Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2506935#p2506935]barni011 napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2506921#p2506921]Wolff napisao:[/url]Na stranu sve to, "vaterpolo trener iz Zemuna" catches the eye :)
a ovako bilo u Zemunu :srpska:

Slika
Čini mi se da ja nisam razumeo...

Zašto je problem da izrazimo divljenje prema ovakvoj fotografiji (za koju lično mislim da u velikoj meri predstavlja raj na zemlji :-P )?

U tom slučaju, jasno je da pre svega mislimo da su ovi muškarci privlačni zbog svog fizičkog izgleda.

Uprkos tome, ne bih se složio da činjenica da oni plivaju za časni krst pod obavezno znači: 1) da nisu pripadnici LGBT, 2) da su verski fanatici i 3) da su homofobi.

Ja bih baš negde voleo da moj dečko bude vernik i da pliva za krst, što da ne? A i da izgleda ovako, svakako! :D
Korisnikov avatar
By Anhedonie
ja se sa osobom koja je gej i koja je hriscanin ne bih ni druzio. takve osobe direktno seru po celoj lgbt populaciji podrzavajuci crkvu, a prvenstveno seru po sebi. a self-seratore ne volim ni najmanje.
opet taj off:
hrishcanin na jednoj strani uopshte nuzno ne mora da znachi i podrzavati ljudusinsko licemerno heteroseksistichko preduzece zvano sluzbena crkva.
koliko puta ovo moram reci?????
znamo svi da je na veliku zalost velika retkost medju zalosnim narodima i zemljama ex-Yu da je osoba hrishcanin/ka i gej i nezavisna od sluzbeno-crkvenjarskih ljudusinskih idiotizama, ali postoji!

@UrkeJazz, e, kamo srece. i ja bih.

edit: samo, barni011 je nazalost prilichno onakav tip kako Anhe opisa.... samo si ti novajlija pa josh ne znash....
Korisnikov avatar
By Anhedonie
kako ne znaci? isto kao sto autovanje podstice vecim pravima isto tako i samo reci "ja sam hriscanin" podstice crkvu.
@Anhe, jooooj, kako robujesh stereotipnim box-ed thinkingu... koliko puta vazda isto moram tupiti ....:zid:

dakle, ne znachi, jer vernik/ca i gej, koji/a ne robuje heteroseksizmu ljudusinskog preduzeca zvanog sluzbena crkva, ce reci - verujem u Boga, NE u crkvu, NE u vladike, patrijarhe, pape, popove! i biti spreman/na da argumentovano i harizmom potuche bilo antigejne religijoziste bilo stereotipne a/nti/teiste, kada, bilo prvi bilo drugi nastave da shikaniraju i rugaju se gej verniku koji/a je nezavistan/a od ljudusinske crkve ovakve kakva je..
Korisnikov avatar
By Anhedonie
^ +

sve sve ali harizmom? :puzzle:

elem, crkva i religija nisu apsolutno odvojeni. biti hriscanin podrazumeva odlazak u crkvu i slusanje liturgija, verskih poglavara, propovedi i serovedi itd. u suprotnom mogu i ja jabuka da budem ali nisam :roll:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
a cak i da ne ides u crkvu i govoris okoli da si hriscanin samo jacas crkvu u svesti drustva
@Neutron, kao prvo chak ni religija nije isto shto i vera.
kao drugo, ja ne oduzimam a/nti/teistima pravo na taj izbor, ali trazim ni da a/nti/teisti kao svakako ni antigejni religijozisti NE oduzimaju pravo gej, nezavisnom od crkve i antigejnih institucionalnih religija verniku pravo da budu takvi- gej, vernici i nezavisni pa i suprotstavljeni antigejnim sluzbenim crkvama, dzamijama, sinagogama.....

@Anhe, nastavljash stereotipno i boxed da postavljash stvari, ne valja to.
ja sam u temi Gej Pravoslavci u kolumni Religija josh pre vishe godina sve rekao shto sam imao reci. tamo sam se suprotstavio i taboru sluzbeno-crkvenjarskih religijozista i taboru a/nti/teista.
izvoli, ako hocesh tamo pa chitaj, tema jeste dugachka, though......
Korisnikov avatar
By Anhedonie
ni ja nikome ne oduzimam pravo, samo ne zelim da se druzim sa takvim ljudima i osudjujem ih :zvizdi:
@Anhe, kazesh, citiram te: "crkva i religija nisu apsolutno odvojeni. biti hriscanin podrazumeva odlazak u crkvu i slusanje liturgija, verskih poglavara, propovedi i serovedi itd. u suprotnom mogu i ja jabuka da budem ali nisam
a cak i da ne ides u crkvu i govoris okoli da si hriscanin samo jacas crkvu u svesti drustva"

