Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By imaginary
Ako kazem da mi je potrebna vasa pomoc da bolje razumem sebe, zvucace cudno, ali tako je. Ne bavim se dugo pitanjima sopstvene seksualnosti i rodnog opredeljenja, pa se oslanjam na vas koji ste iskusniji. Ne mislim da sam gay, tj prilicno sam siguran da nisam. Problem je rodnog tipa, jer ne dozivljavam sebe kao nekoga ko je muskog pola. Oduvek su me privlacile stvari koje su namenjene zenskom polu, pocev od odece, predmeta kojima se sluze, i zavrsno sa temama o kojima razgovaraju, pa cak bih rekao da imam i karakter koji je vise zenski no muski. Dobijam kritike da sam feminiziran, i nekoliko devojaka me je ostavilo jer po njima, nisam dovoljno musko. Nije mi to problem, ja sam ono sto jesam sta god one mislile o tome. Radi se o tome da nemam onaj uobicajeni posesivni muski stav prema suprotnom polu sto zensko shvata kao nezainteresovanost. Shvatam da na kraju trazim devojke ne zbog seksa, vec osecam potrebu za zenskim drustvom, na taj nacin sam nekako blizi sebi i kroz sve to ona dozivljava i o cemu razmislja ispoljavam samog sebe jer drugacije ne mogu. Otud sam dosao na ideju da mi devojka i ne treba vec samo prijateljica. Sa onima sa kojima sam bio u vezi pokazivao sam apsolutno odsustvo ljubomore, i uzivao u trenucima kada su mi pricale o svojim bivsim momcima ili prepricavale do detalja seks sa njima. Stavise podsticao sam uvek devojke da mi ne budu verne, i da ako imaju prilike uzivaju i sa nekim drugim. Rekao bih da muskarci takve stvari obicno ne rade, vec gledaju da zadrze devojku samo za sebe. Mozda je to naprosto liberalni stav koji oduvek imam prema svim ljudima... A da, rekoh da volim zensku odecu, imao sam period kada sam bas uzivao u komadima odece do kojih sam mogao da dodjem. Ja sam ne pravim razliku izmedju devojke i crossdresser-a, meni je i jedno i drugo zensko... mozda zato sto moj mozak misli da odeca cini pol :/. Ne znam. Inace su mi uvek bile privlacnije devojke grublje gradje, dominantnije...
To su simptomi.
Cekam da mi uspostavite dijagnozu.
:)
By Sixto
Na pogresno si mesto dosao da ti se "uspostavi dijagnoza". Forumi su stecista svakakvih ljudi razlicitih misljenja, vrednosnih stavova i navika. Mozda ovde nadjes osobu na istim talasnim duzinama da razmenite stanovista, ali i ljude koji se zajebavaju i troluju iz ciste zabave.

Popricaj s nekim iz domena psihologije ko se bavi rodnom tematikom. Kako stvari stoje poslednjih nedelja ovde ce pre krv da padne nego neki dobar savet! :lol:
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Ma, najbitnije je da ti shvatiš samog sebe, da shvatiš šta voliš i da dozvoliš sebi da uživaš u tome što voliš.

A kako se to zove i ima li dijagnozu - who gives a fuck. Ne moraš da se uklopiš u neku već postojeću kategoriju. :)
Korisnikov avatar
By Macan86
kako već rekoše,dijagnoztu ne možemo mi ovde na forumu da ti uspostavimo...

