Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By ManToy
Vlast da je pametna (kao sto nije) trebali bi da ga uslove da ce ga pustiti ukoliko plati sve sto nije platio i da Delta ubudce bude pod stalnom prismotrom. U suprotnom ukoliko Delta pukne puci ce i druge firme kojima je Delta glavni klijent da ne spominjem sve ljudi koji rade u Delti. U prevodu ocekuje se nekoliko desetina hiljade ljudi bez posla.
Korisnikov avatar
By Delete
Od slucaja Miskovic, u dalekoj buducnosti pretpostavljam da su moguca dva scenarija:
1. slucaj ce da zastari, zbog vec pouzdano sporog tuzilastva ili,
2. osudice ga na nosenje nanogice i odredice mu novcanu kaznu od nekoliko miliona (naravno, dinara), cijim nulama na kraju ce biti fascinirani mediji i sitni plebs, a to ce biti samo kap u ogromnom moru Miskoviceve imovine od mnooogo milijardi egzoticnih dinarcica.
Korisnikov avatar
By Denni85
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2487407#p2487407]Sixto napisao:[/url]Mene interesuje kakvu je pidzamu poneo s obzirom na paletu jakni i kaputa kako sina tako i oca sa sve nekim velelepnim cica macama i krznima po kragnama...

Dal neku flanelsu na strafte ili svilenu sa baroknim ornamentima i Versace meduzom na dzepdzicu izvezenom...?

s obzirom na okolnosti najbolje bi mu stajala neka na pruge :B

I da, uvek sam govorio da je bolje biti skroman i zadovoljan sa onim sto imas nego halav i proklet i eto kako se zavrsi
Korisnikov avatar
By Neutron
Meni cela ova prica oko Miskovica lici na zavaravanje naroda.
Kao oni ga priveli, da mi vidimo kako nova vlast nesto radi i trudi se da sredi drzavu. Imam utisak da je ovo dogovor izmedju Miskovica i vlasti, oni njemu platili da trpi gluposti mesec dana dok svi ne zaborave. :prc:
Korisnikov avatar
By Blady
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2487801#p2487801]Delete napisao:[/url]Od slucaja Miskovic, u dalekoj buducnosti pretpostavljam da su moguca dva scenarija:
1. slucaj ce da zastari, zbog vec pouzdano sporog tuzilastva ili,
2. osudice ga na nosenje nanogice i odredice mu novcanu kaznu od nekoliko miliona (naravno, dinara), cijim nulama na kraju ce biti fascinirani mediji i sitni plebs, a to ce biti samo kap u ogromnom moru Miskoviceve imovine od mnooogo milijardi egzoticnih dinarcica.

ovako
Korisnikov avatar
By Vel boy
Delete, Neutron, Blady - - - mse

al' bitno je da mediji izveshtavaju kako se EU birokrate navodno zivi pretrgoshe od hvaljenja i chestitanja novoj vlasti u Srbiji jer su ... shta? samo nastavili pristup kosovskom problemu kakav je imala i "uzasno diktatorska autokratska staljinistichka antisrpska....." proshla vlast iliti u prevodu - sns vlast radi bash sve isto ono (+ skoro pa i primenjujuci LDP "pederske, izdajnichke, antisrpske pro-shiptarske" stvari) u kosovskom problemu, samo sad je to "kooperativnost, evropska opredeljenost, regionalno-pacifistichka opredeljenost, patriotska odgovornost" a kad je DS radio isto (minus titranje thaqi-ju a shto dachic radi bash sada) to je bilo "izdavanje srpskih nacionalnih interesa, vuk brankovici, ustashe, pederi, shiptari...."

back on tzv. "antikorupcijske akcije" nove vlasti odlichno je sumirao jedan komentator
- sta se bre svi prave mutavi? pa Koštunicina prva vlada je izlegalizovala i pogurala sve ove mahinacije oko Nibens grupe, C marketa i sl. znači direktni saučesnici! Ovi nesretnici oko Tadića su jurili Šarića i ekipu....a. Koštunicinog mutanta Miškovića, Beka, Djuraškovića i sl. su ostavili za kasnije. Vučić ne radi ništa novo, samo je preuzeo već pokrenute slučajeve. Ovo što nam sad naprednjaci otkrivaju kao toplu vodu Insajder je objasnio još pre 4 godine. Ovo što Dačić radi oko Kosova ldp priča godinama. Al bitno je architi godine i godine na gluposti, demagogiju i sl.

yep.
By Sixto
Kako mislis Vel Boy ostavili za kasnije? Kod DSa ne postoji multitasking a?

