Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Malo i o trnovitoj strani života...

Moderatori: IriS, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
Ovo pitanje je pre svega za the1, a zanima me i mišljenje drugih.
U onoj školi gde sam bio, svi nastavnici su mi rekli da dajem te disciplinske jedinice jer ?e me ina?e djaci pojesti živog. Ja to nisam radio jer mi je bilo nelogi?no, i oni su me stvarno pojeli živog. Tj uopšte! nisam mogao da držim ?as kako treba od silnog ometanja (u pitanju su srednjoškolci a ne šestaci). Da li imaš neku ideju o alternativnoj "disciplinskoj meri" koja bi dala ikakve pozitivne rezultate?
Korisnikov avatar
By HAL 9000
A da li je disciplinska jedinica kada izvedes doticnog ucenika i ispitas ga (naravno nenajavljeno), a on ne zna nista i zbog toga dobije 1? Ako je neko toliko problematican, onda sta tu ima lose ? :)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Disciplinske jedinice nikad. Izbaciš ih sa ?asa, prvom daš neopravdani, drugog upišeš tamo u napomene, i tako dalje, mada obi?no ne bude drugog. To je na?in da te shvate ozbiljno (jedini stvarno efikasan, nažalost), i važi naravno za kaubojske srednje škole.

Ali to je za prvi utisak, posle je važno pre svega da ne budeš predvidljiv, jer te u suprotnom brzo provale i ugasio si. Jednom ih pustiš, posle nema nazad.

Važno je da budeš fer i da umeš da organizuješ ?as tako da im ne bude baš smrtno dosadno, ali to sa disciplinom ume da se ponavlja tako da moraš da budeš spreman da im u svakom trenutku pokažeš da ne mogu da se zezaju na tvom ?asu. Odgovaranje na blic nije loša ideja, ali ne treba preterivati, a i oduzima ti vreme.

Najbolje ðake vodi na neki seminar, takmi?enje, napravi sekciju, to isto ima specifi?nu težinu, onda pokažu interesovanje koje ina?e nikad ne bi rekao da postoji kad ih vidiš onako džumle, a i stekneš neku mrvicu poštovanja što opet uti?e na disciplinu.

I naravno, vrši pozitivnu diskriminaciju nad gejevima, bubalicama, povu?enim i neadaptiranim :zen:

Eto, nadam se da sam bio od pomo?i.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by HAL 9000
A da li je disciplinska jedinica kada izvedes doticnog ucenika i ispitas ga (naravno nenajavljeno), a on ne zna nista i zbog toga dobije 1? Ako je neko toliko problematican, onda sta tu ima lose ? :)
Nisam siguran, mislim da postoje dve vrste: jedna kad mu samo daš 1 a druga kada ga ispitaš.
Pošto sam zamenio nastavnicu koja im je ve? predavala dvadesetak ?asova, klinac je teoretski mogao da mi pri?a svakakve nebuloze i onda da se buni kako im je to nastavnica tako ispredavala, a ostali bi ga podržali.
Ina?e, nisu hteli da kažu svoja ili tudja imena, tako da to sa upisivanjem nije išlo tako lako...
Sa druge strane, ako po?nu da prave problem na samom po?etku godine, nemaš ŠTA da ih pitaš.
Najve?i problem je kada u?enik ZNA gradivo. Onda ne možeš na taj na?in da ga kazniš...
Korisnikov avatar
By HAL 9000
Ako mu das 1 bez propitivanja, nego samo zato sto je nemiran, onda to nikako nije OK. Nije bas cest slucaj da ucenik koji zaista nesto zna pravi probleme. Dok sam ja bio u srednjoj, profesori su to resavali tako sto su udaljili ucenika, ili par njih sa casa, upisali ih kao da nisu prisutni i plus u napomenu, pa neka posle razredni bije bitku s njima. Uglavnom je to bilo dovoljno.
Korisnikov avatar
By Draco
Ma, samo im kazes da ko nece da dolazi na casove i ne mora, da ih neces upisivati, ali da na kraju polugodista i godine mogu da odgovaraju za dvojku max <a onda evidenciju o takvima vdis u svojoj svesci tj. stvarno ih ne zapisujes u dnevnik>. Nakon svega, srednja skola nije obavezna, sta te briga ako neki bolid nece da uci i ne zanima ga tvoj predmet? Odgovara za dvojku i to je to. A tebi na casu ostane malo djaka, ali je bar mir i radna atmosfera tj. ostanu oni koji stvarno zele nesto da nauce.