- ali jeste, odnosno, moze biti vera odvojena i od religije (institucionalni heteroseksistichki kodeksi sluzbene crkve) i od crkve (ljudusinskog preduzeca koje postavlja takve nepravedne kodekse).

biti hrishcanin uopshte ne podrazumeva moranje odlazenja u antigejne crkve i slushanje antigejnog ljudusinskog klera! naprotiv, Isus govori da je Bogu najmilija molitva kad te niko ne vidi, znachi vishe u kutku sobe svoje.

ko govori okolo da sam hrishcanin? ne ja. ja samo reagujem kada naletim na dogmatsko-stereotipno postavljanje stvari, bilo od strane antigejnih religijozista bilo od strane a/nti/teista.

ko te tera da se druzish s gej vernicima nezavisnim od crkve? ko si ti da govorish ko se s kim treba druziti? kakav je to nezreli shit?

i, dokle vishe s ovim off-om u ovoj temi? zar cemo sada cepati dlake ko veruje u Isusa a ko ne u temi koja se potrebno bavi opresivnim heteropatrijarhatom??

@Neutron, ali svoje osude necheg shto ochito krivo shvatash ili ochito ne razumesh, drzi za sebe. :)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
sta me briga sta isus govori, ljudi ne cuju isusa (doooh) vec verske poglavare, a oni seru.

a i ne kazem da ti to radis, vec generalno pricam
to i jeste problem, toga sam milijardu posto svestan, ne trebash meni to objashnjavati.
najveci problem religija upravo jesu vecinski bahati samoljubivi heteroseksistichki, mizogini, heteropatrijarhalistichki, mushkoshovinistichki "vernici" a zapravo religijozisti koji su skrojili religije da im samopovladjuju.
to je meni poznato ooooodavno.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
upravo. a religija je kao jezik, menja se, iako se pocetna ucenja ne menjaju. zato argument "biblija ne kaze to" nije validan.
ja verujem da sve shto je dobro, poshteno, pravedno za sva ljudska bica ukratko- ne chini drugome sve shto ni sam ne bi zeleo da ti drugi chini- a pishe u Bibliji je od Boga jer Bog je ljubav, univerzalno poshtenje, pravednost, uzajamno poshtivanje svachijeg dostojanstva, jednakost, ravnopravnost medju ljudima.

a sve shto je ochito nepravedno, neposhteno, nejednako, nelogichno, predrasudljivo, opresivno, eksploatatorsko..... a pishe u Bibliji (nazalost, itekako Biblija ima ruznih i nevaljalih delova, itekako) da je to od zlih ljudi ubacheno kojima je zapravo sotona govorio da unesu smutnju i pokvare Bibliju.
tako nekako.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
nisi me skroz razumeo. mene zabole sta pise u bibliji ili u sta pojedinac veruje. ali me boli ono krajnje sto se radi i cini.
pa upravo rekoh i stalno i govorim inache - da to i jeste problem i da se treba/mo udruziti i agnostici i ateisti i vernici- koji su nezavisni i suprotstavljeni od licemernih/m ljudusinskih/m antigejnih/m, mizoginih/m, heteropatrijarhalistichkih/m, eksploatatorskih/m sluzbenih/m crkava/ama- da se borimo svim raspolozovim sredstvima protiv tih nepravdi!
a, ne da cepidlachimo izmedju sebe da li su Isus, Bogorodica, Sv. Sava, Sv. Franjo Asishki, Mojsije, Muhamed.... postojali ili ne i jesu li dobri, loshi, od Boga ili ne, da li Bog postoji, jesu li razdvajali mora ili hodali po vodi ili ne, jesu li bili device, hetero, homo........ sve to ce agnostik, ateista da ili ne zna ili ne veruje a vernik/ci i koji je/su nezavistan/ni i suprotstavljen/i od licemernih/m ljudusinskih/m antigejnih/m, mizoginih/m, heteropatrijarhalistichkih/m, eksploatatorskih/m sluzbenih/m crkava/ama da veruje i poshtuje. i to je u redu, razlike u izborima i (ne)verovanjima.
bitno je da nijedna od tih centralnih figura monoteistichkih vera nas gejeve (uklj. zene in general u kontekstu ove teme) NE proganja NITI nam zagorchava zivot NITI ikad jeste, vec nam homomrzilachki, heteroseksistichki, mizogini, heteropatrijarhalistichki mushkarci to rade, bilo da su (sluzbeni) religijozisti ili ne . jer, ima i hetero mushkaraca a/nti/teista i agnostika i -nemaju pojma o nichemu- i nihilista koji su nishta manje homomrzilachki, heteroseksistichni, mizogini, heteropatrijarhalistichki od sluzbenih religijozista. samo da podsetim kakav je staljin kao okoreli a/nti/teista bio, mao ce-tung, crveni kmeri, pa i tito donekle... svi oni nisu bili neshto narochito manje mizogini, homofobichni, heteropatrijarhalistichni, heteroseksistichni....od sluzbenih religijozista.

