Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Slika

Nekoliko minuta nakon što je počeo zvanični dio ceremonije projekta "Sarajevska crvena linija", nad Sarajevom je počela padati sitna kiša, najbolji svjedok goleme tuge koja se danas nadvila na herojskim gradom koji je izdržao opsadu dugu 1.425 dana, tokom koje je poginuo 11.541 građanin Sarajeva.

I nebo je plakalo za 11.541 ubijenim građaninom Sarajeva
Njima u čast je duž Titove ulice, od Vječne vatre do Alipašine džamije poredano isto toliko stolica.

Ceremonija je otvorena stihovima velikog poljskog pjesnika Herberta Zbignjeva "Izvještaj iz opsjednutog grada", koje je recitovala glumica Jasna Diklić.

Ansambl Art Vivo je potom izveo jedinstvenu kombinaciju pjesama, koje su se uklopile u tešku atmosferu koja je vladala ulicama našeg glavnog grada.
Slika
Ceremoniji "Sarajevske crvene linije" su prisustvovali mnogi političari iz naše zemlje ali i svijeta. U Sarajevo su danas došli i reporteri koji su izvještavali o opsadi glavnog grada Bosne i Hercegovine, došli su i strani diplomati i kulturni radnici kako bi odali počast nevinim žrtvama. Ed Vulliamy, britanski novinar i pisac, bio je jedan od njih. Kako ja kazao, vidio je ljude koji danas nisu trebali biti u Sarajevu.

"Neki ljudi su ovdje došli na ceremoniju. Osim ako nisu tu da se izvine iz srca svim žrtvama u Bosni i Hercegovini, nisu trebali doći", kazao je Vulliamy koji je bio vidno potresen cijelom ceremonijom.

"Kada gledam ove prazne stolice, mogu vam reći da su ljudi poginuli bez ikakve potrebe. Kakvo je to besmisleno krvoproliće bilo. Moja srdžba danas je beskrajna", dodao je ovaj britanski novinar.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je također govorio o žrtvama i početku opsade grada na Miljacki.

"Možda su oni sada trebali sjediti u teatru, na koncertu, u kafanama Sarajeva. Međutim, njih nema. Ovo danas je poruka mira, da Evropa vidi da je ipak mnogo pogriješila. I sada se negdje na planeti nalaze gradovi koji su u sličnoj situaciji kao što je bilo Sarajevo. Zato u svijet danas šaljemo poruku mira", kazao je Behmen te dodao kako su građani Sarajeva za vrijeme opsade bili mnogo bliži nego što su danas.

"Bila je izražena veća solidarnost, veće čovjekoljublje. Mora među nama biti malo više ljubavi i poštovanja", dodao je gradonačelnik Sarajeva.

Profesor Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, također je danas odao počast žrtvama agresora.

"Tu smo da se sjećamo, da školujemo djecu, da pamte ovo, da budu jaki i da svi budemo jači. Mi volimo Bosnu i Hercegovinu i ne damo je nikome", kazao je Ganić.

klix.ba
Korisnikov avatar
By smaug
Razmisljam sta da napisem na cinjenicu da je danas 20 godina od opsade Sarajeva. Nesto suvislo, nesto sto ce znaciti nesto.
I ne mogu.
Samo tuga.
20 godina kasnije, zitelji Sarajeva i dalje jedu crvene stolice i zelene tabute.

Niko na ovim prostorima nije toliko usavrsio brendiranje statusa zrtve kao Sarajevo. Ma kakva IKEA, od Sarajeva treba uciti.
A ljudi u celoj BiH i dalje nigde ne rade, sede ispred kuca, bave se izborima koji su prosli i koji ce da dodju.... i napolju su prepoznatljivi po cevapima, AlKaidi i Srebrenici.

Nazalost pomirenje je prilicno daleko, kao sto su Potocari od Bratunca.
Korisnikov avatar
By Stripi
dragi Sixto, žrtve će uvijek biti žrtve.
60 godina kasnije svi se sjećaju i opsade Staljingrada i holokausta i rušenja Dresdena.
50 godina kasnije svi se sjećaju Vijetnama.
30 godina kasnije svi se sjećaju Černobila.
I tako u nedogled.
Nije to prepoznatljivost samo Sarajeva.
Milorad Dodik uputio protestno pismo Sarajevu zbog prijema povodom 20 godina rata u BiH

Banjaluka - Milorad Dodik uputio protestno pismo Sarajevu zbog večerašnjeg prijema povodom obeležavanja 20 godina od rata u Bosni. Prijem nije sa svim stranama u BiH.