Tako je bar bilo kod mene u gimnaziji iz nekih predmeta.

Nisu ljudi placeni dovoljno da se majmunisu sa bolidima.
Korisnikov avatar
By unic0rn
U mojoj skoli je mir na casovima bio kod onih koji su extra strogi i tako izvode ljude i daju kecheve i onda niko ni da pisne..

Sa druge strane bio je i na neki nachin mir na chasovima filozofije jer je ona znala svasta da pricha i tako...

biologicharka je isto pretila i davala kecheve mada smo njoj uvek pravili dzumbus... ne znam.. samo ti najstroziji uspevaju :D
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Draco
Ma, samo im kazes da ko nece da dolazi na casove i ne mora, da ih neces upisivati, ali da na kraju polugodista i godine mogu da odgovaraju za dvojku max <a onda evidenciju o takvima vdis u svojoj svesci tj. stvarno ih ne zapisujes u dnevnik>. Nakon svega, srednja skola nije obavezna, sta te briga ako neki bolid nece da uci i ne zanima ga tvoj predmet? Odgovara za dvojku i to je to. A tebi na casu ostane malo djaka, ali je bar mir i radna atmosfera tj. ostanu oni koji stvarno zele nesto da nauce.

Tako je bar bilo kod mene u gimnaziji iz nekih predmeta.

Nisu ljudi placeni dovoljno da se majmunisu sa bolidima.
Bilo je i kod mene tako u gimnaziji iz nekih predmeta, ali ima neka fora sa odgovornoš?u, tj. u?enika udare kola na ulici a u dnevniku piše da je u tom trenutku bio na ?asu, i onda nastavnik bude kriv što nije vodio ra?una ko je tu a ko nije (tj ne bude kriv što je klinac postao pljosnat nego što je trebalo da piše u dnevniku da nije tu...)
Ina?e, u toj školi ve?ina djaka je na svakom kontrolnom (kod tri profesorke) imala 1, sem oko 5-6 po odeljenju... dolazili na ?asove ne dolazili... plus oko škole nije bilo nikakvih zanimljivih mesta za izlazak pa im je bilo mnogo zanimljivije da sede na ?asu i pri?aju nego da lunjaju po nedodjiji po hladnom vremenu...
Plus direktorka je imala obi?aj da dolazi na ?asove, pa ako vidi pet djaka kako sede a niko nije upisan u dnevnik, ne bih rekao da bi blagonaklono gledala na to... (kad uzmem u obzir koliko je davila oko pisanih priprema za ?as, detaljno po stavkama)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by HAL 9000
Ako mu das 1 bez propitivanja, nego samo zato sto je nemiran, onda to nikako nije OK. Nije bas cest slucaj da ucenik koji zaista nesto zna pravi probleme.
Meni je baš par njih koji su imali odranije petice bilo najglasnije i samo su me podbadali
Dok sam ja bio u srednjoj, profesori su to resavali tako sto su udaljili ucenika, ili par njih sa casa, upisali ih kao da nisu prisutni i plus u napomenu, pa neka posle razredni bije bitku s njima. Uglavnom je to bilo dovoljno.
Znam, ali nije bilo lako utvrditi ko je taj koga ho?u da izbacim... na po?etku ?asa bih napravio spisak gde ko sedi, a dok se okrenem oni se ispremeštaju pa tamo gde ih je bilo trojica sede ?etvorica, a niko ne?e da kaže ko je.
Korisnikov avatar
By zboO
ma juki svima jedinice....i onima koji su na chasu ( a nece da kazu ime) i onima koji nisu na chasu.....mamu im bezobraznu!! :lol: ma svaka tebi chast, pa si izabrao tu profesiju!!!

