evo nekih mojih kontemplacija na temu...
najtragicnije je sto smo svi mi zrtve okolnosti.i hteli ne hteli nalazimo se u govnima i moramo da plivamo u njima,
izgleda bas nisi ljubitelj eufemizama
setim se cuvenog citata "life'sa bitch and then... you die"
nazalost, puno je ljudi koji se koriste tom "krilaticom" kao nekom vrstom "opravdanja" za svoje neljudske poteze
po principu "ako ne mozes da ga pobedis, pridruzi mu se

"
svako drzi smisao svog zivota u svojim rukama, i tu okolnosti nisu "opravdanje"
treba procitati dozivljaje Viktora Frankla iz koncentracionog logora
nazalost, mali broj ljudi ima takvo vidjenje: lakse je eskapisticki se prikloniti fatalizmu, i sudbinskom predodredjenju, ici linijom manjeg otpora smestajuci u arhaizam onu sustinsku dimenziju moralnosti koja je humanost
zato sluze herojski primeri ljudi poput Lensa Armstronga, ili onog momka Maarten van der Weijden-a koji je osvojio zlato na olimpijadi nakon sto je pobedio leukemiju, primeri Dostojevskog, Dekarta, itd. koji su ostvarili u svojim teskim okolnostima ono sto neko ne bi u savrsenim
sto je bitka teza- pobeda je sladja
a to je radost koju verujem da puno ljudi mogu sebi priustiti, ali kao i uvek traze dlaku u- zlatnom jajetu
jer istinski pobednik jeste onaj koji pobedi samog sebe
(a u prirucniku "Kako da unistite svoj zivot" prvi savet je: pocnite da se poredite sa drugim ljudima, tu je i Njegos podvukao crtu izmedju cojstva i junastva)
ali okolnosti mogu biti ekstremno teske
naravno, tu i psihicka jacina igra veliku ulogu
no i ona moze veoma zavisiti od okolnosti (bolje receno okruzenja) kada su bile kriticne godine za razvoj licnosti- psihijatri gornju granicu uzimaju oko pete
ali naravno, postoje i mnoge zivotne turbulencije koje coveka mogu izmeniti
nazalost, nekad se zalazi u tamnu stranu pitanja- koliko covek moze biti ubermenschen i svasta podneti stoicki
i da li smrt moze biti milosrdna (opet osetljivost eutanazije)
neke stvari te zadese ko letnji pljusak, a "devojka ne moze biti malo trudna"
pomoc okoline moze biti znacajna, ali poluga koju treba zapregnuti je u samom coveku
ali je okruzenju cesto lakse da ti zgazi, nego pruzi ruku
da "gleda svoja posla" dok neko sece vene na prozoru
rec "okolnosti" me podseti na film Monstrum sa sjajnom Sharlize Theron- daje uverljiv uvid u um masovnog ubice, i objasnjava etiologiju takve patologije
rec je o prostitutki (zlostavljanoj jos u mladosti), koja je lezbejka, i koja usled nesrecnog iskustva sa raznim gmazovima od muskaraca, pocinje da pravi generalizaciju o njima kao odurnim stvorovima u globalu (hint: nshappy je pomenuo iskustvo- kao da covek koji je vidjao samo sarene macke u zivotu tvrdi da su sve tak'e, i da ne postoje i crne

, treba uvek sacuvati deo tabule raze za humani pristup), izgubivsi tu granicu u sopstvenom svodjenju muskaraca na odredjeni izopaceni model- najzad ubija i potpuno nevinog coveka koji joj je zeleo pomoci
okolnosti znaju biti kucke i "drolje dronfulje"- setimo se radioaktivnog "djubrenja" '99
ali to ne moramo, niti trebamo biti mi
ja npr. da sam se pitao nikad se ne bi ni rodio ,a kamoli prezivljavao u srbiji.
stalno zelim da odem negde,i da pocnem da zivim normalno,da osetim mir,ali ne znam kako.
slazem se da je ova zemlja sve osim raja, ali seti se da su nekad ljudi bili i robovi
i pitanje je "da li ce sloboda umeti da peva kao sto su suznji pevali o njoj"
izlizan je optimizam: uvek moze biti i gore,
(ali ne vidim zasto je pesimizam bolji od optimizma, niti sarkazam od patetike kod iskrenih emocija)
na coveku je da poradi najpre na sebi, jer izmenivsi sebe- izmenice i svoj svet
vezbaj jogu, meditiraj malo

, razmisljaj vise o lepim stvarima- pronaci ces vise mira i u sebi, ti ga sebi stvaras
i bas zato sto je izazov je i sladje
lako je biti milka na obroncima svajcarskih planina
kada se ovde vec svi ispomazemo,zelim da mi neko odgovori kako mogu da se oslobodim vojnog roka?
shtudiraj