Jurili Sarica i ekipu? Dobili sve na gotovo i pustili da im covek izadje iz zemlje i postane pocasni gradjanin Crne Gore. Ta nemojte kasti.

Svaka vlast koristi samoreklamerstvo i populizam da da narodu hleba i igara. Al mora se priznati da je ovaj narod od Vucica dobio taze beli lebac jos vruc kao dusa... a od Tadica prepeceni dvopek.
Svakog od opozicionih politicara koji dobijaju epi napade ovih dana po medijima bi pitao 'A gde ste vi bili do pre pola godine'!?

DS kao da je doziveo kolektivnu amneziju i uronio u autizam.
Oni ce da prave plan kako izvuci zemlju iz krize, proslo tek 4-5 meseci kako su pali s vlasti. Brizljivo negovali parazitizam po drzavnim upravama i u pravosudju, a sto je najcrnje dobijaju histericne napade zaleci se na pojavljivanje naslova u medijima koji najavljuju hapsenja i sl.
Kakva ironija... nije im smetalo dok je svojevremeno Beba Popovic nogom otvarao redakcije beogradskih medija, kao ni poziranje i samoreklamerstvo Tadica i Pajtica na kome bi im i Madge pozavidela.

Ako se i desi to sto je napisala Delete, ja se nadam da ce da budu dovoljno korektni pa da kazu 'Cek, pa mi smo ti koji su birali te sudije i doveli ih na ta mesta'!
Korisnikov avatar
By Denni85
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2488401#p2488401]Vel boy napisao:[/url]Delete, Neutron, Blady - - - mse

al' bitno je da mediji izveshtavaju kako se EU birokrate navodno zivi pretrgoshe od hvaljenja i chestitanja novoj vlasti u Srbiji jer su ... shta? samo nastavili pristup kosovskom problemu kakav je imala i "uzasno diktatorska autokratska staljinistichka antisrpska....." proshla vlast iliti u prevodu - sns vlast radi bash sve isto ono (+ skoro pa i primenjujuci LDP "pederske, izdajnichke, antisrpske pro-shiptarske" stvari) u kosovskom problemu, samo sad je to "kooperativnost, evropska opredeljenost, regionalno-pacifistichka opredeljenost, patriotska odgovornost" a kad je DS radio isto (minus titranje thaqi-ju a shto dachic radi bash sada) to je bilo "izdavanje srpskih nacionalnih interesa, vuk brankovici, ustashe, pederi, shiptari...."

yep.
cekaj diabolo, tebi nije u redu kada SNS radi na zastiti nacionalnih interesa, kada pokusava od Kosova spasiti sto se spasti moze, kada pravi ekonomske i politicke aranzmane sa Rusijom itd...ali opet ti nevalja kada taj isti SNS radi na normalizaciji odnosa Beograda i Pristine, kada kooperativno saradjuje sa EU, kada cini napore da Srbija konacno pocne pregovore sa EU???
Sta tebi onda odgovara? Sta treba onda sadasnja vlast da uradi da bi tebi bilo po volji???
Korisnikov avatar
By Vel boy
@Sixto, gledaj, ja sam samo kopi-pejstao odlichan komentar s B92. choveka koji je ziveo i i dalje zivi u u Srbiji. (eto, za razliku od mene, koji, jel'te, ne). stoga, na krivu adresu postavljash pitanja samo zato shto ti se ne svidja komentar.....
kad vec pominjesh hleb, bice da je chinjenica da je hleb samo poskupeo od dolaska vuchica i tome, a ne "narod dobio taze beli lebac jos vruc kao dusa...." :doh: bar tako chitam i slusham svugde, a samo od tebe (i naravno, napr(e)dnjachkih medija) chuh ono citirano.
"Beba Popovic nogom otvarao redakcije beogradskih medija"? ma, idi :odbij:

@denni85, mythe,
meni smeta LICEMERJE napr(e)dnjaka i josh gore njihovog vecinskog glasachkog tela-preshaltovanih smradikala. kad im njihove vodje rade ono zbog cheg su klevetali, vredjali, proklinjali i pljuvali DS, i preko toga, to im je ok i "patriotska odgovornost". to mi se gadi! zashto ne priznaju da rade isto ono u vezi kosovskog problema i antikorupcijske akcije shto bi i DS- da je pobedio, umesto shto hoce da se poentira njima samima a sve iole razumljivo shto rade rade kopirajuci upravo DS i Tadica?
edit: btw. ne znam shta tebi mythe znachi "SNS radi na zashtiti nacionalnih interesa"? ja znam da kad su likovi iz novopechenog tzv. sns-a radili na "zashtiti nacionalnih interesa" - da Srba ostalo nije. il' su gubili svojinu il' su gubili zivote.
a u vezi Kosova da se spasi shto se spasiti moze- na tom je radio upravo DS i Borko Stefanovic pregovarachki tim. nakon shto je sns- saveznik koshtunica ishao na sve ili nishta pri chem je Srbiji dao i ostavio nishta i dok su radikali-sns-ovci vikali isto sve ili nishta.
zato, moj ne da lazesh i izvrcesh, mythe, mene NE mozesh zbuniti.
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2486016#p2486016]Mars napisao:[/url]Kada bih mislio o njemu, to bi isklucivo bio t=0- trenutak (inzenjerski receno), trenutak njegove prvobitne akumulacije kapitala, gde se nasao u kom trenutku, kako se TO dogodilo itd. To me zanima, ostalo ne.
Mhm.
I zato je sve ovo jos jedan veliki prdez u cabar. Jer kad 'istraga' o Miskovicevom delanju dodje do prve velike zverke, a morace jer doticni nije trgovao sam sa sobom i neplacao porez sam sebi, onda ce 'istraga' tu i da stane da ne bi ceo drzavni aparatus Srbije pao ko da izvinis kula od karata. Osim jedino ako Vucic i Dacic ne odluce da sami sebe uhapse. Sto bi bilo ekstra Hudini fenomenalno, ali mislim da im je i ludilo ograniceno te da o tom spektaklu necemo citati.
Al do tad ce i sneg da se otopi pa sve ok.
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2487229#p2487229]Popeye napisao:[/url]mišković i milka forcan trebaju završiti u zatvoru. jako mi je smiješno to glorificiranje forcan, ne znam iz kojeg razloga (she's pretty or something :lol: ). well, ne vidim zašto bi miškovićev bivši himmler bila kao neki pozitivac.
Rešenjem Vlade Srbije donetim u četvrtak, samo dan pošto je uhapšen Miroslav Mišković, bivša potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan imenovana je za člana upravnog odbora Narodnog pozorišta, piše portal Pištaljka.
Korisnikov avatar
By Denni85
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2488866#p2488866]Vel boy napisao:[/url]

@denni85, mythe,
meni smeta LICEMERJE napr(e)dnjaka i josh gore njihovog vecinskog glasachkog tela-preshaltovanih smradikala. kad im njihove vodje rade ono zbog cheg su klevetali, vredjali, proklinjali i pljuvali DS, i preko toga, to im je ok i "patriotska odgovornost". to mi se gadi! zashto ne priznaju da rade isto ono u vezi kosovskog problema i antikorupcijske akcije shto bi i DS- da je pobedio, umesto shto hoce da se poentira njima samima a sve iole razumljivo shto rade rade kopirajuci upravo DS i Tadica?
edit: btw. ne znam shta tebi mythe znachi "SNS radi na zashtiti nacionalnih interesa"? ja znam da kad su likovi iz novopechenog tzv. sns-a radili na "zashtiti nacionalnih interesa" - da Srba ostalo nije. il' su gubili svojinu il' su gubili zivote.
a u vezi Kosova da se spasi shto se spasiti moze- na tom je radio upravo DS i Borko Stefanovic pregovarachki tim. nakon shto je sns- saveznik koshtunica ishao na sve ili nishta pri chem je Srbiji dao i ostavio nishta i dok su radikali-sns-ovci vikali isto sve ili nishta.
zato, moj ne da lazesh i izvrcesh, mythe, mene NE mozesh zbuniti.
najpre, nisam ti ja nikakav mit niti legenda, ja sam obican covek :tange:

Niko ne spori da je vecina SNS funkcionera imala nacionalističku prošlost kao i da su često pricali populističke priče, potpuno tačno! Ali ja odmah pitam - a ko nije??? Imala je i DS nacionalističke faze, imao je i SPO...ali ajde da ostavimo prošlost po strani, ajde po pokušamo da gledamo sta je rečeno i uradjeno a ne ko je šta rekao i šta uradio! Jel Miškovic lopov? Jeste, i to nevidjeni jer nemoguce da je svoje bogatstvo stekao pošteno! Jel u redu što je napokon uhapšen? Jeste. E pa ajde onda da to podrzimo i nadamo se da ce isti biti osudjen na visegodisnju kaznu a barem deo njegove nezakonito stečene imovine vraceno narodu. To bi bilo to.

A što se tiče "vecinskog glasachkog tela-preshaltovanih smradikala". Pa naravno, zar još nisi uvideo zašto i kako je nastala SNS? Uz veliku logističku, financijsku, političku i ostalu podršku Zapada (SAD i EU) upravo sa namerom da se to glasačko telo , blago rečeno, "prevede zedno preko vode" , jer u suprotnom bi glasali za radikale i njihove sulude ideje. Ovako, mic po mic, Srbija prihvata realnost, sprovode se nepopularne (ali neophodne) mere i rešenja i plus još nema nacionalista, šovinista i fašista na ulicama (mozda ponekad neka mizerna grupica od par stotina likova). A SRS je otišao u vanparlamentarnu opoziciju. Ima li nešto loše u tome?
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2489205#p2489205]Denni85 napisao:[/url]

najpre, nisam ti ja nikakav mit niti legenda, ja sam obican covek :tange:
ti si samo vrlo verovatno poznati korisnik mythe (izdao te Sitges :wink: , kao i odredjeni usiljeni kroatizmi shto s Gay.hr-a shto ovde kao i retorika i pretvornost...).od pre poznat i kao "Nederlander, daniel-bl..." itd....
nije na meni da pratim duple naloge, samo detektujem.... :wink:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2489205#p2489205]Denni85 napisao:[/url]

