Originally posted by jukie
po?injao sam u maju mesecu (?im nam popuste obaveze u fakultetskoj zgradi), vrlo naivno veruju?i da ?u uspeti da ih spremim za junski/julski rok...
dragi moji, bez dva-tri meseca udarni?kog rada (od jutra do sutra) srednje veliki ispiti se na biologiji ne polažu...
Ovo je hiperbola, bar sto se mene tice... nek prilicno obimne stvari tipa morfologija biljaka (i extremno dosadne) uspevala sam da spremim za dvadesetak dana, za solidnu osmicu.
za velike ispite treba nekoliko meseci (ki?menjaci, biohemija)...
QQ meni! Pa ja treba da spremam biohemiju i da pocnem da izlazim na istu u septembru....sto bi znacilo, prvi put izlazim na ispit tad, a kad cu je poloziti...eh...
"nešto u glavi" na biologiji nije dovoljno... vrlo ?esto u glavi nemaš dovoljno memorijskog prostora da ubaciš sve podatke koje traže da znaš... naro?ito iz ovih velikih ispita...
Mene cesce napate ispiti tipa pedagogija ili psihologija, gde ne umem da uhvatim ni pocetak ni kraj, i sve mi lici jedno na drugo. Za velike ispite tipa sistematika (nebitno cega) imam princip da ucim osnovne stvari, i razlike medju grupama. Pokazalo se kao vrlo efikasno, mada tako ne pucam na visoke ocene.
naravno, prijavljuju se SVI ispiti koje teoretski možeš da polažeš, tj. svi za koje imaš uslov, i to i za septembarski i za oktobarski rok...
niko se ne?e ljutiti ako si položio ispit u septembru pa ti ime piše na spisku za oktobar... a i da se ljute šta ti mogu...
isto tako izlaziš na sve ispite u svakom roku, pa kad ubodeš pitanja... ništa se ne brini, ista pitanja se ponavljaju iz nekoliko predmeta, ne?eš ostati uskra?en znanja... jedan moj kolega je iz tri ili ?etiri predmeta odgovarao potpuno ista pitanja, pa ti vidi...
Potpisujem...To i sama radim, i na srecu, ako ne uspes ili neces da izadjes na ispit, ne racuna ti se kao "pokusaj", posto posle treceg padanja moras da snosis troskove ispita, odnosno da uplatis nekih 400 din, mada jos nisam cula da su nekome zbog toga pravili frku. Dobra je taktika doci da slusas ispit, pohvatas kombinacije pitanja (kad uzmes u obzir sve moguce kombinacije, dodje isto kao i da ucis celu knjigu, no....) cujes sta ljudi pricaju, koja potpitanja profesor moze da ti postavi.
Ja imam jos dva ispita, prijavljujem ih za septembar a pocinjem da ucim cim se vratim sa mora, tj. od 20 jula. Jedan sam zveknula u junskom i bas sam popizd zbog toga, sad ce valjda biti bolje, a za drugi jos nemam ni potrebnu literaturu.
Ove godine se ne stresiram, vec imam uslov, a u sept i okt sebi olaksavam zivot.