- 13 Maj 2012, 18:41
Brak je još uvek opijat za queer populaciju
Kejt i Dig, April 2004.
“Mi želimo ukidanje institucije kakva je buržoaska nuklearna porodica. Verujemo da buržoaska nuklearna porodica perpetuira lažne kategorije homoseksualnosti i heteroseksualnosti kreiranjem polnih uloga, definicija seksa i seksualne eksploatacije. Buržoaska nuklearna porodica kao osnovna jedinica kapitalizma, kreira opresivne uloge homoseksualnosti i heteroseksualnosti... Pravo je svakog deteta da se razvija u neseksističkoj, nerasističkoj, neposesivnoj atmosferi, a odgovornost je svih ljudi, uključujući i gej populaciju da takvo društvo stvore.”
“Manifest oslobođenja gejeva trećeg sveta”, Njujork (oko 1970)
“Borba za građanska prava u okviru konteksta sadašnjeg društva može u najboljem slučaju da dovede do statusa druge klase i tolerancije od strane jadnog strejt društva. Borba za demokratska i građanska prava pretpostavlja da je sistem u osnovi okej, i da njegove mane mogu biti ispravljene putem legalnih reformi… Zahtevamo pravo za sve lezbejke i gej muškarce, i decu da žive na način na koji izaberu.”
--“Gej Oslobođenje, Ne Samo Gej Prava!” LAGAI, Lavender Left (Los Anđeles) and Lesbian and Gay Liberation and Solidarity Committee (Njujork), 1987.
Bauk kruži Amerikkkom.
Bauk zvani gej brak.
Prođe nekoliko godina, i evo ga, opet imamo novi talas lobiranja za i protiv pitanja braka, i uvek se nađemo u istoj neprijatnoj situaciji. Mi zahtevamo sva građanska prava za queer ljude.
Ali, brak nije građansko pravo. Brak je građanski užas.1
Samo zato što Džordž W., Pit Najt (Pete Kkknight2 ) i Kkkristijan Rajt (KKKristian RRRight) ne žele da se mi među sobom venčavamo, ne znači da mi treba i moramo to da želimo.
Godine 1996, održali/e smo naš legendarni Prvi Ikada Masovni Gej Razvod u ulici Kastro, gde su se svi jako dobro proveli, što u odeljku za razbijanje posuđa, što u turističkoj agenciji “A Sad svako na Svoju Stranu”. Tada smo napravili flajer sledeće sadržine:
"Sećate se nas? Mi smo lezbejke i gej muškarci, ljudi koji biraju ljubav i seks, na uštrb društvene prihvaćenosti, na uštrb fizičke bezbednosti, na uštrb svemogućeg dolara.
"Mi tragamo za ljubavlju po gradovima gde i nalazimo jedni/e druge. Kakvu divnu raznovrsnost kada su odnosi i veze u pitanju mi imamo – od anonimnog ili neobaveznog seksa po javnim kupatilima i plažama, do dugogodišnje monogamje i svega i svačega što dolazi između. Kažemo, “država ne može da nam govori koga ili kako da volimo”. Kažemo, “ Dalje sa vašim zakonima od mog tela.” I zato, kako i kada to zapravo postaje molba upućena državi da nas venčava? Da li će to što ćemo imati državno regulisane veze napraviti od nas bolje ljubavnice/ke? Ta stvar nije donela mnogo dobra ni hetero populaciji.
"Uvek smo mislile/i da je jedna od dobrih stvari kada si lezbejka ili gej, to što ne moraš da se udaješ/ženiš. Mnoge/i od nas imaju roditelje koju su venčani, i zaista nema se šta puno reći na tu temu.
"Heteroseksualna nuklearna porodica je najopasnije moguće mesto na kojem se možete naći. Jedna žena bude pretučena svakih petnaest minuta. Jedna od tri devojčice bude seksualno zlostavljana do momenta kada postane zrela. Prema podacima Nacionalne koalicije za sprečavanje zlostavljanja dece, milion dece je bilo zlostavljano prošle godine, a 1000 njih je ubijeno. Kada je broj ubijene dece u pitanju, 46 procenata bilo je ispod jedne godine starosti.
