- 15 Feb 2013, 12:24
Ove "racionalizacije" da kriva je žrtva uvek su prateći treš koji sledi ovakve vesti. Ništa novo pod suncem i kapom nebeskom.
I ne, mirth, nije nam zajednica (bez zajedništva) loša -- kao što vidiš ima vrlo suprotstvaljenih mišljenja, tako da su i te ogorčene generalizacije zapravo vid implicitne homofobije kao i ove "racionalizacije". Razumem da je takva reakcija impulsivna i emotivna, ali ne treba dozvoliti da nam ona pomrači rasuđivanje i spreči nas da mislimo.
A šta tu ima da se misli? Prvo, da li bi ti koji "racionalizuju" situaciju tako isto govorili da se njima desilo tj. zašto je toliko teško nekim ljudima u današnjim okolnostima gajiti saosećanje? Drugo, čega je simptom nedostatak empatije, a da nije samo u pitanju internalizovana homofobija? Ja mislim da je duboka ekonomska kriza i transfer na tranzicioni kapitalizam i neoliberalnu ideologiju urušio nekada nekada građenu socijalističku solidarnost, te mi se čini da je to delom uzroka ovakvih reakcija, u Srbiji gde "puno je krokodila, a mala je bara".
Konačno, ono što mi je juče prvo prošlo kroz glavu jeste -- ko napada Borisa Milićevića, javnu ličnost i člana vladajuče partije čiji je predsednik policajac broj jedan u državi? Mislim, stvarno treba biti i neobavešten, blagosloveno nesvestan političkog konteksta, a onda ludački drzak da sve to pokušaš da izvedeš i pri tome vrlo naivan, da ne upotrebim grublju reč. Jer, iako su pokušali da mu priprete da ne zove policiju, Boris je to morao da uradi iz jednog razloga -- da ne bude žrtva ponovljenog napada tih istih ljudi ili nekih drugih kada bi se doznalo da je "laka žrtva". Ono to je sada dobit za njega, jer su napadači uhapšeni, a slučaj pun materijalnih dokaza za krivična dela, jeste što će biti procesuirani i kažnjeni, tako da će sledeći put neko staviti debelo prst na čelo pre nego što se usudi da napadne.