Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By EYA
SEDAM DELOVA LJUDSKOG BICA

(rasporedjeni kao tri dela duse - monada)

DUH

1. Bozanski ili kosmicki princip.

2. Stanje nirvane.

3. Individualna kosmicka inteligencija. "Individualno" se uzima kao besmrtni monad (dusa), koji prenosi karmicke odredbe iz prethodne reinkarnacije.

Sve zajedno cini - INDIVIDUU

DUSA

4. Ego - psiha i svesnost o sopstvenom postojanju. Ego predstavlja granicu razdvajanja izmedju monada (duse) i tela.

5. Astralno telo - nezavisna svest koja moze da se odvoji od fizickog tela i nastavi da zivi i posle smrti. Vodi poreklo od stanja nirvane u individui.

6. Etericko telo - zivotna snaga koja cini nasu auru. Fizicko telo ne moze da postoji bez nje, a i ona nestaje brzo nakon smrti.

MATERIJA

7. Fizicko telo - sve vidljive osobine jedinke (pojedinca) tokom njenog zivota. Fizicko telo ukljucuje sve funkcije i aspekte bica: razum, emocije, vestine, memoriju ...

Sve zajedno cini - LICNOST

LICNOST - prolazno

Na osnovu ezoterickog tumacenja, licnost se sastoji od svih osobina koje traju samo za vreme zivota. Fizicko telo je glavna komponenta tog perioda, zatim tu su ukljuceni energija, secanja, snaga karme i sve slabosti smrtnika. Licnost sama po sebi - predstavlja samo jedan deo coveka.

INDIVIDUA - besmrtno

Ona je neodvojiva i nedeljiva, sastoji se od svih delova zivota jedne licnosti koji ce nastaviti da postoje i kada fizicki zivot prestane. Sasvim razvijeni duh je besmrtan, a monad (duh) kada postigne taj stepen razvijenosti, ima ostvaren potencijal za mogucu reinkarnaciju.

PRINCIP INDIVIDUALNOSTI

Svi ljudi imaju jedan monad (duh) koji je individualan i besmrtan. Taj monad (duh) se spusta iz duhovnog sveta u fizicko telo i ostaje u njemu za vreme ljudskog zivota, da bi se nakon smrti ponovo vratio u duhovnu sferu.

Biljke i zivotinje imaju zajednicki monad (duh), koji se ponekad naziva "zajednicka dusa" koja postoji na astralnom planu. Zrak astralnog plana (dusa biljke ili zivotinje) i posle smrti se vraca nazad. Sve biljke i zivotinje imaju astralna i etericna tela, ali posto je njihov monad (dusa) zajednicki svim vrstama, ne razvijaju ego, niti se reinkarniraju, sve dok ne dodje do pocetka individualizacije. Za neke zivotinje se smatra da su daleko napredovali u procesu individualizacije, npr: macke, majmuni, psi, konji, delfini, ptice.

PROCES REINKARNACIJE

Najezotericnije doktrine smatraju da se muskarci ponovo radjaju kao zene, tu tvrdnju potkrepljuju teorijom da se ono sto se nalazi unutar jednog zivota manifestuje na spoljnoj formi sledeceg. Vreme izmedju inkarnacija zaivisi od duhovne evolucije i relativno je vremenu koje se provede na duhovnom planu, odnosno izmedju smrti i ponovnog rodjenja.

Veruje se da se u proseku monad (dusa) reinkarnira dva do tri puta, za vreme zajednicke ere koja traje 2160 godina, ali to moze da bude i cesce ukoliko do smrti dodje nasilno ili na neprirodan nacin.

Za oznacavanje eterickog bica koristili su se razliciti termini, cak i danas imamo u opticaju veliki broj sinonima za opisivanje energije eterickog tela npr:

Stari Kinezi - Ci energija

Kabalisti - sarafenska mudrost

Polinezani - mana

Alhemicari - etar

Ruski naucnici - energija bioplazme

Vilhelm Rajh - biljno isijanje

Savremena medicina - psihosomatski fenomeni
Korisnikov avatar
By Loni
?esto sam razmišljao o tome i došao do zaklju?ka da je ideja o reinkarnacijama daleko bliža i nauci i logici od sulude koncepcije da nas posle smrti ?eka ili raj ili pakao, a zna se da smo svi mešavina i dobra i zla.
Korisnikov avatar
By gari
?ini mi se da postoji jedna greška. Nirvana je stanje "ni biti ni ne biti", pa kada gore navodiš de je nirvana deo duha ili duše, mislim da tu nisi u pravu. Sidarta Buda je smatrao dostizanje nirvane tj. ni postojanja ni ne postojanja najuzvišenijim dostignu?em jednog svesnog bi?a tj. oslobaðanje od karmi?kih okova. Mislim da broj reinkarnacija nije odreðen tj. zavisi od na?ina života svesnog bi?a kome je data mogu?nost uzdizanja. Ako neko ko je uspeo da dostigne ovaj svesni nivo postojanja živi "loše" u slede?em karmi?kom krugu vra?a se na niže oblike postojanja /životinja, biljka ?ak neživa materija/. Što kaže-pretvoriše ga u kamen. A što se same reinkarnacije ti?e tu uopšte nema dileme da ona postoji, dokazana je na bezbroj primera, izmeðu ostalog i regresijom tj. vra?anjem unatrag pomo?u hipnoze.
:iskusenje:
Korisnikov avatar
By EYA
Zavisno od svojih dela osoba može dobiti jedno od mogu?ih 8.400 000 oblika života. Od celog tog broja samo su 400.000 ljudski oblici. Ostalih 8.000 000 ne pripadaju ljludskom obliku života. U ciklusu umiranja i raðanja, ljudski oblik se smatra najvažnijim jer se jedino u njemu može duhovno napredovati.

