- 25 Jan 2005, 10:36
Hm... Ima u tome dosta istine sto ste svi pisali...
Ja kao dvadesetogodisnjakinja (kako Kwww kaze) postadoh majka, po sopstvenom izboru. Osetih da mi je tad vreme i prepustih se uzivanju.
Prvih godinu dana za majku nije isto sto i prvih godinu dana za oca, ocevi uglavnom deteta nisu ni svesni potpuno, dok dete ne pocne da se ponasa prema ocu na neki nacin, odnosno da ga svesno primecuje, obraca mu se...
Ne mozemo porediti godine spremnosti kod muskaraca i zena, jer je to zaista individualno, ali ipak muskarci su za to kasnije stvarno spremni.
Majke su vezane za dete, ili bi tako trebalo da bude, vec od samog starta, saznanje da nosis produkt vase zajednicke ljubavi, jedno novo bice, koje ce, zahvaljujuci samo vama dvoma, udahnuti prvi put vazduh koji mi disemo, iako nemamo predstavu kog ce biti pola, kako ce izgledati i kakav ce karakter imati...
Jos dok je beba u stomaku, santimetar ipo velika, neformiranih udova ni mozga, imas osecaj i stalno samo postajes sve svesnija da nesto novo raste u tebi. Nakon porodjaja, dete zavisi samo od majke, zivi samo na prirodom danu hranu, i taj osecaj ponosa, dok dojis dete i ono je potpuno namireno, gde prestajes da brines za okolinu, a bitna ti je samo apsolutna sreca tvoje bebe, ne moze nista drugo da zameni.
Spreman si onda kada znas da zaista mozes da stanes u kostac sa svim nadolazecim problemima koje to nosi, a ujedno i neverovatnom srecom koju ti pruza to novo bice, doneseno samo vasom voljom na ovaj svet.
Majke, dakle, od prvog momenta vole to dete, a ocevi se uglavnom plase, i nisu u potpunosti svesni, iako se, naravno, tokom njene trudnoce prica samo o tome, gde god da ona ode, samo je o tome pitaju, prepricavaju svoja iskustva, dele savete, ne bi li i ona postala dobra majka...
Ima puno i u tome koliko lici dete na oca, toliko ce se brze vezati za to dete, ili kasnije...
Ali svako zaista sam shvati kad je doslo vreme za to. Kada se i slucajno desi, velika je greska zadrzati dete ako oba roditelja ne smatraju sebe spremnim na taj korak. Svet ti se menja u potpunosti, dolazis do puno odricanja, kao sto Franck Whitson kaze, ali ne svaki par na nacin na koji se on odricao...
Mislim da je velika greska dopustiti sebi suvise veliku vremensku razliku izmedju roditelja i dece, jer pozrtvovanost i sebicnost su suprotnosti koje ili dovode do ranog materinstva/ocinstva ili do kasnog, gde ti to dete na kraju vidis samo kao obavezu i patis sto gubis sebe i vreme othranjivajuci dete. Ne mozes ga razumeti i ne prisecas se kakav si ti bio kao mali, bar ne u toj meri, i ne mozes biti ne znam kakav roditelj.
Kod usvajanja je opet sasvim druga stvar. Zelela sam, da ako ne budem mogla imati svoje dete, usvojim tudje, ali za to ti treba jos veca spremnost da zavolis bice koje ni po cemu ne lici na tebe, ne nosi tvoje gene i nemas pojma kako ce se ono ponasati kad shvati da ste ga lagali (ako mu ne kazete da je usvojen - a uglavnom se tako desava), pocne da trazi svoje bioloske roditelje i odbacuje vas kao osobe koje su ga vremenom prihvatile kao svoje, trazeci bioloske roditelje i u velikoj meri pate sto su se odjednom izgubili, ne znaju vise na cemu su, ko je tu za sta odgovoran... Moras biti spreman da te to dete, kad tad, odbaci iako si mu pruzio sve, kao svom detetu.
Znam toliko parova koji bi toliko zarko zeleli da imaju dete, a priroda im jednostavno nije dodelila takvu mogucnost. A opet, s druge strane, znam i dosta parova kojima jednostavno, ne bi trebalo dati ni kliker na cuvanje, a opet imaju decu...
Zakljucak: Kada imas stabilnu vezu, zarku zelju za detetom, spremnost na kompromise i odricanja, kada si odusevljen cinjenicom da neko zivi samo zbog tebe i tvog partnera, kada mozes da se suocis sa problemima, a ujedno dobijas mnogo bezuslovne ljubavi i puno lepih stvari koje dete nose... Tada je vreme da imas dete. Imao 20, 30, 40 godina... Nebitno.
Najbitnije je da ti to zelis, a ne tvoji roditelji i okolina da ti govore, da ti je po godinama vreme...