Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By BlueUnion
Istopolni brakovi samo u Kraljevinama Holandiji i Belgiji.

U Kanadi, jeste da je u nekim od administrativnih jedinica, ali sve sto nije "nationwide" puj-pike ne vazi. Bar po meni. S druge strane, Kanada ce se ugledati na Holandiju najverovatnije do kraja sledece godine.
Korisnikov avatar
By Khons
masacusets je skoro odobrio istopolne brakove
Korisnikov avatar
By SouthSide
Ko je pitao za Austriju, nazalost:no:

Katolicka crkva

:pop: koju bi trebalo malo prevaspitati, a takodje i vladajucu konzervativnu-nacionalisticku koaliciju:tepih:

Nadam se samo da ce se na sled.izborimapromeniti vlada
Korisnikov avatar
By Gothic Faery
Juce sam citala da su hteli u Spaniji da odobre brak istopolnih osoba ali su izgubili na glasanju sa 10:9... Naime u Spaniji bi pocelo da se smanjuje broj stanovnistva jer neme ko da radja decu posto su gay osobe sterilne...

Ko je ovde lud?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
hmm, i Hrvatska je katoli?ka zemlja. ne katoli?ka zemlja, neko po zvani?nom stavu Vatikana "NAJKATOLI?KIJA" (!!!) zemlja. papa je hrvatsku posetio skoro isto toliko puta koliko rodnu poljsku, dok je u ostalim zemljama bio jednom ili nijednom.

zašto Hrvatska? zato što je Hrvatska od nedavno (kako smo videli) priznala zakon o istopolnim zajednicama. prava su manja nego u braku, ali rešavaju se neka osnovna pravna pitanja, kao što je nasledstvo, zdrastveno osiguranje i sli?no. ne može se (na žalost) :placko: dobiti državljanstvo niti usvajati deca... :(

doduše, pozitivan je pomak da se od nedavno tamo sudi za bilo kakvo kršenje ljudskih prava. pokretanje parnice u HR košta nekih 1000 do 2000 kn (x10 u din), dok je za kršenje ljudskih prava parnica BESPLATNA! :)

Go CRO! :zastava:
Korisnikov avatar
By SouthSide
Bar su tamo vladajuce strukture shvatile vaznost zakonskog regulisanja ove oblasti. Bravo.
Samo je pitanje kako ce se taj zakon o istopolnim zajednicama primenjivati u praksi, cesto postoji odlicno zakonodavstvo ali se slabo ili uopste ne primenjuje...
U svakom slucaju prvi ali znacajan korak u HR.

A Srbija:no:
Korisnikov avatar
By TheCurseofBlondie
Originally posted by Savitar

Nemacka, Danska i Norveska priznaju"registrovano partnerstvo", sto je u sustini isto.... Prava i obaveze su iste kao i za vencane parove.
obaveze su iste ali prava jos nisu!
recimo u nemackoj imas jos uvek poresku klasu 1 koja je ustvari onima koji su "solo" a kad si u braku onda su druge klase, skidaju manje poreza.
to je ono ste me nervira (iako ce i to vremenom doci).

recimo kad to zena ostane bez posla ti imas obavezu da se brines o njoj tj ona dobija manje pomoci od drzave a ko se u partnerstvu sa drugom zenom ali u isto vreme ne dobija ta koja treba da se brine nikakvu poresku olaksicu sa strane drzave, sto je kod str8 brakova normalno!

ja recimo studiram i dobijam tu studentsku pomoc BaföG a da smo moja devojka i ja u braku onda verovatno ne bih nista dobijala ili manje a njena plata se ne bi povecala, tako da mi ne pada na pamet da se udajem dok god to ne bude ravnopravno...
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by TheCurseofBlondie
[
ja recimo studiram i dobijam tu studentsku pomoc BaföG a da smo moja devojka i ja u braku onda verovatno ne bih nista dobijala ili manje a njena plata se ne bi povecala, tako da mi ne pada na pamet da se udajem dok god to ne bude ravnopravno...
A ja mislila, udaje se iz ljubavi. :(
Korisnikov avatar
By tramp
usa:
vermont i connecticut nude sva prava koja se nude ubracenima ali se ne zove brak nego civil union

ima gradova po americi sa civil union recimo njujork i sf ali je problem sa tim sto se ne prenosi punovaznost u druge drzave kad se preselis i ne pomaze kod imigracije