Predsednik Republike Srpske je protestno pismo uputio ministru spoljnih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji.

Dodik je upozorio da zajedničke institucije BiH "nisu privatno vlasništvo nijednog pojedinca, bez obzira na funkciju koju obavalja, već prostor gde se zajednički dogovaraju sve politike i postupci od interesa za oba entiteta i tri konstitutivna naroda".

"Ovim postupkom ponovo ste potvrdili moja konstantna upozorenja, u kojima navodim da predstavnici bošnjačkog naroda ovakvom jednostranom politikom ne žele da grade zajedničku BiH", naveo je Dodik u pismu Lagumdžiji.

On je Lagumdžiju podsetio i da u BiH nije usaglašen Zakon o praznicima BiH, jer nema konsenzusa o ovom pitanju, ižražavajući "čuđenje ako bi neko od ambasadora u BiH prihvatio poziv da dodje na ovaj prijem".

Povodom 20 godina od početka opsade Sarajeva, ministar inostranih poslova BiH organizovao je prijem koji će biti održan večeras.

U Sarajevu se danas istim povodom održava i manifestacija "Sarajevska crvena linija", a 11.541 crvena stolica postavljena je dužinom centralne gradske saobraćajnice, od Večne vatre do Ali-pašine džamije, u znak sećanja na broj stradalih gradjana Sarajeva tokom četverogodišnje opsade glavnog grada BiH.

(Beta)
BOSIĆ: LAGUMDŽIЈA ZLOUPOTRIЈEBIO FUNKCIЈU RADI ORGANIZOVANJA RATNO-PROPAGANDNOG PERFORMANSA DANAS U SARAJEVU

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić upozorava ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da ne zloupotrebljava ministarsku funkciju radi promovisanja političkih ciljeva svoje stranke i svog naroda, saopšteno je iz SDS-a.

U saopštenju se navodi da je neprihvaljivo i skandalozno da Ministarstvo inostranih poslova BiH, na čijem čelu je Lagumdžija, saziva prijem za diplomate u BiH povodom ratno-propagandnog performansa organizovanog danas u Sarajevu.

''Lagumdžija pokazuje da će ministarski položaj koristiti u lične i stranačke svrhe, a ne u interesu BiH, oba entiteta i svih građana. Na ovaj način on će biti i odgovoran što se uvodi pravilo da ministri u Savjetu ministara predstavljaju samo svoju etničku zajednicu i stranku. Takav stav Lagumdžije ruši kredibilitet tek formiranog novog Savjeta ministara kao zajedničkog organa", istakao je Bosić.

On je dodao da današnja dešavanja u Sarajevu neodoljivo podsjećaju na događaje koje je režirala muslimanska ratno-propagandna mašina za vrijeme nesretnog ratnog sukoba, podstičući mržnju i praveći od muslimanskog naroda jedine žrtve, a od Srba agresore i ubice.

"Čak su i protagonisti ove akcije isti, od Kristijan Amanpur do Pedija Ešdauna", naglasio je Bosić.

U saopštenju se dodaje da Bosić očekuje da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović adekvatno reaguje u ovom slučaju.

U Federaciji BiH današnji dan obilježava se kao dan početka ''opsade Sarajeva'', dok se u Republici Srpskoj smatra da je početak rata u Sarajevu 6. aprila 1992. godine bio početak progona Srba i najvećeg etničkog čišćenja iz jednog grada u Evropi od Drugog svjetskog rata.
e, jedino Dodik i josh gori sds-ovac bosic :smeh:

upravo u interesu svih, tj. bilo koje nacije, vere...., gradjana Sarajeva koji su bili u Sarajevu i Mostaru itd... onda i neposredno svedochili kroz direktnu izlozenost sds-ovskim granatama, bombama, snajperima, veberima, gelerima, ......, Lagumdzija (ili bilo ko ko u tom i takvom suzivotnom, zajednichkom, multinacionalnom, gradjanskom duhu govori) govori shto govori!

meni je jako zao shto se bosicu i sds-ovcima kosa kostreshi i koza jezi i na same pomisli o suzivotnim, gradjanskim, multinacionalnim, evropskim vrednostima, ali to je vec njegov i njemu slichnih, i/ili gorih i od njega, problem.
@ Stripi

Temu si otvorio onako kako je ti verovatno vidiš i doživljavaš, jer si to na ovom forumu nebrojeno puta dokazao delujući protiv srpskog naroda, Republike Srpske i Srbije.