p.s. kada se povede diskusija o npr. seksualnostima centralnih figura monoteistichkih vera, ja lichno verujem da Isus kao od Boga dat chovechanstvu nije imao tu ljudsku osobinu bilo koje seksualnosti ili seks. orijentacije tj. da nije bio ni heteroseksualan ni bi ni homo vec aseksualan, zatim da sigurno nije bio antihomoseksualno nastrojen vec inkluzivan, a da neki od ostalih centralnih figura monoteistichkih vera npr. Abraham, Muhamed jesu bili heteroseksualni ali opet ne antihomoseksualno nastrojeni vec inkluzivni, onda opet neke druge figure da su kao Isus bili bez te ljudske osobine bilo koje seks. orijentacije
a da je i u onim vremenima bilo homoseksualnih veza i ljubavi govore primeri Davida i Jonatana, Rut i njene zenske ljubavi, zatim eunusi itd.......sve je to proslavljeno u Svetim knjigama i od Boga je.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
slazem se da se trebamo udruzeno boriti protiv toga. to se zove borba za ljudsko pravo. a ateisticke borbe su skroz druga stvar i ne iskljucuje jedno drugo.

i, btw, zasto samo muskarci? u mojoj okilini su mnogo gore zene po tom pitanju, iako nisu nasilne usled stokholmskog sindroma.

i opet ti kazem, bolece me kurac kada stavovi crkve budu ok i ne narusavaju nicija ljudska prava a do tada svaki hriscanin, direktno ili indirektno, podrzava crkvu, neko manje neko vise.
u vezi zenskih antigeja, oooo, da, itekako sam ja svestan toga. big time.
samo u ovoj temi koliko vidim se posvetila posebna do iskljuchiva paznja zenskim, in general, zrtvama heteropatrijarhata a i Dan je Zena :) pa eto zazmurih na momenat i antigejnim zenskim koje ne znaju shta rade.

u vezi "svaki hrishcanin...." joj, samo reci, svaki antigejni, heteropatrijarhalistichki hrishcanin, pa sve potpisujem. :)
Ti si VEL BOY na dobrom putu, ali ja moram da ti kažem da i ti imaš predrasude - po pitanju crkve.

Crkva uopšte nije tako zatvorena po pitanju LGBT zajednice.

Da se razumemo - crkva ima svoje ideale, koje maltene niko ne može da dostigne na ovom svetu - razdati celokupno svoje imanje i poći za Hristom, ljubav prema neprijateljima, ostavljanje cele porodice radi braće i sestara u Hristu i sl. stvari.
U tom smislu će ideal verovatno zauvek ostati brak između muškarca i žene. Ali to ne znači da se odnos prema npr. gej braku neće promeniti.

Znači, moral (etika kao praksa ponašanja) je u crkvi promenljiva kategorija za razliku od ontologije (to je ono što verujemo da je bog večan i da možemo da zadobijemo večni život samo u zajednici sa njim). Ontologija je stalna u crkvi. Moral u crkvi određuje većina na neki način. To praktično znači da će onog trenutka kad nikome više u crkvi ne bude posebno čudno i neobično što se dva muškarca vole to za crkvu postati prihvatljivo. Ovo je stav najozbiljnijih pravoslavnih teologa - predavača na Univerzitetu u Beogradu. Naravno, proći će još neko vreme dok ovo ne dočekamo...