a inace sve i da neke drzave u usa ozakone brakove kako je clinton potpisao "defense of marriage act" druge drzave ih ne moraju prihvatiti niti su prihvaceni na federalnom nivou
u njujorku se trenutno tuzakaju jer je sudija u gradu ny presudila da je zabrana same-sex brakova nekonstitutivna ali je onda grad ny podneo zalbu pa to sad ide na drzavi sud...
By cass
U Kanadi istopolni brakovi su legalni u svim provincijama izuzev u Alberti i Northwest Teritiories. Zakon koji treba da regulise istopolne brakove na federalnom nivou je u pripremi. Lica ne moraju da budu kanadski drzavljani da bi sklopili brak u Kanadi, ali priznanje takvih brakova u maticnoj zemlji je u potpunosti u domenu te zemlje. Nekoliko americkih drzava priznaje istopolne brakove sklopljene u Kanadi iako nisu legalni u tim drzavama (e.g. New York, California, Mass., etc). Vrhovni sud Kanada je presudio da bi zabrana istopolnih brakova bila neustavna i protivna odredbama Canadian Charter of Rights. U koliko ate zainteresovani za info o sklapanju braka u Kanadi kontaktirajte gay & lesbian centre u gradu koji izaberete za imena sudija i crkvi koje obavljaju vencanja.

Good luck!!!!
By Thomas
Bogami i u Sloveniji ce biti legalni od iduce godine.
Korisnikov avatar
By Ljubicasta_Suza
I Spanija se pridruzila ovom spisku, ima vec nepunih nedelju dana.
Korisnikov avatar
By tramp
Kanada legalizovala istopolne brakove na federalnom nivou.
Korisnikov avatar
By Cyan
Originally posted by tramp
Kanada legalizovala istopolne brakove na federalnom nivou.
Da, tek sada. 19 jula Kanadski senat je usvojio zakon C-38 ('Equal Marraige Bill') kojim se konacno usvajaju jednaka prava za istospolne brakove. :pop:

Drago mi je za Kanadjane, i za moje prijatelje u Londonu koji kazu 'osudjujem svaku formu braka ali hocu da ih mogu osudjivati ravnopravno!' :D
Drago mi je za poznanicu Kanadjanku koja, iako je polyamorous i nema nameru da se udaje, kaze da joj ovo daje mogucnost da bar fantazira... i za sve one kojima ce zakon olaksati da usvoje decu, dele imovinu, ne strahuju od zakona o nasledstvu u slucaju smrti bracnog druga, posecuju partnera u bolnici bez izbacivanja od strane medicinskog osoblja, jednom reci za sve one kojima ce ovaj zakon promeniti zivot na bolje.

Sa zanimanjem ocekujem razvoj dogadjaja u Engleskoj kada u decembru bude usvojen Civil Partnership Law. :pirat:
Korisnikov avatar
By Cyan
Inace u Britaniji, Civil Partnership Act 2004 je izglasan kao legalan i primio Royal Assent 18 novembra 2004. Vlada je objavila 21 februara da zakon stupa na snagu 5 decembra 2005. Prvi istopolni brakovi ce poceti da se legalno zastupaju u Britaniji od 21 decembra 2005. :trampolina:

Kopiram objasnjenje zakona:

> What is Civil Partnership?

The Act creates a new legal relationship of civil partnership, which two people of the same-sex can form by signing a registration document. It also provides same-sex couples who form a civil partnership with parity of treatment in a wide range of legal matters with those opposite-sex couples who enter into a civil marriage.

Important rights and responsibilities will flow from forming a civil partnership, helping same-sex couples to organise their lives together. Provisions in the Act include:
• a duty to provide reasonable maintenance for your civil partner and any children of the family;
• civil partners to be assessed in the same way as spouses for child support;
• equitable treatment for the purposes of life assurance;
• employment and pension benefits;
• recognition under intestacy rules;
• access to fatal accidents compensation;
• protection from domestic violence; and
• recognition for immigration and nationality purposes.

Do decembra 2005, gay partneri Britanskih drzavljana nisu imali skoro nikakva prava na vizu kao istospolni partneri. Het parovi imaju pravo na tzv. 'fiancee visa' koja im omogucuje da provedu dve godine sa partnerom bez obaveze braka. Gay couples su morali da se dovijaju studentskim i turistickim vizama da bi akumulirali dve godine zajednickog boravka, posle cega su mogli da apliciraju za vizu kao same sex partners na dve godine (sto im i dalje nije davalo ista prava kao het parovima). Diskriminacija je ogromna i pored zakona koji ovo formalno omogucava. (Moja devojka je USA citizen, ja sam Brit. Gnjavimo se vec godinu dana oko njene vize.)

Od decembra, gay parovi imaju pravo na brak. Perverzno je da se viza koja je davana parovima koji su zajedno ali nemaju nameru da se zene efektivno zamenjuje sa Civil Partnership vizom. Dakle, ili se zeni, ili nema vize. Ovo je horor za commitment-phobes, ali i za sve ostale koji smatraju da je izbor na brak i zajednicu u okviru njihovih ljudskih prava, i samo zele da mogu da borave bez birokratske histerije sa osobama koje vole. :kletva:
By Bombina
a sada je spanija legalizovana brak i usvajanje dece
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!