U?enje o seljenju duše u Egiptu se pojavilo oko 2000. godina pr.n.ere, a izvorno je preuzeto od Persijanaca i Indijaca. Herodot objašnjava da Egip?ani u?e o besmrtnosti duše, pa kaže da kada telo umre ona odlazi u matericu iz koje ?e se ponovo roditi. Staroegipatska re? "khou" ozna?ava dušu umrlog koja posle smrti odlazi u podzemni svet gde joj se na vagi sudbine sudi za dobra i loša dela. Dalju sudbinu odreðuje bog mudrosti Tot, koji ?e odrediti da li se duša ponovo raða, ili ide kod boga Sunca Ozirisa, ili na paklene planete. Na njima se ostaje dok se karma ne odradi, a posle toga se dobija šansa za novo roðenje.

Budizam takoðe govori o zakonu karme. U knjizi "Tibetanska knjiga mrtvih" detaljno se opisuje trenutak smrti kao i period od 42 dana meðu-stanja poznatim kao "bardo". U njoj se opisije kuda duša treba da ide ka novom odredištu. ?ovek koji je napustio telo sluša upute sveštenika i po tome ide ka svom idu?em životu.

Gr?ki mislioci kao što su Sokrat, Pitagora, Platon i drugi, reinkarnaciju su uzimali kao sastavni deo svojih u?enja. Sokrat je rekao:"Uveren sam da stvarno postoji ponovni život i da živi ljudi ustaju iz mrtvih "Pošto je bio osuðen na smrt prijatelji su mu ponudili bekstvo ali je on odbio rekvši: "Utešite se jer morate znati da ?ete sahraniti samo moje telo a ne ve?nu dušu".

Pitagora tvrdi da se se?a svojih prošlih života, a Platon je u svojim delima detaljno opsivao nauku o reinkarnaciji. Govorio je da se alkoholi?ari i škrtice raðaju kao magarci, a nasilni i nepravedni kao vukovi i jastrebivi. Ipak posle nekog vremena duša ponovo dobija ljudski oblik a tim i šansu za put ka višim sferama života.

Bez obzira što današnji judauzam ne priznaje reinkarnaciju, mnoge tajne grupe ove religije su pou?avale o njoj. Kabala govori da je ?ovek izvorno došao od Boga i da mu se na kraju mora vratiti. Pre toga se mora više puta raðati dok ne dostigne visok nivo zrelosti, a onda se vra?a njemu.
Korisnikov avatar
By EYA
Novi Zavet takoðe na puno mesta govori o reinkarnaciji, a u jevanðelju po Mateju piše: "Isus im odgovori: Ilija ?e zaista do?i i uspostaviti sve stvari. Ali kažem vam Ilija je ve? došao a oni ne znaju...Tada su u?enici shvatili da govori o Jovanu Krstitelju". Drugim re?ima Isus je objavio da je Jovan Krstitelj bio inkarnacija proroka Ilije.

U?enje o ponovnom raðanju je bilo sastavni deo ranohriš?anskog u?enja. Što se hriš?anstvo više razvijalo, kako ekonomski tako i politi?ki, to je više nestajala njegova izvorna forma. Na njihovo mesto su stupala svetovna i politi?ka stanovišta. Origen je jedini koji je celinu hriš?anstva izložio u literarnoj formi jednog zatvorenog filozofskog sistema. Da bi celo svoje delo postavio na temelju Biblije, sastavio je obimno tekstualno izdanje Starog Zaveta (Hexapla).

Vodio je ?uvenu katehetensku školu u Aleksandriji, gde se nalazila i najve?a biblioteka starog doba sa najbogatijom kolekcijom starih spisa iz ?itavog sveta. Ovu biblioteku je 389. godine zapalio hriš?anski fanatik, patrijarh Teofil.Time je uništio neprocenjivo kulturno-istorijsko blago, gotovo svih poznatih duhovnoh tradicija.