Niko ne spori da je vecina SNS funkcionera imala nacionalističku prošlost kao i da su često pricali populističke priče, potpuno tačno! Ali ja odmah pitam - a ko nije??? Imala je i DS nacionalističke faze, imao je i SPO...
ne moze se to izjednachavati!
funkcioneri tzv. SNS-a su bili do pre par godina najvazniji shtihovi stranke-pokreta SRS koji se "proslavio" s ratnozlochinachkim hushkanjem i akcijama (shto po vecini drugih zemalja ex-Yu, shto po Srbiji) tokom celih devedesetih zajedno s smiloshevicevim rezimom i ostalim sapripadajucim im satelitima, a od 2000-e pa do promene ruha u tzv. SNS "proslavili" su se s svim mogucim i nemogucim sabotazama 5-oktobarskih promena.
DS nikada nije imao nacionalistichko-shovinistichke faze (samo generalni srbofobi za koje je svaki Srbin/Srpkinja "chetnik" tvrde da je ikad i imao), a SPO se izmenio na bolje u tom kontekstu josh od Devetomartovskih demonstracija 1991-e naovamo. dakle, poboljshanje koje datira josh od 1991-e pa na ovamo (SPO) nikako ne moze biti uporedivo a nek'moli izjednacheno s dvodecenijskim zlochinachkim orgijanjem od 1989-e do 2008-e (SRS-SNS).
ali ajde da ostavimo prošlost po strani, ajde po pokušamo da gledamo sta je rečeno i uradjeno a ne ko je šta rekao i šta uradio! Jel Miškovic lopov? Jeste, i to nevidjeni jer nemoguce da je svoje bogatstvo stekao pošteno! Jel u redu što je napokon uhapšen? Jeste. E pa ajde onda da to podrzimo i nadamo se da ce isti biti osudjen na visegodisnju kaznu a barem deo njegove nezakonito stečene imovine vraceno narodu. To bi bilo to.
ubedi ljude u Srbiji i regionu ex-Yu da je to tako simple story.....
A što se tiče "vecinskog glasachkog tela-preshaltovanih smradikala". Pa naravno, zar još nisi uvideo zašto i kako je nastala SNS? Uz veliku logističku, financijsku, političku i ostalu podršku Zapada (SAD i EU) upravo sa namerom da se to glasačko telo , blago rečeno, "prevede zedno preko vode" , jer u suprotnom bi glasali za radikale i njihove sulude ideje. Ovako, mic po mic, Srbija prihvata realnost, sprovode se nepopularne (ali neophodne) mere i rešenja i plus još nema nacionalista, šovinista i fašista na ulicama (mozda ponekad neka mizerna grupica od par stotina likova). A SRS je otišao u vanparlamentarnu opoziciju. Ima li nešto loše u tome?
tzv. SNS je mozda zatrebao odredjenim krugovima na Zapadu samo da s njima kao bivshim protagonistima kosovskog problema zaokruze tu prichu o Kosovu na nachin kako ti krugovi na Zapadu hoce. ono shto veoma zabrinjava je nebriga tih odredjenih krugova na Zapadu za situaciju shta ako glasachko telo sns-a se ne dozvoli prevesti zedne preko vode vec bukvalno razumevshi da je sns odredjena nastavljachica i naslednica srs-a primoraju sns da sprovodi i namece srs matricu u Srbiji i drugim delovima regiona ex-Yu gde Srbi zive- shto znachi gushenje i ubijanje demokratskih, umerenih, mundijalistichkih Srba/Srpkinja (kad vec ne mogu druge nacije)
To je opasnost koja ne samo da vreba vec se i vec nadvila, jer naprosto nije tachno da "još nema nacionalista, šovinista i fašista na ulicama (mozda ponekad neka mizerna grupica od par stotina likova)" kada ti nacishovifashisti zvani dveri, nashi1389, obraz, nac. stroj su itekako aktivni na ulicama skoro svaki dan i predstavljaju indirektne ili direktne udarnike sns-a. ako ti Denni85 ovo ne vidish ili te nije briga, onda nemamo shta dalje prichati!
edit: p.s. a to shto ti Denni85 izgleda da sanjash nekakve sporazume hdz-hsp-sns-dss-thaqi-haradinaj u regionu zemalja ex-Yu, je tek pricha za sebe koju bi valjalo i da drzish za sebe. :tange:
Korisnikov avatar
By Denni85
Vel Boy says " ono shto veoma zabrinjava je nebriga tih odredjenih krugova na Zapadu za situaciju shta ako glasachko telo sns-a se ne dozvoli prevesti zedne preko vode vec bukvalno razumevshi da je sns odredjena nastavljachica i naslednica srs-a primoraju sns da sprovodi i namece srs matricu u Srbiji i drugim delovima regiona ex-Yu gde Srbi zive- shto znachi gushenje i ubijanje demokratskih, umerenih, mundijalistichkih Srba/Srpkinja (kad vec ne mogu druge nacije) "

mislim da malo preteruješ u tvojoj paranoji, nece niko nikoga ubijati, nije dotle doslo. A što se tice glasackog tela SNSa - pa to su mahom slaboobrazovani ljudi koji gutaju sve što im se servira, ne brini. Kod tih likova manje-više sve prolazi, prodace njima Vucic i Nikolic neku pricu. I opet je bolje da ti ljudi glasaju za SNS(koji je "pod kontrolom") nego za SRS , Naše ili izgubljenog u vremenu i prostoru Koštunicu.

