Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Sta je bolje?

knjiga pretocena u film
16
80%
film pretocen u knjigu
4
20%
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Sta vi mislite o ovoj temi? Meni je definitivno bolja opcija da prvo postoji knjiga, pa da se onda po njoj pravi film nego obrnuta varijanta iz najprostijeg moguceg razloga - film je mnogo siromasnija osnova od knjige. Ima li mozda neki suprotni primer, gde je knjiga napisana po filmu ispala sasvim korektno?
:sesir:
NOX
By Thomas
Glasao za prvu opciju.

BTW... nism nikad ni cuo za knijgu, koja je napisana po filmu.

Moze neki naslov?
By Ulix
Pa knjiga pretocena u film (mada bih ja radije procitao knjigu i bio svoj reziser). A i to je cesto sumnjiva rabota. Nesto mi ne pada na pamet cestita adaptacija knjige u film. Nepodnosljiva lakoca postojanja nije los film ali ni blizu kao Kunderina knjiga, isto i za Ekovo Ime ruze. Mozda ako bi Kusturica rezirao Sto godina samoce, to bi moglo da bude nesto...

Citao sam knjgu Finding Forrester koja je napisana po filmu i apsolutno je ne samo nepismena vec i dosadna. Ne moze osrednji pisac da prenese magiju glume g. Konerija i magiju Van Santove rezije :no:
Korisnikov avatar
By Oziris
Ne znam za podatak da je ikada film pretocen u knjigu... Iskreno, necu glasati ni za jednu opciju - za opciju 2 rekoh razlog, a opcija 1 mi se ne dopada zato sto uvek upropaste knjigu ekranizujuci je... Nekako mi uvek osiromase i iskomercijalizuju knjigu.
Korisnikov avatar
By Ljubicasta_Suza
Knjiga pretocena u film, naravno,
I u toj varijanti, cesto mi bude zao sto sam pogledala film koji skrnavi knjigu.
Retko koja ekranizacija knjige je dovoljno dobro uradjena da po svemu moze da bude bliska i autenticna knjizi.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Prva opcija uvek, ali ne iz razloga jer je "film sirmashnija osnova od knjige" jer to nije tachno, pre svega zbog vizuelnog efekta, a ja sam jako vizuelna osoba, chak i kada su knjige u pitanju, uvek cu kupiti bolju upakovanu knjigu od neke koja je a la komunistichki shtancovana tipa onih na kioscima....
Vec iz razloga shto chitajuci knjigu imam svoj dozivljaj stvari, likovi izgledaju kako sam ih ja zamislio, situacije, predeli, ponashanje, odeca, mirisi, zvukovi, su "moje delo", naravno uz pomoc pisca, a film je 99% razlichit od svega onog shto sam zamislio, iako se osecam malo zgubljeno gledajuci film po knjizi kao shto je bio sluchaj s LoTR, zanimljivo mi je da vidim kako je to delovalo i kako izgleda u mashti jedne druge osobe....
Korisnikov avatar
By Kupper
Nikad cuo za knjigu nastalu prema filmu. Opcija prva.
Inace sam tezak skeptik u vezi sa ekranizacijama, posebno dobrih romana. Retko od njih 'ispadne' iole dobar film.
Korisnikov avatar
By *deni*
Glasuvao sam za opciju jedan.
Obozavam da pogledam ekranizaciju neke dobre knjige, prvenstveno zbog toga sto me zabavlja mogucnost da otkrijem da li je reditelj uspeo da pogodi atmosferu i da li likovi izgledaju onako kako sam ih zamisljao,dok sam knjigu citao.
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Morgan Le Faye
Prva opcija uvek, ali ne iz razloga jer je "film sirmashnija osnova od knjige" jer to nije tachno, pre svega zbog vizuelnog efekta, a ja sam jako vizuelna osoba, chak i kada su knjige u pitanju, uvek cu kupiti bolju upakovanu knjigu od neke koja je a la komunistichki shtancovana tipa onih na kioscima....
Vec iz razloga shto chitajuci knjigu imam svoj dozivljaj stvari, likovi izgledaju kako sam ih ja zamislio, situacije, predeli, ponashanje, odeca, mirisi, zvukovi, su "moje delo", naravno uz pomoc pisca, a film je 99% razlichit od svega onog shto sam zamislio, iako se osecam malo zgubljeno gledajuci film po knjizi kao shto je bio sluchaj s LoTR, zanimljivo mi je da vidim kako je to delovalo i kako izgleda u mashti jedne druge osobe....
Na to sam i mislio kada sam rekao da imas "siromasniju osnovu". Neko knjizevno delo moze da dozivi nekoliko filmskih adaptacija, koje mogu radikalno da se razlikuju, zavisno od toga kako je koji filmski autor zamislio pricu u glavi. A sve to iz razloga sto nema onog vizuelnog, kao u filmu, pa moras da se potrudis i da vizualizujes to u svojoj glavi. Kada imas film, a treba da pises knjigu po njemu imas malo gotovanskiji pristup, zato sto je vizualizaciju napravio neko umesto tebe.
:sesir:
NOX
Korisnikov avatar
By Katengl
Hmm, igrica pretocena u film pretocen u knjigu : Tomb Raider... :barf:

A sto se ekranizacija tice, tu je sve uglavnom dijametralno suprotno onome sto sam ja zamisljao dok sam citao knjigu. Postoji nekoliko izuzetaka, naravno. Ali knjige se citaju, BRE!!! Poslednji put sam se razocarao kad sam video adaptaciju "Autostoperskog vodica kroz galaksiju" Daglasa Adamsa. :lood: Mislim da se prevrce u grobu...
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Ja sam glasala za opciju 1...
Mnogo volim da pogledam film NAKON sto sam procitala doticnu knjigu... Pre svega da vidim na koji nacin je reziser doziveo delo.. I da to sve onda lepo uporedim sa svojom vizijom... Mada, moram priznati, retko kada sam se odusevila ekranizacijom nekog filma....
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Ekranizacijom neke knjige, htedoh reci malopre.... Lapsus mali....... :seronjo: :jbg:
Korisnikov avatar
By Kulturni Jelen
Postoji primer Trifo-ovih scenarija koji su kasnije adaptirani kao knjige i tako izdavani. To je recimo taj 'obrnut' i redak sluchaj koji ti trazhish znachi od filma-knjiga, ali uprkos chinjenici da postoji nekoliko izuzetaka, generalno knjiga retko mozhe biti kvalitetno prenesena na film... jer je to mediji chija je interakcija sa chitaocem u potpuno drugachijoj ravni u odnosu na interakciju film-gledalac...bez ikakvih pretenzija da jednu vrednujem vishe u odnosu na drugu...
Korisnikov avatar
By EYA
ja nisam vizuelni tip, pa samim tim uvek vrednujem vise dobru knjigu nego dobar film...

:novinar:
Korisnikov avatar
By Sunce
Knjiga pretočena u film!
By Swanheart
neuporedivo bolji osecaj kada se gleda film posle procitane knjige
Korisnikov avatar
By hlaefdige
u principu ne volim nesto da gledam ekranizovane knjige... ne u klasicnom smislu... mada Titus jeste jedan od mojih omiljenih filmova...

...ali kad sam citala "Remains of the Day" Kazua Isigura, tokom citanja sam se naglas odusevljavala kako fenomenalno vizuelno dozivljavam tu knjigu, i kako su opisi genijalno zivotni i detaljni, a ne zamaraju i gotovo su neprimetni... osolila sam se kad sam u poslednjem poglavlju citala kako batler sedi na klupi i place, a ja jasno zamisljam i klupu i banderu i ENTONI HOPKINSA kako place!!!!!

....tek tada je plavusa ukapirala da je nekad davno gledala film...
Korisnikov avatar
By decko
I ja sam za prvu opciju..nekako mi je logicnije da po nekoj knjizi bude snimljen film...

off:

pre neki dan sam video knjigu "Kresni Me" koja je napisana po istoimenom filmu... :hmm:

Neko citao?? :giggle:

:nerd:
Korisnikov avatar
By gorilica
Glasao za opciju dva.
Ne zato što čitah neku knjigu zasnovanu po filmu, već zato što mi je idealno da prvo odgledam film, a nakon toga, ukoliko mi se dopao uzmem knjigu u ruke. U tom slučaju nema razočaranja.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Prva opcija.

Citanje knjige zbog licnog dozivljaja prvo. Retko mi se desi da me film odusevi, a to nije samo zbog licnog utiska knjige nego bre lose uradjen film.

Ipak, Pafume: story of a murderer - mnogo bolji film od knjige (po meni, jer knjiga, iako jako dobra, bila mi je teska za citanje); Prohujalo sa vihorom - knjiga mi se nije bas dopala, a film je odlican; Ja, robot - i knjiga i film su wow; Dina - odlicne knjige, film ok s obzirom da je zguznut u dva sata...
Ne znam da li sam ikada citala knjigu radjenu po filmu.
Korisnikov avatar
By Torry
ne znam, ipak sam glasala za knjigu posle filma

dosta puta sam se razocarala, procitavsi knjigu, pa gledajuci film koji nij ni upola dobar kao knjiga
Korisnikov avatar
By HARP
Knjiga u film...
Mada, nikada film ne moze biti kao citanje knjige :)
Korisnikov avatar
By tajfun983
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=343858#p343858]Kupper napisao:[/url]Nikad cuo za knjigu nastalu prema filmu. Opcija prva.
Inace sam tezak skeptik u vezi sa ekranizacijama, posebno dobrih romana. Retko od njih 'ispadne' iole dobar film.
:odlicno:

Gledam na IMDb ocjena 6,4/10. Sta misle ti ljudi???
Prva scena filma slikovitije govori o gej problemima nego posljednjih 10 gay themed filmova koje sam pogledao zajedno. :hail: :hail: :hail:

Glavnog glumca forumski starci sigurno znaju kao Grka iz ove serije:
Slika

Film je prema romanu "Loaded", Christos Tsiolkas. Ovo moram nabaviti.
Film je za mene od cjelokupne gej tematike koju sam pogledao, sigurno najbolji. U rangu je filmova (generalno) koji dobijaju nagrade na festivalima, a nazivamo ih filmovima godine.
Knjiga ima nekih 150 stranica i mislio sam da cu je procitati za dva dana, medjutim nije bas pretjerano privukla moju paznju. Stilski je zanimljiva, ali je oped ispod nivoa filma primjetno.

U svakom slucaju, preporucujem i jedno i drugo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!