Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Ахасвер
U ?itavom pravoslavnom svetu današnji dan predstavlja dan se?anja na pogrom porodice poslednjeg sveruskog pomazanika. Na današnji dan, 17. VII 1918. u Jekaterinburgu, boljševi?ka banda ubila je Cara Nikolu Drugog Aleksandrovi?a Romanova, Caricu Aleksandru Teodorovnu, Carevi?a Prestolonaslednika Aleksija Nikolajevi?a i ?etiri Carevne - Velike Kneginje Olgu, Tatijanu, Mariju i Anastasiju Nikolajevnu. Ubijeni su zverski i ritualno. Njihova smrt bila je uvod u pakao graðanskog rata i komunisti?kog terora tokom koga su stradali milioni Rusa i nestale nebrojene svetinje. Od hiljadu najve?ih manastira, koliko ih je u Rusiji postojalo pre Revolucije, kraj komunizma je u životu do?ekalo tek dvadesetak. Crkve su minirane, ikone spaljivane, mošti Svetih skrnavljene i izlagane javnoj poruzi, a sveštenstvo i monaštvo proganjano i ubijano. U pogromima je ubijeno par desetina miliona Rusa...
Na današnji dan 1998. carski zemni ostaci su iz poduralskih šuma i jama preneti u Petrograd, te uz najviše državne po?asti pogrebeni u Petropavlovskoj crkvi, carskom mauzoleju Romanovih.
Dana 20. VIII 2000. u moskovskom Spasovom hramu (velelepnoj svetinji koju su komunisti svojevremeno bili sravnili sa zemljom), ruski Sveti Sabor, kojim je predsedavao Njegova Svetost Patrijarh Aleksije Drugi, kanonizovao je ?lanove Imperatorskog Doma proglasivši ih strasnotrpnicima i mu?enicima. Teško je danas na?i ruski dom u kome nema ikone Svetih Carskih Mu?enika.
Današnji dan se obeležava u ?itavom pravoslavnom svetu, jer je Nikola Drugi bio ne samo ruski, ve? poslednji pravoslavni Imperator, poslednji pomazanik na Carstvo.
I? Šta ?e ovo uopšte ovde, verovatno se pita ve?ina. Pa eto, red je da se i mi, onaj veruju?i deo foruma, setimo danas carskog postradanja.
Neka im je ve?na slava!

Slika
By Storm
Pridružujem se osudama tog zlo?ina.

P.S.
Nedavno je na Discovery-ju bila zanimljiva serija o kralju Danske, Kristijanu IX, koga još zovu tastom/svekrom Evrope, jer su njegova deca (njih šestoro) završila na najrazli?itijim evropskim dvorovima. Jedna ?erka, Dagmar, udala se za ruskog cara Aleksandra III. Sticajem okolnosti izbegla je pokolj carske porodice.
By Ахасвер
Originally posted by Storm

Nedavno je na Discovery-ju bila zanimljiva serija o kralju Danske, Kristijanu IX, koga još zovu tastom/svekrom Evrope, jer su njegova deca (njih šestoro) završila na najrazli?itijim evropskim dvorovima. Jedna ?erka, Dagmar, udala se za ruskog cara Aleksandra III. Sticajem okolnosti izbegla je pokolj carske porodice.
Da. Marija Teodorovna.
U poslednjem talasu bežanije sa Krima uspela je da se sa izbeglicama ukrca na britanski brod i tako spase život.
Njen život je jedna tragi?na saga o lutanju rastronjene vladarke i traganju za preživelim ?lanovima porodice.
Velika i hrabra žena.

Slika
Korisnikov avatar
By Tot
I jos jednom da naglasimo stvar koju mnogi ne znaju(citiram te):

" Na današnji dan, 17. VII 1918. u Jekaterinburgu, boljševi?ka banda ubila je Cara Nikolu Drugog Aleksandrovi?a Romanova, Caricu Aleksandru Teodorovnu, Carevi?a Prestolonaslednika Aleksija Nikolajevi?a i ?etiri Carevne - Velike Kneginje Olgu, Tatijanu, Mariju i Anastasiju Nikolajevnu. Ubijeni su zverski i ritualno. Njihova smrt bila je uvod u pakao graðanskog rata i komunisti?kog terora tokom koga su stradali milioni Rusa i nestale nebrojene svetinje. Od hiljadu najve?ih manastira, koliko ih je u Rusiji postojalo pre Revolucije, kraj komunizma je u životu do?ekalo tek dvadesetak. Crkve su minirane, ikone spaljivane, mošti Svetih skrnavljene i izlagane javnoj poruzi, a sveštenstvo i monaštvo proganjano i ubijano. U pogromima je ubijeno par desetina miliona Rusa..."