Evo ja kao trans momak mogu da ti dam savet da sam sebe prispitaš oko toga kako sam sebe doživljavaš i zašto a ne kako te drugi doživljavaju,jer drugi ljudi formiiraju sliku o tebi na osnovu njihovih uverenja o tome šta znači biti muško ili žensko.
To što nisi stereotipno muževan ne znači da mora automacki da budeš žensko...čak ni to što voliš i uživaš u ženskoj odeći takođe ne mora da znači(nemoj da misliš da pokušavam da te ubedim da nisi trans devojka,samo želim da znaš da nemora sve to automacki da bude znak toga da jesi.Ima dosta momaka koji nisu nešto stereotipno muževni ali ne doživljavaju sebe kao žene,i ima muškaraca koji uživaju u ženskoj odeći,ne samo u seksu,nego i u slabodno vreme a da idalje za sebe osećaju da su muškarci).
Ako sam ne možeš da sebe proispitaš onda psiholog nije loša opcija(ne zato što mislim da imaš neku dijagnozu ili slično,nego zato što psiholog može da te bolje usmeri da sagledaš sebe i dođeš do odgovora).
Korisnikov avatar
By imaginary
Hvala na odgovorima.
Salim se samo za dijagnozu. Ali zaista bih bio neki bipolar.
Profesor filozofije mi je rekao (iako ga nista nisam ni pitao) da je moguce da sam imao prejak zenski autoritet u detinjstvu. Ne mislim da je u pravu.
Mislim da sam duboko podeljena licnost i da nas ima vise u mojoj glavi :). Nije to neko fino drustvo, i nije narocito dobro mesto u kome bih duze vreme bio zatvoren. Kad sve sumiram, tesko da bih uopste imao rodno odredjenje.
Jel neko od vas koristio psihologa za te stvari?
Korisnikov avatar
By Macan86
Ne mora da znači da si vešestruka ličnost ako sebe doživljavaš kao da pripadaš u oba roda,ili da ne pripadaš ni jednom određenom rodu.To što sam napisao da sebe preispitaš je da bi mogao da razumeš sebe i pustiš sebi i svojoj prirodi na volju...

Što se iskustva sa psiholozima tiče,već godinu dana u sklopu procene za tranziciju idem na razgovore sa pihologom i psihijatrom.Obe doktorke(i psihijatar i psiholog) rade u kličkom centru(kabinet za transrodna stanja) i imaju dosta iskustva sa trans osobama i možda bi mogle da ti pomognu,jer ne moraš ti od njih da tražiš tranziciju već samo na razgovore koliko da ti bude lakše da sebe raztumačiš i mnogo bolje razumeš.
Korisnikov avatar
By imaginary
Ok, i sta je tacno ta tranzicija? Pomazu ti da prihvatis sebe takvim kakav jesi? Pomazu ti da se resis samoosudjivanja, tj grize savesti? Ja nemam takav problem. I da sam gej ne mislim da bih osecao ma kakvu grizu savesti...
Ja samo ne znam sta cu sa zenskom stranom licnosti, kako da je ispoljim. Jer potiskivanje nje ume da bude jako bolno, i cini mi se da vodi u frustriranost. I depresiju, naravno. Jer cemu taj zivot ako uvek moras biti nesto sto nisi, pretvarati se da si nesto drugo, i vrteti se u krug u nekakvom ritualu u kome ni najmanje ne pronalazis sebe...
Korisnikov avatar
By Anhedonie
psiholozi ti pomazu sa svime sto ne znas pa i sa time kako da se ispoljis na nacin koji te ispunjava i usrecuje
Korisnikov avatar
By Macan86
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2795575#p2795575]imaginary napisao:[/url]Ok, i sta je tacno ta tranzicija? Pomazu ti da prihvatis sebe takvim kakav jesi? Pomazu ti da se resis samoosudjivanja, tj grize savesti? Ja nemam takav problem. I da sam gej ne mislim da bih osecao ma kakvu grizu savesti...
Ja samo ne znam sta cu sa zenskom stranom licnosti, kako da je ispoljim. Jer potiskivanje nje ume da bude jako bolno, i cini mi se da vodi u frustriranost. I depresiju, naravno. Jer cemu taj zivot ako uvek moras biti nesto sto nisi, pretvarati se da si nesto drugo, i vrteti se u krug u nekakvom ritualu u kome ni najmanje ne pronalazis sebe...
U mom slučaju to podrazumeva i neke ozbiljnije fizičke promene jer činjenica da imam žensku anatomiju mii pravi neki "ovo ne bi trebalo da bude ovde" osećaj(to je disforija) koji je užasan.
Ne mora da znači da je i tebi potrebno tako nešto,ali kroz razgovor sa doktorkama možda dođeš do zaključka koja ti je promena potrebna da bi se osećao zadovoljnije sa sobom.To mogu da budu i neke sitnice kao što je frizura,način oblačenja,način na koji se predstavljaš ljudima i tako dalje,nemora automacki da znači i fizička promena pola...sve zavisi od toga šta ti osećaš da ti je potrebno da se osećaš zadovoljnije sobom.
Korisnikov avatar
By Srklet
mozda si trans žena, a mozda si genderqueer.
https://en.wikipedia.org/wiki/Genderqueer" target="_blank

