Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

SEKSUALNO VASPITANJE KAO VANNASTAVNA TEMA
DRUŠTVO - AKTUELNO - Utorak, Avgust 09, 2005 16:08 RTS

Ministarstvo prosvete i sporta Srbije saopštilo je danas da se seksualno vaspitanje kao poseban nastavni predmet ne?e na?i u školama naredne školske godine.

Seksualno vaspitanje ?e biti samo jedna od tema koja ?e se realizovati kao vannastavni i vaspitni rad sa u?enicima, kakav svaka škola na osnovu svojih potreba programira za školsku godinu, navodi se u saopštenju.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by jukie

Ministarstvo prosvete i sporta Srbije saopštilo je danas da se seksualno vaspitanje kao poseban nastavni predmet ne?e na?i u školama naredne školske godine.

Seksualno vaspitanje ?e biti samo jedna od tema koja ?e se realizovati kao vannastavni i vaspitni rad sa u?enicima, kakav svaka škola na osnovu svojih potreba programira za školsku godinu, navodi se u saopštenju.
Nas obrazovni sistem funkcionise po principu sto vise nepotrebnih stvari,a sto manje zivotnih i korisnih.
Ministarstvo izgleda namerno zatvara oci pred cinjenicom da danas ljudi (cuj, ljudi, deca!) sve ranije stupaju u sexualne odnose i da je neophodno, radi njihovog licnog zdravlja da budu upozoreni kolika je to odgovornost. Ostavili su sexualnu edukaciju roditeljima, koji o tome ne zele da govore jer ih je sramota, jer suih ucili da je to nesto prljavo i o cemu se ne razgovara. Osim toga, sexualno obrazovanje donelo bi i vise tolerancije ka LGBT (u sta se nadam), ili makar razumevanje. Ostetili bi jedino one teen-revije tipa Cool Girl, Bravo Girl, Bravo (sve to cita moja seka) ukojima se jadne tinejdzerke pitaju zbog cega ovlaze kada se maze sa njihovim deckom.
Strasno je sto je ovde sex i dalje taboo. Sumnjam da bi i stara garda nastavnika bila odusevljena sexualnim obrazovanjem.
Kakvo licemerje, u skolama je uvedena veronauka, ali sexualno obrazovanje jok. Jer mi to ne radimo, mi se samo molimo Bogu.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by MinaHarker
Strasno je sto je ovde sex i dalje taboo. Sumnjam da bi i stara garda nastavnika bila odusevljena sexualnim obrazovanjem.
Kakvo licemerje, u skolama je uvedena veronauka, ali sexualno obrazovanje jok. Jer mi to ne radimo, mi se samo molimo Bogu.
Mene naravno "plaši" (trenutno ne još ali to je najbliža re?) to kako bi se sam "kurs" organizovao (hajde da kažemo da naprimer po?inje 2006/07). Tu bi mogli vrlo lako da upadnu ovi sa tradicionalnim vrednostima kao što je Mariofix i da propovedaju isklju?ivo stav svoje grupe...

I ko bi držao sam kurs? Prve tri asocijacije su mi, slede?im redom: školski psiholog/pedagog, profesor biologije, profesor fizi?kog!?
Oni školski psiholozi koje sam ja upoznao su uglavnom bile stroge "bakice" sa oštrim izrazom lica, kod kojih šalju decu kao kaznu kada naprave neki nered... u svakom slu?aju ja bih se plašio da ih išta pitam...
Za profesore fizi?kog ne verujem da bi nešto nau?ili decu, plus ne znam koje su njihove li?ne vrednosti po ovom pogledu i koliko bi ih projektovali... Nisam nikada razgovarao ni sa jednim od njih jer se drže u svom delu škole; ali moj razredni je bio iz fizi?kog i to je bila živa smejurija.
Onda ostaje zlosre?ni profesor biologije kao "najbolje rešenje" jer gle! u knjizi za osmi razred ve? postoji lekcija o organima za razmnožavanje, pa to zna?i da smo mi obu?eni da deci pri?amo i o ovome (???? nijedan predmet o ljudskoj seksualnosti ja nisam imao na fakultetu), i da odgovaramo na njihova polustru?na pitanja o razli?itim oblicima seksualnih odnosa (što bih verovatno napravio spisak pa došao ovde da pitam za mišljenja). Podse?a me na onu seriju kada su u nekoj ameri?koj školi (negde 70-tih?) uveli to seksualno vaspitanje pa pošto nastavnik ništa nije znao o tome, zabranio im je da ?itaju knjigu unapred pre nego što je on pro?ita, kako bi bio korak ispred njih...

