Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By Skyen
1. Da li ste bili nekada na psihoterapiji i da li ste se autovali terapeutu?

2. Koliko ste zadovoljni njegovim/njenim radom?

3. Kakve osobine treba da ima terapeut sa kojim bi vi voleli da radite?
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370729#p2370729]Skyen napisao:[/url]1. Da li ste bili nekada na psihoterapiji i da li ste se autovali terapeutu?

1. Da i da.

2. Vrlo.

3. Treba da bude strpljiv, da ume da sluša i da pazi kad će i šta da kaže. (Zvuči lako, ali nije.)

:sesir:
Korisnikov avatar
By Skyen
Hvala na odgovoru Ulix. Jedno pitanje, sta mislis pod tim: kada i sta ce da kaze (to sto ce da kaze)?
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370765#p2370765]Skyen napisao:[/url]Hvala na odgovoru Ulix. Jedno pitanje, sta mislis pod tim: kada i sta ce da kaze (to sto ce da kaze)?
Mislim na uvremenjene i dobro sročene interpretacije. Ili ukoliko želi da bude direktivan (prvo da uspe u tome pored mene živog) ili ukoliko dovodi u pitanje logiku onoga što govorim, da to uradi vrlo argumentovano, jer je meni veoma važno da ne dovodim u pitanje pamet mog terapeuta. Recimo tako.
Korisnikov avatar
By Tungi
1. Da
2. Nimalo
3. Suprotno od sledećeg :

'Ne misliš li da je uzrok anksioznosti seksualno opredeljenje?'
-Pre bih rekao orijentacija i nema uopšte nikakve veze s tim.
Uz proceđeni kiseo osmeh - Ja se izvinjavam.

'Pa dobro, homoseksualnost je tek 2002. skinuta s liste...
-Mislite, devedestih još?
'To možda u Americi..
-Ne, u Americi je skinuta '73.

Facijalni grč. -Ok, ja nisam seksolog. Ja sam specijalista za nešto drugo.

I taj coming out ne bih ni načinio da se nije provuklo pitanje veze.
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370768#p2370768]Tungi napisao:[/url]
I taj coming out ne bih ni načinio da se nije provuklo pitanje veze.
Mislim da autovanje terapeutu dosta zavisi od vrste psihoterapije na koju se ide i razloga za odlazak. Ukoliko neko ide kod KBT/REBT terapeuta mislim da nije nužno autovati se u svakoj situaciji, ali ako se ide na "dubinsku", rekonstruktivnu psihoterapiju, bilo psihoanalitičku, geštalt, konstruktivističku ili bilo koju drugu, mislim da je praktično nemoguće zaobići i seksualnost.

A i čini mi se da je to znak da se ostvaruje dobar terapijski savez, znak (makar u Srbiji, jel) poverenja u terapeuta.

@Tungi: izvini, ali terapeut ti je bio kreten. :lol:
Korisnikov avatar
By Skyen
Tungi, bas si naleteo na terapeute debile, sta ces.

Samo ispravka, KTB/REBT su, kako ti kazes vec, rekonstruktivne terapije u velikom broju slucajeva, jer se radi na rekontrukciji bazicnih uvereja/zivotnih filozofija.

I jos jedan momenat, bitno je autovati se upravo zbog rada na svom bezuslovnom prihvatanju. Ako nema poverenja na kom bi se izgradila dobra terapeut/klijent veza, onda je to znak da nema nuznog uslova promene. Tj prosto receno, bezte od tog terapeuta.
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370775#p2370775]Skyen napisao:[/url]Tungi, bas si naleteo na terapeute debile, sta ces.

Samo ispravka, KTB/REBT su, kako ti kazes vec, rekonstruktivne terapije u velikom broju slucajeva, jer se radi na rekontrukciji bazicnih uvereja/zivotnih filozofija.