:sekirica: DRZ se!!
Korisnikov avatar
By HAL 9000
Originally posted by jukie
Meni je baš par njih koji su imali odranije petice bilo najglasnije i samo su me podbadali
Pa gde si ti to covece radio :) . Bas je cudno da 'bolji' ucenici prave probleme, toga vec dok sam ja bio u srednjoj nije bilo.
Znam, ali nije bilo lako utvrditi ko je taj koga ho?u da izbacim... na po?etku ?asa bih napravio spisak gde ko sedi, a dok se okrenem oni se ispremeštaju pa tamo gde ih je bilo trojica sede ?etvorica, a niko ne?e da kaže ko je.
Prvo, greska je sto si dozvolio da se razmeste. Opet moje secanje iz srednje : prvi cas nove skolske godine (i to prve). Ulazi profesor i normalno, mi ucenici ustajemo i posle 5-10 sekundi sedamo. Profesor u tom trenutku pita : "Ko vam je rekao da sednete?". Mislim da je samo tim pitanjem smirio sve one koji su makar pomislili da naprave nesto neodgovarajuce. Sada, druga je stvar sto je taj profan ispao *beep*, ali eto jednog primera. Naravno, tu je posle isla prica i sa jedinicama, ali ne samo za nemirne nego nasumicno. Sve u svemu covek je otisao u krajnost, ali je bar imao mira :)
Korisnikov avatar
By zimizamizum
Jukie, ti imas one kao poene za rad na casu, koji posle uticu na ocenu?

Mozda mozes da uvedes pluseve i minuse - plus za rad na casu, minus umesto disciplinskog keca? Pa mogu da se potiru, a na kraju polugodista/godine, broj minusa moze da utice na to da oni sa polovicnim ocenama dobiju nizu ocenu, a oni sa plusevima visu?

Ne znam, sam koncept disciplinskih keceva je meni bas bezveze....
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by zimizamizum
Jukie, ti imas one kao poene za rad na casu, koji posle uticu na ocenu?
Da, planiram da koristim plus minuse u budu?nosti, samo low profile, tj mali broj pluseva ili minusa u odeljenju, zavisno od tipa odeljenja. Ova nastavnica iz Mike Alasa kod koje smo SVI išli na hospitovanje tako nasumi?no daje pluseve i u ogromnih koli?inama... djaci se biju koji ?e prvi da izgovori neku pametnu stvar da bi mu ona dala plus, svi imaju tonu tih pluseva koji sami po sebi ne zna?e ništa, jedna devoj?ica je rekla "žumance nojevog jajeta je najve?a ?elija" i da se ove ostale nisu pobunile ona bi joj dala i drugi ili tre?i plus na tu istu re?enicu... Posle je prose?na ocena iz biologije u Miki Alasu 4.70 jer svi imaju tonu pluseva...

Ina?e jako mi smeta kada oni mirniji trojkaši odlu?e da dobiju ocenu za rad na ?asu obrade novog gradiva, pa dok im nešto objašnjavaš, oni pro?itaju iz knjige o onome što si hteo da kažeš kroz pet minuta, pa se jave da nešto kažu i to izdeklamuju... potpuno ti poremete tok predavanja jer si planirao da sa jednog pojma polako predješ na drugi... i onda posle ?asa još pridju pa te pitaju da li mogu da dobiju plus za rad na ?asu...

Razmišljam da se potpuno preorijentišem na osnovnu školu, ali ako se pojavi neko radno mesto u srednjoj, ne?u re?i ne?u; zato uopšte i razmišljam o svemu ovome... što više razmišljam, sve više mi se ?ini da srednja škola uopšte nema veze sa obrazovanjem, nego služi da djaci kao u zatvoru odleže te ?etiri godine umesto da jurcaju po ulici i smetaju gradjanima... meni je ina?e baš drago što su ti srednjoškolci o kojima sam pri?ao zatvoreni u toj zgradi bar pola dana...

Gradivo iz srednje škole mi uopšte nije drago; ako izvu?eš ono što je stvarno važno, to je ponavljanje onoga što se radi u osnovnoj (ja sam i osmacima i tre?em srednje na isti na?in predavao lekciju o organima za ravnotežu i refleksnom luku), a sve ostalo su neke stvari koje se buba?e napamet (Krebsovi ciklusi i sli?no), i onda kao nastavnik to moraš da slušaš dok oni deklamuju iznova i iznova, a to su tako dosadne stvari... mnoge od tih stvari i nemam u sopstvenoj memoriji, pa bih prvo morao da ih nabuba?im ali sa razumevanjem tako da umem da prepoznam ako klinci blefiraju i pri?aju prvo što im padne na pamet...