Ina?e ne znam koliko sam kurs doprinosi ne?emu... tj. koliko ?e deca da koriste to što su ih u?ili... da ne bude na jedno uvo ušlo, na drugo izašlo. Verovatno ?e da "prime k srcu" ona "dobra" deca koja se i ina?e ne bi neodgovorno ponašala...
Korisnikov avatar
By Sutekh
Mene naravno "plaši" (trenutno ne još ali to je najbliža re?) to kako bi se sam "kurs" organizovao (hajde da kažemo da naprimer po?inje 2006/07). Tu bi mogli vrlo lako da upadnu ovi sa tradicionalnim vrednostima kao što je Mariofix i da propovedaju isklju?ivo stav svoje grupe...
Pa, ako bi se ovako neshto realizovalo, shto je zaista super ideja (bolja od veronauke :uljenavatru: ), valjda nastavnik necje predavati deci iz nekih srednjovekovnih udzbenika, tj, javlja necje prichati kako je homoseksualna orijentacija -> devijacija?

Ok, razumem da je za roditelje, ponekad seks tabu tema, ali ne znam, zashto neki nastavnici ne mogu da budu iole profesionalni i da se distanciraju od osecjaja krivice i prljavosti?

Opet, ja i moja majka smo imali savrsheno normalan odnos po ovom pitanju. Dobro, evo ga jedan ekstremni primer :) :) :)
ona: "jesi li aktivan ili pasivan?"
ja: "ali mama, kakvo je to pitanje?" da ne idem dalje sad u detalje :lol:

Ili, neka dovedu nekog seksologa, psihologa, Jovana Maricja, koga god!
Korisnikov avatar
By zimizamizum
Originally posted by MinaHarker

Moguce je. U Americi skole imaju seksualno obrazovanje, ali se u ogromnom broju njih predaje, u stvari, o prednostima apstinencije pre braka. Cak postoje kao ceremonije gde se parovi zavetuju da se nece tucati pre braka. A procitala sam i da je "failure rate" takvih celibata 88% :-)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Sutekh
valjda nastavnik necje predavati deci iz nekih srednjovekovnih udzbenika, tj, javlja necje prichati kako je homoseksualna orijentacija -> devijacija?
otkud znaš da ne?e? Imali smo slu?ajeve da se ljudi ovde na forumu žale zbog takvih izjava svojih nastavnika
Ok, razumem da je za roditelje, ponekad seks tabu tema, ali ne znam, zashto neki nastavnici ne mogu da budu iole profesionalni i da se distanciraju od osecjaja krivice i prljavosti?
Sad tu treba da se osvrnemo na "a šta u stvari taj "kurs" uklju?uje?" O ?emu se ta?no sada pri?a na tim ?asovima? Sede recimo sedmaci, pola njih još nije imalo growth spurt pa izgledaju kao deca, migolje se i kiko?u... Šta im sada pri?aš? Hmmm... deco, nemojte da imate seksualne odnose jer ste još mali. ?ekajte dok ne doðe vreme, a to ne može da se odredi kada je jer je individualno. A kada jednom budete imali seksualne odnose, obavezno koristite kontracepciju. To se radi na taj, taj i taj na?in. A zašto? Da a) ne bi došlo do trudno?e, jer je ona nešto loše (nemam novu knjigu iz biologije za 8 razred, ali stara otvoreno zagovara što ve?i broj dece po porodici; dakle sukob interesa) i b) da ne biste dobili polne bolesti i umrli u najgorim mukama. Mala simulacija prenošenja zaraznih polnih bolesti sa onim papiri?ima sa pegom; sve u svemu recimo da su dva ?asa popunjena celom ovom pri?om. Šta radiš sa njima do kraja školske godine?
Ili, neka dovedu nekog seksologa, psihologa, Jovana Maricja, koga god!
Mislim da smo baš za Mari?a tu negde pisali da je lupetao neke antigay stvari? Ili je to bio neko drugi?
Korisnikov avatar
By jukie
Jao, nadam se samo da se ne?e o?ekivati da kao u filmovima deca nedelju dana sa sobom vuku jaje ili džak sa brašnom da se vidi kako ne?e umeti da se brinu o bebi (ja bih otvoreno rekao "dajte mi jedan, ja ne nameravam da se ikada brinem i o kakvoj deci")... To je jako dobro za neke ameri?ke crnce koji jedva ?ekaju da imaju petoro dece pre nego napuste srednju školu, ali kod nas ve?ina trudnih tinejdžerki ide na abortuse, dakle obrnut problem... Jaooo, ne?emo valjda morati da ih odvra?amo od abortusa... :shok2: To je mnogo verovatnije... a ja sam ina?e ZA abortuse ako ve? dodje do trudno?e... zna?i sukob interesa... samo mi još to fali...
Korisnikov avatar
By SouthSide
Bljak, ne znam zasto bi uopste sex bio taboo, zasto je u Srbiji uglavnom sve u znaku taboo-a i laznog morala ??? :kletva:
U svetu se danas daje prvenstvo prakticnim stvarima, i trebalo bi i decu uciti prakticnim stvarima, onome sto ce im koristiti u zivotu.
Nema to veze samo sa sexualnim obrazovanjem, to je samo jedna stvar u nizu....
Ah, da, i kad bi ga uveli, verovatno bi ovi sto predaju veronauku to predavali, ili neki takvi ekstremisti, uopste se ne bi tezilo da se sex prikaze kao nesto u cemu treba uzivati i u cemu treba ispoljiti sebe bez ustezanja, vec bi im to predstavili verovatno kao obavezu, koju mora da obave radi razmnozavanja, i sigurno bi im izdiktirali pravila koja moraju da postuju i tako dalje...
Ma skolski sistem je :cobanica:
By GordonPim
To je jako dobro za neke ameri?ke crnce koji jedva ?ekaju da imaju petoro dece pre nego napuste srednju školu, ali kod nas ve?ina trudnih tinejdžerki ide na abortuse, dakle obrnut problem...
Proizvodnja dece predstavlja bezobzirnu eksploataciju zene, pa ne vidim kako to crnkinje jedva cekaju da izrode petoro dece, pa im treba sistem u kome ce nositi dzakove a ne bi li se oducili od stancovanja crncica i crnkinjica.

