Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Loni
Najnovija otkri?a britanskih nau?nika idu u prilog teoriji da, i pored opšteg mišljanje, grad Rim nije zapalio Neron ve? organizovani hriš?ani, za koje je ovaj grad predstavljao simbol neverništva i razvrata, a koga su nazivali ,,Vavilonska kurva sa 7 lica''.

Grad je spaljen 64. godine a u isto?nim provincijama Rimskog carstva, u kome je stanovništvo po?elo da prihvata hriš?anstvo, u decenijama pre požara, pronaðeni su spisi da ?e ,,Neverni?ka kurva vavilonska sa 7 lica'' uskoro morati da gori i da ?e to biti znak svim isto?nim provincijama da dolazi sloboda i novo doba.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Neko ih je bash precenio...
Korisnikov avatar
By Loni
Da hriš?anstvo nije došlo sada bismo imali legitimno pravo da budemo razvratni i bludni.
Ovako ništa.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
pa hrishcanstvo je uspelo, a i pochelo kao teroristichka organizacija, a ako se svet nije promenio uskoro mozemo ochekivati Al Kaida crkvu s mesijom Osamom, koga su ubili neznaboshci a chija je krv potekla samo da bi ovaj svet bio spashen...
:osama:
Korisnikov avatar
By 2kune
Ni jedno ni drugo nije istina. Rim je zapalila Protazija Geminijana (47) kada je zapustila kuvanje nabujka od garuma radi divljeg sexa sa maloazijskim grkom Pihtiniohisom (49,5) u jednom od zadnjih nastupa sre?e. Oboje vjerovahu isklju?ivo u Kairosov ?uperak...
Za to postoje, naravno, i materjalni dokazi:
Slika
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by PauLi
Da hriš?anstvo nije došlo sada bismo imali legitimno pravo da budemo razvratni i bludni.
Ovako ništa.
Ima ljudi kojima to pravo nije potrebno ... pa se za njega ne vredi boriti...

Što se ti?e legende da je Neron zapalio Rim, mislim da pravu i celovitu istinu ne?emo znati dok se vremeplov ne pronaðe i ne primeni. To je bilo dovoljno davno da se svaki dokaz može gledati iz 1000 uglova.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Originally posted by PauLi
Najnovija otkri?a britanskih nau?nika idu u prilog teoriji da, i pored opšteg mišljanje, grad Rim nije zapalio Neron ve? organizovani hriš?ani, za koje je ovaj grad predstavljao simbol neverništva i razvrata, a koga su nazivali ,,Vavilonska kurva sa 7 lica''.

Grad je spaljen 64. godine a u isto?nim provincijama Rimskog carstva, u kome je stanovništvo po?elo da prihvata hriš?anstvo, u decenijama pre požara, pronaðeni su spisi da ?e ,,Neverni?ka kurva vavilonska sa 7 lica'' uskoro morati da gori i da ?e to biti znak svim isto?nim provincijama da dolazi sloboda i novo doba.

A mozda je autor tog spisa jednostavno sebi pripisao autorstvo dogadjaja?

Mislim da nikada necemo znati...
By Ulix
,,Vavilonska kurva sa 7 lica''... bas zvuci hriscanski nema sta! :nazdravlje: Teorija je interesantna. Ono da je jedan pesnik mogao da spali takav velicanstvcen grad mi nikada nije delovalo verovatno... Svejedno, bilo to istina ili ne, dokle god je tog zla (hriscanstva, mislim) tako nesto neces naci u udzbenicima. Nije to prvi put da je istorija falsifikovana zbog ambicija crkve.

