Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

LGBT - Da li ono T ili Transgender ima manja prava od ostalih trenutno?

DA
24
80%
NE
6
20%
Korisnikov avatar
By Gothrose
Hmm,sad moram sama sebe da citiram,ali sta cu...Pisano je u "kaficu"na temu "samo za str8-ashe" ali predpostavljam da je bar neko bacio pogled da vidi sta ti "mi" pisemo...Prva 3 pasusa mog posta nisu bitna(sada)ali mislim da se 4. uklapa a nadam se da ce biti bar nekog komentara jer tamo nije bilo..

IV
E,sad cu morati da odem malo u OFF ,sorry DI,ali ovo je nesto o cemu dugo razmisljam ali nikako da nadjem idealno mesto za postavljanje teme.Mislim da ovde ide nekako a vecinom je i u temi..Samo je steta/sramota sto na ovo treba paznju da skrece "str8"osoba...

Ovde,na forumu,stalno se spominje LGBTQ tim ili sta vec...Diskusije na sva slova postoje(bar se nadjoh u onom "Q")ali nisu sva podjednako zastupljena...Sta je sa slovom "T"?Sta je problem?Nema ljudi?Garantovano ih ima ali se verovatnio izjasnjavaju kao LGB ili Q s'obzirom da ovde i vlada LGB atmosfera...Poslednji put kada sam naletela na nesto o "T" osobama bilo je pod temom Gay parade(pride)gde se prvo poteglo pitanje o razlici izmedju transvestita i transexualaca a posle se sa shokom govorilo o mogucoj skandaloznoj pojavi istih na toj paradi(a sto ti ljudi nemaju pravo da se ponasaju prirodno?I sto osude izmedju redova na GS forumu?Kontradiktorno...).Sad necu o tome,da sirim pricu o paradi-prvenstveno jer mislim da ova zemlja nije "sazrela"za tako nesto..ali cu da sirim o "T" populaciji...Kome se ne svidja,moze da prekine citanje posta...Dodatno se nadam da ovde ima nekog ko je malo stariji,iz Beograda i seca se kraja '80-tih i pocetka '90-tih...ili bar prati domacu kinematografiju(koju ja bas i ne pratim,ali govorim o specificnim slucajevima).Zna li iko ovde ko je bio,sad pokojni,Vjeran Miladinovic alias Merilinka?Poznato?Trebalo bi-to bi prvi pokusaj razbijanja nekih tabboo-a u vezi transvestizma i transexualnosti ovde...Radi se o 2 filma Zelimira Zilnika-"Lepe zene hodaju kroz grad"i "Marble ass"(film iz '95/6,davao se i na TV,cesto se prikazivao i spot "Love Hunters-a" sa insertima iz filma).U oba fima pojavljivao se Vjeran/Merilinka,u prvom sam a u "Marble ass"u tandemu sa Sanelom(sorry,zaboravila sam kako se mladic zvao-sada je verovatno vec devojka)...Zar se niko nije setio ove dve osobe?Koliko me secanje sluzi,bila je dignuta velika frka oko toga,jedna emisija na NS+ je bila cak i ukinuta kada se autorka/voditeljka osmelila pa ih dovela u studio tj na TV...Ja se secam,negde pocetka '90 kako je Vjeran mrtav hladan,u po bela dana setao ulicom,Knezom,na visokim stiklama,sa mrezastim carapama u ruzicastom lakovanom minicu,sa plavom perikom...Prvi kometnari bili su vida "Wow,koja riba,neka kurava garant",na drugi pogled komentari su bili drugaciji"Wow,cekaj,to uopste nije riba,to je tip!!!"E,sad,ko hoce ,moze da me pljune sto umesah 2 prostitutke u pricu ali ovo sto pisem nema 3 blage veze sa njihovim "poslom"-jesu bili "kurve shtajgare"iz ul Gavrila Principa ali moralo se od neceg ziveti..a i radili su za sicu..Vjeran za preziveti,Sanela za plasticnu operaciju pola da bi postala "pravo" zensko...Ali,ljudi su imali petlju da se javno pokazu,kazu ime i prezime,ceo Beograd zna cak i gde je Vjeran ziveo...Nesto pred smrt izdao je autobiografsku knjigu koju je sam isfinansirao(za koju skoro niko i ne zna-"ju,'trandza'izdala knjigu"-cudnog li cuda).A sto se o tome nije pricano?Zasto nam je servirana prica kako ga je navodno ubio neki cigancic zbog para(kojih para kada je svu ustedjevinu dao za knjigu?)...Najlakse naci krivca,prvog underage ciganina iz okoline dok celi grad misli i skoro je siguran da je nesretni Vjeran u zanosu pisanja spomenuo neku svoju 'musteriju' kojoj ne bi bas islo u prilog da se nadje u toj knjizi-(koju takodje covek nigde ne moze da nadje).Cccc,sex sa transvestitom,strashno i nedopustivo...osoba bi nosila taj krst na ledjima celog zivota zbog sat vremena sa nekim "takvim"..My God,sa zatucanoscu u Evropu,gore no sa metroom u 21. vek...