Sem toga polje seksualnosti je fantastican teren za manipulaciju, bez obzira da li se propoveda potiskivanje volje (seks je los, nemo' da se jebes i sl.) ili besplodna pobuna (razbijanje tabua tako sto ce se imati sto veci broj seksualnih partnera).
Korisnikov avatar
By Sutekh
jukie reche:
otkud znaš da ne?e? Imali smo slu?ajeve da se ljudi ovde na forumu žale zbog takvih izjava svojih nastavnika
Nikad nisam napisao da necje, samo sam izrazio nadu, da ako bi se uveo predmet i specifikovao profesor, da bi bilo lepo, ako bi takav neko, mogao da se distancira od svoje sopstvene autohomofobne paranoje.

Dodushe, kad se setim shta su profesori radili u mojoj srednjoj i kako je njihov profesionalizam bio jednak nuli...

Koliko ja znam, u zemljama koje su chlanice EU se koncizno pricha o seksualnoj orijentaciji, ali mi, poshto zhivimo u zemlji sa poremecjenim sistemom vrednosti (cool je biti u fazonu "batice", cool je ubijati i spaliti verske i politichke neistomishljenike, cool je biti deo stada itd) sumnjam da cje se napraviti neki vecji, radikalniji pomak - na bolje.
Sad tu treba da se osvrnemo na "a šta u stvari taj "kurs" uklju?uje?" O ?emu se ta?no sada pri?a na tim ?asovima? Sede recimo sedmaci, pola njih još nije imalo growth spurt pa izgledaju kao deca, migolje se i kiko?u... Šta im sada pri?aš? Hmmm... deco, nemojte da imate seksualne odnose jer ste još mali.
Neka se kikocju, neka se cerekaju. Jel ti mislish da im ova tema necje drzhati pazhnju? :D Sve cje oni da chuju i veoma dobro da upiju, ali cje proraditi osecjaj stida (jerbo se u 90% porodica ne pricha o seksu), pa cje to i mozhda delovati kao da oni odbijaju da polemishu o tome. Zato je i potrebno da se gradivo na neki nachin vishe priblizhi deci. Ne znam, nashi udzbenici izgledaju veoma sterilno i to je ono shto me je uvek odbijalo od njih. Opet ja uporedjujem babe i zhabe, ali u, npr, americhkim udzbenicima je sve coushty i shareno i prosto osoba ima zhelju da chita i chita i chita :D

