Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Trosite li ih?

Ja u poslednje vreme ne mogu da udjem u apoteku a da ne izadjem sa necim od npr - oligovit, duovit, ginko biloba, ehinacea i slicno, onda solo vitamini C, E, beviplex... A sad jos nasao kuci i propolis.

Pa se pitam - vredi li to sve nesto? ...

Jedna pesma, jedna zelja, Marsovo dupe
http://www.rts.co.yu/
By Storm
Da.
Daleko od toga da su ti preparati svemogu?i, ali definitivno pomažu. Brži oporavak posle treninga i sl.
Mislim tu pre svaga na vitamine i minerale, a što se ti?e ehinacee, ginka i sl, tu se ve? ne bih kladio. Izgleda da je i to korisno, ali kako kada i kako kome.
By High Maintenance
obzirom kako se hranimo mislim da je vise nego potrebno uzimati razlicite vitamine jer se zna kolike su dnevne potrebe organizma, a studenti i ljudi koji se neredovno hrane sigurno ih ne mogu uneti prirodnim putem....

ja ih koristim,najvise vitamine B kompleksa,vitamin C i Fe...
Ostalo redje...
Korisnikov avatar
By Mars
Odkud znam... Na kutijici lepo pise da je Ginko preziveo sve moguce klimatske katastrofe. A i neki clanak u casopisu tipa Ruznoca i Bolest je nadahnuto opisivao blagodeti uzimanja ginka...Artija trpi sve.

Snezana Jandrlic recimo tvrdi da nas organizam ne moze da iskoristi nista sto je vestacko (malo se rogobatno pozvala na dokaze u nuklearnoj fizici). Moj prijatelj dr pharm. mi je otkrio poslovnu tajnu koju znaju i nase babe-uzmi jednu jabuku dnevno i vise ti ne treba... DA BI pre neki dan Jagoda dr Jorga na TV rekla kako je jabuka precenjena vocka, po nicemu specificna u odnosu na drugo voce i povrce.... I ajde sad...

A slazem se sa Otrovnim da stanjima osiromasene prehrane i pojacanih napora organizma-svaka dodatna pomoc organizmu je dobrodosla.

Ja se samo nadam da sve to nije stetno, ako vec nije blagotvorno. Kao sto sam ustanovio da mi smetaju aditivi u sumecim tabletama.

Korisnikov avatar
By Rei
Pijem onu Cedevitu svaki dan, ujutro odma' posle umivanja i pranja zuba, navika, ne znam da l' bash 'deluje' na organizam, ili bar na imuni sistem, poshto se chesto desi da se prehladim... Tastes good, though...
Korisnikov avatar
By Gothrose
Yup...
Oligovit ili Supradin(njega vishe volim,oligovit mi neshto teshko pada na stomak),beviplex,bedoxin,propolis tablete...Polinesian Noni Juice-dodatak ishrani sa nonijem,shta god to bilo :blenta:

:lukavi:
Korisnikov avatar
By HARP
U toku dana ne unosimo onoliko vitamina koliko je potrebno,a potrebni su...
Zato treba koristiti vitamine što više u prirodnom obliku,ako ne onda iz apoteke...samo ne treba preterivati:drama:
Korisnikov avatar
By bigirl
Vitamine najviše unosim (pored vo?a, naravno) u obliku šume?ih tableta. Vitamin C i neki multivitamin, ponekad magnezijum. Propolis, 20-ak kapi na kockicu še?era... njam njam... A odli?no za organizam!
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Sve je to sranje, te tablete. Jedino sto priznajem je acetilsalicidna kiselina, narodski poznata kao aspirin ili andol.

Svi minerali i vitamini treba da se unesi hranom, a ne tabletama. Ako je nekome ishrana siromasna ili nepravilna, onda treba da popravi uzrok (ishranu), a ne posledicu (manjak vitamina tabletama).