Ne radi se ovde o nikakvom početku opsade Sarajeva, već početku rata protiv BiH:

REPUBLIKA SRPKA: 6. APRILA U SARAJEVU POČELI PROGONI I UBISTVA SRBA

SARAJEVO - Nizom manifestacija u petak je obeležen 6. april kao dan početka ”opsade Sarajeva”, dok u Republici Srpskoj smatraju da su na ovaj dan 1992. počeli progoni i ubistva Srba, što je bio uvod u krvavi rat.

U Srpskoj je posebno neprihvatljivo to što u Sarajevu niko nikada ne pominje srpske žrtve i činjenicu da je 1. mart 1992, drugog dana referenduma o nezavisnosti BiH, ubijen srpski svat Nikola Gardović, što je nagovestilo zverstva i zločin nad sarajevskim Srbima. Sarajevski Srbi potom su organizovano ubijani, streljani i odvođeni u logore smrti kojih je u ovom gradu i u drugim mestima FBiH bilo nekoliko stotina.

Sarajevski političari i mediji zaboravljaju i stravične zločine hrvatske vojske nad Srbima u Sijekovcu u martu 1992. godine, što nikada nije okarakterisano kao čin agresije susedne Hrvatske na BiH.

U Sarajevu manipulišu i ukupnim brojem žrtava kako bi sačuvali stereotip o isključivo bošnjačkim žrtvama iako je, prema zvaničnim podacima, u ratu ubijeno ukupno 100.000 ljudi od čega je 30.000 Srba.

Tog 6. aprila 1992, kažu u Srpskoj, počelo je najveće etničko čišćenje u jednom gradu Evrope posle Drugog svetskog rata, jer je u Sarajevu, pre rata, živelo oko 160.000 Srba, a danas ih ima svega nekoliko hiljada.
By Glasnik
Kad ovako ljudi krenu da se bombarduju podacima ja se uvek zapitam da li je toliko nemoguće da se sedne za sto i da se krene lepo redom. Sve strane i hronološki pa dokle se dogura.

Zar je moguće da toliko nema razumevanja za drugu stranu?

Kako je moguće da se uvek javi neko šesti s njegovom interpretacijom svega koja potpuno odskače od ''zvanične''?

I uvek neke nove žrtve... I uvek ta zla krv...

Ja samo čitam ova dokazivanja tuđe krivice i zanemarivanja sopstvene i tužan sam...

A svi smo mi ljudi. :shrug:
@ sheytan, za ubijenog svata Gardovica, pokoj mu dushi, je recheno puno puta kad god je tema o ovom bila - ZASHTO sds-ovci nisu onda insistirali da se ubica Gardovica uhvati i kazni i/ili zashto nisu ubili za odmazdu jednog (ekstremnog) muslimana UMESTO SHTO SU sds-ovci jedva dochekali taj belaj da instrumentalishu i manipulishu njime kao pretext-om za vec pripremljenu agresiju, urbicide, etnichka chishcenja, prisilno komadanje BiH zajedno s smiloshevicem i ftudjmanom, pune 4 godine?
Nije istina da je bilo ikakvih pogroma nad Srbima Sarajeva i Mostara PRE brutalnih bombardovanja i granatiranja ova dva grada, pa i nakon, samo ustashko-vehabo-mudzahedinski, kriminalni, zlochinachki nastrojeni od Hrvata i Boshnjaka su to chinili nad Srbima koji ostadoshe da dele sa svima zajednichku sudbinu, dakle, nije bilo stvarno organizovanog ubijanja i etnichkog chishcenja Srba, iz pochetka.
Rat u BiH je bio najbolji psiholoshki i psiho-socijalni lakmus papir za utvrdjivanje ko je chovek a ko nechovek. Ljudi koji su bili ljudi (bilo koje nacije, vere.... i prema bilo kojoj naciji, veri...) i pre i za vreme tog rata su ostali ljudi, a neljudi koji su ili i pre rata bili neljudi ili su u ratu postali takvi (bilo koje nacije, vere.... i prema bilo kojoj naciji, veri...) su bash za vreme tog rata a i nakon toga- se pokazali kao neljudi tj. djubrad!