O u?enju reinkarnacije podu?avale su mnoge hriš?anske zajednice. Origen koji je roðen u Alejsandriji u 2. veku n.e. piše: "Duša nema ni po?etka ni kraja. Svaka duša dolazi u ovaj svet oja?ana pobedama i oslabljena porazima svog prošlog života. Njeno mesto u ovom životu odreðeno je njenim prošlim zaslugama ili gresima. Delovanje duše u ovom životu odreðije joj mesto u svetu koji sledi nakon sadašnjeg".

Vizantijski car Justinijan je na svoju ruku odlu?io da su Origenova u?enja o reinkarnaciji jereti?ka. Na Peti Ekumenski sabor poziva 159 biskupa iz isto?nog hriš?anskog sveta, a samo 6 iz zapadnog gde su Origenova u?enja bila prihva?ena. Papa Vergilije je insistirao da budu podjednako predstavljeni Istok i Zapad. Zbog toga je odbio da prisustvuje mada se nalazio u Konstantinopolju kada se sabor održavao. Tada je sabor prvi put dao proglas protiv reinkarnacije re?ima:

" Ako neko prihvata neverovatno postojanje duše pre ovog života, kao i ?udnu reinkarnaciju koja sledi posle toga, neka je proklet". Ovim prokletstvom je najzna?ajniji teolog rane crkve, Origen, svrstan u jereti?ke nadriu?enjake, a njegovo u?enje je anatemisano. Nakon tog dogaðaja iz crkvenih dokumenata je odstranjeno ili promenjeno sve što je bilo u suprotnosti sa ovom dogmom. Umesto ponovnog raðanja i izmirenja palih duša sa Bogom kroz proces reinkarnacije, nastala je dogma o ve?nom prokletstvu.

Na petom Ekumenskom koncilu u Carigradu (553.godine), ponovo je osuðeno Origenovo u?enje o reinkarnaciji, gde je izre?ena anatema vrlo sli?na onoj prethodnoj. Na jednom mestu stoji i ovo: "Ko ne prokune Origena, zajedno sa njegovim spisima i svim ostalim jereti?arima koje je sveta katoli?ka crkva proklela, ... proklet da je".

Vremenom je u?enje o reinkarnaciji ponovo osuðeno na Lijonskom koncilu 1274. godine, i na Florentinskom 1439. godine.
Mnogi nau?nici smatraju da je iz hriš?anstva izbrisano sve ono što govori o reinkarnaciji. Ipak i danas se to može videti na puno mesta u Bibliji. Za?uðuju?a je ?injenica da se u Bibliji reinkarnacija ne pobija ni jednom re?ju, a da svi kontra argumenti ne poti?u iz Biblije, ve? iz ste?enih shvatanja.

Ovde ?u navesti samo jedan deo, iako je Biblija puna sli?nih.
"Evo posla?u vam Iliju, proroka, pre nego što dan Gospodnji doðe, taj dan veliki i strahovit. I on ?e obratiti srca otaca k sinovima, i srce sinova k ocima njihovim, da ne doðem i prokletstvom svojim zemlju ne zatrem". (Mal. 3:23-24)

"Prolaze?i sa u?enicima, vide Isus ?oveka slepa od roðenja. Tada ga zapitaše u?enici njegovi: Rabi, ko sagreši, on ili roditelji njegovi, te se rodi slep? Isus odgovori: Niti on sagreši, niti roditelji njegovi, nego je to da se pokažu dela Božija na njemu".

Ovaj dogaðaj nedvosmisleno potvrðuje da su Hristovi u?enici sigurno znali za zakon karme, jer je jasno da ?ovek koji je slep od roðenja nije mogao zgrešiti u ovom životu. Isus je ovde imao priliku da jednom za svagda pobije ideju o seljenju duše, što ipak nije u?inio.

U Bibliji slede?e re?i potvrðuju da je predegzistencija duše bila prisutna u ranohriš?anskom u?enju.
"Re? Gospodnja mi progovori i re?e: Pre nego te sazdah u utrobi matere tvoje znah te, i pre nego što si izašao iz utrobe majke tvoje posvetih te i postavih za proroka narodima".

Takoðe evo nekoliko stihova koji se odnose na zakon karme, koji se nikada ne može odvojiti od reinkarnacije.