nisam bas razumio, u seksualnom smislu privlace li te zene, muskarci ili oboje? odgovor na to pitanje ti otkriva koje si seksualne orijentacije (u odnosu na ovaj ili onaj rod), ali ne nudi odgovor na dileme koje imas o svom rodu.

meni se cini iz opisa, a i sam to zapravo kazes, da nisi cisrodni muskarac. sto je naravno ok. no sto jesi ti ne moze nitko drugi reci dalje od nivoa "mozda".
Korisnikov avatar
By imaginary
Psihijatar/psiholog bi mnogo toga nasao kod mene. Od torture u detinjstvu, do depresije i suicidalnih tendencija. Bojim se da mi ne da neku sifru, gde posle da nadjem posao, kad danas svaka budala u Srbiji ima uvid u medicinske kartone. Imam utisak da mi je potrebna promena sredine, neko mesto gde bih imao slobodu da budem ono sto jesam.
Seksualna orijentacija mi nije toliko bitna. I ne mogu da generalizujem. Jer ne privlaci me odredjeni pol, vec pojedinci... Sad propagiram individualizam. Dodje to mnogo neodredjeno kod mene.
Vecinom me interesuju devojke, odnosno, verovatno bih osetio privlacnost i prema nekome ko je muskog pola a ima odredjenu dozu zenstvenosti u sebi.
A da... sto se roda tice, verovatno bih bio nesto izmedju.
Vise bih voleo da sam rodjen kao zensko, da mogu da biram.
Rodna ogranicenja nisu prirodno data... ona su nametnuta i naucena. Problem je generalno u tome sto su suvise ostra ta pravila i sheme u koje smo uvuceni. Bili bismo mnogo slobodniji da budemo ono sto jesmo kada bi drustvu pruzalo mogucnost izbora.
Korisnikov avatar
By Andre87
Sto se roda tice,slozio bih se sa srkletom za genderqueer..jer transzena je (najprostije receno)devojka ZAROBLJENA u muskom telu..ne deluje kao tvoj slucaj.Ako ne bi (za pocetak) mogao da podneses smezuravanje penisa kao ni rast grudi onda sigurno nisi transdevojka.A mozda te ne interesuje sta imas izmedju nogu..mozda te ni seks ne interesuje vec romanticnu vezu uspostavljas iskljucivo na mentalnom nivou(onda si mozda aseksualan) i imas poteskoca u razlikovanju prijateljstva od partnerske ljubavi.Ukoliko si aseksualan a partnerka je seksualna..to bi moglo da objasni grizu savesti i podsticanje devojke da se upusti u seks sa drugim momkom..

Kazes da i crossdressera i devojku smatras zenom..medjutim crossdresser je zadovoljan svojim muskim identitetom i telom(dakle i penisom makar imao pasivnu ulogu).Nosenje zenske odece je u njegovom slucaju deo igre,predstave..ne nuzno u seksualne svrhe.Takodje vrlo je moguce uzivljavanje crossdressera u zenski identitet,ali je to uzivljavanje privremeno,prenaglaseno i obicno je predstava o toj zeni nerealna.
Njegovo mentalno stanje bi se pogorsalo kad bi iskusio gore navedene promene(smanjenje penisa na hormonskoj terapiji itd)..dok bi transdevojka zelela sto pre da se podvrgne operaciji i da joj naprave neovaginu(izvrtanjem penisa)..bez obzira da li je ta trasdevojka lezbejka ili str8(privlace je muskarci).

Sto se tice ispoljavanja osobina stereotipno pripisanih zenama..Ne treba da ih potiskujes.Budi svoj tako da mozes da privuces ljude koji te u startu prihvataju.Gradi prijateljstvo na sigurnoj osnovi,na istini.