Mislim da ovi mu?enici treba da nam uvek budu na pameti kako se nikada više ne bi ponovila komunisti?ka zverstva.

Neka im je ve?na slava.

Slika
Korisnikov avatar
By Tot
Mislim da je vredno pogledati kako izgleda spomenik postradalim mu?enicima u Jekaterinburgu:

Slika

Kao i crkvu koja cuva uspomenu i svetinju ovog postradanja:

Slika
Korisnikov avatar
By gari
Da, zato su Rusi sve to debelo platili. Mislim da su se pokajali hiljadu puta što su umesto Cara prihvatili Despota. Baš kao i mi. Nismo hteli Kralja a dobili smo Sultana-Druga Titu kome smo pevali ode i uzdizali ga na nebo pored Boga Oca. Ni mi nismo ništa bolji od Rusa, ako nismo i gori.
:drama:
By Ulix
Originally posted by gari
Da, zato su Rusi sve to debelo platili. Mislim da su se pokajali hiljadu puta što su umesto Cara prihvatili Despota. Baš kao i mi. Nismo hteli Kralja a dobili smo Sultana-Druga Titu kome smo pevali ode i uzdizali ga na nebo pored Boga Oca. Ni mi nismo ništa bolji od Rusa, ako nismo i gori.
:drama:
Nikolaj je bio nesposoban da vlada. Ni mi nismo imali nikog sposobnog za taj posao.
Rusi koje ja poznajem ne pokazuju previse kajanja zbog Oktobarske revolucije. (I zasto bi? Nisu je oni izveli.) Pokazuju, nazalost, daleko vise mrznje prema Gorbacovu nego prema Staljinu.
Nismo ni bolji ni gori od Rusa. Nismo ni bolji ni gori od bilo koga drugog.
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Ulix
Nismo ni bolji ni gori od Rusa. Nismo ni bolji ni gori od bilo koga drugog.
my point exactly
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Storm
?ekaj, jel to ona dinastija nemogu?eg imena Šlezvig-Holštajn-Sonderburg-Gliksburg, poznatija kao Gliksburg, ?ija je neka potomka, od onog krila koje je vladalo u Gr?koj, završila kao aktuelna srpska prestolonaslednikovica? Molim da mi se razjasni pošto uopšte ne mogu da ih pohvatam, a ne znam ni kako se ova naša zove, Katarina ili kako?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
A da, tragedija to u Rusiji, stvarno strašno. Ako su baš rešili da puste rulju na vlast '17. mogli su da ih proteraju ili tako nešto a ne da ih utamane kao divlja?, ma užas jedan.
Korisnikov avatar
By gari
Mogli su 1903. da proteraju i Aleksandra Obrenovi?a i Dragu Mašin ali su oficiri smatraju da je mnogo bolje da je nataknu na sablju. To ubistvo je bilo mnogo vrutalnije nego ono Nikolaja Romanova, s tim što su onde pobijena i deca. Sva ta politika je samo krv, novac i mo?. Evo kako ubiše Ðinði?a i nikom ništa, još ?e da ispadne da je izvršio samoubistvo? Ma, ne treba i?i mnogo dalje unatrag, imamo mi ovde "bliske" slu?ajeve ubistava za vlast i u ime vlasti. Gori smo od Rusa, oni kao nuklearna velesila nije ratovala protiv NATO pakta a ludaci jesu tj. mi.
:tuc:
By Ахасвер
Originally posted by AngraMaina
?ekaj, jel to ona dinastija nemogu?eg imena Šlezvig-Holštajn-Sonderburg-Gliksburg, poznatija kao Gliksburg, ?ija je neka potomka, od onog krila koje je vladalo u Gr?koj, završila kao aktuelna srpska prestolonaslednikovica? Molim da mi se razjasni pošto uopšte ne mogu da ih pohvatam, a ne znam ni kako se ova naša zove, Katarina ili kako?
Gr?kom je vladao ogranak porodice Gliksburg, koja od 1863. i smrti Frederika Sedmog stoluje u Danskoj kao legitimni nastavlja? drevne loze Oldenburga. Kneginja Aleksandra, k?erka gr?kog Kralja Aleksandra Prvog (1917-20) i Aspazije Manos, udajom za Kralja Petra Drugog Karaðorðevi?a (1941-70) postaje jugoslovenska (srpska) Kraljica i majka današnjeg srpskog Prestolonaslednika Aleksandra Drugog.
Porodica Karaðorðevi? je oroðena sa porodicom Gliksburg tj. Oldenburg i brakom Kneza Pavla. Godine 1923. Knez je oženio Olgu, k?erku gr?kog Kneza Nikole (roðenog brata tadašnjeg gr?kog Kralja Ðorða Drugog (1922-24)).