"Tada im Isus re?e: vrati ma? svoj na mesto njegovo,
jer svi koji se za ma? late, od ma?a ?e poginuti".(Mt.26:52)
"Ne sudite da vam se ne sudi,
jer ?e vam se suditi sudom koji vi sudite, i meriti merom kojom vi merite."(Mt.7:1-2)
"Znajte da ko malo seje, malo ?e i požnjeti, a ko obilno seje, obilno ?e i požnjeti". (2 Kor.9:6)
"Svako ?e svoje breme nositi. Ne varajte se. Bog se neda ružiti.Šta ?ovek poseje, to ?e i požnjeti". (Gal.6:5,7)
"Ko nepravdu seje, muku žanje" (Posl.22:8)
"Ko u ropstvo vodi, bi?e u ropstvo odveden; ko ma?em ubija, treba da bude ma?em ubijen". (Otk.13:10)
"Bi?u i ja bez milosti i ne?u imati milosrða. Dela njihova obrati?u ja na glave njihove". (Jez.9:10)
"Sudi?e ti se po ponašanju tvome i po delima tvojim, govori Gospod ve?ni".(Jez. 24:14)
"Kažem vam, ko održi re? moju, ne?e nikada smrti videti". (Jn. 8:15)
Korisnikov avatar
By EYA
Muhamed je o reinkarnaciji u?io od gnosti?kih monaha Basre.
Kuran, muslimanska sveta knjiga kaže:
" Bog stvara bi?a i vra?a ih ponovo i ponovo, sve dok mu se ne vrate...I bio si mrtav i On te vratio u život. U?ini?e da umraš i ponovo ?e te vratiti u život, i na kraju ?e te dovesti sebi...Kažem ti zaista da ?e duše koje su sada srodne biti srodne opet, iako se sre?u u novim osobama i imenima". Kod arapa ova se nauka tajno ?uvala a prenosila je persijska sekta mistika koji su se zvali Sufiji.

U doba renesanse ovo u?enje se provla?ilo kroz sva tajna drupštva Evrope. Pisci tig vremena su morali prikrivati ovo u?enjene kroz alegoriju. Danteova "Božanstvena komedija" napisana je pod uticajem Sufi mistika. Morao je izuzetno paziti na koji na?in piše o svemu ovome. Ipak njegovia dela su najavila novi procvat interesovanja za reinkarnaciju.

Italijanski pesnik i filozof 16.veka Djordano Bruno bio je osuðen na loma?u zbog u?enja o reinkarnaciji. Inkvizicija mu je postavila pitanje: "Veruješ li da je duša besmrtna i da prelazi iz tela u telo? "On je odgovorio: "Tvrdim da duša postoji bez tela i može prelaziti iz jednog tela u drugo nakon smrti:"
Tokom 18. veka evropski intelektualci su se po?eli oslobaðati stega crkve koja je cenzurisala sve ono što njenoj dogmi nije odgovaralo.Veliki filozof tog vremena Volter je rekao: "U?enje metafizike nije apsurdno ni beskorisno. Roditi se više puta nije ništa ?udnije nego roditi se jednom, jer sve u prirodi doživljava vaskrsenje":Predvodnik metafizi?kog preporoda bio je nema?ji filozif Emanuel Kant koji je rekao da duša nije nastala našim roðenjem i da ne prestaje a postoji sa smr?u tela. Šopenhauer je govorio da svaku nepravdu koju smo napravili moramo osetiti na svojoj sopstvenoj koži. Gete je takoðe potvr?ivao ovekve teoruje re?ima: "Siguran sam da sam ovde bio kao što sam sada i nadam se da ?u se vratiti hiljadu puta".

U 20.veku reinkarnacija kao osnovno duhovno u?enje proširila se na kompletan zapad. U nju su verovali mnogi nau?nici, psiholozi i filozofi. Jung, jedan od najve?ih umova novog vremena je rekao:
"Lako mogu zamisliti da sam živeo u prošlim vekovima i susretao se sa pitanjima na koja nisam znao odgovoriti, i ponovo sam se rodio jer nisam znao ispuniti zadatak koji mi je dat u prošlom životu".

Reinkarnacija ponovo privla?i umove intelektualnih ljudi, koji ne razmišljaju pod uticajem dogme i koji su slobodni da ispitaju svaku teoriju. Ona je sastavni deo života svakog živog bi?a, a ne poznavanje njenih zakona, ne opravdava onog ko ih prekrši.To su zakoni po kojima ceo kosmos funkcioniše, pa ih ni mi ne možemo ignorisati. Zato je od izuzetnog zna?aja da se svako upozna sa onim što njegove delatnosti mogu proizvesti u budu?nosti.
Korisnikov avatar
By Cruiser
?ak i ljudi, o Bože, u?estvuju u lancu ishrane. Naprosto vratiš dug zemlji koja te hranila i ona nastavlja da se vrti, bez ikakvog naro?itog razloga.

Posle smrti te zaborave, nahraniš crve ili ribe i NAPRAVIŠ MESTO DRUGIMA. :sunce:

Uveren sam da su crvi vrlo gladni jer se odande niko nije vratio, osim Save Savanovi?a, naravno. :srbin:
Korisnikov avatar
By gari
Eya, ponovo hvala na tako iscrpnim informacijama. Veliki deo literature koju si prezentirala pro?itao sam. Ja sam gore samo postavio pitanje nirvane koju si stavila kao deo duha i duše. To što hriš?anske crkve ne priznaju reinkanaciju nije nikakvo ?udo s obzirom na to šta sve ne priznaju a nalazi se u izvornom Jevanðelju. Pa, sve crkve su prekršile i onu zapovest "ne pravi sebi idola niti kakva lika" a sve crkve su prepune slika i kipova. Oni to objašnjavaju na jedan ?udan na?in da to, kao i nisu slike nego "prozor" ka likovima svetaca, neka vrsta "zvezdane kapije" koja im pomaže da lakše stignu do Boga. Isto tako se može opravdati i ubistvo. Eto, kada ubijem nešto ili nekoga ja mu prekidam karmi?ki krug i olakšavam mu odlazak na više planete.
:pivce:
Korisnikov avatar
By unic0rn
josh jedan nachin da ljudi koji ne mogu da se pomire sa chinjenicom da ce da umru, istrule i zauvek nestanu, izmisljaju kako ce ziveti i dalje a da to ipak ne bude Raj/Pakao..
Korisnikov avatar
By gari
Niko ništa ne izmišlja, sve je ve? izmišljeno. Onaj ko se reinkarnira nije više ista individua i ne se?a se svojih prošlih života, dakle nije više ono bivstvovanje, niti onaj ego koji je u sadašnjosti, te se ne može kazati da baš nastavlja ovozemaljski život tamo gde je on prestao /smr?u ovog tela/. On nastavlja da "gradi" svoju dušu i duh, ili pla?a obnavljanjem nešto što je pogrešno u?inio u svojim prošlim životima, ali on nije toga svestan.
Dakle, ne radi se o ikakvom strahu, nego ovde samo razmatramo mogu?nosti.
:zeva:
Korisnikov avatar
By 2kune
Forum je najbolje dokazao nesumnjivo postojanje fenomena reinkarnacije. :D
Korisnikov avatar
By gari
Da, izgleda da se najviše reinkarniraju oni koji ovde najviše "diskutuju". I to obi?no sa po nekoliko re?i.
:wow:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by gari
Da, izgleda da se najviše reinkarniraju oni koji ovde najviše "diskutuju". I to obi?no sa po nekoliko re?i.
:wow:
Koliko je rije?i potrebno za besmrtnost? Pou?i, pa da mantramo za bitak u mjeni inkarnacijskih avantura! :hyper:
Korisnikov avatar
By 2kune
Moj Zakoniti i ja u jednom od prošlih života:

Slika
Korisnikov avatar
By EYA
?ini mi se da postoji jedna greška. Nirvana je stanje "ni biti ni ne biti", pa kada gore navodiš de je nirvana deo duha ili duše, mislim da tu nisi u pravu. Sidarta Buda je smatrao dostizanje nirvane tj. ni postojanja ni ne postojanja najuzvišenijim dostignu?em jednog svesnog bi?a tj. oslobaðanje od karmi?kih okova.
nije deo duha, vec jedno od stanja u kome se nas duh moze nalaziti.
astralno telo kao nezavisna svest vodi poreklo od stanja nirvane u kom je nash duh bio i biti ce. ljudi su svesna bica i bez nirvane. bolje receno, polusvesna bica.
postizanjem stanja nirvane oslobadjaju svoju svest karmickih okova i postaju nezavisni.
Korisnikov avatar
By gari
Mislim tj. koliko se se?am, postizanje nirvane zna?i oslobaðanje duše od daljih reinkarnacija te tu nema nikakve "nezavisnosti" jer mi više nismo svesni svog postojanja. Sli?no stanje postoji u hriš?anstvu gde duša 40 dana opstaje "ni tamo ni ovamo" tj. u nekom prostoru izmeðu neba i zemlje dok se ne odlu?i o njenoj sudbini. Skoro u svim knjigama koje govore o smrti i duši koja se opredeljuje gde ?e, pominje se vremenski period od oko 40 dana. Ne znam ni sam zašto je potrebno bar 40 dana da se duša usmeri gde ?e.
:predaja:
By Ulix
Ne verujem ni u reinkaranaciju, kao sto ne verujem ni u Raj i Pakao, ni u bilo sta sto predvidja nekakav nastavak postojanja posle smrti.
:pivce:
Korisnikov avatar
By gari
"Ti kažeš" odgovorio je Hrist Pilatu kada ga je optužio da je judejski kralj. "Ti kažeš" odgovaram i ja tebi kada tvrdiš da ne postoji ništa osim ni?ega.
:deda:
By Ulix
"Ti kažeš" odgovorio je Hrist Pilatu kada ga je optužio da je judejski kralj. "Ti kažeš" odgovaram i ja tebi kada tvrdiš da ne postoji ništa osim ni?ega.
:deda:
Ti kazes, odgovaram i ja tebi kada tvrdis da postoji nesto osim nicega.
:crkla:
:D
Korisnikov avatar
By gari
Ti se Ulixe ne služiš ?injenicama, ve? samo tvrdiš a bez ikakvih dokaza. O reinkarnaciji se pisalo hiljadama godina unazad i ugraðena je u sve religije koje sada postoje ili su postojale. Ne razumem tvoju tvrdoglavost.
:serlok:
Korisnikov avatar
By EYA
sta imas da razumes ?
prihvati da covek misli kako misli.
on tebe ne ubedjuje, samo kaze sta misli, bwee !
By Ulix
Ti se Ulixe ne služiš ?injenicama, ve? samo tvrdiš a bez ikakvih dokaza. O reinkarnaciji se pisalo hiljadama godina unazad i ugraðena je u sve religije koje sada postoje ili su postojale. Ne razumem tvoju tvrdoglavost.
:serlok:
Gari, hiljadu godina se pisalo da je zemlja ploca, da postoje vestice, da od masturbacije odlakave dlanovi, da je biti peder lose, da je bog stvorio coveka od blata a zenu (kako ponizavajuce!) od Adamovog rebra, pa tu su mitovi o Grckim bogovima, mit o potopu koji je prisutan u gotovo svakoj kulturi... da kroz vene struji vazduh (i to do XVII veka!), da je zemlja u sredistu svemira...