edit: da podsetim, srpsko selo Sijekovac su bombardovali hrvatska vojska, ne ABiH. isto tako, pre toga hrvatsko selo Ravno je bilo sravnjeno s zemljom od strane rkaradzicevaca i tzv. jna, ne od ABiH, pa hrvatski nacionalisti-shovinisti stalno pridikuju i prebacuju "Muslimanima" (chak dotle da hrvatski naci-shovinisti uzimaju ovaj neutralan Alijin stav kao razlog da ga zovu Jugoslovenom, Srbinom muslimanom, jugonostalgicharem, mrziocem Hrvata :lol: te razlogom za rat izmedju Hrvata i Boshnjaka od 1993-e pa nadalje) kako su to "Muslimani" dozvolili i kako je Alija bio govorio da rat u Hrvatskoj nije rat Bosne i Hercegovine tj. zashto i kako se usudio bio Alija da govori da BiH se treba drzati neutralno. I, ovo se mora priznati da je Alija (iako mi ni on nije drag) bio dobro rekao jer nije isprva bio potrchao da zauzme hrvatsku stranu u sukobu Hrvata i Srba u Hrvatskoj, vec je bio neutralan. I, dzaba, srpski naci-shovinisti su se poneli prema Boshnjacima k'o da su oni najkrivlji shto se Hrvati i Srbi kolju, a nisu!
Dve decenije kasnije: Mi, deca rata

Danas se navršava 20 godina od zvaničnog početka rata u BiH. Deca, koja su rođena 1992. godine, predratnu BiH ne pamte. Posetili smo ih i zabeležili šta ovi 20-godišnjaci kažu o zemlji u kojoj žive.

Slika

Dolazim u Sarajevo sa jasnim zadatkom: Napraviti priču o generaciji 1992. Preciznije rečeno o tome kako danas mladi, rođeni na početku rata u BiH, gledaju na multietnički život. Na dogovorenom mestu, namerno izabranom zbog neutralnosti – u Gete institutu u Sarajevu – okupljaju se svi: jedna Bošnjakinja, jedna Hrvatica, jedan Srbin i jedan „nesvrstani“. Nikada se ranije nisu sreli. Krvna zrnca izbrojana, priča može početi.

Razlike između želja i stvarnosti

Enida Mekić je Bošnjakinja iz Zenice, Natalija Miletić Hrvatica iz Kreševa, Igor Kovač Srbin sa Pala. Predratnu BiH ne pamte. Odrasli su u uglavnom etnički čistim sredinama. Na današnju BiH i mogućnosti multietničkog života gledaju različito.

Govoreći o mogućnosti suživota između Bošnjaka, Srba i Hrvata Enida razlikuje želje od stvarnosti: „Ja mislim da mogu živeti zajedno. To je moje lično mišljenje, iako mislim da svi to ne prihvataju. Hrvati bi opet želeli da su sami, Srbi da su sami, Bošnjaci takođe. Moja želja bi bila da su svi zajedno“, kaže Enida. „BiH je država u kojoj Hrvati žele da žive u Hrvatskoj, Srbi u Srbiji, a Muslimani da budu sami ovde“, smatra Igor. Natalija međutim na mogućnost zajedničkog života u kojem će Bošnjaci, Srbi i Hrvati živeti jedni s drugima, a ne jedni pored drugih gleda drugačije nego njeni vršnjaci srpske i bošnjačke nacionalnosti: „Da, mogu živeti jedni s drugima, dakle zajedno, a ne odvojeno.“

Nemanja Hodžaj je također 20-godišnjak. Ne pripada ni jednom od tri konstitutivna naroda. Dete je Srpkinje i Bošnjaka. Za sebe kaže da je nesvrstan, Sarajlija i Bosanac, ali na mogućnost zajedničkog života u BiH gleda najsumornije: „Srbi u srpskom delu, Hrvati u hrvatskom delu i Bošnjaci u bošnjačkom delu.“ Za sebe samog, ali i sve one koji se smatraju Bosancima i Hercegovcima, ne vidi budućnost u BiH, već na nekom neutralnom terenu koji neće biti ni Srbija, ni Hrvatska, ni BiH.

