Sad cu da napravim zesci offtopic jer necu u ovom postu da pishem o Agati vec o jednoj njenoj koleginici ali ime Agate Kristi je na neki nachin sinonim za detektivski zanr, pa mislim da je ovo OK.( a mozda i neko ko ovo prochita pronadje zanimljivu preporuku za chitanje )
Prochitao sam jednu zbirku kratkih detektivskih pricha Dorothy Leigh Sayers -
Hangman's holiday. Citajuci ovu zbirku kao prvo jezik me je dosta namuchio. Sejersova je koristila mnoge arhaichne rechi, neke chudne konstrukcije i nekad me samo u jednom pasusu izbombarduje gomilom nepoznatih rechi.. ( pa malo gubish vreme dok skapirash shta je htela da kazhe ). Poredjenja radi Chesterton i Agata su mnogo lakshi za chitanje na engleskom. Trenutno chitam
Favorite father Brown stories od Chestertona ( po jedna pricha pred spavanje ) i ne nalazim neke jezichke zavrzlame koje mi je priredila Sejersova, a i prelistavao sam malo Agatin
Postern of fate* i vidi se da je njen engleski lakshi.
Shto se samih pricha tiche, pa recimo da su vrlo zanimljive za chitanje, a posebnu drazh daje shto je u nekim prichama koristila fantastichne motive - chetvrta dimenzija, opsednutost demonima... ( naravno isposhtovano je jedno od osnovnih pravila detektivskog kluba da fantastichni zaplet, mora da ima racionalno objasnjenje u raspletu ). Ali ono gde su Dorotine priche slabe to su upravo raspleti. Reshenje problema lako mozhe da se nasluti, i nema iznenadjucih obrta na kraju pricha ( npr da zrtva postane zlochinac, zamena identiteta, itd ). Recimo meni je vrlo naivno reshenje da ubica ne ispadne glavni osumnjicheni, vec njegov zli brat blizanac. ( kao kad se u Dinastiji pojavila zla sestra bliznakinja Kristl Karington... )
Kao glavni junaci, detektivi amateri ( sleuth ) u nekim prichama se pojavljuje Lord Peter Wimsey a u nekim Mr Montague Egg. Surfujuci malo netom nashao sam da je Lord Peter Wimsey je glavni junak Sejersove proze i on se pojavljuje u mnogim njenim romanima. ( Sejersova je ipak bila malo humanija prema svog glavnom junaku, koji za razliku od Poaroa koji se nikad nije zhenio i koji je nastradao reshavajuci svoj poslednji sluchaj - Zavesa,Wimsey se u poslednjoj knjizi u kojoj se pojavljuje ozhenio sa jednom spisateljicom detektivskih romana...). Whimsey na mene nije ostavio nikakav poseban utisak, dok daleko interesantniji mi je Mr Montague Egg, simpatichan trgovachki putnik ( prodavac vina ), koji se obichno sluchajno zadesi na mestu gde se odigrao zlochin, raspetlja misteriju i ode dalje svojim putem. Priche sa Montague Eggom su pravi detektivski puzzleovi. Simpatichno mi je shto uvek pored sebe ima Salesman's Handbook i non stop izgovara citate iz te knjizice koji se rimuju, tipa:
Whether you're wrong or whether you're right it's always better to be polite
A cheerful voice and cheerful look put orders in the orders book
Kakvi su joj romani stvarno neznam, mada je moj boyfriend prochitao dva njena romana (
Nine tailors i
Have his carcasse) i on kaze da su zanimljivi, napeti ali da nisu dobri kao Agatini romani. Inace stekao sam utisak da se Doroti zanimala za biologiju, jer je u svojim prichama pominjala oplodjenu jajnu celiju, brazdanje, hormone, tireoidnu zlezdu. ( pojmovi koji se ne srecu bash chesto u detektivskim prichama ). A u jednoj prichi krunski dokaz koji je Lord Peter Wimsey nashao na mestu zlochina je iglica koju entomolozi koriste da bi uglavili moljce u insektarijum. Lepo....
-------------------------------------------------------------------------------------------------
* ( e ovo kao trebala da bude fusnota ) Jel chitao neko od vas Postern of Fate? To je poslednji napisan Agatin roman ( Tomi i Mrvica ) i kolko vidim na Amazonu su ga zheshce napljuvali, te Agata je bila senilna kad ga je pisala, konfuzan zaplet, dosadna radnja, nejasan rasplet. Teshko mi je da poverujem da je bash toliko losh. Ipak se medju poslednje napisanim Agatinim romanima nalaze vrlo pristojni Slonovi pamte i Nemezis...