Ne postoje cinjenice koje potvrdjuju reinkarnaciju. To sto je univerzalna ljudska stvar da covek ne zeli da prihvati sopstvenu smrtnost jeste cinjenica ali ne potvrdjuje postojanje vise zivota, vec samo to: da niko ne zeli da umre i nestane zauvek.

Ni ti se ne sluzis cinjenicama.
By Ulix
Originally posted by EYA
sta imas da razumes ?
prihvati da covek misli kako misli.
on tebe ne ubedjuje, samo kaze sta misli, bwee !
:klap: :kiss:
:tamoamo:
Tako je.
Korisnikov avatar
By gari
A pre 12 000 godina se znalo za lete?e mašine /Maje, Indijci/, za atomsku energiju /opet Indijci u "Bhagavad Giti"/, za elektri?ne baterije /Grci/, za sazvežða koja su otkrivena tek u 20 veku /Egip?ani/ itd. Ako su evropljani u srednjem veku izgubili to znanje i primenjivali samo ono što im je servirala zvani?na crkva to ne zna?i da je i ostatak sveta bio tako zaglupljen. Leonardo da Vin?i je dobro znao da venama ne struji vazduh jer je još tada dobro poznavao anatomiju ljudskog tela, Kolumbo je znao da Zemlja nije plo?a, ?ovek i jeste /fizi?ko telo/ stvoren od sastojaka kojih ima u zemlji, Eva je stvorena od Adamovog rebra genetskom mutacijom...i eto ljudi su oduvek sve znali. Pa su znali sve i o reinkarnaciji, ina?e se ne bi ta ideja pojavljivala u svim religijama sveta.
A Ulixu sasvim dozvoljavam da misli. Mislim dakle postojim, zar ne?
:namig2:
Korisnikov avatar
By 2kune
Mislim tj. koliko se se?am, postizanje nirvane zna?i oslobaðanje duše od daljih reinkarnacija te tu nema nikakve "nezavisnosti" jer mi više nismo svesni svog postojanja. Sli?no stanje postoji u hriš?anstvu gde duša 40 dana opstaje "ni tamo ni ovamo" tj. u nekom prostoru izmeðu neba i zemlje dok se ne odlu?i o njenoj sudbini. Skoro u svim knjigama koje govore o smrti i duši koja se opredeljuje gde ?e, pominje se vremenski period od oko 40 dana. Ne znam ni sam zašto je potrebno bar 40 dana da se duša usmeri gde ?e.
:predaja:
Nirvana je dostizanje potpune svijesti o stvarnosti, probuðenje... To je i svijest kojoj je postala poznata priroda karmi?kog ciklusa umiranja i ponovnog raðanja i ona svojevoljno bira da li sa tom igrom nastaviti zbog osloboðenja drugih svjesnih bi?a ili ne nastaviti - jer je sada ta svijest nezavisna od kola raðanja i umiranja. Ona je tu lekciju nau?ila.
Nadalje, budizam ne poznaje potpuno neovisnu dušu kao entitet po sebi na na?in kako je definira krš?anstvo prihva?aju?i neoplatonisti?ku dijalektiku nauštrb racionalnog aristotelizma pri razra?unjavanju sa Arijanskim krivovjerjem.
Budizam, kao i ve?ina svijetskih religija, dušom smatra tek jedan dio ?ovjeka koji istrajava sve mjene ponovnih roðenja i ta duša nije nosilac individualnosti trenutne inkarnacije ve? više zajedni?ki nazivnik svih inkarnacija, tj. nosa? je individualiteta kompletnog inkarnacijskog sljeda do trenutka probuðenja, kada i postaje budna i potpuno svjesna sebe i time postiže poosobljavanje svih življenih života zaklju?no sa ovim zadnjim koji je dostigao nirvanu u samoj toj nirvani koja podrazumjeva mogu?nost svih odabira koju nudi puno?a praznine.
40 dana lebðenje izmeðu života i smrti dok se "duša ne usmeri gde ?e" nije doli pu?ko vjerovanje protivno nicejsko-carigradskom koje tek ?eka ponovni dolazak i sud usmjerenja, i ikonološki je pomješano s vjerovanjem u limb, za koji opet imamo samo uporište u srednjevjekovnoj uobrazliji i logi?koj potrebi da se eshatološki negdje uskladište nevine ali nekrštene dušice...
Vremenski period od 40 dana pojavljuje se u ve?ini inicijacijskih sistema, a kako svaka inicijacija predstavlja smrt dotadašnje osobe i raðanje nove (po kvalitetu a ne doslovno po tijelu) i kako se te inicijacijske smrti vazda živo opisuju, nije za?udno da su, bivaju?i relativno tajne i zna?ajne, svojim terminima inficirale i prikaze svijeta zbiljski mrtvih. Uostalom, mnogi inicijanti re?i ?e da i jesu zaista bili mrtvi. ?emu inicijacija ako se ne pobjedi smrt?
