Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Za novopridošle, svežeotišle i one koji su uvek tu....

Moderatori: EnRage, Moderators

Korisnikov avatar
By Stripi
jebo si ježa ak ti Angramaina vidi ovo...
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2501707#p2501707]*deni* napisao:[/url]Jeste li se nažderali i nacugali po julijanskom kalendaru ? Je li ?
:jelka: :pivce: :curka: :kolo:
Samo nazderao, Deni. I to ne nesto svečarski (one pljeskavice, povrće, pudinzi neki gotovi...)

A vidis sada bih si mogao nasuti čašu vina, dok čekam čaj od dzindzera da se prokrčka 20 minuta...pa nek se posle tuku oko mog grla baš da vidim ko je jači...

Srpska nova godina...komendija.
Korisnikov avatar
By Stripi
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2501709#p2501709]*deni* napisao:[/url]Angra, koliko znam, ovamo više ne dolazi, pa ne bi trebalo da bude bojazni.
:maska:
al ostavlja on line poslanice :D

I opet: Dragi sunarodnici, ne postoji "pravoslavna Nova godina". Liturgijska godina po Carigradskoj eri, koju su nasledile sve pravoslavne crkve, počinje i uvek je počinjala 1. septembra. Prvi januar je početak godine po rimskom, zapadnoevropskom i katoličkom (dakle, sve samo ne pravoslavnom) računanju.

Nadam se da se neće ljutiti što sam njegove riječi prenio ovdje :shrug:
Korisnikov avatar
By *deni*
A i da se ljuti, bole te guzica, šta ima da se ljuti, ili ne ljuti ? Nisi mu maznuo intelektualnu svojinu i podmetnuo je ovde kao svoju, regularno si ga naveo kao autora. :ozbiljan: To što mu se citiraju i prenose reči mu je prednost.
Džaba je to objašnjavati, nema mnogo mozgova raspoloženih da registruju i zapamte te i slične reči i pouke. :ozbiljan:
Korisnikov avatar
By Mars
Kako to da nova godine počinje 1. septembra!? Zasto, u sred jesenje ravnodnevnice i kada se dani skraćuju - pa kako da se tada slavi novi početak?

1. septembra treba da počinje ŠKOLA, NE nova godina!
Korisnikov avatar
By Stripi
neam pojma, ak imaš Angru na Faceu, pitaj njega.
Korisnikov avatar
By *deni*
Pa ja stvarno ne znam zašto toliki Julijanci i Julijanke igraju sitno kolo i danas ne rade, ako je to što Angra piše u svojim FejsIbuk poslanicama tačno.
Korisnikov avatar
By Mars
Ne mogu, operativni sistem mi ne podrzava Face.
Korisnikov avatar
By Blady
i ja sam cula to a prvi septembar,
Ot- ne.
Korisnikov avatar
By *deni*
Ne, Blady ?
barni je sigurno lumpovao sinoć, lola i meraklija, mora da se napio, možda i naguzio neku pristalu Julijanku, pa sad spava i sve hrče.
Doći će on da nas izvesti i da nam čestita.
:pivce:
Korisnikov avatar
By Mars
A ja bas nesto mislim: sta bismo JOS nesto mogli tako da uvedemo, praktikujemo, da budemo JOS dalje od ostatka sveta...

I eto, tačno taj 1. septembar - TREĆA nova godina da nam bude. Da nam KONAČNO krene!

Korisnikov avatar
By deran
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2501724#p2501724]Mars napisao:[/url]Kako to da nova godine počinje 1. septembra!? Zasto, u sred jesenje ravnodnevnice i kada se dani skraćuju - pa kako da se tada slavi novi početak?

1. septembra treba da počinje ŠKOLA, NE nova godina!
Iako je Rimsko carstvo propalo pet vekova posle uvođenja Julijanskog kalendara, novonastala crkva Hrista je nastavila da koristi taj kalendar. Godina je počinjala u Vizantiji (a i sada je početak liturgijske crkvene godine) 1. septembra, odatle i početak školske godine.

http://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy ... _id=382703" target="_blank
Korisnikov avatar
By Blady
Ma jok, nisam je uopste proslavila.. nije mi se dalo da pomerim guzicu iz kuce :)
Korisnikov avatar
By Mars
Ta 1. septembra. Jel to bila (uslovno receno) - crkvena nova godina?
Korisnikov avatar
By svejedno
ja cak mislim da pravoslavni dan (ili SPC dan, verovatno) pocinje nesto u 10am ili 4pm (16h)... nisam siguran.
Korisnikov avatar
By nsc
tako nesto, secam se posete Hilandaru (decembra 1986. ili 7.) i da su nas budili pre zore na liturgiju (podnevnu) i posle toga smo dobili rucak (u 5 ujutru), srecom ja mogu da spavam i jedem u bilo koje doba dana i noci (jos uvek)
Korisnikov avatar
By smaug
@Mars, a sprocu zabune - Vizantijski kalendar je bio zvanicni kalendar u Istocnom Rimskom carstvu od kraja desetog veka do pada carstva. Koriscen je I u zemljama pod uticajem Vizantije.
I jedina razlika izmedju njega I Julijanskog kalendara bila je u imenima meseci koji su na grckom odnosno latiskom. Prvi dan u godini je (bio) 1. septembar a prva godina je bila po carigradskoj eri odnosno od stvorenja sveta (to je ako ces da preracunavas po zvanicnom kursu 5509/5508 pre nove ere).