Mislim da je sve preseksualizovano na ovim prostorima..moguce je da bi se lakse uklopio u drugoj sredini.

btw kad neko nece da te zaposli,uvek moze da nadje izgovor.Zasto da zivis u strahu?Znaci neko moze da te ucenjuje.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Ne može svaka budala da ima uvid u medicinski karton, a i pored toga imaš opciju psihološkog/psihijatrijskog savetovanja/lečenja i van državnih zdravstvenih ustanova. Psihičko zdravlje je zdravlje, ne zanemaruj ga.

Srećno :kiss: :hug:
Korisnikov avatar
By imaginary
Mnogo morbidan gif.
Rekao bih da niste u toku s time sta se desavalo proteklih godina sa tim kartonima i siframa, slabo pratite vesti.
A za privatne psihologe se slazem da su bolja opcija.

Andre 87 - Razlikovanje prijateljstva od partnerske ljubavi jeste problem. Ne zelim da mi neko pripada, ne zelim da ogranicavam, da budem neko ko nesto trazi i nesto ocekuje. Sve je na dobrovoljnoj osnovi, i zato se uzasavam ozbiljne veze i braka. Ako druga strana ocekuje nekoga ko ce da dominira i kontrolise, onda moze tako nesto i da potrazi sa strane. I ne samo to, vec da zadovolji i druge potrebe ako ja vec nisam "musko u odovoljnoj meri". Mislim, meni bi bilo drago da ta osoba sa kojom se vidjam moze da se ostvari u svakom smislu u kom zeli u krevetu sa onim ko joj se vec dopada. S druge strane imao sam milion tih kratkih veza koje brzo pocnu a jos brze se zavrse, znam da smo samo stranci, i da treba da uzivamo u trenutku, ni u cem vise. I sve je po principu "budi tu i bicu tu". Desavalo mi se da obnovim vidjanje posle duzeg niza godina bez ikakvog kontakta. I to mi je bilo ok.
Promena pola... pa, deluje suvise neizvodljivo da bih o tome mislio. Mislim da bih se dobro snasao sa tiime. Ali mislim da bi me se svi zivi odrekli. Dobro, mozda i treba. Dopada mi se granica rodova, ako je tako nesto moguce postici, ne biti ni jedno ni drugo, sto ne znaci odreci se seksualnosti. Ja samom sebi, u svojoj glavi nisam ni musko ni zensko.
Korisnikov avatar
By Andre87
Sto se tvog shvatanja veze tice,pretrazi teme o poliamoriji na forumu..nekim forumashima je bliska i mogli bi da te posavetuju.
Sto se androginog izgleda tice,mozes ga postici bez terapije antiandrogenima...evo nekoliko primera..Srecno :)

Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
By heksagon123
Niti se muškarac rađa kao muškarac niti se žena rađa kao žena.. ne postoji urođena muškost niti urođena ženstvenost. Nemaš na čemu zaviditi ženama, niti žene imaju na čemu posebno zaviditi muškarcima. I da pitaš ženu kako se osjeća kao žena - ona ne bi znala kazat, isto tako ni muškarac. Ti samo ne podliježeš stereotipu i to ti je više manje to.
Ja se isto dugo nisam mogla poistovjetiti sa ženama da budem u potpunosti iskrena, posebno u ranijoj adolescenciji,što me je zabrinjavalo tada, ali onda jednostavno shvatiš da one nisu niti ono što mediji govore, niti ono što se reklamira, niti ono što one jadne i same počnu pomalo glumiti u adolescenciji pokušavajući upoznati same sebe i stopiti se sa tim silnim reklamama sa tv-a, žene su jednostavno bića i to je točka. Od njih se ne treba ništa očekivati, samo zato što su žene, kao što se niti od muškaraca ne treba ništa očikivati samo zato jer su muškarci... Zato što su bića, ona mogu sve ..
Ti si ok, u svojoj realnosti i prirodi , i to je cijela istina. Ne znači nužno d moraš mijenjati nešto na sebi i ići društvu niz dlaku.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!