Originally posted by Kiwi
nama je profesorka biologije (dakle, ovo tvrdim da je rekla!) da Klinefelterov sindrom (XXY) ima svaki deseti muškarac!!! ... i da bar jedan momak u odeljenju (koje je imalo 25 momaka) ima ovaj poreme?aj ... istina ili laž?? ...
Hmmm.... ja sam poslednji put djacima rekao da su te osobe jako mentalno zaostale, tako da uopšte ne idu u takvu školu (gimnaziju) - tj rekao sam im da skoro svi slu?ajevi trizomije rezultiraju u mentalnoj zaostalosti... oni su to sve lepo zapisali u sveskice i posle i na kontrolnom...
Evo sad ?itam udžbenik i kaže da oko polovine ljudi sa Klineferterom imaju mentalnu zaostalost... u svakom slu?aju sigurno NIJE ta?no da jedan od 10 muškaraca ima Klinefelters... verovatnije je jedan na deset hiljada ili tako nešto... bar po onome što sam rekao djacima... sad koristim samog sebe kao referencu hehehe...
Mogu?e je da je mislila na homoseksualnost kao na "bar jedan od 25"? pa je tu nešto zbrkala?
A ne mora da bude istina ili laž... možda samo koristi glupu literaturu, ili prvu koja joj je pala pod ruku, ili neku koju su pisali skinhedsi.
Biologija je mnogo razvodnjen "major" na fakultetu. Upisuju je ljudi koje zanima genetika, ljudi koji žele da beru trav?ice i odreðuju koja je koja, ljudi koji žele da hvataju bube, posmatraju ptice, ljudi koji su jedinu peticu imali iz biologije pa im je "laka" itd. Tako da je vrlo mogu?e da je ona jako dobra u nekoj drugoj oblasti a da ovu ne zna dobro.
Ja sam deci recimo svojevremeno (pre ove frke-panike) rekao da je pile?a supa dobra protiv gripa jer se pili?i lako zaraze gripom pa stvaraju antitela i onda kad jedemo supu dobijamo gotova antitela... na prvi pogled sasvim logi?no, kao mlekom sa majke na dete... posle sam shvatio da se antitela, pošto su proteini, razlažu dok se supa kuva...
Postoji i nešto što se zove "lies to children" (videti knjigu Terija Pra?eta "Science of Diskworld" ). Pošto deca ne znaju dovoljno hemiju, fiziku i sli?no, komplikovani pojmovi im se objašnjavaju pojednostavljeno i ?esto pogrešno, samo da bi imala neku predstavu, a posle im se u višim razredima objasni kao da je to nauka u meðuvremenu otkrila... ja se se?am mnogo takvih stvari tokom mog školovanja...
problem nastane kada im se posle ne objasni... jednom ?oveku u Americi je kao malom u?itelj rekao da je Golfska struja ustvari reka Misisipi koja pluta po površini mora... on je to posle rekao negde kao odrastao i svi su se smejali, pa i on kad je shvatio šta je rekao...
nama su u?iteljica i nastavnica geografije dale suprotna mišljenja oko toga da li se delovi Zemlje oko Severnog pola okre?u brže ili sporije od ostalih...
naravno ima problema i sa udžbenicima... udžbenik poznavanja prirode za ?etvrti razred kaže da
kiseonik preko krvi prenosi hranu po telu... naivni u?itelj pusti decu da u?e iz knjige i posle u petom razredu muku mu?iš sa njima... (ina?e deca su jako dosadna jer smatraju da je udžbenik biologije neka vrsta biblije, i da je sve što tamo piše apsolutno ta?no, i onda recituju te re?enice ozarenih faca... ja se zato uvek trudim da demistifikujem udžbenik i da im pokažem sve greške i gluposti koje tamo pišu... neke su štamparske greške ili je lektor ta?nu re? promenio u pogrešnu... u nekim slu?ajevima je onaj koji je pisao knjigu lud).