Gospoða Katarina, supruga našeg Prestolonaslednika, jeste, meðutim, sin nobilitate. Ona nema veze sa porodicom Gliksburg (Oldenburg), kao i ni sa jednom drugom (bivšom) vladala?kom ku?om.
Korisnikov avatar
By gari
Sve to je davna prošlost. ?ujem neka zalaganja da se vrate na presto Karaðorðevi?i. Mislim da je to sada korak natrag i da je srpski narod davno izgubio vezu sa dinastijom. Uostalom Srbi su prvi na ovim prostorima prihvatili komunizam i najsvesrdnije ga primenjivali od svih naroda u ex-Jugoslaviji. No, kako je tema godišnjica careubistva, mi možemo ovde nabrojati mnogo kraljeubistava /malo više od Rusa i drugih/.
:nazalost:
By Ахасвер
Originally posted by gari
... mi možemo ovde nabrojati mnogo kraljeubistava /malo više od Rusa i drugih/.
:nazalost:
Teško.

Ina?e, samo varvari ubijaju svoje vladare k'o gamad. Tu smo i mi negde.
Korisnikov avatar
By 2kune
Jebe mi se za Romanove, meni je žao Raspu?ina... :placko:
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Aleksandar
Ina?e, samo varvari ubijaju svoje vladare k'o gamad. Tu smo i mi negde.

?ek da vidim: Francuzi, Englezi, Španjolci, itd...?uj, pa društvo i nije tako loše.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Aleksandar
Gr?kom je vladao ogranak porodice Gliksburg, koja od 1863. i smrti Frederika Sedmog stoluje u Danskoj kao legitimni nastavlja? drevne loze Oldenburga. Kneginja Aleksandra, k?erka gr?kog Kralja Aleksandra Prvog (1917-20) i Aspazije Manos, udajom za Kralja Petra Drugog Karaðorðevi?a (1941-70) postaje jugoslovenska (srpska) Kraljica i majka današnjeg srpskog Prestolonaslednika Aleksandra Drugog.
Porodica Karaðorðevi? je oroðena sa porodicom Gliksburg tj. Oldenburg i brakom Kneza Pavla. Godina 1923. Knez je oženio Olgu, k?erku gr?kog Kneza Nikole (roðenog brata tadašnjeg gr?kog Kralja Ðorða Drugog (1922-24)).

Gospoða Katarina, supruga našeg Prestolonaslednika, jeste meðutim sin nobilitate. Ona nema veze sa porodicom Gliksburg (Oldenburg), kao i ni sa jednom drugom (bivšom) vladala?kom ku?om.
E ovo se zove dobro objašnjenje. Zbunjivalo me je u stvari to sa kneginjom/kraljicom Aleksandrom i to što je i Katarina Grkinja, jer sam imao jednog prijatelja Grka ?ija je neka baba bila u nekom rodu s Aspazijom Manos, ?ak mi je pri?ao da ima neka zgrada u Beogradu koja je bila dom porodice Manos, o kojoj (zgradi) ja ništa nisam uspeo da saznam, doduše, nije ni da sam tražio, pa mi on pri?ao o kraljici, ali sad shvatam da je ona bila udata za Petra II. Zna?i prestolonaslednik Aleksandar je s Gliksburzima oroðen po majci, a Katarina nije u igri.

