Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Zaprska: da ili ne?

UVEK zaprska!
13
30%
NIDAK zaprska!
19
43%
Ma, svejedno...
12
27%
By Çâðê_DUP
Ne, zaboga, ne! Nikada!!!
To je jezivo nezdravo.
Btw- ja inace jako malo przim na
ulju, teflon je zakon.
I ako smem, ja bih sada da preporucim
emisiju na B92, zove se "Sta jedemo",
ide subotom u 17.00, i kao redovni gost
se pojavljuje prof dr Jagoda Jorga.
Korisnikov avatar
By spliff
zaprshka svakako...
ne mora da bude bash jaka
:kuvar:
By Çâðê_DUP
Cccccc...
Vidi 'vako.
Zdravstvena policija, na celu sa gore
pomenutom JJ, bi te bachila na robiju!
:lol:
Zaprska je no-no!
Sustina zdrave ishrane je prvo prestati
hraniti se pogresno.
Korisnikov avatar
By spliff
vidi sad...
umesto brashna (gustina) mozze se ispasirati krompir i korostiti kao zaprshka. i sve zdravo....
By Çâðê_DUP
E sada sam se nasmejala do suza, zato
sto to ISTO tvrdi da radi moja ujna-od-
sto-dva'es-kila-i-habitusom-istocno-nemacke-
atleticarke.
Ok.
Ja i dalje preporucujem ovu emisiju; zapamtite-
subota, B92, 17.00
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by pcelica
Ja i dalje preporucujem ovu emisiju; zapamtite- subota, B92, 17.00
Ja ina?e gledam tu emisiju, ali me voditeljka jako nervira jer se onoliko unosi u svaku re?enicu i bulji o?i tj. glumata... U prošloj epizodi su u Veru zaustavili jako simpati?nog ?iku koji im je objasnio da u Nema?koj ima kartofelfest i svašta nešto, vidi se da se razume u to. Baš mi je drago kada se vidi da anketirani ?ovek zna više od ove voditeljke :eevil:
By Gost
Originally posted by jukie
Ja ina?e gledam tu emisiju, ali me voditeljka jako nervira jer se onoliko unosi u svaku re?enicu i bulji o?i tj. glumata... U prošloj epizodi su u Veru zaustavili jako simpati?nog ?iku koji im je objasnio da u Nema?koj ima kartofelfest i svašta nešto, vidi se da se razume u to.
Ha, ha, bice da je to Paulini
profesionalna deformacija.
Eeej i mene je tako odusevio onaj cikica!
A emisiju gledam zbog prof Jorga, mada
sve te kulinarske emisije pratim.
Tako mi npr nedostaju one bakice Francuskinje
sa BKTV od pre nekol'ko godina.
Korisnikov avatar
By Mars
Meni kod Pauline ne smeta glumatanje i buljenje, vec radni takt.
Mnogo mi je spora.

A zaprska ne.

Sila iz Brasila - Marsovo dupe!!!
Korisnikov avatar
By Stripi
Mislim da sam se ve? izjasnio ali....lagana zaprška može :yes: no kao i sa ostalim ni sa zaprškom ne treba pretjeriavt :nono:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by pcelica
Originally posted by jukie
Ja ina?e gledam tu emisiju, ali me voditeljka jako nervira jer se onoliko unosi u svaku re?enicu i bulji o?i tj. glumata... U prošloj epizodi su u Veru zaustavili jako simpati?nog ?iku koji im je objasnio da u Nema?koj ima kartofelfest i svašta nešto, vidi se da se razume u to.
Ha, ha, bice da je to Paulini
profesionalna deformacija.
Eeej i mene je tako odusevio onaj cikica!
A emisiju gledam zbog prof Jorga, mada
sve te kulinarske emisije pratim.
Tako mi npr nedostaju one bakice Francuskinje
sa BKTV od pre nekol'ko godina.
Znate gde ima zanimljivo anketiranje; na HRT daju subotom od 14:30 reprize Živeti sa stilom, gde dvoje voditelja koji o?igledno znaju o ?emu se radi (a i imaju prijatne (poverljive) izraze lica umesto da plaše narod) idu po lokalnoj zagreba?koj pijaci, anketiraju i kupce i prodavce, i posle isto pokazuju istorijat proizvoda i prave bar dva jela od odredjene namirnice.
Ali to mi strašno intelektualno izgleda. Ove naše beogradske ankete po pijacama mi previše li?e na pokušaj da pokažu kako su prodavci nepismeni seljaci sa IQ od oko 50 koji se ne razumeju ni u šta što se nalazi preko njihove tarabe; tj imam utisak da namerno traže što tuplje odgovore; do?im one bake seljanke koje su na HRT pokazali izgledaju baš fine; izgleda da oni žele da pokažu kako je i taj sloj stanovništva isto tako vredan poštovanja - poželjno u svakom slu?aju.
Korisnikov avatar
By Allkey
ja nisam ni znao da je ta stvar nezdrava, ne meni lepše bez nje.
pravim iste čobare i supe kao majk amoja, samo ne znam da uradim zapršku (za čobare, je li).

a meni moja ipak bud elepša, jer povrće ostane fino njegovog ukusa, a ne nekog belog luka i aleve paprike recimo, i supa bude bistra i sve bude fino.
Korisnikov avatar
By Dr. M
Ja volim jaku i nezdravu hranu...ljuto,slano, kiselo...

