Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By faxsimil
Originally posted by simarrgL*

rec dervis mi je predivna :love:
Prijeklo ove rijeci je persijsko i oynačava siromaha ili prosjaka. Derivis je musliman koji kroz usamiljivanjeili pripadnost jednim od sufijskih tarikata želi da se približi Bogu. Znači on nije prosjak u osnovnom smislu te riječi, već on Bogu preppušta da zadovolji sve svoje potrebe. Inače ime derviš je u vezi sa sugijama koji lutaju, akoji su poznati pod imenom malamatije. Kod nas se prva asocijacije na ime derviše vezuje za "osobe koje se vrte" tj, koji padaju u ekstazu usled ovog ritualnog plesa. Inače muško muslimansko ime je Derviš.
By faxsimil
Originally posted by faxsimil
Originally posted by simarrgL*

rec dervis mi je predivna :love:
Prijeklo ove rijeci je persijsko i oynačava siromaha ili prosjaka. Derivis je musliman koji kroz usamiljivanjeili pripadnost jednim od sufijskih tarikata želi da se približi Bogu. Znači on nije prosjak u osnovnom smislu te riječi, već on Bogu preppušta da zadovolji sve svoje potrebe. Inače ime derviš je u vezi sa sufijama koji lutaju, akoji su poznati pod imenom malamatije. Kod nas se prva asocijacije na ime derviše vezuje za "osobe koje se vrte" tj, koji padaju u ekstazu usled ovog ritualnog plesa. Inače muško muslimansko ime je Derviš.
Korisnikov avatar
By Galateja
Derviš i smrt sam pročitala nekoliko puta i nakon svakog čitanja je na različit način uticao na mene. Ali svaki put sam bila zadivljena estetičnošću. U ovom romanu ne samo da mi se dopada filozofski deo Nurudinovog stalnog preispitivanja gde će se svaki misleći čovek prepoznati, bar minimalno, već i savršeni opisi, portretisanje likova i odnosa među njima. Roman poseduje izuzetnu likovnost i tokom čitanja imam veoma žive slike.

Gledala sam i film Derviš i smrt reditelja Zdravka Velimirovića iz 1974. i veoma mi se dopao.
Korisnikov avatar
By speedygonsales
Меша Селимовић дивно пише.
Као што Галатеја рече, естетичност му је на високом нивоу.

Није ме толико затекла прича колико сам увод у књигу.

Чак сам га и снимио колико ми се свидео:
Меша Селимовић napisao:Počinjem ovu svoju priču, nizašto, bez koristi za sebe i za druge, iz potrebe koja je jača od koristi i razuma, da ostane zapis moj o meni, zapisana muka razgovora sa sobom, s dalekom nadom da će se naći neko rešenje kad bude račun sveden, ako bude, kad ostavim trag mastila na ovoj hartiji što čeka kao izazov. Ne znam šta će biti zabeleženo, ali će u kukama slova ostati nešto od onoga što je bivalo u meni, pa se više neće gubiti u kovitlacima magle, kao da nije ni bilo, ili da ne znam šta je bilo. Tako ću moći da vidim sebe kakav postajem, to čudo koje ne poznajem, a čini mi se da je čudo što uvek nisam bio ono što sam sad. Svestan sam da pišem zapleteno, ruka mi drhti zbog otplitanja što mi predstoji, zbog suđenja koje otpočinjem, a sve sam ja na tom suđenju, i sudija i svedok i tuženi. Sve će biti pošteno koliko mogu, koliko iko može, jer počinjem da sumnjam da su iskrenost i poštenje isto, iskrenost je uverenost da govorimo istinu, a poštenja ima mnogo, i ne slažu se među sobom.
Korisnikov avatar
By alfhild
Prvi put citas da bi se upoznao, a svaki sledeci shvatas razlicito.
Covek koji krije svoje pravo lice, maska i nemoguca komunikacija sa drugima.
Dervis i smrt ce za mene uvek biti jedini.

Interesuje me, da li je neko mozda gledao predstavu?
Glavnu ulogu igra Nikola Ristanovski.
Korisnikov avatar
By Galateja
alfhild napisao: Interesuje me, da li je neko mozda gledao predstavu?
Glavnu ulogu igra Nikola Ristanovski.
Gledala sam ja i nije mi se dopala. Ono uvođenje savremenog doba, partizana i telefona mi je taaaako pokvarilo predstavu. :cut:
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"- Govore da je spoznaja božje mudrosti moguća samo odabranima, samo rijetkima.
- A šta ostaje nama?
- Da spoznamo ono što možemo. Ako vrabac ne može progutati zalogaj Anka-ptice, uzeće koliko je u stanju. Testijom ne možeš zahvatiti cijelo more, ali i ono što zahvataš i to je more."
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"Ništa se izgleda ne zaboravlja, sve se vraća iz zaključanih pretinaca, iz mraka tobožnjeg zaborava, i sve je naše što smo mislili da je već ničije, ne treba nam a stoji pred nama, svetluca svojim bivšim postojanjem, podsjećajući nas i ranjavajući. I sveteći se zbog izdaje. Kasno je, sjećanja, uzalud se javljate, beskorisne su vaše nemoćne utjehe i podsjećanja na ono što je moglo da bude. A uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo."
Korisnikov avatar
By Dark Walker
"Kad bismo govorili otvoreno i grubo o svakoj mani drugog čovjeka, kad bismo se zalijetali u oči svakome ko nam se ne dopada, kad bismo tražili da ljudi žive kako mi smatramo da je dobro, svijet bi postao gora ludnica nego što je sad. Surovost u ime plemenitosti je strašna, vezala bi nam noge i ruke, ubila bi nas licemerjem. Bolja je surovost koja počiva na sili, bar možemo da je mrzimo."
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!