Jedino nisam našao kneza Nikolu. Kao bra?a i sestre Ðorða II pominju se Aleksandar (taj koji je oženio Aspaziju), Jelena (udata za kralja Karola II Rumunskog), kralj Pavle (oženjen omrznutom Frederikom od Brunsvika, ?iji je sin Konstantin II poslednji gr?ki kralj), Irena i Katarina. Bi?e da prosto nije bilo više mesta na rodoslovnom stablu.

Hvala još jednom.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Sto se tice samog ubistva, mogu samo da ga osudim, kao i svako drugo ubistvo i smestim u istoriju. Necivilizovano iz sadasnje tacke gledista.

Na stranu sto je Nikolaj bio nesposoban vladar do jaja i sto su Romanovi bili glavna prepreka demokratizaciji i razvoju Rusije.

Sto se tice dupeuvlacenje monarsima, ljudi, pa pa, odoh ja na neke druge teme. Ne znam samo zasto je gradjanin Karadjordjevicu vise privilegovan od svih ostalih kojima je oduzimana imovina posle II sv. rata... :down:
Korisnikov avatar
By StarTrek
I trebalo je da ih ubiju,kakvi su bili okrutni i nesposobni.Doduse bolje da su ih poslali u neki logor,ali revolucija ne moze da napreduje bez takvih stvari;a revolucija je neophodna.
Korisnikov avatar
By gari
Jeste, najbolje je, kada neko nije sposoban da vlada, da se ubije. Na taj na?in rešili bismo mnoge probleme, no bojim se da bi naša Narodna skupština ostala prazna, takoðe i Vlada /nije ONAJ Vlada nego Vlada koja vlada/. Bre, Angra Manija, pa ti si neka princeza, družiš se sa DINASTIJOM.
:turban:
By Ахасвер
E ovo se zove dobro objašnjenje. Zbunjivalo me je u stvari to sa kneginjom/kraljicom Aleksandrom i to što je i Katarina Grkinja, jer sam imao jednog prijatelja Grka ?ija je neka baba bila u nekom rodu s Aspazijom Manos, ?ak mi je pri?ao da ima neka zgrada u Beogradu koja je bila dom porodice Manos, o kojoj (zgradi) ja ništa nisam uspeo da saznam, doduše, nije ni da sam tražio, pa mi on pri?ao o kraljici, ali sad shvatam da je ona bila udata za Petra II. Zna?i prestolonaslednik Aleksandar je s Gliksburzima oroðen po majci, a Katarina nije u igri.

Jedino nisam našao kneza Nikolu. Kao bra?a i sestre Ðorða II pominju se Aleksandar (taj koji je oženio Aspaziju), Jelena (udata za kralja Karola II Rumunskog), kralj Pavle (oženjen omrznutom Frederikom od Brunsvika, ?iji je sin Konstantin II poslednji gr?ki kralj), Irena i Katarina. Bi?e da prosto nije bilo više mesta na rodoslovnom stablu.

Hvala još jednom.
Nema na ?emu :) , ali slu?ajno mi se potkrala greška. Kraljevi? Nikola (otac Kneginje Olge, te samim tim tast Kneza Pavla Karaðorðevi?a) nije bio brat Kralja Ðorða Drugog (1922-24) ve? njegov roðeni stric. Dakle, Nikola je mlaði brat Kralja Konstantina Prvog (1913-17, 1920-22), Ðorðevog oca. To je napravilo ovu malu zabunu.
Zna?i, godine 1923. kada je u Beogradu prireðeno sve?ano ven?anje Kneza Pavla i Kneginje Olge, na gr?kom tronu bio je Ðorðe Drugi, Kneginjin brat od roðenog strica. Nadam se da je sada sve mnogo jasnije. ;)

