Originally posted by spark
protestvujem sto je linkovana tema zakljucana. za mene je ovo povreda prava na govor. ne mislim da je u zakljucanoj temi doslo do povrede pravilnika, ni putem uvredljivog govora, niti da se radi o spamu.
zato mislim da ne preterujem kad sam misljenja da je na delu prikrivena diskriminacija, izivljavanje i fasizam...
A koliko ti znas o "SLobodi Govora", njenoj primeni i pravilima koja vaze za istu?
Vidis meni je sloboda govora deo moje profesije, i juce sam ceo dan proveo u sudnici u malom gradicu Stenungsund u jugozapadnoj Svedskoj, prateci sudjenje jednom religioznom kretenu koji ima vlastiti website "krscanske" sadrzine na kom, izmedju ostalog, takve bljuvotinen o homoseksualcima stoje da je tuzilac protiv njega podigao optuzbu nakon prijave policiji od strane jednog maldog homoseksualca iz okoline Stockholma. Tip se branio "Slobodom Govora" i religijskom slobodom.
U Svedskoj postoje 4 ustavna zakona. Od ta 4, dva se direktno odnose na slobodu govora : Tryckfrihetsförordningen - na slobodu govora u stampi,
Yttrandefrihetsgrundlagen-na slobodu govora u elektronskim medijima (radio, tv, internet), i spominje se jos i u 3-cem ustavnom zakonu. Ustavni zakoni su u Svedskoj najvisi zakonski propisi koji su do te mere zasticeni da je lakse proglasiti Svedsku republikom i ukinuti monarhiju nego ograniciti slobodu govora i religijsku slobodu.
Medjutim i pored takve zastite, sloboda govora nije apsolutna, jer postoje razna ogranicenja, pod koje potpada "Hets mot folkgrupp" (persecution, agitation against minorities) - a gde se u te "grupe" pored etnickih, ubrajaju i homoseksualci. Takodje postoji i pravilo da se sloboda govora moze ograniciti na vise nacina zavisno od media i od situacije...da sad ne razvijam celu teoriju i zakon (ne bi stalo na ovako malo prostora).
Sto se "diskriminacije", "izivljavanja" i "fasizma" tice:
-za izivljavanje - sta znam, mozda ti to tako dozivljavas...
-za diskriminaciju - e pazi - po nasim zakonima za slobodu govora ti bi mogao da budes optuzen za klevetu zbog ovoga, osim ako nemas jakih i konkretnih dokaza da se zaista radi o diskriminaciji. Inace, optuziti nekog za diskriminaciju, bez prihvatljivih dokaza je krivicno delo klevete, po evropskim zakonima o "slobodi govora".
-za "fasizam" - e ovde bi, bez obzira na dokaze (za koje sam siguran da ih nemas) bio optuzen za "tesku" klevetu (jaci stepen optuzbe i nosi vecu kaznu zbog rubriciranja "teska"). Nekoga mozes prijaviti policiji ako sumnjas da se u svom delovanju bavi fasistickim metodama, i to ako imas jake dokaze, ali nikoga ne mozes javno optuziti da je fasista, ne iznoseci nikakve dokaze. Ako te "oklevetano lice" ne bi samo optuzilo pred sudom za klevetu, to bi sasvim sigurno ucinio javni tuzilac.
E sad, ja ne znam kakvi su zakoni o Slobodi govora u Srbiji, kakav oni status imaju u zakonodavstvu, i koliko se uopste postuju...ali se u ogromnoj vecini stvari svedski zakoni iz tog podrucja poklapaju sa EU zakonima.
P.S. ako te zanima jos nesto o "slobodi govora" slobodno se javi.