I jos jedan momenat, bitno je autovati se upravo zbog rada na svom bezuslovnom prihvatanju. Ako nema poverenja na kom bi se izgradila dobra terapeut/klijent veza, onda je to znak da nema nuznog uslova promene. Tj prosto receno, bezte od tog terapeuta.
Izvini, ja sam na poslu i u životu hronično bio okružen psihoanalitičarima, pa često bez svesne namere prenosim i njihove predrasude prema KBT-u. :lol: :blush:

Sa ostalim se vrlo slažem. :)
Korisnikov avatar
By Skyen
Bez brige, predrasude su tu da se ruse :)
Korisnikov avatar
By Sunce
1. Da. Bio davno.
2. Ne u potpunosti.
3. Strpljenje i vece angazovanje.

Bio sam autovan, o tome mnogo i pricali.

Koliko sam shvatio, potrebno je mnogo vremena i strpljenja. Ali, oni secaju na 15 min u drzavnoj ustanovi do 45 min privatno.

Ne dopada mi se terapija i nije za mene jer se zasniva nekako na negaciji. Sta god kazes, terapeut negira i to cini da bi problem video iz drugog ugla. U medjuvremenu, on dovede u pitanje sve stvari koje si rekao, dakle sve ono o cemu razmisljas. Ko je osetljiv, moze mnogo da se oseti krivim u tim trenucima.
Naravno, znam da postoje razne vrste terapije.

Cenim naravno ono sto sam uradio u tom periodu. Pitas se zasto, trazis odgovore, pa promenis nekako nesto kod sebe.
Korisnikov avatar
By deran
nisam bio,pa ne mogu da dam odgovor na drugo pitanje...

voleo bih,a prepisujem od ulixa kakav bi trebao da bude...

(takođe mislim da od terapije nema ništa bez autovanja)
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370797#p2370797]Sunce napisao:[/url]

..oni secaju na 15 min u drzavnoj ustanovi do 45 min privatno.
e, to je jedini razlog koji mene sprecava da odem. dosta sam razsejana osoba, ali volim ozbiljne razgovore i kad krenem sa nekom temom da se ona u jednom dahu izgura, a ne da me on/ona usred price sekne i kaze "dobro, nastavljamo sledeci put" :drama: i ne mogu da iskuliram i opustim se, tako da bih verovatno posle toga tupila i razmisljala o tome danima do sledeceg vidjanja.
mislim da to odavno vise nije tabu tema i da bi svakome pomogao razgovor sa psihoterapeutom, pod uslovom da je on zaista strucnjak i sposoban za to, diploma nista ne znaci.
Korisnikov avatar
By Skyen
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370797#p2370797]Sunce napisao:[/url]1. Da. Bio davno.
2. Ne u potpunosti.
3. Strpljenje i vece angazovanje.

Bio sam autovan, o tome mnogo i pricali.

Koliko sam shvatio, potrebno je mnogo vremena i strpljenja. Ali, oni secaju na 15 min u drzavnoj ustanovi do 45 min privatno.

Ne dopada mi se terapija i nije za mene jer se zasniva nekako na negaciji. Sta god kazes, terapeut negira i to cini da bi problem video iz drugog ugla. U medjuvremenu, on dovede u pitanje sve stvari koje si rekao, dakle sve ono o cemu razmisljas. Ko je osetljiv, moze mnogo da se oseti krivim u tim trenucima.
Naravno, znam da postoje razne vrste terapije.

Cenim naravno ono sto sam uradio u tom periodu. Pitas se zasto, trazis odgovore, pa promenis nekako nesto kod sebe.