Da ne pominjem to koliko u crkvi ima pripadnika LGBT populacije, u samom crkvenom kliru, da mnogi imaju suštinsko razumevanje i podršku za nas itd.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
pa ne zato sto isto tako npr mogu da kazem "svaka gej osoba koja se autuje doprinosi poboljsanju lgbt statusa". rec svaki/a/o nije generalizacija u ovom slucaju.
By space_oddity
Diskretni šarm heteropatrijarhata je kada se iste koleginice najpre oduševljavaju i obasipaju poljupcima kolegu koji je stigao pre svih i na tabli napisao osmomartovsku čestitku, a onda posle prvi utisak o novoj asistentkinji bude da je "imala prekratku suknju" i da je njena pozicija na toj katedri "da bude lepa".
Jer, zaboga, ne može devojka da zasluži svoje mesto na katedri, a naročito ako je lepa.
I to sve iz usta devojke. Od heteropatrijarhata je samo gora internalizacija istog. ODVRATNOST.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517320#p2517320]UrkeJAZZ napisao:[/url]Ti si VEL BOY na dobrom putu, ali ja moram da ti kažem da i ti imaš predrasude - po pitanju crkve.

na veliku zalost, crkva (bilo pravoslavna, bilo rimokatolichka, kao i velika vecina ostalih monoteistichkih religija) ovakva kakva je odavno uglavnom odluchila da na funkcije koje ju/ih predstavljaju stavlja najgore ili vrlo loshe predstavnike. u tom je problem.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517320#p2517320]UrkeJAZZ napisao:[/url]
Da se razumemo - crkva ima svoje ideale, koje maltene niko ne može da dostigne na ovom svetu - razdati celokupno svoje imanje i poći za Hristom, ljubav prema neprijateljima, ostavljanje cele porodice radi braće i sestara u Hristu i sl. stvari.
U tom smislu će ideal verovatno zauvek ostati brak između muškarca i žene.
Contradictio in adiecto! upravo tu se ne mozemo da razumemo! jer, kako moze biti -u tom smislu- zauvek ideal braka izmedju mushkarca i zene?????? kakve veze ima brak iskljuchivo izmedju mushkarca i zene sa razdavanjem celokupnog svog imanja i polazenjem za Hristom, ljubavi prema neprijateljima, ostavljanjem cele porodice radi braće i sestara u Hristu i sl. stvari.?????? molim te, kakve???? upravo, nikakve!
ali, nazalost, da, to crkva radi.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517320#p2517320]UrkeJAZZ napisao:[/url]

Ali to ne znači da se odnos prema npr. gej braku neće promeniti.
Znači, moral (etika kao praksa ponašanja) je u crkvi promenljiva kategorija za razliku od ontologije (to je ono što verujemo da je bog večan i da možemo da zadobijemo večni život samo u zajednici sa njim). Ontologija je stalna u crkvi.
ovo da! ovo upravo govore vernici koji su nezavisni od antigejne crkve.

Moral u crkvi određuje većina na neki način.
ali, upravo to nije u redu!
Isus nigde nije rekao da se moral mora odredjivati po vecini! chakshtavishe, srz Isusove misije je i bio otpor vecinskim farisejskim praksama i tumachenjima!

uz to, problem je shto sluzbena crkva ovakva kakva je odredjuje moral po heteroseksistichkim tj. homomrzilachkim uzusima na svaki nachin, a ne samo na neki nachin.

To praktično znači da će onog trenutka kad nikome više u crkvi ne bude posebno čudno i neobično što se dva muškarca vole to za crkvu postati prihvatljivo. Ovo je stav najozbiljnijih pravoslavnih teologa - predavača na Univerzitetu u Beogradu. Naravno, proći će još neko vreme dok ovo ne dočekamo...

Da ne pominjem to koliko u crkvi ima pripadnika LGBT populacije, u samom crkvenom kliru, da mnogi imaju suštinsko razumevanje i podršku za nas itd.
ali, kao shto rekoh, problem crkve i jeste shto sve podredjuje zadovoljavanju heteroseksistichnih tj. homomrzilachkih uzusa. to se mora konachno menjati sada i odmah! tu ne sme da prolazi ni minuta vishe, a ne josh neko (dugo) vreme!

GLBTIQA populacija u crkvi, u samom crkvenom kliru i oni koji nas razumeju moraju konachno da se oglase i aktivishu!!!
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517510#p2517510]Vel boy napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517320#p2517320]UrkeJAZZ napisao:[/url]Ti si VEL BOY na dobrom putu, ali ja moram da ti kažem da i ti imaš predrasude - po pitanju crkve.