Carigradska era je samo jeda od nacina racunanja vremena. Tako npr imas Rimljane I eru konzula, pa na primer eru ab urbe condita odnosno od osnivanja Rima (koja su npr upotrebljavali istoricari ali ne I smrtni ljudi u svakodnevnom zivotu).
Imas naravno hriscansku eru I muslimansku ili muhamedansku eru I tako dalje.)
1. januar nije svuda (bio) pocetak (nove) godine.

(al stvarno nadjite AM on covek ovo zna, za razliku od mene koja se prisecam).

@svejedno - mislim da mislis na vizantijski nacin (merenja vremena): pocetak dana je od zalaska sunca i haldejski nacin : dan pocinje izlaskom sunca.
I osim u nekim manastirima na Svetoj gori ja neb znala da ti kazem gde se jos ne upotrebljava ponoc.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2501721#p2501721]Stripi napisao:[/url]al ostavlja on line poslanice :D

I opet: Dragi sunarodnici, ne postoji "pravoslavna Nova godina". Liturgijska godina po Carigradskoj eri, koju su nasledile sve pravoslavne crkve, počinje i uvek je počinjala 1. septembra. Prvi januar je početak godine po rimskom, zapadnoevropskom i katoličkom (dakle, sve samo ne pravoslavnom) računanju.

Nadam se da se neće ljutiti što sam njegove riječi prenio ovdje :shrug:
Angra Maina-ino misionarstvo? :wow:

elem, shto se tiche te "Carigradske ere", zapravo Vizantijskog kalendara, taj Vizantijski kalendar je uveden, da se nadovezem na ono shto smaug reche, 988-e godine n.e. u Vizantiji (uklj. svetovnu/civil sferu, ne samo crkvenu) za vreme cara Vasilija II-og/Bazila II-og (Βασίλειος Β΄, Basileios II). dakle, ta "Carigradska era" o kojoj Angra pricha nije uvek pochinjala onda vec od 988-e n.e. (a Istochno Rimsko Carstvo, kasnije Vizantija ce biti da su postojali i pre te 988-e n.e. :doh: ) pa do pada Vizantije 1453-e n.e.
istina, u crkvenoj upotrebi u Vizantiji je taj Vizantijski kalendar bio korishcen josh barem par i po vekova pre (dakle, pochev nedgde od oko 691-e n.e., shto je opet mladje od "Liturgijska godina po Carigradskoj eri, koju su nasledile sve pravoslavne crkve, počinje i uvek je počinjala 1. septembra." - whatever "i uvek je počinjala" znachi u Angrinoj glavi....),
no, sluzbena i sveobuhvatna upotreba tog kalendara u Vizantiji je nastala tek od 998-e n.e. pa do kraja carstva.
i kao shto smaug reche, taj Vizantijski kalendar je rachunao godine od Postanja, Stvorenja, Nastanka (il' kako se vec na srpski prevodi Creation iliti Genesis) 1-og septembra prve godine, a ne od Isusovog rodjenja. po tom Vizantijskom kalendaru, dakle godina br. 1 iliti prva je godina Bozjeg stvorenja sveta i svega shto postoji (a shto se, navodno, desilo 1-og septembra te prve godine), a ne godina rodjenja Isusa koja je, pak, 5509 Annus Mundi ili Ἔτη/ος Γενέσεως/Κτίσεως Κόσμου (Ete/os Geneseos/Ktiseos Kosmou)---Godina po stvorenju sveta, a ne Anno Domini---Godina gospodnja (Isusova).
medjutim, i u pravoslavnoj crkvi, ovaj kalendar je zamenjen "Hrishcanskom Erom" tj. Anno Domini kalendarom, u periodu od 1597-e do 1728-e. dakle, od 1728-e pa naovamo, i u pravoslavlju je kalendar takav da se ravna po Isusovom rodjenju (Bozicu) te Novoj Godini kao sedmici posle a shto je ochito povratak na stanje rachunanja vremena kao shto se rachunalo pre perioda 7-10-11 veka. s tim, shto je svugde u pravoslavlju bio u upotrebi (staro)Julijanski vid tog kalendara, sve do 20-og veka pochev od 1923-e pa naovamo kada je broj pravoslavnih crkava uklj. Vaseljensku Patrijarshiju prihvatio Reformisani Julijanski Kalendar (koji se poklapa s Gregorijanskim u proslavama "fiksnih" svetkovina kao shto je/su Bozic i ceo bozicni ciklus, ne i Uskrs niti ceo uskrshnji ciklus, sem kad se podudara Gregorijanski s Reformisanim ili Nereformisanim Julijanskim tada).

finally, back on ONT, Srecna nova godina svim 13-14-januarcima (new style) iliti starojulijancima (old style)! :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!