Tri istorije u jednoj povesti

Deca rata o razlozima za njegov početak, o samom ratu, znaju tek ono što su čuli od svojih najbližih ili učili u školi. Enida smatra da je mržnja bila razlog za rat. Igor se ne slaže, već smatra da je za rat kriva nekolicina ljudi. Strah ga je da imenuje sve ljude koje smatra odgovornim. No o konkretnom povodu za rat, prema onome što je učio u svojoj istoriji, kaže da je to bilo ubistvo srpskog svata u Sarajevu. Natalija je u okviru „povijesti“ učila da je rat počeo napadom na istočnohercegovačko selo Ravno. Ali ona se sa onim šta kaže njena istorija ne može složiti jer smatra da 20 godina nakon rata ne možemo gledati šta govori istorija jednog ili drugog naroda. „U srži mi svi imamo jednu istoriju“, kaže Natalija.

Ujedinjeni u bolu

A ta povijest ili istorija i pored različitih interpretacija kaže da su u BiH postojale tri vojske. Njihovi očevi su bili u sve tri. Igorov u Vojsci RS, Natalijin u HVO, Enidin u Armiji BiH. Ta ista istorija ili povijest kaže da je tokom rata u BiH život izgubilo oko 100.000 ljudi, od toga, prema podacima sarajevskog Centra za istraživanje i dokumentaciju, oko 66 posto Bošnjaka, oko 25 posto Srba i oko 7,6 posto Hrvata.

Među onima koji su poginuli na ratnoj liniji je i Enidin otac. Život je izgubio kada je Enida imala godinu dana, u sukobu sa jedinicama HVO pored Busovače. U trenutku kada pokušava ispričati priču o svom ocu, Enidu preplavljuju emocije. Što više pokušava da im se odupre, to suze postaju jače. Tu smo zaćutali svi. U tom trenutku svi vidno saosećaju sa Enidom. Jasno je da bi svi nešto rekli, ali niko ne zna šta. Dok Natalija gleda u pod, Igor gleda u stranu, Nemanja s vidnom empatijom gleda prema Enidi. Naravno, jasno je da je očeve svih njih mogla zadesiti ista sudbina.

Tamo gde prestaje tuga počinje realnost

„Treba ići dalje“, kaže Enida. Ali kako dalje? „Ono što se desilo ne trebamo da nosimo dalje. Mi imamo svoju budućnost bez obzira na sve što se desilo. Desilo se, i ne mora da znači da treba opet da se desiti. Ono što je bilo ne treba da zaboravimo, ali ne treba sada na tome da gradimo nešto novo“, kaže. Međutim, Enida otvoreno i jasno kaže da ne postoji individualna, nego samo kolektivna odgovornost i na pitanje može li oprostiti jasno odgovara: „Ne opraštam, nego samo nastavljam dalje.“

S ovakvom situacijom Natalija se prvi put susrela. Njena empatija sa Enidom bila je više nego očita: „Jako sam tužna. Priznajem ovo mi je prva situacija koju sam doživela na tu temu. Osećam jaku ljutnju zbog onoga što se desilo i onoga što se dešava.“ Igorova reakcija bila je jednaka: „Ja sam se žalosno osećao. Ne gledam ni Nataliju kao Hrvaticu, ni Enidu kao Bošnjakinju, već gledam kakvi su ljudi. I jedva čekam da nakon svega ovoga svi zajedno odemo na kafu.“

(Ne)veštačka tvorevina

I pored toga Igor kaže da nikada neće biti Bosanac jer je, prema njegovom mišljenju, BiH veštačka tvorevina. Kaže da će je voleti kada bude prava država. Enida se ne slaže i navodi da su BiH uvek svi želeli za sebe, odnosno da je između Srbije i Hrvatske uvek vođena politika u skladu s kojom su je želeli ili pripojiti ili podeliti. Nemanja problem BiH vidi u kompletnoj istoriji bivše Jugoslavije. Smatra da je problem nastao još u stvaranju te države, te da se on samo na kraju odrazio na BiH.

