Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By waterlily
Ne znam da li ova tema pripada u ovu oblast, pa cu prepustiti moderatorima da to odluce.

Naime, svi smo svedoci gomile ljudi koji nose brojanice napravljene od pertli, bilo u obliku narukvice, ogrlice, a videla sam i neke koje sezu toliko daleko da imaju napravljen i krst od iste. Zanima me sta vi mislite o tom fenomenu.

Ja sam licno prilicno revoltirana tom pojavom. Sama pomisao da se one prodaju u crkvama i manastirima cini da se osecam ponizeno, kada postoji biljka koju zovu Suze Majke Bozije od cijeg ploda se brojanice tradicionalno prave i vrlo fino uspeva na nasim prostorima i izgleda kud i kamo lepse od pertlanih cvorica. Pertlane brojanice su mi u nivou plasticnih krstica ili ikonama sa likom Isusa koje sljaste lajt souom raznobojnih dioda.

Dakle?
Korisnikov avatar
By tramp
recenica: Nije moja religija pa me ne zanima, svako moze da se moli kako hoce pa ako zeli uz pomoc pertli sto bi mi smetalo (mozda da sam vernik da bi - ne znam)
Korisnikov avatar
By Skyen
znas kako, brojanice imaju svoju svhu. ona se nosi oko ruke ili oko pojasa, bar ako govorimo o verskoj konotaciji, u slucajevima kada zelis da obavis molitvu, pa da ti je pri ruci. ovo sto se oko ruke nosi kao modni detalj, nema veze sa zivotom. to jos nisam videla nigde u svetu, ali posto je IN biti "vernik", kada i taj trend prodje, nacice se nesto drugo. kao u onoj staroj poslovici:videla zaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu
Korisnikov avatar
By Stripi
Ove sam godine primjetio da je dosta trendy imat više brojanica na ruci u razli?itim bojama :B
Prije dvije godine su bile samo one bezze crne :bljak:
By fencysmurf
deo sireg fenomena "horoskopizacije" hriscanske vere... svojevrsne neopaganizacije hricanstva...
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
prave brojanice i jesu od uvezanih cvorica, takozvane svetogorske, gde je svaki cvoric napravljen od 7 upletenih krstova (postoji i prica kako je taj cvor nastao, ali o tome drugom prilikom), sve ostale brojanice, od kojekakvih perli, plodova zbuna ili slicnih stvari ustvari i nisu brojanice, jer se samo krunice (brojanice koje se koriste u katolickoj crkvi) prave od perli, drvenih ili plasticnih kuglica. Apsolutno se slazem da sadasnja (zlo)upotreba brojanica u modne ili pomodarske svrhe obezvredjuje iste u ocima ljudi, ali za vernika one ostaju i dalje srestvo molitve.
Korisnikov avatar
By waterlily
Nisam mislila da nije sredstvo molitvi. Jasna mi je njihova svrha, ali kontam da vecina ljudi koji ih nose apsolutno nisu upoznati sa njom. Valjda ih 0.01% koristi za molitvu. Bar od onih likova koje ja poznajem. A vrh mi je bio kada sam jednu dobila sa Ostroga, kao jednog od centara nase duhovnosti!
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Iskrena recenica:

Zabole me za versko pomodarstvo nekih sitnopalanackih umova.
By fencysmurf
Originally posted by Njuskalo
Iskrena recenica:

Zabole me za versko pomodarstvo nekih sitnopalanackih umova.
sta je sitna palanka?
Korisnikov avatar
By gari
Pa to je ono-opet su od hramova napravili razbojni?ke špilje gde se bave trgovinom. Kada je Hrist upao u hram i rasturio ga govore?i da su od ku?e njegovog oca napravili razbojni?ku špilju fariseji i sadukeji su se smejali. Zato je sam Hrist bio protiv ponovnog "ustrojavanja" crkve i govorio da "svaki ?ovek sagradi hram u svome srcu". Meðutim, nisu ga poslušali, kao ni u mnogim drugim stvarima, pa su ponovo stvorili crkve jer su im potrebne da bi zaraðivali novac. Tako su stvorili i brojanice od pertli itd. naslikali slike, stvorili idole i pogazili sve Božje zapovesti.
:grom:
By amnesia_
lak odgovor: Z A R A D A

sto bi placali da se bere "Suza Majke Bozje" i gomilu pletilja kad ovako mogu da ubace kolut sintetickog kanapa, ukljuce masinu, i udri. znate jos onaj fensi dodatak, kad stave i fluo perlice na krst, ma sve ce oni za pare...

jeste li primetili i kamerice po crkavama, fazon, da cigancici ne bi krali sicu sa ikona... eeehhh
Korisnikov avatar
By gari
Ma oni to sve u "humane" svrhe. I ti cigan?i?i, koji se to sveštenik setio da im nekako pomogne? Ja sam svojim o?ima video kako izlaze sa "službe Božje", preska?u prosjaka bez ruke i ne pomišljaju?i da mu daju nešto nastavljaju dalje. Izgleda da je crkva postala "mašina za pravljenje para". A vladike se voze sve u novim mercedisma "S" klase. Kada sam pitao kako to kad oni imaju zavet siromaštva tj. ne smeju da poseduju nikakvu imovinu, naljutili su se na mene i rekli da to nije njegov mercedes nego se on samo poslužio sa njim tj. pripada crkvi?
:djavo:
Korisnikov avatar
By KiWi
Zar je bitno od ?ega su? ... Njihova svrha je da se vernik ne zabroji dok ponavlja molitvu.. ništa više ništa manje... ja znam pri?u moje bake da je naša komšinica deci pravila brojanice od starih krpa(vezivala ?vorove) jer nisu imali para ni brojanice da kupe (tada su, kako ona kaže, deca zimi šetala gologuza i ostajala živa) ... dakle, nije ništa novo! A gde piše u crkvenim spisima da brojanica ne sme biti napravljena od pertle?

Katoli?ka crkva je pronaðeno Isusovo jevanðelje prograsila za jeres isklju?ivo zbog profita.. to se na ovom primeru jasno vidi ... (ono jevanðelje koje se izmenjeno koristi u filmu ''Stigmata'' .. navodno, originalno jevanðelje je duže i ne govori samo o crkvi kao instituciji nego i o meðusobnom odnosu vernika.. i još koje?emu) ....