Na veliku zalost, crkva (bilo pravoslavna, bilo rimokatolichka, kao i velika vecina ostalih monoteistichkih religija) ovakva kakva je odavno uglavnom odluchila da na funkcije koje ju/ih predstavljaju stavlja najgore ili vrlo loshe predstavnike. u tom je problem.
Ne, sad ću ti reći. Meni je dugo trebalo da shvatim ovu stvar, a malo se tiče metafizike tako da ne može baš svako da je shvati.
Radi se o duhu koju određena institucija nosi. Što je institucija starija i što je više okrenuta očuvanju tradicije taj duh se teže menja. Zbog toga neke stvari u crkvi idu mnogo sporo... ;)
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517510#p2517510]Vel boy napisao:
U tom smislu će ideal verovatno zauvek ostati brak između muškarca i žene.
Contradictio in adiecto! upravo tu se ne mozemo da razumemo! jer, kako moze biti -u tom smislu- zauvek ideal braka izmedju mushkarca i zene?????? kakve veze ima brak iskljuchivo izmedju mushkarca i zene sa razdavanjem celokupnog svog imanja i polazenjem za Hristom, ljubavi prema neprijateljima, ostavljanjem cele porodice radi braće i sestara u Hristu i sl. stvari.?????? molim te, kakve???? upravo, nikakve!
ali, nazalost, da, to crkva radi.
U pravu si donekle. Ideal za crkvu je zapravo bezbračnost. Dakle, preporučuje se da se - ko može - potpuno uzdržava od seksa... Brak je blagosloven tek u narednoj istanci - kao nužno zlo na neki način :)
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517510#p2517510]Vel boy napisao:

Ali to ne znači da se odnos prema npr. gej braku neće promeniti.
Znači, moral (etika kao praksa ponašanja) je u crkvi promenljiva kategorija za razliku od ontologije (to je ono što verujemo da je bog večan i da možemo da zadobijemo večni život samo u zajednici sa njim). Ontologija je stalna u crkvi.
ovo da! ovo upravo govore vernici koji su nezavisni od antigejne crkve.
Ja sam rekao da govore i naši vrhunski teolozi. A znaš šta još kažu? :)

- Da je homoseksualna ljubav savršenija od heteroseksualne! :D

Moral u crkvi određuje većina na neki način.
ali, upravo to nije u redu!
Isus nigde nije rekao da se moral mora odredjivati po vecini! chakshtavishe, srz Isusove misije je i bio otpor vecinskim farisejskim praksama i tumachenjima!

uz to, problem je shto sluzbena crkva ovakva kakva je odredjuje moral po heteroseksistichkim tj. homomrzilachkim uzusima na svaki nachin, a ne samo na neki nachin.
Znaš li zašto je u redu, zato što bi u protivnom došlo do razdora u crkvi a to je nešto najstrašnije za crkvu (bogoslovski razlog). Zbog toga se stvari postepeno i polako menjaju... ;)

To praktično znači da će onog trenutka kad nikome više u crkvi ne bude posebno čudno i neobično što se dva muškarca vole to za crkvu postati prihvatljivo. Ovo je stav najozbiljnijih pravoslavnih teologa - predavača na Univerzitetu u Beogradu. Naravno, proći će još neko vreme dok ovo ne dočekamo...

ali, kao shto rekoh, problem crkve i jeste shto sve podredjuje zadovoljavanju heteroseksistichnih tj. homomrzilachkih uzusa. to se mora konachno menjati sada i odmah! tu ne sme da prolazi ni minuta vishe, a ne josh neko (dugo) vreme!

GLBTIQA populacija u crkvi, u samom crkvenom kliru i oni koji nas razumeju moraju konachno da se oglase i aktivishu!!!
Svi bismo mi voleli sad i odmah ali nemoguće je. Znaš li recimo kad je rođen i kako je vaspitavan čovek koji sada vodi SPC?! Dovoljno ti je...