Postoje jela koja ne zahtevaju zaprsku,kao i ona koja ne bih ni pomirisao bez zaprske...

Nisam ja u fazonu da si uskracujem bilo sta sto volim i sto mi prija zato sto nije zdravo....

Ja sam pobornik one teorije - Sve sto coveku prija ili je stetno po zdravlje ili je zabranjeno zakonom...

:kuvar: :kuvar: :kuvar:
By alexandermagic
U jelima koje pripravljam za sebe - ne, nikako. To nije zdravo. :ogledalce:

U jelima za njega, da svakako, pošto voli hranu kao ovaj korisnik iznad. Što otrovnije i jače, to bolje. :lol:
Korisnikov avatar
By Azdaja
naravno da DA, neka jela nisu nikakava bez zaprske... :kuvar:
Korisnikov avatar
By Combo
Šta je tačno zaprška, čemu služi i koja to jela ne mogu da se prave bez nje?
Zaključujem nešto što popravlja ukus jelu, ali to je ujedno i sve što znam.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Combo
Šta je tačno zaprška, čemu služi i koja to jela ne mogu da se prave bez nje?
Zaključujem nešto što popravlja ukus jelu, ali to je ujedno i sve što znam.
Pa zaprška je kombinacija nekog oblika skroba (najčešće brašna) i nekog oblika masnoće (najčešće svinjske masti) koja se prvo malo tako mulja po tiganju (pažljivo da se razbiju sve potencijalne grudvice brašna), pa se (kad počne da cvrči i uhvati te strah da će sve zagoreti) doda zaimačom (onom metalnom kutlačom za supu) tečnosti iz tog jela koje praviš (a koje je po definiciji čorbasto pa želiš da ga zgusneš), pa to jako zašišti i onda se malo kao smiri pa se kao krčka, a ti ga još dobro promešaš i onda uhvatiš tiganj za dršku pa sve preručiš u to jelo koje kuvaš, i onda to sve opet promešaš, smanjiš vatru i ostaviš da se još malo krčka da se sve homogenizuje (tj. zgusne) i onda skloniš sa vatre.

Jelo koje ne može da se pravi bez zaprške je srpski pasulj. U tom slučaju se u zapršku dodaju još neki sastojci: prvo propržiš sitno seckan beli luk na toj masti (paziš dobro da ne zagori), pa tek onda dodaješ brašno; kad brašno porumeni, dodaš aleve paprike, i tek kada se to sve sjedini, sipaš čorbu od pasulja unutra (moja mama sipa dve te zaimače).

Da napomenem još jednom: moraš NEPREKIDNO da paziš i da stalno mešaš, jer svi sastojci imaju tendenciju da zagore, pocrne i postanu gorki.
Korisnikov avatar
By Combo
Ok, hvala. Informativno me zanimalo.
Korisnikov avatar
By smaug
Zaprska sluzi da se zasmrdi komsijski stan.
Ista se, zato, pravi iskljucivo u periodu od ponoci do pet ujutru.
Korisnikov avatar
By Combo
Upravo mi je TO jedino maglovito sećanje na pojam zaprške iz detinjstva.
Bili smo negde, u nekom stanu, i žena je rekla: "Izvinite, pravila sam zapršku".
Korisnikov avatar
By gnossienne
Zahvaljujući postu koji je napisao Jukie mi je tek sad jasno šta je to zapravo.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
zapržiti nekome čorbu, ne kaže se bezveze :D
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
Majka stavlja jedino zaprsku kada sprema pasulj.
Tako da je jedem samo tu, znam kako bih je spremila (pokazivala mi je) ali nikada nisam probala. :smirk:
Korisnikov avatar
By Neutron
Prakticno pavlaka vise sluzi za regulisanje samog ukusa, ali postoji ta opcija koju pominjes, zove se legiranje. Zgusnjavanje se obicno vrsi na dva nacina, nekim oblikom zaprske, ili samom redukcijom tokom ukuvavanja. :D
Korisnikov avatar
By Hys.
A cudno mi je da niko nije pominjao belu ili tzv hladnu zaprsku ili kako je nesto medjunarodno zovu, na k, kajsler, krajsler, kako je bese bem ga, ja uglavnom nju koristim, ovu klasicnu skoro nikada, i za pasulj, mada cesto ni nju jer suljpa izbaci dosta skroba, plus aleva zgusnjava.

Kod hladne zaprske je bitno kada ubacujete hladnu vodu u solju/posudu sa brasnom da to radite lagano i sve vreme mesate, i kad nema grudvice, onda ubacite u jelo da se ukuva.

Kad pravim suljpa, pravim OGROMNU kolicinu, znaci serpa u koju moze da stane 25 sarmi, i ne stavim vise od kasike brasna u hladnu zaprsku.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!