Da li se neko ovde jos uvek seca kako izgleda Norton Disk Doktor kad radi? Nekoliko paralelnih plavih linija, pa se lagano (naizgled vecno) odmotavaju? I neke se napune odmah, i zavrse program, a nekima treba tri sata da se mrdnu s mesta?
E to sam (prikazano graficki) ja. Profesionalno i kreativno, nasla sam 'sebe' i svoj identitet pre svoje generacije. Na racionalnoj osnovi funkcionisem besprekorno. Emotivno, oduvek sam spremna da saslusam druge i moja tolerancija za njihove price je (jos uvek) beskrajna. Seksualnost... to bi bila ona spora linija. Malo ide, pa krasira.
Prvi put sam se 'zaljubila' sa sest godina u najmanjeg i najfeminiziranijeg decka u razredu. Razlog: divno je vezivao pertle. Mislim da sam mu napisala i ljubavno pismo, ali sam onda zaboravila na njega i setila se svoje zaljubljenosti tek kad je mama nasla pismo u dzepu kecelje i zavitlavala me nedelju dana oko toga. Znaci trajalo je oko sedam dana.
Od tad pa nadalje cesto sam flertovala sa zaljubljenoscu, koketirala, i koristila to kao vid samoodbrane, i zapravo bila geeky blazirani artist koga niko ne zanima. Do drugog srednje. Onda je naisao proverbijalni parni valjak.
Usla sam u razred i videla nju - kratke kose, u kosulji uvucenoj u farmerke, premrsavu, osmeha prevelikog za to lice, sa ogromnim muskim satom na ruci, sva u gestikulacijama, preglasna i sarmantna. Desilo se nesto sto se nikada nije desilo sa decacima: panika. Ocajnicki sam htela da nadjem nacina da razgovaram s njom, ali mozak mi se vezao u cvor. Posmatrala sam je kao cudo prirode - kao ono kad kuce malo nagne glavu pa posmatra nesto - kao, sta je ovo? Sta mi se desava? U roku od pola sata nasla sam izgovor da kazem nesto zanimljivo u njenom prisustvu. Ona je podigla pogled i pogledala me. Sistem krasira. (Naravno, iznutra. Spolja, totalna nonsalancija.) Moja stidljivost deluje arogantno; tada mora da sam izgledala kao odbojna mala geisha, ali nju to nije zbunilo. Naprotiv. Pokupila je svoje stvarti i sela do mene.
Tu je pocelo tri godine druzenja/pokusavanja/stida/veze koja to nije, neizgovorenosti iako smo bile nerazdvojne, telefonskih razgovora koji su osiromasili nase roditelje, zajednickih odlazaka na more, intimnosti koje su se uvek dale objasniti i drugacije, ako neko upita, zatim sve hrabrije.
Zavrsilo se katastrofalno. Njen cale (vojno lice) je resio da prekine 'druzenje', zavrsila se cetvrta godina srednje, i pocela je duga faza re-instalacije mog emocionalnog kompjutera. Posle previse vremena, ambivalentnosti, afera sa konfuznim bi-try primercima, beskrajnih razgovora s najboljim (nezamenljivim) frendom, resila sam da cela ta farsa oko etiketa nema previse smisla. Sve je super, ali ja vise volim zene. Sto otvorenije, jasnije, iskrenije, to bolje.
Sa mamom jos uvek vodim pregovore. Ona zna vec deset godina, ali na svakih godinu dana ukljuci 'erase disk' i ponovo se ponada da ce se pojaviti gospodin pravnik u ispeglanom odelu koji ce me odvesti u zalazak sunca.