[quote[?ekajte dok ne doðe vreme, a to ne može da se odredi kada je jer je individualno. A kada jednom budete imali seksualne odnose, obavezno koristite kontracepciju. To se radi na taj, taj i taj na?in. A zašto? Da a) ne bi došlo do trudno?e, jer je ona nešto loše (nemam novu knjigu iz biologije za 8 razred, ali stara otvoreno zagovara što ve?i broj dece po porodici; dakle sukob interesa) i b) da ne biste dobili polne bolesti i umrli u najgorim mukama. Mala simulacija prenošenja zaraznih polnih bolesti sa onim papiri?ima sa pegom; sve u svemu recimo da su dva ?asa popunjena celom ovom pri?om. Šta radiš sa njima do kraja školske godine?[/quote]

Err... E ovde vecj ne znam shta da napishem... :drama:
Mislim da smo baš za Mari?a tu negde pisali da je lupetao neke antigay stvari? Ili je to bio neko drugi?
Ma, Jovana Maricja sam spomenuo onako po randomu :)
Korisnikov avatar
By Sutekh
argh... sorry na loshem quotovanju, mrzi me da ispravljam sad

:posrani:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Sexualno obrazovanje bi imalo za cilj da ljude upozna sa samima sobom pre svega, pa onda i sa jedinkama suprotnog pola. Jos uvek ne mogu da zaboravim da jedan moj poznanik apsolutno nije imao pojma o menstrualnom ciklusu, jos se cudio "jel bas svakog meseca?" Opravdanje za neznanje nalazimo u cinjenici da je isao u masinsku, a oni tamo to nisu ucili. Ili devojke koje se sablaznjavaju scena sexa u filmovima i okrecu glavu od toga... pa onda one koje ne smeju da pogledaju muski polni organ, ili ih je sramota da idu na depilaciju bikini linije ili kod ginekologa.
To su samo neki od poroblema kojima bi sexualno obrazovanje trebalo da se pozabavi, a mislim da bi bilo idealno da se za taj predmet odabreu posebni kadrovi, odnosno ljudi koji su spremni da prodju kurs (posto se taj predmet ne predaje ni na jednom fakultetu, pa dok se ne uvede).
Korisnikov avatar
By Dina
Ja mislim da je bolje da taj predmet bude vannastavni, kao neobavezna predavanja. To mislim na osnovu sopstvenog skolovanja uz ogradu ukoliko su se deca do danas promenila. Naime kad sam se ja skolovala tokom osnovne je jedno vreme postojao predmet "zdravstveno vaspitanje" pa su tu bile obuhvacene neke teme iz seksualnosti. Secam se jednog casa kada je predavano o promenama kod decaka i devojcica u pubertetu skoro ceo razred je vristao od smeha. Isto je bilo i kad bi neko odgovarao pa pretpostavljam da je verovatno i zbog takvih reakcija i sam predmet ubrzo nestao... Takodje meni je bilo neugodno jer mi nije bilo smesno i nisam shvatala zasto bi to trebalo biti smesno, pretpostavljam da je tako bilo jos ponekom. Ali mi smo bili manjina, pa smo cutali. Tako da je mozda taj predmet nesto pozitivno i donosio ali cini mi se da je vise odmagao... Ali kada sam bila u srednjoj skoli tu su povremeno organizovana predavanja za sve za sta su pretpostavljam smatrali da nismo dovoljno informisani. I tu je bila sasvim druga atmosfera, jer je bilo postavljeno - kaze se koja je tema, pa ko ne zeli da ide na predavanje gubi cas ili ide kuci (ukoliko je poslednji cas). Secam se dva predavanja - jedno je bilo o kontracepciji, a drugo o sidi. Uvek bi doveli nekog ko se time bavi, on bi nam prvo objasnjavao ono sto je izdvojio kao bitno, onda bi mi mogli da mu postavljamo pitanja, na kraju bi dobili telefone na koje mozemo da se obratimo i takodje brosure sa nekim osnovnim informacijama. Ja sam sasvim zadovoljna tim nacinom predavanja, te kad bi u svim skolama to bilo verujem da se ne bi desavalo da odrastao muskarac ne zna sta je menstruacija. Kao i Mini Harker i meni se to dogodilo, ne znam da li sam bas uspela da prikrijem zaprepascenje ali sam strpljivo objasnila. Ali sam se zapitala koliko je takvih ljudi...
Korisnikov avatar
By EYA
treba uvesti sexualno obrazovanje za roditelje!
...i ukviru toga poseban deo kursa posvetiti da im se objasni kako da komuniciraju sa svojom decom u vezi sexa.