Ako ikada budes pozelo, moj savet ti je da odes bas kod nekog dobrog kognitivnog terapeuta, REBT ako mozes. Dobar terapeut bi sa tobom radio na osecaju krivice i ukazao bi ti na to da emocije nisu izazvane situacijom, vec tvojim pogledom na tu situaciju. I uvek doseze do neke nase duboko ukorenjene filozofije, koja je povod emocionalnom nefunkcionisanju/poremecaju.
Dobar terapeut ne dovodi u pitanje sve stvari koje kazemo, vec samo one koje odrzavaju nas emocionalni poremecaj. I to na nacin da osoba shvati da je njeno razmisljanje (koje je dovodi po poremecaja) empirijski(iskustveno) neodrzivo, logicki pogresno i prakticno nefunkcionalno.

Ja sam pobornik kognitivne, pa zato pisem o njoj i favorizujem je. Naravnno da je pozenja diskusija i o drugim pravcima.

Pitam zato sto zelim da saznam iskustva drugih ljudi, kao i da bih podigla svesnost o tome da ima dobrih terapeuta, danas sve vise, i da vreme socijalistickog nacina rada tj nerada, odlazi u zaborav.
Korisnikov avatar
By Sunce
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370803#p2370803]Sanja Steppenwolfin napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370797#p2370797]Sunce napisao:[/url]

..oni secaju na 15 min u drzavnoj ustanovi do 45 min privatno.
e, to je jedini razlog koji mene sprecava da odem. dosta sam razsejana osoba, ali volim ozbiljne razgovore i kad krenem sa nekom temom da se ona u jednom dahu izgura, a ne da me on/ona usred price sekne i kaze "dobro, nastavljamo sledeci put" :drama: i ne mogu da iskuliram i opustim se, tako da bih verovatno posle toga tupila i razmisljala o tome danima do sledeceg vidjanja.
Upravo tako. To mi se i desavalo.
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Ja jedan jedini put bio... Palmotićeva.
Posle 25 minuta me žena pitala da idem sa njom kod njenih budućih svekra i svekrve u goste.
Nisam više išao kod psihijatra. :sigh:
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370814#p2370814]Skyen napisao:[/url]
Dobar terapeut ne dovodi u pitanje sve stvari koje kazemo, vec samo one koje odrzavaju nas emocionalni poremecaj. I to na nacin da osoba shvati da je njeno razmisljanje (koje je dovodi po poremecaja) empirijski(iskustveno) neodrzivo, logicki pogresno i prakticno nefunkcionalno.
KBT je jako ograničen time što insistira na tome da nečija uverenja moraju biti "iskustveno održiva" ili logički ispravna. To što nešto formalno logički nije tačno ne znači da je "iracionalno" i da nema smisla.

I šta znači da terapeut "ne dovodi u pitanje sve stvari koje kažemo, već samo one koje održavaju naš emocionalni poremećaj"? :eureka:
Korisnikov avatar
By Blady
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370729#p2370729]Skyen napisao:[/url]1. Da li ste bili nekada na psihoterapiji i da li ste se autovali terapeutu?

1. Da i da.

2. Sa prvom nisam bila bila zadovoljna, no, kod druge jesam. Bila je fina pazljiva i strpjiva i pomogla mi je :)

3. Da bude strpljiv, da nije egoista.. da je dobar slusalac i da me ne prekida dok pricam.
Korisnikov avatar
By Skyen
@ Ulix - kako nesto moze biti neformalno logicki? Ne poznajes dovoljo KT, pa imas pogresnu predstavu.

Kognitivne terapije (KBT,REBT) uvek govore o preferencama, a ne u apsolutistickim terminima (mora, treba, uzasno, ne sme, neizdrzivo) edit: mi kada mislimo u apsolutistickim terminima, tada sebe pravimo emocionalno poremecenim, izuzev uslovnih mora i treba (moram jesti ako hocu da zivim, ali ne moram da polozim ispit, samo bi bilo vrlo pozeljno, ja bih to zelela...)
jer ako moram da polozim ispit, a ne polozim, ja cu da budem depresivna sto nisam, jer sam morala, nisam smela da padnem/ sto nije empirijski odrzivo = pala sam, logicki neodrzivo = samo zato sto ja tripujem da ne smem da padnem, ne znaci da ce se to desiti; disfunkcionalno = depra

Koliko puta si rekao u zivotu da je nesto nepodnosljivo (vrucina, svrab, bol) i svaki put si empirijski dokazao da nije istina, posto si podneo :)

A ta poslednja recenica znaci upravo to sto pise. Sta ti tacno nije jasno?
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370849#p2370849]Skyen napisao:[/url]@ Ulix - kako nesto moze biti neformalno logicki? Ne poznajes dovoljo KT, pa imas pogresnu predstavu.