Pauli, imas i sada pravo da budes razvratan. Go for it! Razvrat = good. Uvek treba imati na umu da su homofobiju u hriscanstvo ugradili latentni homoseksualci a opste protivljenje prema seksu neprivlacni ili impotentni apostoli. Posto su i danas hriscanski fundamentalisti uglavnom latentni homoseksualci ili prosto veoma ruzni ljudi (hm... valjda ste videli kako prosecan obazovac izgleda), kako mozes ocekivati da odobravaju razvrat kad niko sa njima ne bi hteo...?
Korisnikov avatar
By gari
Pa Neron i nije bio neki pesnik. Ništa od njegovih pesama nije ostalo zapisano. A da je bio lud, bio je. Ondašnji pesnici su se ježili od njegovog rovanja uz liru i plakali od muke a on jer, jadan, mislio od uživanja. Svi njegovi prijatelji izvršili su samoubistvo ne ?ekaju?i da ih on ?ere?i. Opšti stav istori?ara je da ga je on zapalio jer mu je smetao smrad koji je dolazio osd sirotinjskih naselja a koje je vetri? donosio pravo na njegovu terasu. Eh sad da li su hriš?ani bili dovoljno ludi da ionako progonjeni još i pale Rim, ne bih znao, a što 2 kune misli da ga je zapalila neka ku/r/varica zaboravivši da isklju?i plin zamajana kurcem nekog GRka to je ono-što je babi milo...
:sveca:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by gari
Pa Neron i nije bio neki pesnik. Ništa od njegovih pesama nije ostalo zapisano. A da je bio lud, bio je. Ondašnji pesnici su se ježili od njegovog rovanja uz liru i plakali od muke a on jer, jadan, mislio od uživanja. Svi njegovi prijatelji izvršili su samoubistvo ne ?ekaju?i da ih on ?ere?i. Opšti stav istori?ara je da ga je on zapalio jer mu je smetao smrad koji je dolazio osd sirotinjskih naselja a koje je vetri? donosio pravo na njegovu terasu. Eh sad da li su hriš?ani bili dovoljno ludi da ionako progonjeni još i pale Rim, ne bih znao, a što 2 kune misli da ga je zapalila neka ku/r/varica zaboravivši da isklju?i plin zamajana kurcem nekog GRka to je ono-što je babi milo...
:sveca:
Da, Neron i nije bio neki pjesnik jer ništa od njegovih pjesama nije ostalo zapisano. :smeh:
Svi njegovi prijatelji nisu izvršili samoubojstvo. Prema povijesnim izvorima zna se zasigurno da je samo jedan to napravio i u oproštajnom pismu ga nakitio ovako kako ti tvrdiš da je to opšti stav istori?ara. Baš obrnuto, danas je opšti stav istori?ara kako Nerona valja rehabilitirati i ne gledati ga kao ludo ?udovište.
Neron kao amoralni luðak zapravo je holivudski mit, a Neronovu legendarnu mržnju prema krš?anima izmislili su kasniji autori koju su zapravo projecirali na njega svoj suvremeni sustav vrijednosti. Pravi progoni krš?ana po?inju tek sa Markom Aurelijem. U Neronovo vrijeme krš?anstvo se još smatralo malom i neobi?nom sektom u okviru judaizma, baš kao i eseni. :lukavi:
Za Neronove vladavine dešava se zapravo sasvim obrnuta stvar: velika misionarska djelatnost i popularizacija krš?anstva u glavnom gradu poznatog svijeta. Na to naravno dolazi i do reakcije koju su požnjeli svi takvi polutajni kultovi u Rimu - dolazi do kleveta tradicionalista. Ali krš?anstvo nije bilo niti proganjano niti je bilo protuzakonito biti krš?anin. Jednostavno se nakon požara bacila krivica na najnoviju sektu... A u to doba sekte su u im ?esto navra?ale... Uostalom, da su rimljani tada poznavali krš?anstvo sigurno im ne bi palo na pamet da optuže za požar krš?ane.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by 2kune
Ni jedno ni drugo nije istina. Rim je zapalila Protazija Geminijana (47) kada je zapustila kuvanje nabujka od garuma radi divljeg sexa sa maloazijskim grkom Pihtiniohisom (49,5) ...
AM duabus cun(n)ibus s.d.p.

O ljupka djevo, primite moje najsrda?nije :klap: za ovaj post.
Korisnikov avatar
By gari
Tja, samo tek da se nešto napiše. Šta ti ovo zna?i AngraMania? Oduševljavaš se izmišljotinama koje neko servira kao "nau?ne" i "istorijske" ?injenice. Kakva Protazija, kakav Grk, gluposti.
:ostrisekiru:
By fencysmurf
Dakle Neron nije bio lud? Pa tako pametan ubi svoju majku, pa ženu, pa pobi sve svoje prijatelje koji se nisu ubili pre toga, pa zapali Rim, pa onda baci sve hriš?ane lavovima. Zaista je bio pametan ?ovek. Samo malo amoralan. Ko to ho?e da rehabilituje Nerona.
Kad moze Ratko Mladic da se rehabilituje nakon Srebrenice, koja se desila takoreci jucer, zasto se ne bi islo u rehabilitaciju Nerona ;)

:fige:

Neron, heroj, a ne zlocinac!