Naši sagovornici se ne slažu ni oko toga da li je rat bio agresija na BiH ili građanski rat. Za Enidu je jasno da je reč o agresiji. Dok se Igor pita na koga je to bila agresija, Natalija smatra da je to bila u opštem smislu agresija na sve ljude koji su tu živeli.

Kada majka država zaboravi svoju decu...

Enida, Natalija, Igor i Nemanja, pripadnici tri konstitutivna naroda i jedan neopredeljeni, se ne slažu u mnogim pitanjima. No ono u čemu su jedinstveni jeste empatija prema ljudskoj boli, stav da u BiH i pored svega ima mnogo dobrih ljudi, ali i stav da BiH onakva kakva jeste – u ovom trenutku nema budućnost. „Teško je reći kako da ova država ima neku budućnost. Trenutno ne vidim neki izlaz“, smatra Enida. S njom se slaže i Natalija: „BiH sa ovakvom strukturom nema budućnosti.“ Igor je potpuno istog mišljenja: „Ne vidim uopšte razloge za optimizam. Uopšte“, kaže Igor, dok Nemanja ironično poručuje: „Ima budućnosti, ali kakve…“ U skladu sa ovim mišljenjem je i njihov pogled na sopstvenu budućnost u ovoj zemlji. Natalija je jedina koja želi da ode, tačnije da nastavi svoje školovanje u inostranstvu, ali da se ipak jednog dana vrati da „pomogne svojoj domovini“. Enida, Igor i Nemanja to vide drugačije od nje jer, kako kaže Nemanja, kada majka država zaboravi svoju decu, onda ta deca treba da joj okrenu leđa.

A kafa?

Nakon intervjua odlazimo na zajednički ručak i šetnju gradom. Mojim sagovornicima predlažem da svi zajedno posetimo najpoznatije verske objekte u Sarajevu. Niko od njih nikada ranije nije posetio bogomolju druge religije. I dok idemo u pravcu Stare pravoslavne crkve ugledam prodavnicu sa suvenirima za turiste, prodaju se između ostalih i šalovi Fudbalske/Nogometne reprezentacije BiH. Igor je tokom intervjua rekao da nikada, ama baš nikada, ne navija za reprezentaciju BiH, reprezentaciju zemlje u kojoj živi. Potpuno spontano odlučujem da mu poklonim šal reprezentacije. Pitam za dozvolu i on prihvata. „Sutra ti je“, kažem, „rođendan. Može li ovo biti moj rođendanski poklon?“, pitam. „Može“, kaže. A onda se oboje složimo da ga na Palama ne sme nositi, ali da će ga skrivati u sobi baš kao sto skriva svoje srpsko ime i to odakle dolazi kada boravi u Sarajevu iako priznaje da neku konkretnu neprijatnost do sada nije doživeo.

Nakon obilaska Stare pravoslavne crkve, Katedrale i Begove džamije, opraštamo se u haremu džamije. I dok odlazimo u suprotnim pravcima, njih četvoro na jednu, a ja na drugu stranu, čujem ih kako razgovaraju: „Hej, šta imate u planu sada? Idemo li na kafu?“

DW
Autorka: Zorica Ilić, Sarajevo
Odg. urednik: Nemanja Rujević
Ja jako dobro pamtim BiH pre 1992e i hocu da shto je moguce vishe opet bude takva i josh bolja, jugoslavo-evropskija!

COEXIST!!! SUZIVOT!!!! Samo tako i GLBTIQA prava mogu u BiH i celom regionu zemalja ex-Yu da se unaprede!!
Korisnikov avatar
By Stripi
check pod "sheytan"
Sheytan napisao: @ Stripi

Temu si otvorio onako kako je ti verovatno vidiš i doživljavaš, jer si to na ovom forumu nebrojeno puta dokazao delujući protiv srpskog naroda, Republike Srpske i Srbije.
Da, naravno da je to onako kako ja vidim.
Meni ne treba netko drugi reći šta da mislim.
Sve što se izdogađalo tokom jučerašnjeg dana i tokomtog istog dana prije dvadeset godina nisam namjetio ja, majke mi.
Korisnikov avatar
By Sheytan
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2369591#p2369591]Stripi napisao:[/url]check pod "sheytan"
Sheytan napisao: @ Stripi

Da, naravno da je to onako kako ja vidim.
Meni ne treba netko drugi reći šta da mislim.
Više je neko indikativno da u ovakvim temama uvek misliš tako da su za sva dešavanja na ex-yu prostoria krivi Srbi i Srbija!