Kako god da okrenes, najvaznija je - voda.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Vitamin A - rendana sargarepa u salati sa malo ulja
Komleks B vitamina - pivo, integralne zitarice
Vitamin C - pomorandza, sveza paprika, svez paradajz
Vitamin D - mleko, jogurt, sir, meso, dzigerica
Vitamin E - crno vino
flavinoidi - zeleni caj, zeljasto povrce

O mineralima se ne brinem, samo jedem raznovrsno.
Korisnikov avatar
By Dina
Ja pijem vitamine u obliku sumecih tableta. Meni jako prijaju narocito ujutru. Moja majka, medjutim, tvrdi da oni ne treba stalno da se uzimaju, tako da povremeno prekinem - obicno leti.
By Lemur
Nama je na faxu (medicinskom) jedna asistentkinja rekla da je protiv uzimanja bilo kakvih dodataka, a narocito minerala. Organizam poseduje mehanizme koji kontrolisu njihov unos u celiju i dodatak moze da ih poremeti. Posebno je opasno unositi Ca bez razloga, jer moze svasta da bude.
Medjutim ona je to rekla za uzimanje nekih prekomernih doza. Recimo 4-5 tableta dnevno. Ja ne verujem da iko toliko uzima, tako da nema brige!!!
Posebno nam je istakla Vitamin C. Ona kaze da je po nekim novim israzivanjima vitamin C otrovan u velikim kolicinama.
Ja sada ne znam koje su to kolicine!!! Recimo, jedna tableta MultiVitamina zadovoljava 140% dnevnih potreba.

Po mom misljenju ne treba preterivati i kljukati se raznim dodacima bez potrebe. Kad sledeci put budete isli kod lekara vi lepo pitajte cika docu da li je potrebno da uzimate neke dodatke.
Korisnikov avatar
By Gothrose
Vitamin C- potrebna dnevna doza 500mg
Za pushache 1000mg jer nikotin unishtava vit.C...

:lukavi:
Korisnikov avatar
By Oziris
Trudim se da ih unosim ishranom, a ne kojekakvim tabletama... Eto, kad dodje ovaj hladnjikav period nacedim limun k'o nenormalna u caj, bez jogurta i mleka ne mogu da zivim, devojka me navikava na jabuke ( svesrdno se opirem, ne mogu da ih smislim), ali zato tamanim zelenu salatu, cveklu, pomorandze, tako da mislim da nema potrebe da kupujem vitamine.
By Thomas
Originally posted by Mars
Trosite li ih?

Ja u poslednje vreme ne mogu da udjem u apoteku a da ne izadjem sa necim od npr - oligovit, duovit, ginko biloba, ehinacea i slicno, onda solo vitamini C, E, beviplex... A sad jos nasao kuci i propolis.

Pa se pitam - vredi li to sve nesto? ...

Vredi, vredi.... za sve nas... i za tebe, a i za....

Da ti dodam na spisak još Lecitin i Omega-3 kiseline... :doktor:

...i ne moj preterivati sa železom.

"Dva i pet je osam...
...?ik pogodi ko sam"

:napitak:
By Simor
Posto pusim, popijem vitamin C od 1000 mg.

