Originally posted by bojandjo
meni je julian izvukla film (iako meril strip obožavam do imbecilnosti...) a najviše ga je izvukao philip glass sa svojom po ko zna koji put recikliranom muzikom
Julain je po mom misljenju najbolje docarala melanholiju i deprimiranost. Zapravo, mislim da je imala i najtezhi zadatak :sa jedne strane bi treblo da bude zadovoljna harmonichnim zhivotom, dok ocehkujemo da ce u svakoj sekundi puci....chak zadaviti sina- (scena u kuhinji kada pravi tortu, ili trasnformacija od smeha do placha kada ostavlja sina komshinici na chuvanje ).
Svidjaju mi se metafore i simobili : Torta, kojom Julijan (ne)uspešno pokusava opravdati ulogu domacice, oslikava trivijalnost njenog zhivota, nachin na koji muzh otvara vratanca u kuhinji (vidimo da ma koliko to zheleo da prikrije, vuche probleme iz rata ), Dzulijina slika sa vechanja (kao da je sa sahrane), Meril Strip razbija jaja i time nagalasava tenziju uz najavu kraha laznog optimizma, scena u cve?ari uz kontrast
1. mraka i sharenila cve?a,
2.malogradjanska indiskretnos (cve?arka)- lazhna ljubaznost (meril strip) .
Montazha je veoma dobra, narocito paralelna kada Julijan vozi auto, a sin se igra automobilom po kuci, julijan naglo skre?e- sin ruši drvenu ku?u)
Film jeste mrachan (što nije mana), ali u nekim momentima tempo opada posebno kada prikazuju Nikol Kidman i njene"probleme". Mislim da nije zasluzhila oskar.
Filipova muzika savrseno podgreva ochekivanja da ce se nesto fatalno dogoditi svakog trenutka, skinuo sam skoro sve instrumentale sa neta. Mmmm, savrsheno zvuche