:marinac:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
gari, još si mlad pa ?u ti oprostiti što si mi pogrešno napisao nick, i uopšte što si napravio takav jedan nevaspitan ispad.

Kakve su to "nau?ne" i "istorijske" ?injenice koje se pominju o "britanskim nau?nicima" i "najnovijim otkri?ima"? Koja su to otkri?a, na ?emu su zasnovana, ko ih je obavio, kad i za koga? U ?emu se sastoje i koji su rezultati? Dok mi se to ne predo?i, cela pri?a je mrsomuðenje i ja je tako i prihvatam.

Da se razumemo. Stereotipna slika o Neronu zasniva se na crkvenoj tradiciji, Svetonijevom "Životu 12 careva" i Tacitovoj Istoriji. Crkva ima slonovsko pam?enje i ne bi joj promaklo da opere Nerona ako bi smatrala da on to zaslužuje, ali ona to nikad nije uradila. Poznato je npr. tuma?enje broja 666 kao hebrejskog kriptonima NRNKSR (=car Neron), što u zbiru stvarno daje toliko, i što zna?i da se Neron identifikuje ni manje ni više nego s ðavolom, zmijom itd. Ta tradicija prosto je zabeležena u holivudskom filmu (pre svega zasnovana na Svetonijevom žanr-životopisu), možda je eventualno još malo dopumpana.

Nisam duboko upu?en u problematiku ali, ukratko, postoje jasna svedo?anstva s obe strane -- paganske i hriš?anske -- da je Neron bio malko šašav i da je zaista optužio novu hriš?ansku sektu za požar koji je sam podmetnuo; da li je planirao da obezbedi graðevinski prostor, ili da napiše pesmu, to je ve? pitanje. Ali to sve ne zna?i da njegova uprava (što bi se reklo, "administracija"), nije bila dobra u mnogim pitanjima, i njegova kratka vladavina odavno je rehabilitovana u modernoj istoriografiji, to nije nikakav tabu.
Korisnikov avatar
By kal zakath
O boze! Svetonij?! Zuta stampa rimskog carstva.
Korisnikov avatar
By gari
Ma koja njegova crna administracija? Njegova administracija su bili njegova li?na garda /pretorijanci/ koji su skoro svake no?i po njegovom nareðenju išli da ubiju po nekoga. Gde su te ?injenice i gde je to moderna istoriografija rehabilitovala Nerona? Stalno se pominje da je negde "rehabilitovan" ali niko ne navodi ni jednu knjigu gde se to navodi. Da je bio malo šašav, ne znam, a to kojim su se podacima služili u Holivudu kada su snimali film ja ne znam, ali sigurno nisu koristili crkvene knjige. Napadaš pogrešnog ?oveka jer ja nisam navodio te "?injenice" ve? 2 kune. Nick sam ti pogrešno naveo u brzini, sada se ispravljam AngraMaina. Zadovoljan?
:smeh:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Uf... Carska administracija poznih Julijevaca-Klaudijevaca bila je ve? dosta razvijena, uklju?ivala je senatore koji su došli do položaja carskom miloš?u, municipalnu aristokratiju, silesiju kojekakvih službenika i namesnika po provincijama, koje je imenovala palata... Toliko o "administraciji"... A za literaturu, šta da ti kažem, kreni od Gibbona pa polako, taj stereotip iš?ezava naro?ito od XIX veka, postaju dosta kriti?ni, povadi bibliografiju pa ?itaj ako ti je do toga... Rekao sam da je film snimljen pretežno po Svetonijevoj biografiji, što re?e kal zakath, žutoj štampi omiljenoj u kasnijoj predaji, a ne crkvenim knjigama, srednjovekovna književna tradicija je samo negovala taj stereotip jer je birala da o?uva, prepisuje upravo one anti?ke izvore koji su taj stereotip podržavali...