Osnovna škola je mnogo zanimljivija; klinci se hvataju za sve zanimljivosti koje im kažeš, a ja na svu sre?u vrvim od zanimljivosti; plus šta god da im kažeš, spada u njihov plan i program...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Evo opet the1...
Disciplinski kecevi... Dobijala sam ih, i, posle toga, samo je postajalo gore. Postanes tvrdoglav, omrznes nekog ko je sposoban da tako misli a pritom ocekuje rezultate, und so weiter...
Alternativni nacini uvek postoje. Zlatno pravilo za njih: nikako ih ne primenjivati pred drugima, da ne bi doslo do kontraefekta, i da bi se stvorila iluzija prisnijeg odnosa.
Mislim na razgovor, posle casa- u hodniku,ili )bolja varijanta) ucionici.
Kao sto je opstepoznato, svi se mi vezujemo za svoje ucitelje hteli mi to da priznamo, ili ne. Po ostvarivanju prisnijeg odnosa (uz delotvoran efekat prepada) sanse za promenu nacina ponasanja jako su velike, i, bitnije- dugorocnije.
Ma koliko umoran, neraspolozen,ili nezainteresovan (mada cisto sumnjam) ti bio u tom trenutku, iscimaj se za toliko.
Efekat zagarantovan, garancija godinu dana.
:gatara: :zen:
Nadam se da ce ti pomoci...

P.S. Iako svima izgleda da sam ja neodgovorno deriste kada je rec o skoli, nije tako. Gluposti pravim zbog prirode profesora, kao i 98% drugih, verujem.
Nije to iskazivanje, privlacenje paznje, ili nesto sl. Ne svesno, barem.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Da li imaš neku ideju o alternativnoj "disciplinskoj meri" koja bi dala ikakve pozitivne rezultate?
Mislim da stav puno govori o profesoru.
Jednostavno, kad ti se za katedrom pojavi takav covek kome sa lica mozes da procitas da moras da budes miran ko bubica, neces ni pokusavati da pravis neka sranja. Mada, ni takve casove ne volim, jer se sve svede na slusanje jedne osobe kako govori, kad ti paznja popusti pocnes da razmisljas o svemu i svacemu ili jednostavno blejis u tablu. Imala sam srecu da mi predaju i takvi, oni ne vole da ih prekidas pitanjima, a i ako im postavis pitanje, osecas se ko zadnji kreten.

Bitna je i ta razlika izmedju diktature i autoriteta. Profesor treba da bude autoritet, ali moze postati i diktator, a to se djacima nece svideti.

Takodje, svako odeljenje ima jednog do tri dezurna klovna, tako da, kada se sa njima izadje na kraj, ostatak je obicno podnosljiv.

Nisam bas za davanje disciplinskih jedinica, ali svakako jesam za otstranjivanje sa casa. Cak i na malo podmukao nacin, da prvo upises ucenika kao odsutnog, a zatim mu saopstis da moze da seta. Ako ne zeli da izadje ili pocne da se raspravlja, postoje razredne staresine i skolski psiholozi koji bi trebali da se bave problematicnim ucenicima.

Iz sopstvenog iskustva, retko se naidje na ucenika koji dobro zna gradivo i pri tom konstantno ometa casove. Ne ide jedno sa drugim. A i pitanja uvek mogu da se postave tako da zahtevaju kompleksnije odgovore.

Opcija neobaveznih casova postoji, ali mislim da je nije pametno izvoditi bas na biologiji. Ja sam imala casove likovnog gde nije bilo obavezno dolaziti, i bas zato su bili odlicni, dodje nas manje od desetak, razgledamo knjige i slike, razgovaramo o svemu, malo crtamo, nje nam cak ni trazila da imamo blok i tempere i takve stvari, a naucila sam neke cool stvari.

Ma klincimoraju da znaju da imaju posla sa nekim starijim i pametnijim od njih. Ali to ne znaci da im od casova treba napraviti pakao.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!