P.S.
DS i nacionalizam - pecenje vola na Palama Djinjdica i Karadzica 1994e na primer
Korisnikov avatar
By Vel boy
lako je tebi nazivati mene paranojichnim kada te ne briga za stanja u zemljama ex-Yu a i proslavio si se izjavama "meni je bilo bash dobro devedesetih za vreme Miloshevica, bio sporazum Miloshevic-Tudjman valjalo je to, moj tata snalazljiv, ja uzivao, kul......." (nije zaboravljeno)

p.s. i tachno sam znao da cesh opet da povuchesh "pecenje vola na Palama Djinjdica i Karadzica 1994e na primer"- to je taj tipichni srbofobichni "argumenat" kojeg potezu nesrpski srbofobi i malecni brojchic srpskih autoshovinista...
a KOLIKO PUTA rekoh- da pok. Djindjic nije jedini ishao na Pale rkaradzicu i mezio i pio s njim? shta cemo s Jimmy Carter-om, pre toga Lord Carrington-om, Lord Owen-om, Holbrooke-om.... koji su isto ishli rkaradzicu na noge i jeli i pili s njim??? jesu li i oni bili u srpsko-nacionalistichko-shovinistichkim fazama??? KOLIKO PUTA rekoh da pok. Djindjic nije ishao rkaradzicu na Pale da ga hushka (za razliku od dragog ti mate bobana i sl. koji su bash to radili) vec da ga urazumi i umeri ako ikako moze?
mythe, pliz :odbij:
Korisnikov avatar
By Denni85
Nije Djindjic išao na Pale da bi huškao Karadzica, tacno. Djindjic je išao na Pale jer je procenio da bi mu to u tom trenutku donelo politicke poene, dodvoravao se nacionalistickoj gomili. I naravno nije jedini, radili su to i drugi ali ne stoji tvoja tvrdnja da DS nikada nije koketirala sa nacionalizmom. Jeste, i te kako :cookie:
Korisnikov avatar
By Vel boy
:roll: a koje i kakve poene su ubirali i kome su se dodvoravali Jimmy Carter, pre toga Lord Carrington, Lord Owen, Holbrooke....?
Korisnikov avatar
By Denni85
Jao, ti kao da ne razumeš ili neceš da razumes. Ti mirovni posrednici i pregovaraci su dolazili kod Karadzica (i lidera ostalih sukobljenih strana) da bi ih nagovorili/privoleli/naterali na prestanak rata, nisu išli svojom voljom nego ih je medjunarodna zajednica tamo bila poslala.

No, dobro ajde da se vratimo Miškovicu :diplomac: baš me zanima kako mu prolaze zatvorski dani...
By Sixto
Vel, da li ti stvarno mislis da ja pricam o hlebu!? :lol:
Korisnikov avatar
By Vel boy
@denni85, pa i pok. Djindjic je ishao s istim ciljem rkaradzicu, isto tako.

@Sixto, pa kad si vec i koristeci stilske figure dotaknuo se hleba i nove vlasti, da ti bukvalno kazem shta se s hlebom desilo po dolasku nove vlasti. :kuckuc:
Korisnikov avatar
By Mars
Ne, najbolja je ova epizoda gde Vucic kaze "Ok...mi ne znamo, mi ne mozemo da dokazemo, mi nemamo nacina DA....ZATO bi bilo dobro da Miskovic SAM kaze koga je sve finansirao i ko mu je bio na spisku".
Korisnikov avatar
By hulk
Forcanova je svrsavala na b92 kad ga uhapsise. Sad kao on kriv a ona nema nista s tim.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Moram uskoro na taj tviter, jebeš mi sve.
Korisnikov avatar
By deran
pa možeš da ćitaš,ne treba ti nalog-bar ne za ove naše..."đetsetovce"... :cowboy:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!