Bez ljutnje,postujem sve ljude sa ovog foruma i njihovo pravo na diskreciju ali ipak malko vise postujem Zilnika koji je pokusao da probije granice,Vjerana i Sanelu koji su se pojavljivali na medijima pricajuci otvoreno o svom zivotu-koliko i o tom nesrecnom poslu toliko i o njihovom sexualnom opredeljenju,planovima za buducnost u vezi promene pola....A posle su se jos dugo setkali gradom i nocnim klubovima bez trunke straha ili stida...bili su ono sto jesu...i ja im dizem kapu zbog toga.

:sesir:

/in memorial to Vjeran Miladinovic/

:lukavi:
Korisnikov avatar
By Cyan
Originally posted by 2Q2Bstr8
mislim da ljudi ovde odgovaraju sa DA na pitanje da li su više marginalizovani i diskriminisani, a ne na pitanje da li imaju manja prava koje je i postavljeno. da imaju manja prava u celoj LGBTIQ pri?i nije istina, jer kad krene zakonska regulativa o manjinskim pravima onda se ona usvaja u paketu. ne?u da generalizujem, ali od onih organizacija koje se bave ovim pitanjem, a za koje sam ?uo, ne znam ni jednu koja ne radi sa transgendered/intersexual osobama.
Slazem se. Prava su jedno, razumevanje i prihvatanje nesto sasvim drugo. Razlozi za razumevanje i prihvatanje nesto sasvim, sasvim petnaesto.

Evo par primera:

Pre par godina u Londonu, najveci i najotvoreniji lezbejski websajt, Gingerbeer, je prosao kroz par meseci partizanskog ratovanja, lobbyinga, pretnji, frustracija, da prihvate MTF trans na women-only site. Pitanja sta cini zenu, da li se moze definisati kao zena i da li ima prava da se loguje na women-only space su bila neka od desetine pitanja koje su clanice spominjale i lomile jedne drugima vratove. Sajt je na kraju (posle glasanja svih clanica) modifikivan da prihvati post-op MTF (male-to-female) transsexuals. Ovo podrazumeva da su MTF prosli kroz hormonsku terapiju i operacije koje su im pomogle u tranziciji. Clanice su prihvatile da su MTF, iako nisu bio-zene, pripadnice lez & bi grupacije ako se same tako definisu. (One koje se definisu kao MTF zene koje vole muskarce nisu prihvacene na forumu, koji je lez & bi). Znaci, stvar postavljanja neke 'radne' definicije i poverenja.

Godinu dana kasnije, slican rat je vodjen oko prihvatanja FTM (female-to-male). E sad, pitanje je bilo kad se osoba vec izjasnila za tranziciju od zene u muskarca, zasto zeli da participira na women-only websajtu? Da li ih to stavlja u istu poziciju kao i str8 muskarce? Drama i tragedija medju militantnim feministkinjama, zenama koje su zrtve silovanja, radikalnim lezbejkama, itd. Na povrsinu je isplivalo jako puno neznanja, nezainteresovanosti, iskljucivosti, klanovskog grupisanja, prilicno fasisticke licne osude ( tipa 'ja ne bih nikad...' itd). Kao rezultat (opet posle glasanja clanica), sajt je prosiren da ukljuci FTM trans koji se osecaju da jos uvek pripadaju queer community, koji se uzjasnjavaju kao queer ili lesbian. Ponovo stvar poverenja ali i licnog prava na samo-definiciju - sta to znaci 'osecati da ste clan queer community'? Zar ne moze svaki str8 da kaze da 'oseca' isto pa da ima pravo da se loguje - ili, u sirem kontekstu, zar se ovo ne moze prevesti kao politicki podobno prosirivanje definicije sve dok ona ne ukljuci sve nijanse - od kojih su neke str8? Da li je FTM lezbejka zapravo = str8 non-bio muskarac - i ako jeste, da li je njena partnerka lez, bi ili str8? :iskolacen:

Ostao je kiseo ukus u ustima, barem kod mene: jos uvek se ne zna puno vise o tranziciji, polnoj disforiji (gender dysphoria = mora biti ustanovljena da bi trans osoba bila prihvacena za medicinski & hormonski tretman), niti fazama koje trans osoba prolazi da bi presla iz jednog (drustveno i fizicki) definisanog pola u drugi. Ili da bi ostala negde na pola te skale, odabirajuci da ne izabere. Post-op i pre-op cesto ne pomaze 'klasifikaciju': ne postoji jedna sveobuhvatna, definisuca operacija, najcesce ih ima vise. U pitanju je proces.

Iako su i MTF i FTM do izvesne mere prihvaceni medju lezbejkama, postoje teme i interesi koji se poklapaju i oni koji se ne poklapaju; LGBT (ili LGBTIQ) grupacija je, kao i sve grupacije, samo donekle svrsishodna. Generalno, borba za prihvatanje je zajednicka ali su mnogi interesi razliciti. Kao i stavovi i seksualnost uostalom. (Dosta FTM trans koje ja poznajem imaju attitude gori nego najgori macho neandertalac bio-male kog znam... stvar kompenzacije. Tako da je, paradoksalno, 'korektno' reci macho frajeru da ne bude seksisticka svinja, ali ne i FTM transseksualcu za potpuno isto ponasanje.)

U Londonu trenutno postoji samo jedno mesto koje je women-only, dok postoji dosta gay-only prostora i jako puno prostora koji su 'queer' - anything goes. Vecina je OK s tim ali postoje i oni koji smatraju da je potrebno imati i sredine koje su iskljucivo zenske, muske, trans - da stvore bezbednu oazu koja ne sluzi za politicku korektnost ni edukaciju nego za opustenu interakciju 'podskupa' u okviru LGBT. Smesno je da je 'podobno' osnovati udruzenje ljubitelja sargarepe - gde se okupljaju samo oni koji vole sargarepu a ne i oni koji vole kelerabu - ali je kritikovano kao iskljucivo i limitirano imati samo zenski, muski, ili samo trans prostor. Ali to mozemo cestitati Ujka Blairu i njegovoj administraciji. :drama:

Michigan Debate (USA) oko anti-trans policy za najstarijem women-only festivalu je mnogo ozbiljniji politicki rat, i verovatno ukazuje na to sta mozemo ocekivati u Evropi. Argumenti cesto eksplodiraju u sociologiju, lingvistiku, feministicki ili queer aktivizam, religiju, advertajzing. Termini genderqueer i genderslut sluze kao argumenti za sebe, sto je tipicno Americki pristup: izmisli kovanicu i napravi politicko-religiozni pokret od toga. Kao rezultat, Michigan trenutno prima samo born-female females. Rat jos uvek traje.
Korisnikov avatar
By Cyan
@ Gothrose, znam za Vjerana i za Zilnikov film.

Ono sto mene pogadja je da su stvari koje su (sto zbog kurioziteta, sto zbog politike) 80-ih bile prihvatljive, da bi deset godina kasnije (opet, sto zbog politike, sto zbog novoprobudjene religije) iste postale taboo. Regresija pod maskom nove politicke korektnosti. Ubiti coveka koji je bio institucija u Beogradu je postalo suvise lako posle svega sto se desilo u medjuvremenu.

