Originally posted by Super Mario
Da li mislite da bi trebalo upozoriti druga/rodjaka da se zabavlja sa hiv pozitivnom osobom uz pretpostavku da mu ona to sama vec nije priznala.
Da li sacuvati pravo zarazenog da sam (ne)kaze ili je ipak bitnije sacuvati zdravlje dragoj osobi (no matter what)
?
da vas chujem
Naravno, na pitanje "Da li je vaznije pravo zarazenog da sam (ne) kaze ili je bitnije zdravlje drage osobe ( i ne samo drage osobe, vec bilo koje osobe)", generalno - odgovor je jasan:
ZDRAVLJE JE VAZNIJE ! NE SAMO VAZNIJE - ONO JE NAJVAZNIJE !!!
Sto se tice konkretne situacije u kojoj bih ja bio u posedu informacije da je ljubavni partner mog druga/rodjaka HIV pozitivan, a da o toj okolnosti moj drug/rodjak nije obavesten, moje ponasanje bi zavisilo od prethodnog pitanja:
"Kako sam dosao do informacije da je osoba sa kojom se zabavlja moj drug/rodjak hiv pozitivna?"
- Da li sam do tog podatka dosao na osnovu glasina ?
Ako sam na osnovu glasina dosao do tog podatka, jednostavno bih drugu/rodjaku preneo te glasine, po sistemu "Ako lazu mene i ja lazem tebe". Preuzeo bih na sebe rizik da budem prokazan kao tracara, za slucaj da se ispostavi da su glasine bile lazne, jer bih znao da sam glasine sirio iz najhumanijih pobuda.
- Da li sam na neki nacin dosao u posed nedvosmislenih lekarskih nalaza?
U ovom slucaju, anonimno bih poslao fotokopiju lekarskih nalaza zarazene osobe drugu/rodjaku. Na taj nacin bih mu zastitio zdravlje, a ja bih ostao anoniman taster.
- Da li sam do saznanja dosao na osnovu usmenog iskaza zarazene osobe?
Ako mi je zarazena osoba usmeno saopstila da je HIV pozitivna, a to je propustila da saopsti mom drugu/rodjaku, rekao bih joj da iz istih stopa ide to da kaze i mom drugu/rodjaku, jer cu u suprotnom to uciniti ja.
Kao sto se iz odgovora moze zakljuciti, u svakom slucaju bih obavestio druga/rodjaka o okolnosti da imam informaciju da mu je partner HIV pozitivan, samo sto bih to uradio na razlicite nacine, u zavisnosti od slucaja do slucaja.
Jos bih dodao jedno svoje razmisljanje na temu veza u kojoj je jedna osoba HIV pozitivna.
Poznato je da se covek plasi bolesti, a nasi ljudi se plase cak i promaje, a kamoli HIV virusa. U takvoj situaciji, a kada dodje do isprepletenosti emocija koje gajimo prema nekom ko je HIV pozitivan i iskonskog straha od bolesti, moje misljenje je da ne treba ustuknuti, nego naci resenje. Tu prvenstveno mislim na sex... On moze da se sastoji i od obicne rucne obrade ( masturbacije ) i fistinga

. Tu su ipak najbitniji ljubav, odanost i poverenje.
Sve ostalo cemo lako.