Ali i ja sam imao fazu, kao Mars, da se non-stop kljukam nekim vitaminima i "korisnim preparatima". Sada, vec dugo, ne.
By Ulix
Ne. Nemaju efekta kao vitamini uzeti iz voca. (Uostalom - ajde da se pravim pametan - prekomerna upotreba sumecih tableta, konkretno, moze da izazove kamen u bubregu, ako bas pretreras sa koriscenjem.)
:vegi:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
u stanju sam se nagutati vitamina + H2O a da mi nije potrebno bilo shta da unesem od recimo hrane, keva me zeza da sam poslednji put jeo za vreme bombardovanja...al ok, bitaminchici su zakon...:lizalica:
By Çâðê_DUP
Uh, ja iskreno sam protiv
svega vestackog. Sorry.
Jasno mi je da postoje stanja
kada covek mora da uzima sve ono
sto si napisao, ali trudim se da sto
je moguce vise unosim zdrave
tvari iz prirode. Ruku na srce, pitanje
je kol'ko je i ovo sto jedem prskano i
unisteno po hladnjacama, al' ipak
odbijam hemiju.
Originally posted by Mars
[DA BI pre neki dan Jagoda dr Jorga na TV rekla kako je jabuka precenjena vocka, po nicemu specificna u odnosu na drugo voce i povrce.... I ajde sad...
Tacno znas da me pogodis u
pravu zicu :smeh:
Mis'im, ako je JJ to rekla,
pa o cemu onda dalje da
raspravljamo? Ovim su jabuke
i zvanicno izbacene sa moje liste. :lol:
Korisnikov avatar
By ciceron
Jao ljudi pa vi ste putujuce apoteke!
Posto citam cesto dnevne novine, svaki dan me iznenadi neko "novo" istrazivanje. Neko je pomenuo ginko? Eto, bas pre 4 dana u novinama je pisalo da su naucnici ustanovili da njegov unos ama bas nista ne pomaze i da apsolutno nije lekovit.
Svaki dan "otkriju" za neku namirnicu ili vitamin da je stetan ili uopste ne koristi organizmu a do sada su tvrdili da je bas taj elemenat preporucljivo unositi svaki dan po toliko i toliko miligrama ili komada. Sve je to ljudi moji jedna velika laz.
Danas ti kazu da obavezno to unosis a sutra da je stetno ako unosis. Zato ja ne pijem nista od tih sranja. Uopste nisam opterecen vitaminima i mineralima i nisam primetio da mi nesto fali.
Korisnikov avatar
By Stripi
Moj burke je imao jednu ladicu u svom stolu koja je bila puna tih preparata. Neki su se uzimali tokom ?itave godine (3 mjeseca uzimaš, jedan pauziraš pa pnda ponovo), neki su bili sezonski (tipa betakaroten koji je po?eo uzimat pri kraju prolje?a da bi lakše po ljeti pocrnio), neki su se uzimali na prve znakove nekakve bolesti (hunjavica, gripa i sli?no) a da imunal kapi i ne spominjem.
Meni i dalje nije jasno kako se nikad ne pogubi u redosljedu uzimanja svih tih silnih aprata.
Trebam li spomenuti da on svake godine ima gripu a ja je nisam imao dvije godine?
By Ulix
Originally posted by ciceron
Posto citam cesto dnevne novine, svaki dan me iznenadi neko "novo" istrazivanje. Neko je pomenuo ginko? Eto, bas pre 4 dana u novinama je pisalo da su naucnici ustanovili da njegov unos ama bas nista ne pomaze i da apsolutno nije lekovit.
Svaki dan "otkriju" za neku namirnicu ili vitamin da je stetan ili uopste ne koristi organizmu a do sada su tvrdili da je bas taj elemenat preporucljivo unositi svaki dan po toliko i toliko miligrama ili komada.
Naravno. Za pre ce ljudi svasta napisati. A ako kazes da je ginko stetan i posle dobijes pare za istrazivanje neceg vaznijeg, malo koji lekar ce se protiviti, kad ionako zna da niko ozbiljan ne veruje u ono sto pise na strani Medicina u Politici.
Uopste nisam opterecen vitaminima i mineralima i nisam primetio da mi nesto fali.
:klap: :klap:
Pravilna ishrana je kljuc. :meso:
By High Maintenance
Apsolutna je glupost stavljati vitamine i ginko (ili nesto slicno) u isti kos....Kao prvo,vitamini nikada NE MOGU biti stetni (naravno,osim ako se ne unesu u prevelikim kolicinama)....Drugo,vitamini prirodno postoje u nasem organizmu,a pomenuti ginko ili neka druga biljka/trava, NE...Trece,vitamini su NEOPHODNi za normalno funkcionisanje naseg organizma,i kao takve,moramo ih unositi svakodnevno....To se posebno odnosi na vitamine koje nas organizam nije u stanju da sintetise ( a vecina spada u tu grupu)...Upravo te vitamine bi trebalo da unosimo putem hrane,a posto se dosta ljudi nepravilno hrani ,iz ovih ili onih razloga, sumece tablete pretstavljaju alternativu...U svemu treba imati meru,pa i u konzumiranju istih...ali nikada se ne bih slozio da ih ne treba unositi i na taj nacin....uostalom farmaceuti o tome znaju mnogo bolje....
Korisnikov avatar
By Frey
Originally posted by poison_boy
....uostalom farmaceuti o tome znaju mnogo bolje....