Kognitivne terapije (KBT,REBT) uvek govore o preferencama, a ne u apsolutistickim terminima (mora, treba, uzasno, ne sme, neizdrzivo)

Koliko puta si rekao u zivotu da je nesto nepodnosljivo (vrucina, svrab, bol) i svaki put si empirijski dokazao da nije istina, posto si podneo :)

A ta poslednja recenica znaci upravo to sto pise. Sta ti tacno nije jasno?
Nešto može biti neformalno logički, o tome je Keli napisao jedno 1500 strana teksta. Ali pošto sam je pripit mrzi me da objašnjavam, konsultuj njega ili Maturanu ili, šta ja znam, Vaclavika ("problem je rešenje problema" :love: ). A i ne moraš, pošto je ovo off. KBT je savršeno prikladan način da neko reši svoj problem, to ne sporim. :)
Korisnikov avatar
By Skyen
Vidis, dobra strana KT je da ne moras da procitas sve to (iako je vredno verujem), a opet mozes da osporis svoje iracionalno uverenje da se nesto mora desiti, a to se po prirodi stvari ne desi. Lepota jedna :)

Mada mogu da se donekle slozim sa Vaclavikom, bar u toj recenici. ACT pociva na tome, acceptance and commitment therapy, treci talas KT. Kaze, pustas da dozivis svoje disfunkcionalne emocije i prihvatas ih. Dobra stvar, naravo ne ovako uprosceno.

Necemo vise off-a :)
By Ulix
Ali imam potrebu sad da pišem o tome kako kad pročitaš sve te strane shvatiš da ne postoji tako nešto kao iracionalno uverenje. :lol: Ali nećemo off, evo kontrolišem se. Nekom drugom prilikom. :)
Korisnikov avatar
By Hys.
i sad ja citam vas dvoje /verovatno buduce strucnjake imam utisak/ i mislim se- a neka fala lepo, kad naprave konsenzus medj sobom mozda razmislim :lol:

Salu na stranu:

-nisam

-naravno da bih bila autovana.Bar zbog toga da vidim njegovu il njenu facu kad joj kazem da sam poliamorna, panseksualna, dzenderkvir i submisivna.

-ocekujem da je na polju lgbtiq issues edukovan/a barem koliko i ja, da se suzdrzava od direktivnog pristupa, poseduje strpljenje i koristi terapeutsku tehniku koja moze da da rezultate u adekvatnom vremenskom okviru za odredjeni problem koji imam.
By Guion Nerville
1. bio sam na nekoliko psihoterapija (racunajuci i ono izadjes-pre-no-udjes kod drzavnog), outovao sam se samo poslednjem (privatnom) psihijatru, KBT. on je ujedno bio i prva str8 osoba kojoj sam se outovao

2. imao sam razlicita iskustva sa raznim terapijama, skoro do krajnosti. i verovatno bih stekao pogresnu predstavu generalno o (ne)mogucnostima psihoterapije, bar u mom slucaju, da nije bilo gorepomuentog psihijatra koji mi je pomogao da napravim jedan znacajan iskorak.