ble...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Imali smo varijantu zastite reproduktivnog zdravlja...
Posle salvi smeha i kikota odustala sam.
Ali je ideja kao ideja dobra, posebno za plan i program osnovnih skola.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by the1whowished
Imali smo varijantu zastite reproduktivnog zdravlja...
Posle salvi smeha i kikota odustala sam.
Ali je ideja kao ideja dobra, posebno za plan i program osnovnih skola.
A cemu je upucen taj smeh i kikot?
Sexualno obrazovanje se bavi i njima i nama samima, onim sto osecamo i onim sto vidimo u ogledalu. Ustvari, smeju se sami sebi. Tako klinci zapravo prikrivaju stid zato sto cuju o necemu sto su ih ucili da je prljavo i bezobrazno za pomenuti, a ne jos i pokazati. Ali, naravno da ce svi oni jednog dana doci do dela kada teorija prelazi u praxu, a sta cemo ako nema teorije? Onda se postupa instinktivno, onda imamo nezeljene trudnoce, polne bolesti i psihicke frustracije.
By argentum_inf
ja sam profesorka homoseksualnog obrazovanja..casove ne naplacujem..:uljenavatru:
Korisnikov avatar
By Katengl
Nema sumnje da je to jako korisno, ali plasi me kako bi to bilo izvedeno. Ne bi smelo da se zavrsi kao neuspeli eksperiment sto je postalo gradjansko vaspitanje (govorim o svojoj skoli, mozda se negde nesto i radi na tim casovima). A pored toga, direktor moje skole nije dozvolio predavanje o HIV-u na dan borbe protiv AIDS-a. Hmmm,sta sad? Previse paznje poklanjamo nebitnim stvarima, a sustinskih sa stidimo i gadimo.
By Ulix
Originally posted by Hipatija
Ja mislim da je bolje da taj predmet bude vannastavni, kao neobavezna predavanja.
Sta vannastavno? Ne samo da treba naterati decu da slusaju taj predmet nego i roditelje zajedno sa njima! Dokle cemo biti seksualno isfrustriana nacija?! :wtf: Nek se kikocu kol'ko hoce, bolje da se kikocu nego posle da placu.
Predlog: popove isterati iz skola, ugurati u crkve i naci neke mlade i inteligentne ljude da predaju seksualno vaspitanje. Ukinuti i gradjansko vaspitanje posto je naizgled besmislenije od veronauke.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Ulix
Ja mislim da je bolje da taj predmet bude vannastavni, kao neobavezna predavanja.
Sta vannastavno? Ne samo da treba naterati decu da slusaju taj predmet nego i roditelje zajedno sa njima! Dokle cemo biti seksualno isfrustriana nacija?! :wtf: Nek se kikocu kol'ko hoce, bolje da se kikocu nego posle da placu.
Predlog: popove isterati iz skola, ugurati u crkve i naci neke mlade i inteligentne ljude da predaju seksualno vaspitanje. Ukinuti i gradjansko vaspitanje posto je naizgled besmislenije od veronauke.
Meni se cini da su ta neobavezna predavanja imala veci efekat. U toj atmosferi kikotanja ne verujem da se puno nauci... A za roditelje se slazem - da oni znaju da pricaju sa decom ne bi se ni ona kikotala...
By Ulix
Meni se cini da su ta neobavezna predavanja imala veci efekat. U toj atmosferi kikotanja ne verujem da se puno nauci... A za roditelje se slazem - da oni znaju da pricaju sa decom ne bi se ni ona kikotala...
Pitanje je koliko ce dece to izabrati? Oni koji bi pristali da slusaju takva predavanja verovatno vec dovoljno znaju o seksu, ili ako ne znaju, imaju normalniji stav prema njemu, pa ce se sami informisati. Oni kojima je neprijatno da slusaju i pricaju o seksu, oni su ti kojima treba seksualno vaspitanje.

Jos nesto: u Americi je to u nekim skolama obavezan predmet, i npr. na Jugu se to koristi kako bi crkva propagirala apstinenciju i ljudima u potpunosti ogadila seks. :shok: :durenje:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!