Tacno! Oni jako dobro znaju kako da zarade. Iza naftne industrije, farmaceutska je najprofitabilnija.
By Ulix
Apsolutna je glupost stavljati vitamine i ginko (ili nesto slicno) u isti kos....Kao prvo,vitamini nikada NE MOGU biti stetni
...osim ako pod stetom ne podrazumevas i kamen u bubregu... ali posto imas dva bubrega, jedan ko ni jedan... :zev2:
By High Maintenance
Originally posted by Ulix
Apsolutna je glupost stavljati vitamine i ginko (ili nesto slicno) u isti kos....Kao prvo,vitamini nikada NE MOGU biti stetni
...osim ako pod stetom ne podrazumevas i kamen u bubregu... ali posto imas dva bubrega, jedan ko ni jedan... :zev2:
Pa ako bi razmisljao na taj nacin onda bi morao da se odreknes mnogih stvari u zivotu.Isto tako i masa drugih namirnica jos izaziva pesak/kamen pa opet ih i dalje koristimo....pesak u bubregu jeste jedna od pojava koja prati prekomereno konzumiranje ovih vitamina ali ne u tako velikom procentu....kao sto sam i rekao u svemu treba imati meru,ali povremeno uzimanje ovih vitamina sigurno ne moze imati tako stetan efekat...

Mnogo veci poremecaji nastaju usled nedostatka vitamina....pa svako neka odluci sta i koliko zeli da koristi...
By Ulix
Pa ako bi razmisljao na taj nacin onda bi morao da se odreknes mnogih stvari u zivotu.Isto tako i masa drugih namirnica jos izaziva pesak/kamen pa opet ih i dalje koristimo....pesak u bubregu jeste jedna od pojava koja prati prekomereno konzumiranje ovih vitamina ali ne u tako velikom procentu....kao sto sam i rekao u svemu treba imati meru,ali povremeno uzimanje ovih vitamina sigurno ne moze imati tako stetan efekat...

Mnogo veci poremecaji nastaju usled nedostatka vitamina....pa svako neka odluci sta i koliko zeli da koristi...
Naravno da sve moze da izazove kamen u bubregu, ali sumece tablete to cine brze nego sve ostalo. U tome je stvar. A inace nije tako tesko unositi dovoljnu kolicinu vitamina, ako jedes makar malo voca.
By High Maintenance
Originally posted by Frey
....uostalom farmaceuti o tome znaju mnogo bolje....

Tacno! Oni jako dobro znaju kako da zarade. Iza naftne industrije, farmaceutska je najprofitabilnija.
farmaceuti su postojali mnogo ranije nego sto je pocelo da se razmislja samo o prodaji i zaradi.....A o vitaminima sve mozes saznati u strucnoj literaturi a ne samo od farmaceuta u apoteci kojeg ce interesovati samo da nesto kupis.....cinjenica je da danas mnogi proizvodi se prodaju samo da bi se uzele pare,ali isto tako i mnogi lekovi imaju kontraindikacije pa ponekad moramo da ih koristimo... previse cesto koriscenje antibiotika takodje uopste nije korisno,pa ih opet neki ljudi koriste kao slatkise...

Najlakse je razmisljati da svi zele samo da ti uzmu novac,da nikome ne treba verovati jer oni zaradjuju na tome....I sta je lose u tome sto je farmaceutska industrija jedna od najprofitabilnijih ?!? I ja sam iz farmaceutske porodice pa sam dobio neke savete,ne zato sto ce neko na meni zaraditi vec zato sto su stvarno korisni.....
By High Maintenance
Originally posted by Ulix

Naravno da sve moze da izazove kamen u bubregu, ali sumece tablete to cine brze nego sve ostalo. U tome je stvar. A inace nije tako tesko unositi dovoljnu kolicinu vitamina, ako jedes makar malo voca.
Ni ja ne mislim da je potrebno svaki dan popiti po jednu tabletu i da je time zavrsena stvar....uvek sam pre za prirodni unos,ali kada je to nemoguce alternativa postoji....i isto tako ne mislim da je potrebno koristiti ih svaki dan,vec s' vremena na vreme...Ali polazim od sebe i vecine studenata.....uglavnom sam u toku dana van kuce,nemam vise od 2 obroka i to je uglavnom nesto suvo,bez povrca...voce samo povremeno kada se setim....i posle odredjenog vremena organizam zbog nedostatka odedjenih vitamina ili minerala jednostavno pocinje da slabi.... i iz tog razloga mislim da nije lose koristiti ih povremeno jer ukoliko koristis pomalo pomocices organizmu,a nece doci do neke komplikacije ako ne preteras...i to je to :vegi:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!