Astralno tijelo pak, samo je jedan od djelova ?ovjeka. To je ?ovjekovo tijelo u astralnom svijetu i ništa više nego materjalno tijelo u materjalnom svijetu. Ono je potpuno odvojivo i u voznom stanju i bez nirvane. Svijest koja korespondira sa astralnim tijelom daleko je ispod nirvani?ke svijesti. To je tek tvar od koje se snovi tkaju...
Ove ostale banalne napise o visokoj tehnologiji naroda ?iji je prosje?ni životni vijek bio do 40 godina i ?iji su vladari patili i umirali od jebenih upala o?iju zbog kupanja u svetim rijekama, te nosili ?ilo gomilu glista i pantlji?ara u crijevima dok su pisali himne suncu ili prve zakonike (oko za oko, uho za uho, zub za zub, kurac za kurac...itd...) - ne?u ni komentirati... Tadašnja baterija bila je jebeni ?up sa dvije ne?iste metalne late i sokom od grožða kao elektrolitom, a lete?e naprave bile su kvalitete kao prvi baloni na topli zrak od gomile pocjepanih plahti, dok je genetska znanost bila na razini dobivanja muškog djeteta prema preciznim astrološkim omenima i prakti?ne uporabe postupaka imitacijske magije ?iji je smisao ve? tada bio nepovratno zaboravljen u prošlosti usmene predaje i nepismenosti...
Korisnikov avatar
By gari
?ini mi se da 2 kune sve to isuviše banalno prikazuješ. Moram da ponovim da ono što sam napisao nisam ja "otkrio toplu vodu" ve? sam negde to pro?itao. Da li je elektri?na baterija bila "jebeni ?up sa dve NE?ISTE metalne late i sokom od grožða kao elektrolitom" uopšte nije bitno. Bitno je da je to bila BATERIJA i ti to priznaješ dakle. Tadašnji vladari nisu umirali od jebenih upala o?iju, ve? je njihova kultura održavanja higijene bila na mnogo višem nivou nego li je sada /gr?ka i rimska kupatila/. O glistama i pantlji?arama i da ne govorim, koje li gluposti. Što se ti?e lete?ih mašina, opisane su detaljno i bile su na nama nepoznati pogon a pravile su veliku buku /opisao je i jedan od proroka Ezekilj/ te nemaju nikakve veze sa balonima. Nama nije ni poznato na kom nivou je tada bila genetska nauka, ali prema nekim pretpostavkama jedan period evolucije je jednostavno presko?en i to nekoliko miliona godina da bi nastao ?ovek i to najverovatnije genetskim inženjeringom a koga su izveli-vanzemaljci. Kako objašnjavaš da su Egip?ani imali detaljne karte i znali ta?ne položaje susednih sazvežða. Valjda su imali "jebenu upalu o?iju" pa su videli duplo? Ne bih da ulazim u ?uvene crteže koje su Maje izvodile u pustinjama a koje se mogu videti samo sa velike visine. Nije ?ak ni do danas objašnjeno ?emu je sve to moglo služiti. Mnogo toga ima što ne može današnja nauka i tehnika a mogli su ti sa "glistama i pantlji?arama u crijevima". Otkuda toliki animozitet prema našim precima?
:ruzan:
Korisnikov avatar
By *deni*
Nadajmo se reinkarnaciji, ali se ponasajmo i zivimo zivot kao da nam je prvi i poslednji.
:D
Korisnikov avatar
By 2kune
Gari dušo, zaista postoje stvari od starina koje još nismo mi danas uspjeli ubrati.
Ali baterija je bila i ona Voltina koja je pak ve? tada bila puno tehnološki sofisticiranija od ?upa sa sokom od grožða. A znaš li kako je izgledalo živjeti u Voltino vrijeme i koliko je tehnološko bilo njegovo društvo?
Isto vrijedi i za lete?u napravi zvanu balon, koju je prema predaji prvi (od historiji poznatih) upotrijebio 8. kolovoza 1709. Bartholomeu Lourenco de Gusmao, a prvi zbilja dokumentirani let izvršiše bra?a Etienne i Joseph Montgolfier u papirnatom balonu. Nato je Cesar Alexandre Charles, ?lan znanstvene akademije i profesor, koji nije mogao podnjeti da mu ugled u?enjaka koji se bavi letom kako bog zapovida ruše tamo nekakvi tvorni?ari (manufakturisti?) papira, sagradio svoj balon punjen vodikom po imenu Charlie (ime balona a ne vodika). On je pak poletio 26. kolovoza 1783. oko 17 sati. A kakav je zaboga bio standard i kakva je bila tehnološka razvijenost društva u to vrijeme?