Dakle ako ti želiš možeš uzeti kesu i u nju 33 olovke... i posle svake izgovorene molitve iz kese izbaci po jednu olovku... ako ti veruješ u svaku izgovorenu re?, ko može da ti zabrani (bilo svetovno lice ili ne) da se na taj na?in moliš??
Korisnikov avatar
By gari
Ne radi se samo o tome od ?ega su brojanice napravljene, nije ni bitno da li su od pertli ili od bisera. Radi se o tome da se crkva zloupotrebljava u svrhu sticanja profita. Sve kao sveštenici nemaju platu pa sada deru vernike, ljudi se plaše i da umru jer familija treba godinu dana da otpla?uje kredit da ih sahrani. O tome se radi.
:kasalj:
By amnesia_
Originally posted by Kiwi
Zar je bitno od ?ega su? ... Njihova svrha je da se vernik ne zabroji dok ponavlja molitvu.. ništa više ništa manje... ja znam pri?u moje bake da je naša komšinica deci pravila brojanice od starih krpa(vezivala ?vorove) jer nisu imali para ni brojanice da kupe (tada su, kako ona kaže, deca zimi šetala gologuza i ostajala živa) ... dakle, nije ništa novo! A gde piše u crkvenim spisima da brojanica ne sme biti napravljena od pertle?
radi se o tome da 99 odsto ljudi koji nose te brojanice nema pojma ni cemu one sluze niti kako se koriste!
Korisnikov avatar
By gari
To je sada "moderno", komunisti su se razbežali i ve?ina njihovih potomaka se preko no?i, navodno, vratila "majki crkvi" i veri. Meðutim, to je samo folklor, kao i truba?i u Gu?i. Odjednom je srbovanje postalo IN, pa tako i te brojanice. ?ini mi se da ih svi nose ili oko vrata ili oko ?lanka ruke, a da im služe za molitvu sigurno ne, nego "vidla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu".:evilwait:
Korisnikov avatar
By gari
33 puta se ponavlja "O?e naš" ili Molitva gospodu. Naravno da devedeset odsto naših "vernika" ne zna napamet molitvu, nego im sada to doðe moderno da nose te brojanice, kako re?e neko "od pertli". Nije ni bitno od ?ega su, a ko ho?e da se moli ne trebaju mu za to brojanice. Kao da su poprimili nešto od "Hare-Krišna" pokreta gde stalno ponavljaju jednu te istu molitvu kako bi se oslobodili karmi?kog kruga: "Hare Krišna. Hare Krišna, Krišna, Krišna, Hare, Hare..." itd.
:uljenavatru:
Korisnikov avatar
By gari
Hrist je raspet na krst i umro na njemu kada je imao 33 godine. Zato se ova molitva ponavlja 33 puta, za svaku njegovu godinu po jedanput. A za manttru ne znam zašto se ponavlja toliko puta, nisam bio u tom pokretu nego neki moji prijatelji pa sam od njih nau?io i ja samu mantru, ali ih nisam pitao zašto toliko puta.:zongler:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by gari
Hrist je raspet na krst i umro na njemu kada je imao 33 godine. Zato se ova molitva ponavlja 33 puta, za svaku njegovu godinu po jedanput. A za manttru ne znam zašto se ponavlja toliko puta, nisam bio u tom pokretu nego neki moji prijatelji pa sam od njih nau?io i ja samu mantru, ali ih nisam pitao zašto toliko puta. :zongler:
:lol: ... pa ja sam mislio da to spada pod opštu kulturu prose?nog hriš?anina... ali dobro ... verovatno ljudi koji nisu živeli u pobožnim porodicama (kakva je bila moja) nemaju neko osnovno poredznanje o hriš?anstvu ....

a tebi gari svaka ?ast, odli?no si informisan! :D :kiss:
Korisnikov avatar
By KiWi
Pogledaj Dreamworskovog Princa Egipta ... idi par puta na Boži?ne proslave u neku od katoli?kih crkava .. i vide?eš da ima žena koje se sreðuju i doteruju samo za boži? .. ali doteruju od glave do pete! .... a i divne su im one postavke figurica u senu .. uh.. odlutah ..

Pa šta znam šta je osnovno predzanje.. ono što ti ostane u malom mozgu posle ?itanja Biblije za decu...
Korisnikov avatar
By gari
Mada sam opredeljen u veri kao hriš?anin, smatram obavezom da budem dobro obavešten i o ostalim konfesijama. S obziorm da živim na prostoru gde preovlaðuje pravoslavno hriš?anstvo, ja sam vaspitavan u tom duhu. Meðutim, to me ne spre?ava da poštujem i sva?iju tuðu veru /pa i neveru/. Smatram neminovnim da, jednog dana, sve vere i konfesije budu jedno, jer u osnovi sve kao postulat imaju ljubav.
:cool:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by gari
Mada sam opredeljen u veri kao hriš?anin, smatram obavezom da budem dobro obavešten i o ostalim konfesijama. S obziorm da živim na prostoru gde preovlaðuje pravoslavno hriš?anstvo, ja sam vaspitavan u tom duhu. Meðutim, to me ne spre?ava da poštujem i sva?iju tuðu veru /pa i neveru/. Smatram neminovnim da, jednog dana, sve vere i konfesije budu jedno, jer u osnovi sve kao postulat imaju ljubav.
:cool:
:up: :up: :up: :up: :up: :up:

Eh da je više ljudi poseduje tvoju slobodoumnost, sve religije bi odavno bile utopljene u jednu
Korisnikov avatar
By KiWi
Meni je jedan roditelj pravoslavac a drugi katolik. Slavimo dva boži?a a nekad i dva uskrsa. Imamo krsnu slavu ... ali nekako sam dok sam bio mali više bio okrenut katolicizmu (jer smo tada još živeli sa dedom i babom koji su knjiški primeri uzornih katolika) ... retko ko me pita za veroispovest i ja onda odgovorim pravoslavac (jer se vera kao i prezime preuzima od oca) ... ali mislim da bi ta?an i potpun odgovor bio hriš?anin.. šta znam ...

P.S. Nemoj mene da uzimaš kao etalon predznanja o hriš?anstvu ... ja sve što znam, znam iz praxe :lol: .. mada verujem da prose?ni str8taš nema pojma ni toliko....
Korisnikov avatar
By Dina
Nisam revoltirana, ja sam pretpostavljala da ako se prodaju u crkvi onda su "regularne". Moja majka je jednom kupila te brojanice njoj, sestri i meni ali ih nijedna ne nosi. Na drugim ljudima mi ne smetaju, oni verovatno znaju zasto ih nose ili ne nose, zasto veruju ili ne veruju u Boga. Jedino sto mi je zasmetalo je sto sam poslednji put kad sam bila u crkvi videla veliki broj tih novokomponovanih vernika koji su svojom naglasenom verom (ili mozda "verom") ometali ostale ljude a i same svestenike. Ja ne idem tako cesto u crkvu pa ne znam da li je to redovna pojava ili neka iznimka... Ako bi se takvo ponasanje povezalo i sa nosenjem brojanica onda verovatno jeste nesto pomodno i samim tim prolazno.
Korisnikov avatar
By EYA
http://www.geocities.com/byzantion2001/ ... anica.html

Molitva pomocu brojanica

Molitva pomocu brojanica jedan je od najstarijih nacina molitve koji su narocito negovali pravoslavni monasi. Same brojanice imaju simvolicki karakter. Obicno su crne boje i time nas upucuju da vodimo trezven i ozbiljan zivot u neprestanom pokajanju. Brojanice su ispletene od ciste ovcije vune, sto nas podseca da smo mi slovesne ovce Dobroga Pastira Gospoda Isusa Hrista koji je sam kao Jaganjac Gospodnji postradao za nas i izbavio nas od vecne smrti. Male brojanice imaju 33 cvorica.

Kako se molimo pomocu brojanica?

Pored molitava koje se nalaze u molitveniku i redovno se citaju u odredjeno doba dana, Crkva Hristova blagosilja svojim vernicima da sve svoje molitve mogu nadopuniti ili zameniti kratkim molitvama koje se vise puta ucestalo i sabrano ponavljaju. One nam omogucavaju i pomazu da se lakse saberemo umom na same reci molitve kako nam um nebi lutao.
Kako dakle da zapocnemo molitvu? Sabravsi misli, uzmemo levom rukom kuglicu (ili krstic) brojanice drzeci je lagano izmedju palca i kaziprsta. Osenimo se znakom casnog krsta desnom rukom i tiho pocnemo odbrojavajuci svaku pojedinu molitvu jednim cvoricem. Najcesca molitva kojom se molimo "na brojanice" je tzv. ISUSOVA MOLITVA koja glasi:

GOSPODE, ISUSE HRISTE, SINE BOZIJI POMILUJ ME GRESNOGA!

ili u kracem obliku: Gospode, Isuse Hriste, pomiluj me!
Isusova molitva je najvaznija molitva svakog hriscanina. Ona po crkvenim pravilima moze da zameni sve druge. Buduci osvecena samim imenom Hrista Boga, ona u nase srce nizvodi bozansku blagodat i unosi neiskazani dusevni mir kada se ucestalo ponavlja. Najveca sila ove molitve lezi u samome imenu Isusa Hrista, koje izgoni iz nasega srca svaku smetnju i nemir i unosi bozanski mir.
Pored Isusove molitve uobicajeno je da se hriscani mole i Presvetoj Bogorodici i svetiteljima i to na sledeci nacin:

Presveta Bogorodice, spasi me gresnoga!