"Ovde smo danas jer smo imali dovoljno sreće da preživimo, izbegnemo ovakvu statistiku.
Kada naši gej lideri govore o tome kako će gej brak podržati instituciju braka u ovom društvu, moramo da se složimo sa njima. Samo zbog ovog razloga, trebalo bi da mu se protivimo. Zanimljivo je to da dok asimilacionisti trube na sav glas u korist gej braka, desničari pokušavaju da sačuvaju instituciju strejt braka kroz eliminaciju razvoda u kojem nijedna strana nije odgovorna za razvod. Čudni saveznici?
"Gej brak bi mogao da pruži nekim venčanim gej osobama pristup zdravstenom osiguranju, poreske olakšice i imigraciona prava. Ali zar ne bi naša zajednica trebalo da se bori da svi/e mi imamo pristup zdravstvenoj nezi i osiguranju, bez obzira na naš “bračni status”? Isto važi i za imigraciju. Nekako mi se čini da su u ovim našim desničarskim vremenima, novac, roba i poslovi slobodni da se kreću preko granica, ali da to ne važi i za ljude. Zar ne bi svi trebalo da žive gde god žele, ko je uopste i napravio ove i ovakve granice? I zašto bi ljudi u braku, venčani, plaćali manje takse? Ono što gejevi asimilacionisti zaista traže je da heteroseksualci podele neke od svojih privilegija sa queer populacijom koja želi da bude kao heteroseksualna.
"Ovde postoji osnovni konflikt između onih koji na gej pokret gledaju kao na sredstvo kojim bi dobili prihvatanje od strane i u strejt drušvo, i onih lezbejki i gejeva koji se bore da kreiraju društvo po sopstvenim merilima. Pristojno i humano društvo u kojem bi mogli da budemo slobodni/e. Mi ne želimo mrvice sa stola postojećeg društva, i mi se ne borimo za svoje mesto u njemu. Mi želimo da prevrnemo taj jebeni sto.
“Asimilacija NIJE oslobođenje."
Nismo mogli ovo bolje da kažemo. Ali da, rekli smo!
Koreni LGBT pokreta su revolucionarni. Pobune u Stounvolu i gradskoj skupštini San Franciska bile su predvođene od strane drag kraljica i bučica koje su odbacivale heteroseksualne uloge i ograničenja i bile inspirisane revolucionarnim primerom Crnih Pantera3 i radom grupe Women’s International Terrorist Conspiracy from Hell (WITCH)4. Sada su se neki od istih tih ljudi koji su učestvovali u ovim neverovatnim izlivima besa uperenog protiv establišmenta, saplitali jedni o druge, gurajući se do gradske skupštine kako bi njihova ljubav bila blagoslovena od stane gevina njusoma, naslednika dena vajta i dajen fajnstajn, pajtosa onih koji su zaslužni za razvoj grada, progonitelja beskućnika, onog koji je zaslužan za brojna premlaćivanja i hapšenja članova Gay Shame-a.5
Za mnoge starije lezbejske i gej parove koji se sećaju dana kada nisu smele/i da odu do bara bez osećaja straha, prilika kao što je zvanično sankcionisanje njihove ljubavi, izgleda kao prilika za prihvatanje nakon čitavog jednog života ispunjenog opresijom. Mi poštujemo njihov izbor. Ali mi nastavljamo da zahtevamo poštovanje prema svim oblicima naših veza, ne samo onih koji podražavaju strejt kapitalističko društvo.
Podsećamo queer osobe svuda da nismo preživele/i začetke epidemije side zahvaljujući vezama između dva muškarca, već zahvaljujući jakoj ljubavi naših zajednica: zdravstveni timovi sastavljeni od gejeva, lezbejki, heguša (fag hag)6 i naših izabranih porodica koji su provodili dane i nedelje čekajući ispred odeljenja za intenzivnu negu raznih bolnica, odbijajući da odu kada bi im bilo rečeno da “samo članovi porodica imaju pravo na posetu”, ogorčeno se svađajući sa članovima bioloških porodica koji su se pojavljivali pokušavajući da uguraju svoje najmilije u kutije i brzinski ih transportuju u Ajovu ili Nju Džerzi, da bi ih tamo pokopali sa sve krstačama ili jevrejskim molitvenim šalovima.