No, uveravam te da ima zdravih i naprednih (da ne kažem liberalnih) struja u crkvi!
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517526#p2517526]UrkeJAZZ napisao:[/url]Ne, sad ću ti reći. Meni je dugo trebalo da shvatim ovu stvar, a malo se tiče metafizike tako da ne može baš svako da je shvati.
Radi se o duhu koju određena institucija nosi. Što je institucija starija i što je više okrenuta očuvanju tradicije taj duh se teže menja. Zbog toga neke stvari u crkvi idu mnogo sporo... ;)
okrenuta ochuvanju heteroseksistichkih privilegija i sebe tj. crkve ovakve kakva je u njenom "moralno-etichkom" nauku, kao mecene i mentora tj. pokrovitelja toga. eto, shta se zapravo nalazi u izvikanom pojmu "tradicija".......
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517526#p2517526]UrkeJAZZ napisao:[/url]

U pravu si donekle. Ideal za crkvu je zapravo bezbračnost. Dakle, preporučuje se da se - ko može - potpuno uzdržava od seksa... Brak je blagosloven tek u narednoj istanci - kao nužno zlo na neki način :)
bar tako bezbrachno i aseksualno bi trebalo da crkva uchi, ali jok, ona namerno i svesno okurazuje skoro svaki oblik hetero-mushkarcheve seksualnosti- samo dok je iskljuchivo heteroseksualna pa bila ona i nasilnichka (uklj. i pedofilije i inceste, silovanja.... koji su po crkvi nebitni i neproblematichni, dakle, u konachnici, u redu i bogomdani sve dok ih heteroseksualni mushkarci, religiozni...chine)- a gushi bash sve druge, bilo bilo koje oblike zenske seksualnosti, bilo neheteroseksualne. eto to crkva ovakva kakva je u njenom "moralno-etichkom" nauku radi.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517510#p2517510]UrkeJAZZ napisao:[/url]
A znaš šta još kažu? :)

- Da je homoseksualna ljubav savršenija od heteroseksualne! :D
wow, onda su shizofreni jer u isto vreme ubilachki napadaju i vredjaju homoseksualnu ljubav i u isto vreme navodno to govore.

a ja kao gej vernik ne trazim da mi crkva ni njeni teolozi nuzno laskaju kako je homoseksualna ljubav eto savrshenija od heteroseksualne, vec da je jednaka i da prestanu da napadaju i vredjaju homoseksualnu ljubav!
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2517510#p2517510]UrkeJAZZ napisao:[/url]Znaš li zašto je u redu, zato što bi u protivnom došlo do razdora u crkvi a to je nešto najstrašnije za crkvu (bogoslovski razlog). Zbog toga se stvari postepeno i polako menjaju... ;)
well, to je dogmatsko-heteroseksistichki problem shto im je najstrashnije ako i kada dodje do razdora. to nije opravdanje.
Isus se je po cenu razdora borio protiv fariseja u ondashnjem judaizmu, i tako je i nastalo u konachnici hrishcanstvo, podsecam!

Svi bismo mi voleli sad i odmah ali nemoguće je. Znaš li recimo kad je rođen i kako je vaspitavan čovek koji sada vodi SPC?! Dovoljno ti je...

No, uveravam te da ima zdravih i naprednih (da ne kažem liberalnih) struja u crkvi!
nije nemoguce kad se uchine konachno prvi koraci.
itekako znam kad je rodjen i kako je vaspitavan irinej. u dogmatskom komunizmu i ateizmu, pa nije ni chudo shto je zamenio jedan dogmatizam drugim. tipichna pricha sadashnje spc. to i jeste fuj.
zdrave i napredne struje u crkvi sigurno i dolaze od onih koji nit' su bili ikad ni dogmatski komunisti ateisti ni dogmatski heteroseksisti-nacishovinisti. :)
Korisnikov avatar
By UrkeJAZZ
Ne, znaš li šta je npr. u crkvi očuvanje tradicije? - Post koji traje 40 dana kako je i Hristos postio (rimokatolici poste jedan dan, a protestanti uopšte ne poste).

Evo, ja mogu da prenesem lično iskustvo - meni je rečeno da je moja seksualnost u redu.

Moraš da napraviš razliku - nisu isti ti ljudi u crkvi koji vređaju i napadaju homoseksualnu ljubav i oni koje je razumeju i koji joj laskaju. Dakle, ima i jednih i drugih, a najbitnije je da nas Bog voli :)

Dogmat o potrebi jedinstva u crkvi nema veze sa heteroseksualnošću.
Hristos se borio za rascep! To je trebalo da se desi. Ali je to i platio životom...
Jesi li ti spreman da se javno deklarišeš kao gej i da trpiš sve posledice toga?

Eto, još jedan pokazatelj toga zašto se stvari u crkvi tako sporo menjaju - spora smena generacija na liderskim pozicijama...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!