Sveti (ime svetitelja), moli Boga za mene gresnoga!

Kada smo sami najbolje je da izaberemo neko tiho mesto i da reci molitvegovorimo saptom. Hriscani se najcesce mole stojeci pred ikonama i upaljenim kandilom, ali mogu da se mole i sedeci ili lezeci kada smo telesno iscrpljeni ili bolesni. Korisno je da se posle svake izgovorene molitve prekrstimo. Na taj nacin se nasa paznja lakse veze za reci molitve. Medjutim, molitva na brojanice moze da se praktikuje u svakoj situaciji: u autobusu, vozu, cekaonici, prilikom setnje ili cak razgovora u kome ne ucestvujemo. Apostol Pavle uci nas da se "molimo neprestano". Svakako, kada smo u drustvu ne mozemo se moliti na isti nacin kao kada smo sami. U tom slucaju ne treba privlaciti paznju nikakvim "cudnovatim" ponasanjem, bec naprosto cuteci, u sebi izgovarati molitvu prateci je neprimetno okretanjem brojanice. Ukratko, mozemo se moliti uvek i svugde,a da to niko drugi ne zna osim Boga kome se molimo i nas samih. Svako namerno privlacenje paznje drugih ljudi strano je duhu istinske molitve koju vrsimo u pokajanju i smirenju, skromno i tiho u "tajnoj odaju srca svoga".

Brojanica se moze u trenucima kada je ne koristimo drzati u dzepu ili oko ruke. Ipak, nije lepo privlaciti paznju svojim brojanicama, a pogotovo igrati se njima prstima u trenucima dokolice. One sluze iskljucivo za molitvu, a ne za igru ili ukras. Prema brojanicama smo duzni da imamo dolicno postovanje.

Pravoslavni molitvenik, manastir Rukumija, 2000. god.

:opatica:
Korisnikov avatar
By gari
Ha, dakle isto kao i pripadnici &vernici& Hare Krišne. Šta je u stvari molitva. Molitva ne mora uvek glasno, pa ni šapatom da se izgovori, može se jednostavno pomisliti. Brojanice osim za "brojanje" izgovorenih molitvi, služe i za bolju koncentraciju. U jednom trenutku, posmatraju?i licemere kako udaraju glavom o plo?e hrama i na sav glas zazivaju Boga, Hrist je rekao "a vi kada se molite, ne molite se kao fariseji da vas svi vide i ?uju, dovoljno je samo da pomislite ili se molite sami pa ?e Bog ?uto vaš glas". Izvinjavam se što nisam u Novom zavetu našao doslovni citat tog Hristovog uputstva, ali je o?igledno da se i on sam užasavao tih koji su "isticali" svoju veru lelekanjem u hramovima i insistirao na skromnosti. Zato je i rekao da "svaki ?ovek sagradi hram u svome srcu". No, kasnije su prenebregli njegove re?i i ponovo osnovali hramove i ponovo se molili onako kako nije trebalo. Pravi vernik nikada ne isti?e svoju veru i nikada je ne nabija na nos drugima, ve? svojim delima pokušava da se približi Božjoj ljubavi tj. da voli bližnjega svoga kao samoga sebe, pa i više od toga. Zato nikada ne pitam ko je koje vere, ve? koliko ljubavi daje svojim bližnjima.
:backstab:
By ~ Le Saint X ~
Znaci UZAS!
Uopste ne volim ljude koji nose brojanice na ruci

smesni su mi, neoriginalni i nekako ih povezujem sa zatucanoscu...ne znam

a kao ogrlicu...to je tek - za mene - seljacizam na kub
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!