Na osnovu Opšteg knjigovodstvenog izveštaja iz 2004, postoji ukupno 1138 federalnih prava i obaveza koja se automatski daju venčanim osobama. Zašto bi trebalo da se borimo za 1138 prava za neke ljude, umesto da se borimo za sva prava za sve ljude? Kada bi kampanje Sloboda za pravo na brak i Fond za ljudska prava (naravno, a šta ste i očekivali od ljudi koji su vam doneli znak jednakosti?) novac i sredstva koji su već potrošili na “pravo” na brak dali za borbu za zdravstveno osiguranje za sve stanovnike ove bogate zemlje (ne “bukvalno sve Amerikance” kako je obećao možda budući predsednik džon keri) i smeštaj za sve queer tinejdžere koje su porodice izbacile na ulicu, do sada bismo imali mnogo bolji svet.
Svaka takozvana komunistička organizacija u gradu odjednom se pridružuje borbenom pokliču za brak. Kako? Zar su zaboravili svog Engelsa? To je svedočanstvo fundamentalnoj homofobiji levice, to da im je jedino prijatno kada se bore za najpuritanskija od svih queer prava. Gde su bili kada su zatvarana javna kupatila? Levica nikada nije prepoznala queer oslobođenje kao pravi revolucionarni pokret koji ovaj jeste.Vreme je da to urade.
Desničari kažu da je brak sveta religijska institucija. Slažemo se. Država nema šta da traži niti da se meša u religijske institucije, od uređivanja ličnih odnosa do propisivanja onoga što devojčice treba da nose na glavi kada su u školi (mada ne bismo baš preporučili tostere).
Naravno, i mi ćemo se boriti da bismo porazili amandmane protiv queer brakova. Kako i ne bismo? Ali preziremo što to moramo da radimo, i nećemo dozvoliti da nam to skrene pažnju sa naših pravih potreba: jednakosti, pravde, odlučnosti i samoostavrenja za SVE. Samo zbog toga što niste nečija bitna polovina, ne znači da ste beznačajni.
Prevod i obrada: Milica Jeremić
Fusnote:
1 civil right, civil wrong – igra reči na engleskom – right (imenica), može da bude i pravo (gr. pravo) i dobro, dobrobit. Stoga je wrong prevedeno kao užas, nešto što ne može da donese ništa suštinski dobro gej populaciji.
2 Prezime Knight, napisano sa tri K je aluzija na belu supremističku politiku Kju kluks klana. Isto važi i za Ameriku napisanu sa tri k prethodno u tekstu ili Kristijana Rajta na dalje u tekstu.
3 The Black Panthers – militantna afro-američka organizacija koja je radila na osnaživanju Afro-Amerikanaca 60ih i 70ih godina prošlog veka i imala veze sa crnačkim pokretom za oslobođenje (Black Power Movement). Kontrakulturna ikona 60ih svoje korene imala je u afro-američkom nacionalizmu; kasnije se ipak okreću socijalizmu bez rasnog eksluziviteta.
4 Women’s International Terrorist Conspiracy from Hell (WITCH) – odnosi se na više nezavisnih feminističkih grupa formiranih u Sjedinjenim Državama tokom 1968-69, a koje su bile važne za proces stvaranja socijalističkog feminizma.
5 Gay Shame - pokret u okviru LGBT i queer zajednica koji se određuje kao radikalna alternativa mejnstimizaciji gej pokreta i pruža altenative tradicionalnim „gay pride“ dešavanjima koja postaju sve komercijalnija i sponzorisana od stane velikih korporacija.
6 fag hag – fraza iz gej slenaga koja se odnosi na ženu koja se uglavnom ili isključivo druži sa gej ili biseksualnim muškarcima ili za bliske prijatelje ima gejeve/biseksualce.