Zašto kad mogu od ovako nečega
..da naprave ovo?

Kao i da učine da ne zvuče kao iz kante, ili šušte i slično. Gomila tih mastera takođe i fizički bila oštećena, iz ovog ili onog razloga. Ja sa uvek kontala da apsolutno ne postoj razlog zašto ne iskoristiti moderne alate ako im dozvole da npr digitalno uklone dlaku koja je bila zalepljena na traci i sjabala bi istu kada bi se fizički otklanjala. Isto i što se tiče prevelikog osvetljnja, isprane boje, požutele trake, itd.
A što se same rezolucije tiče, koliko znam, tu se ništa ne prčka. Ti matori filmovi snimani su 35mm kamerama, na trakama koje (u teoriji) mogu da se skeniraju (ili kako se to već kaže za filmove i filmsku traku) u daleko, daleko većoj rezoluciji nego što je potrebno za HD (1920x1080). U principu, kada remasteruju, najčešće skeniraju na 4K rezoluciju (oko 4000 px horizontalno), iako sam čitala da 35mm može da se skenira i do 50mpx - mada kontam da je to kao extremni overclocking, kada kompove ubacuju u hladno ulje i slično, da vidi dokle mogu da guraju.
Al' dobro.. Ja apsoltno prihvatam sve prednosti i napredovanja u novoj tehnologiji i čak ih s nestrpljenjem iščekujem, jer mi dozvoljavaju da za relativno malu kintu u kući napravim ugođaj koji je često i bolji od bioskopskog (naročito kad u bioskopu gledam 3D, pa onda kod kuće običan blu ray nekog filma).
Kontam nisu svi u tom fazonu.