Ina?e, gr?ki Kralj Aleksandar (1917-20) nije baš oženio Aspaziju Manos. Budu?i da je ona bila bez plemstva, takav morganatski brak bi ga lišio prava na kraljevski naslov. K?er Aleksandru, koju mu je Manosova rodila, priznao je kao svoje zakonito dete i dao joj titulu i sva prava koja joj tim statusom pripadaju. I Aspazija Manos je takoðe dobila kneževsku titulu.
Zanimljivo je da se Kralj Petar Drugi do ušiju zaljubio u Aleksandru, ali da su listom svi bili protiv jedne takve veze. Iako je, uz posredovanje ?er?ila i gr?kog Kralja, u Londonu 1944. uprili?eno ven?anje srpskog Kralja i gr?ke Kraljevne, onaj ve?inski, srpski deo izbegle Kraljevske Vlade, kao i svi ?lanovi vladarskog Doma Karaðorðevi?a na ?elu sa Kraljicom Marijom, nikada nisu prihvatili Aleksandru kao svoju Kraljicu. Iako je Ona de facto i de jure to bila. Brak ne?e potrajati i bi?e tu svega i sva?ega. Skandala, meðusobnih prepucavanja i optužbi po svetskoj štampi, pa ?ak i nekoliko teatralnih pokušaja samoubistva (pored desetak bezuspešnih trovanja i presecanja vena, Kraljica Aleksandra se bacila i u jedan od venecijanskih kanala)... :drama:
Za zgradu Manosovih u Beogradu prvi put ?ujem. Iako je to malo verovatno, podatak je interesantan i vredi pogledati ima li šta o tome.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Fifi, pazi drvo
Fifi, nisi slep...

:eureka: E, ajde neka moderator pomeri negde ove neprekidne offtopice koje pravi dijete, ne zna još da barata, upropasti?e i ovu temu pse?im govancima.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
(Prethodni post se naravno odnosio na novi forumski biološki hibrid psa-smara?a.)

Sad sam našao Nikolu, ali nije bitno, nego hvala za ove pikantne detalje o Aspaziji i o Petru II.

Teško ih je pohvatati, kao za pakost svi se uvek isto zovu. :)

Ako eventualno saznam koja je to zgrada Manosa, javi?u.
Korisnikov avatar
By gari
Angra Manija, ti kad ne znaš šta ?eš više onda po?neš da zazivaš moderatore da te spasavaju, ne znam samo od ?ega? Ja nikoga ovde ne vreðam, a sve što pišem-pišem u vezi sa temom. Ne spominjem ni "pse?a govanca", ni Fifija, pa ako nekoga ve? treba da sklone odavde to si ti jer vreðaš /ne mene nego dobar ukus koji vlada na ovom forumu/. A što se baratanja ti?e, mislim da si ti mnogo veštija sa tim "baratanjem" samo ne znam su ?im ili su kim? A što se ti?e godišnjice careubistva, još jednom izražavam svoje gnušanje nad tim gnusnim zlo?inom koji su izvršili komunisti, naro?ito zato jer su pobili i nevinu decu. Fifi pazi na drvo a ti pazi da ti ne uleti neki "balvan"...
:grebanje:
Korisnikov avatar
By gari
Angra Mania, po?inješ da se ponašaš iracionalno iako tvrdiš da si racionalna? Tema je "Godišnjica careubistva" a ti stavljaš Regana. Nisam obavešten nešto, da nije SAD postala monarhija a Regan car? Može biti, ?im su hteli da ga ukokaju, to obi?no rade carevima. Pa i taj izuzetak samo potvrðuje pravilo. Dakle, složili smo se-Regan je "car" ali ne znam još ?ega? Uzgred, ?ini mi se da je ?ovek umro...

:up:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
O, više, sikter... :drama:

:seljache:

Ajde idi naði nekog na svom psihološkom, psihopatološkom, uzrasnom i obrazovnom nivou, meni stvarno više nije zabavno da te ošinem svaki put kad se namestiš na zicer... Previše je lako...

:doktor:
Korisnikov avatar
By gari
Ne znam šta zna?i sikter? Šta zamišljaš-na kom si ti nivou?! Ja te ne teram da mi odgovaraš li?no, ve? samo komentarišem temu. Tvoja psihopatologija još nije ispitana i verovatno ni zabeležena u istoriji psihopatologije. To majka više ne raða i to se više ne dogaða. Da li je previše lako ili nije, ne vidim baš, nešto ti se jezik zavezao a tema je: "Godišnjica careubistva". Dakle, Angra Manija, ubiše cara /više njih ali ovde samo o jednom/. TO je tema a ne ja. Umij se malo ladnom vodicom, bi?e ti lakše...
:zev:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Vrlo simptomati?no -- ne znaš šta zna?i sikter. Kao što ne znaš ni za vo imja oca.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!