Ne dušo, nisu to banaliziranja, to su jednostavne ?injenice. Od Voltine baterije i papirnatog balona ogroman je put do LI-Ion baterije u tvom mobitelu i do JATovog aviona u kojem mobitel moraš isklju?iti. A za sve to proizvesti ho?e se ogromna tehnološka baza i gomila privrednih objekata te i takve tehnologije. Gdje je ona arheološki sa?uvana u bilo kojem obliku za bilo koju anti?ku civilizaciju? Zamisli samo što bi ostalo od naše civilizacije da sad svi odjednom riknemo i da proðe 2000 godina. Što misliš da nebi ostalo ništa? Dušo, pojma nemaš o ?emu govoriš...
Nadalje, egipatski faraoni ametice su patili od upala o?iju i to je fino zapisano od strane njihovih pisara. Gr?ka i rimska kupelj nije sprje?avala pantlji?are ni gliste i to se jasno može pro?itati u anti?kim medicinskim knjigama koje su nam ostale, ali važnije je da zapaziš kako su te kupelji za sobom ostavile itekako arheoloških tragova.
A ti stvarno pojma nemaš o ?emu govoriš... Idemo redom.
Jesi li ?itao proroka Ezekijela? Kažeš da si vjernik. ?itaš li ti bibliju? Ajde navedi mi gdje Ezekijel opisuje letjelicu i to?no kojim rije?ima pa ?emo malko o tome popri?ati... :smeh: Josef F. Blumrich, ?ijoj se knjizi utje?eš, u uvodu jasno piše kako njegova knjiga nije pokušaj dokazivanja ni?ega ve? da je pokušaj prikaza kako bi to moglo biti kad bi apriori prihvatili da je Ezekijel o?evidac susreta 3. vrste.
Egip?ani nisu imali detaljne karte ve? je jednu takvu posjedovao Piri Rejs, turski pirat. Egip?ani nisu znali za to?ne položaje zvježða o kojima govoriš ve? su to znali i znaju još i danas Dogoni. Oni su znali da je Sirius višestruka zvijezda i prije nego je astronomija saznala za Sirius B. Sirius C još nismo otkrili, ali ja vjerujem da ho?emo... Teorija da su Dogoni (koji ne razumiju to što znaju) znanje o Siriusu primili možda od Egip?ana još uvijek je samo teorija.
Crteže u Nasci vjerojatno nisu radile Maje nego lokalna plemena, a potpuno je banalno raspravljati o korisnosti takvih crteža za sletanje svemirskih brodova kada ve? znamo za radar i sijaset drugovrsnih senzora... Oni se nisu mogli izraditi bez pregleda iz zraka, ali definitivno ih nebi gradila nijedna tehni?ki razvijena civilizacija... Jeli ti uop?e poznato da takvi crteži nastali uklanjanjem pokrovnog materjala da bi ispod bljesnula svjetlija zemlja i formirala crtež zapravo prili?no ?esta pojava i da ih imaš i u Europi?
Elem, ne postoji kod mene nikakav animozitet prema našim precima ali definitivno kod tebe postoji animozitet prema zdravom razumu.
By Ulix
Originally posted by 2kune
Elem, ne postoji kod mene nikakav animozitet prema našim precima ali definitivno kod tebe postoji animozitet prema zdravom razumu.
:up:
Gari, kao repliku na ovaj veoma zanimljiv i istinit komentar korisnika 2kune, zamolio bih te da upotrebis neki biblijski citat :D
Korisnikov avatar
By gari
Otkuda ti Ulixe znaš da je komentar 2 kune istinit a moj nije? 2 kune i ja nismo izgleda na istoj telefonskoj liniji, on razgovara sa nekim drugim. Ja o jednom a on se uhvatio za balon i bateriju i ne /po/pušta. Sada ne mogu da tražim /J/ezekilja, ali mogu ti re?i 2 kune da, iako su tada imali pantlji?are nije možda ni ?udo, ali što sada mi imamo gliste i pantlji?are kod ovakvog razvoja medicine /navodnog/ to me ?udi. A sve je ta?no što sam napisao o opisu lete?ih mašina /pro?itaj Bhagavad Gitu i tu ?eš na?i i opis lete?ih mašina i opis atomskih aksplozija/. Opet se neko poziva na "zdrav" razum. Svi geniji imali su "bolestan razum" jer se nisu uklapali u postoje?i obrazac zdravog razuma. Prema tome i ja sam genije...
:praznoglavi:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!