fencysmurf
koliko je prica o mostu, OPET SAMO NA PRIMER, uticala literarno na nekog ko taj most nikada nije video niti ce uspeti da prepozna za njega tananu razliku izmedju bosanskog poturcenog srbina ili what not i bosanskog srbina ili what not...
Pazi ovako... Jedna od poslednjih knjiga koju sam procitao zove se "Biblija otrovne masline" (Barbara Kingsolver), radnja se odigrava u Kongu i opisuje gomilu kongoanskih obicaja, nacin zivota i razmisljanja. Da li sam bio u Kongu?

. Da li sam uzivao u knjizi i skapirao istu?

. Cudna i lepa stvar ta univerzalnost, ispade da ljudi i nisu toliko razliciti, kada je rec o sustini

... Naravno, pri svemu ovome ne negiram to da postoje i finese koje samo lokalci mogu da uoce, ali one obicno nisu presudne za sustinu, ako je knjiga dobro napisana.
Kao sto ti je vec gomila ljudi rekla ovde (ne volim da ponavljam, ali napravicu izuzetak ovde), stvar je u
MARKETINGU. Taj marketing ce doprineti da mene knjiga zaintrigira i da eventualno pozelim da je procitam, ali jebiga ako je knjiga sranje, sranje je. Mogu da je reklamiraju koliko hoce, bice zaboravljena. Tako ti je u ovom svetu, ne uspeva uvek najbolje, vec mnogo cesce ono sto ima dobru reklamu.
offtopic: Povukao bih ovde paralelu sa time sta se danas desava u filmskoj industriji. Furaju se specijalni efekti koji oduzimaju dah, masovne napadne medijske kampanje i svemu tome je cilj novac i jos novca. Prica filma je nestala negde usput

.
NOX