Nadam se da ce neko najzad da se pozabavi sa posledicama drustvene promene u zadnje dve decenije u Srbiji na nas LGBT community.
Korisnikov avatar
By one_life_
jesu, ali ne bi smeli da dopustimo da to budu

treba da ih mi L G i B ljudi uzmemo u zastitu, ne treba se distancirati od njih. I oni su ljudi, a ni oni nisu krivi za to sto osecaju.....
ja ih licno jako gotivim, mada ne bih mogao da budem s nekim u krevetu a da je obucen u zensko.
nekad imaju vece srce nego ostala gay populacija, sad da li su slova u LGBT nazivu poredjana po vrednosti, vaznosti, uticajima, procentima, ili samo radi lakseg izgovora, zapitajmo se. trebali bi pitati onog ko je to izmislio. i po svemu tome bi trans osobe bile zadnje.

mada ima i onih koji su puni sebe, kako ih svako pogleda na ulici, ali vecina njih pati - i neko to zloupotrebljava.........

pomozimo im, oni su isti kao mi L G i B, samo sto su zadnji u nizu, ali ne u poslednjem redu........
Korisnikov avatar
By tramp
Cyan -

WOW Cafe Theatre je prosao kroz slicnu debatu i konacno smo "trans inclusive" i naravno islo je istim tokom, prvo ukljucene MTF pa sad i FTM, najveca lomljava je bila oko gender queer ljudi (recimo neko ko je pri rodjenju oznacen kao M a sad se ne izjasnjava nikako ili kao gender queer). Deo problema koje smo mi imale je da je WOW stvoren pre nekih 25 god kao "zenski" prostor ali je dosta clanova nakon uclanjivanja ili proslo kroz tranziciju ili zapocelo tako da debata nije bila samo hocemo li primiti nekoga nego hocemo li izbaciti one koji su vec tu.

NY Dyke March je jos uvek women only (ukljucujuci trans zene) sto je isto problematicno jer neke od organizatorki su u medjuvremenu presle u organizatore...

a za Michigen... pa sreca te me muzicki festivali te vrste ne zanimaju pa ionako ne idem ali mislim da stvarno preteruju
Korisnikov avatar
By jarjar
Izjasnite se kao homoseksualna osoba, tj. Out-ujte se, ili samo zamislite tu situaciju i dobicete odgovor na pitanje... Naravno!
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Hm, shta je ovde pitanje ?
Da li su T osobe cool? Kako ih str8 ljudi vide, kako ih gay ljudi vide i dozivljavaju ? Da li T osobe dobiju vishe batina od gay osoba kad krene frka ? Shto ih nema na forumu?
O kakvim pravima se radi?
Smeshno mi je da gay osobe ne mogu da shavte i prihvate razlichitost a sami jesu drugachiji od vecine i neshvaceni od iste.
Ako mislish na problem aktivizma i koliko se organizacije bore za T osobe, tu imam da kzem samo jedno:
Kada ljudi (svet, vecina, str8, ostali koji nisu LGBT), prihvate razlichitost tako da je ne primecuju problem ce biti reshen za SVE jednim potezom....dotle..mozemo samo da se svi zajedno borimo.
Kako ? E to je vec druga tema.
I opet DOTLE, kad za nekoga kazete da je NAKAZA i BOLESNIK, samo se setite kako je kad za vas tako neshto kazu.
Korisnikov avatar
By Hys.
za trans forum?
Korisnikov avatar
By Luba
Originally posted by majacd
hmm.
pa...
mislim da je nama teze, i po pitanju trazenja partnera i po pitanju ostaloga, kupovine garderobe, doterivanja, pojavljivanja u javnosti, no, mozda je to i bolje jer kada sve to uspes da ostvaris, da savladas sve probleme, kada uspes da nadjes nekoga ko ti odgovora, kada uspes da kupis nesto lepo od garderobe, da se lepo nasminkas, doteras, kada imas nekoga ko te zeli, nekoga sa kim ces da setas, pricas, onda sve muke zaboravi i samo uzivas
sta je kod nas najveci problem
preko chata mozemo nekoga naci, kupovinu manje vise mozemo sami obaviti, ali problem doterivanja, sminkanje, friziranje je problematicno, pa bi bilo super kada bi postojao neki salon gde bi smo mogle da se doteramo

toliko
Kakvo je stanje najbolje bi bilo da postoje moteli, klubovi, koji bi pruzali usluge sve od depiliranja do nadgradnje kose i noktiju, ali takodje kafe, bar, sa programom, igrankom. Pre svega da je mesto bezbedno, da te niko ne provocira, maltretira, vredja. Ne bi bilo lose ni da ima sobe za iznajmljivanje. Najvise me zabrinjava potpuno nerazumevanje sredine i nasilje.
Korisnikov avatar
By Phoenix
Nažalost, koliko god nama bilo teško, njima je još teže i još su više diskriminisani. Slažem se da LGBT front treba da bude ujedinjen.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!