekstom. Valjda ja imam
daleko manja o?ekivanja, pa me baš
obradovala i slika i komentar pre neki dan.
Korisnikov avatar
By Dina
omiljena gospodica Marpl... :klap: Da li znas kojim danima daju tu seriju (filmove)?
Izgleda da je to prva epizoda, pa ?e najverovatnije i?i nedeljom popodne i reprizirati se nedeljom na ponedeljak u sitne sate. Do sada su davali Dalziel-a i Pascoe-a u tom terminu; samo što satnica varira, ranije je bilo u 16 i nešto.
Koristi ovaj sajt da budeš uvek u toku:
http://www.hrt.hr/htv/
a postoji i teletekst na HRT, TV program je od 350 nadalje
Hvala Jukie :) Pogledala sam, super sto stizem vec na prvu epizodu, kao da su znali kad da pocnu sa serijom...

I premestam se na Agatin topic da ne offtopicarim ovde...

Pozdrav!
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by pcelica
Jel' nam i dalje aktivan zakon
o pušenju na javnim mestima?
I dal' znate nekoga kome je napla?ena kazna?
Ja ne.
Tako da ni u ovo ne verujem.
Kod mene u kraju deca sve u šesnae's
kupuju u radnjama i cigarete i alkohol,
iako su uredno nalepljene one etiketice o
zabrani prodaje maloletnima.
Ali pre neki dan sam u `Politici` videla fotografiju bilborda iz Rakovice na kome pise `Marija volim te Tvoja Lula` Cini mi se da su ta imena ali nije ni bitno, clanak je bio polu pozitivan polu negativan, autor se pita da li je slovna greska, pa zakljucuje da ipak nije. I zakljucuje parolama da je ljubav uvek lepa i sl.
A eto, ja sam baš bila oduševljena
tim tekstom. Valjda ja imam
daleko manja o?ekivanja, pa me baš
obradovala i slika i komentar pre neki dan.
Ja opet mislim da je vazno doneti zakone, ne moraju oni odmah da se primenjuju ali zazivece vremenom... U bankama u koje ja idem ne moze da se pusi nigde sem u posebnoj prostoriji, malo bilo bunjenja pa se navikli... tako ce i na drugim mestima (nadam se)...

Sto se tice teksta... mozda sam ja ona koja ima prevelika ocekivanja... Nije mi se svidelo to sa slovnim greskama, kao on se pita oko toga, ne volim taj stav da neko negde zivi a ne zna (navodno) koje grupe ljudi zive u istom gradu, pa ga sve nesto cudi... Ali kazem, mozda sam ja prestroga, a i na kraju se `izvukao` porukama ljubavi...
By Gost
Sto se tice teksta... mozda sam ja ona koja ima prevelika ocekivanja... Nije mi se svidelo to sa slovnim greskama, kao on se pita oko toga, ne volim taj stav da neko negde zivi a ne zna (navodno) koje grupe ljudi zive u istom gradu, pa ga sve nesto cudi... Ali kazem, mozda sam ja prestroga, a i na kraju se `izvukao` porukama ljubavi...
Sorry ako idem u off.
Ali ja sam baš ta "pitanja" autora teksta
shvatila kao jako pozitivna, jer je pokazao
razvoj misaonog procesa prose?nog Srbina.
"Šta, mora da je štamparska greška, kako
može devojka da voli devojku?", da bi upravo
na meni jako lep na?in, rekao "bitna je ljubav,
bez obzira na rasu, pol, veru..." na kraju.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by pcelica
Sorry ako idem u off. Ali ja sam baš ta "pitanja" autora teksta shvatila kao jako pozitivna, jer je pokazao razvoj misaonog procesa prose?nog Srbina. "Šta, mora da je štamparska greška, kako može devojka da voli devojku?", da bi upravo na meni jako lep na?in, rekao "bitna je ljubav, bez obzira na rasu, pol, veru..." na kraju.
Meni je ipak izgledalo više negativno nego pozitivno, kao da se malo sprda sa ovom zadnjom politi?ki korektnom re?enicom... se?am se da se jednom jedna baba bunila što su je za tu rubriku uslikali pored nekog izloga i rekli nešto kao "Siroti penzioneri mogu samo da gledaju" i onda su sklepali neko pisanije koje je kao izvinjenje, a ustvari pljuju babu što se pobunila i u zadnjoj re?enici se kao ipak izvine, a pre toga stoji sedam redova teksta u kome se uvijeno vade kako su oni u pravu... lukave su oni lissice...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!