I umesto ovakvog jednog dosadnog ?asa istorije, uvek ?u radije pro?itati post 2kune, koji subvertira novinski žanr -- u kojem je duhu ova tema par excellence -- simpati?no ga izmeštaju?i u kontekst prvog veka, sa sve Apicijevim za?inima (nabujak tj. sufle od garuma), u simpati?nom autoironi?kom kontekstu, nego da otkrivam toplu vodu neja?i koja su?e na mene bez o?iglednog razloga...

:astral2:
Korisnikov avatar
By gari
Administracija despota uvek je bila efikasna ali samo u interesu despota i nikoga drugog. To šta je tebi zanimljivo da ?itaš ili ne me ne interesuje, ja samo diskutujem na ovu temu i iznosim svoje mišljenje. Dakle, administracija nema nikakve veze sa delovanjem samog Nrona tj ima utoliko što mu je ona pribavljala novac za njegove gluposti. Ne znam gde samo naðe da su Nerona rehabilitovali po?ev od 19.veka? Crkva sigurno nije satanizovala Nerona, bar ne samo njega. O njemu su rekli dosta njegovi savremenici i SVi se slažu u jednom-bio je lud.
:shok:
Korisnikov avatar
By gari
Aman, aman...u toj školi u kojoj si ti sada ja sam ve? bio i završio je. Žalim, ali Nerona zaista nije mogu?e rehabilitovato ovde, to mora da u?ini istorija /kada je neko odavde ?INJENICAMA bude izmenio/. Ne pošalicama...
:seljache:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Mlad si još, mlad...

U svakom slu?aju ljubazno si zamoljen da me se otkaneš. Kertaj, što bi rekla moja pokojna baba.
Korisnikov avatar
By gari
Ja tebe i ne pominjem, trenutno ovde raspravljamo o tome ko je zapalio Rim a ne ko je mlad a ko star. Dakle, Rim je zapalio Neron jer je patio od paranoidne shizofrenije.
:alexis:
Korisnikov avatar
By 2kune
De inimico ne loquaris male, sed cogites.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Inimicus in disputando ut sit quis, aequus scientia esse debet. Ni sit, pullici irritanti aequatur.
Korisnikov avatar
By gari
Ako mi je neko "psovnuo" majku na latinskom...:nazdravlje:
Korisnikov avatar
By 2kune
Jebeš kadar koji je u stanju retroaktivno dijagnosticirati paranoidnu shizofreniju a ne zna beknit latinski... :ua:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Svaka glupost je samodovoljna -- kao dokaz stoji mlaðahni korisnik,

koji se identifikuje sa psom (što je lepo) i sujeverno zazire od stranih, i klasi?nih jezika

(što ve? direktno ukazuje na njegovu neoprostivu neobrazovanost) --

demonstriraju?i pritom svoje "vrsno ume?e komunikacije" time što su ga iz iste oba -- najuslovnije re?eno -- sagovonika, namerno isklju?ila

koriste?i pritom upravo onaj jezik o ?ijoj se kulturi on postavlja merodavnim da sudi.

Uprkos tome, on ?e i dalje bandoglavo verovati u to što je umislio

ne poseduju?i elementarna znanja iz stvari o kojoj govori,

ali se zato svim silama trude?i da nedostatak znanja nadomesti poganim jezikom.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Ako mi je neko "psovnuo" majku na latinskom... :nazdravlje:

:smeh:

Sentio aliquos togatos contra me conspirare.
Korisnikov avatar
By gari
AngraMaina /sve me vu?e da napišem AngraMania/ ne kaže se "iz stvari" nego "o stvari". Toliko o pismenosti. Treba poznavati prvo svoj jezik, pa tek onda strane. Da imam pogan jezik ne znam-ti kažeš...Neoprostivo sam neobrazovan ali se trudim. Uostalom obrazovanje ne garantuje inteligenciju, pošto se bazira samo na memorisanju podataka. Ovde ne govorimo o "stvarima" nego o istorijskim ?injenicama. Da govorimo o stvarima tema bi bila "Salon nameštaja" zar ne. I nisi baš toliko obrazovan /na/ koliko ti misliš da jesi. Izgleda da ti i 2 kune imate malo više sujete nego što bi bilo pristojno. Ostajem skromno neobrazovan. U to ime...pijem mleko.
:rafal:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!