3. ono sto bi trebalo da se podrazumeva za profesiju: da ume da saslusa bez osudjivanja kad treba, i da postoji neki izraz humanosti u njemu (bar meni osetan). da je ovo prvo kvalitet koji mi je zaista potreban i koliko znaci sam otkrio tek posteriorno kod pomenutog psihijatra, jer sam umeo sebe da saplicem u strahu od izlaganja i osude pri otvaranju. raniji psihijatri bi makar implicitno, ili kroz neku sasvim usputnu, ili njima naizgled nebitnu opasku, cak trenutnu mimiku, pokret, ton glasa, izneli neki stav (bar u mojoj interpretaciji), dali jezicak na vagi zbog koga bih se povlacio na mozda najosetljivijem i vaznom mestu, i opet zametao problem. on je najvise ucinio dopustajuci mi da spontano izrazim, dovrsim misao, ali bez ulepsavanja, u nekoj atmosferi poverenja i sigurnosti. vazno je da prepoznaje tempo kojim moze da napreduje: ako zeli prebrzo, ja se zatvaram, a opet treba da zna da presece kad naidje neki prazan hod, i preuzme inicijativu. takodje je bitno da oprezno bira reci: da ih redukuje maksimalno na ono sto je potrebno reci.

tako nekako.
U BGD Checkpoint-u možeš besplatno da koristiš usluge psihološke podrške. Podršku vodi transakcioni analitičar, član Srpske asocijacije za transakcionu analizu. Razgovor je u potpunosti anoniman, besplatan i poverljiv.

Siguran Puls Mladih
http://www.spy.org.rs" target="_blank
http://www.facebook.com/siguran.puls.mladih" target="_blank

BgdCheckpoint
http://www.facebook.com/BGD.Checkpoint" target="_blank

011/ 2635 - 304
061/ 720 - 7777
office@spy.org.rs" target="_blank

Radno vreme centra je od utorka do subote od 17 do 22h.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
ne preporucujem psihoterapiju ljudima koji nemaju konkretan problem.

otisla sam na terapiju ni ja ne znam tacno zasto. ponekad se osecam socially awkward, i ponekad me previse opterecuju neke ne tako bitne stvari, i trenutno "levitiram" u zivotu. saznala sam od jedne poznanice za sasvim ok terapeutkinju u mom gradu, i odlucila se to give it a go. u medjuvremenu sam skontala da takodje imam problem da ljudima kazem "ne", kao sto bih sada volela terapeutkinji da kazem "ne", jer ne vidim nikakav smisao dalje ici. :/
Korisnikov avatar
By sallys
radim sa terapeutkinjom koja me na drugom sastanku pitala da li sam ja zaista lezbejka s obzirom na iskustvo seksualnog nasilja iz detinjstva. Reče da nije homofobična (kao baš se nedavno raspravljala oko gej roditeljstva sa protivnicima usvajanja) i znam da joj je dobar prijatelj trans muškarac, Ne znam da li je sa njim radila, jer prijatelji. Ipak, tokom tog opravdavanja sebe kao nehomofobične osope, upotrebila je izraz homoseksualizam. Pa onda, jednom prilikom, i seksualno opredeljenje. Kao, alo bre.
U principu mi je pomogla za neke goruće probleme, ali...
Korisnikov avatar
By voodoo
najbolja psihoterapija je u crkvi, po mom misljenju, mada sam se godinama drzao podalje od nje, uz odgovarajuce lekice, jer idem u Palmoticevu na kontrole, redovan sam, ali crkva je imala presudnu ulogu da mi se vrati samopouzdanje i nestane stra' od ljudi, bez shale... :sunce:
Korisnikov avatar
By sallys
Ateista sam tako da mi crkva baš nije opcija.
Putovanja su ok, ali to sam i ranije praktikovala, psihoterapija mi je nešto novo.
Korisnikov avatar
By StandingTall
Sto sepsihoterapeuta tice, samim tim sto svaki ima razlicitu pricu i razlicita resenja, koja usput budi receno meni nisu pomogla da se izborim sa svojim problemima, u njih sam sasvim izgubio poverenje. Slazem se sa Urbana_Seljanka, da je sad ne kvotujem.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!