Žalosno je, takodje, da koristiš položaj moderatora ovog foldera da promovišeš svoju politiku prema Srbima i Srbiji, a ona je krajnje negativna.

No, to je stara tema. Nema potrebe o njoj ponovo raspravljati.

Neka te vlasnici drže koliko hoće. Mnogo je vrednije i bitnije da su učesnici ovog foruma uvideli za šta se ti i manja grupica ovde zalažete, da više niste u mogućnosti da sankcijama olako eleminišete one koji drugačije politički misle.

A ko su oni koje ti podržavaš, možeš lako naći dokumentovani odgovor i u ovoj vesti:

Milorad Dodik: Fašizam oterao Srbe iz Sarajeva

BIJELjINA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je fašizam 1992. godine doveo do iseljavanja 150.000 Srba iz Sarajeva.

"U Sarajevu nema 150.000 Srba koji nisu mogli da istrpe fašističku politiku Aliju Izetbegovića i vlasti toga vremena i zato su napustili taj grad",
rekao je Dodik za BN televiziju.

Povodom izjava članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića da se Sarajevu u Drugom svjetskom ratu i prije 20 godine vodila borba protiv fašizma, Dodik je rekao da oni zloupotrebljavaju funkcije u Predsjedništvu i da "pokušavaju da prikažu i isforsiraju ono što oni misle da je istina".

Predsjednik Republike Srpske upitao je Izetbegovića o kakvoj borbi protiv fašizma govori kada je njegov otac bio u fašističkoj jedinici.

"Alija Izetbegović je bio u Handžar diviziji koja je bila fašistička jedinica i ovdje je nanijela mnogo zla", rekao je Dodik i dodao je cinično i bez potrebe na takav način prikazivati istoriju.

Predsjednik Republike Srpske kaže da nije čuo ni za kakvu antifašističku borbu u Sarajevu za vrijeme Drugog svjetskog rata, podsjećajući da je 1942. godine od 36 partizanskih brigada u bivšoj Jugoslaviji 10 bilo na prostoru Krajine, koje su bile popunjene Srbima.

"Sarajevo nikada nije imalo nijednu proletersku brigadu. To su sve laži i podvale", rekao je Dodik i dodao da ga u tom pogledu ne dodiruju tvrdnje Izetbegovića i Komšića i da je riječ o jednoj novoj laži koja je došla iz Sarajeva.

Komšić je na obilježavanju 20 godina od "početka opsade Sarajeva" rekao da je ono što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu i od 1992. do 1995. godine "klasična borba Sarajeva i Sarajalija, pa i BiH, sa fašistima i fašističkim ideologijama".

Izetbegović je rekao da se danas "obilježava 67 godina od kada je fašizam istjeran iz Sarajeva i 20 od kada je ponovo napao Sarajevo, te 550 godina od kada je ovaj grad unesen u turske teftere kao kasaba".

U Federaciji BiH današnji dan obilježava se kao dan početka ''opsade Sarajeva'', dok se u Republici Srpskoj smatra da je početak rata u Sarajevu 6. aprila 1992. godine bio početak progona Srba i najvećeg etničkog čišćenja iz jednog grada u Evropi od Drugog svjetskog rata. (Srna)
Korisnikov avatar
By Stripi
Kao što rekoh - meni ne treba netko drugi reći šta da mislim.
Korisnikov avatar
By Stripi
Sheytan napisao:
Reč je o činjenicama, a ti ih tumači po volji i nemoj drugima da naturaš svoj stav i mišljenje kao što i sam ne želiš da tebi neko govori šta treba da misliš!
Činjenice su činjenice ako ih izriče Milorad Dodik?
Oh, moje mentalno zaostalo siroče, ne, nije tako.
Činjenice su daleko iznad fašističko-nacionalno zadojenih izjava kreteonida koje ti, skoro pa masturbaotorski, prenosiš ovdje.
Već sam ti rekao, da živiš u Rvackoj ti bi bo jedan nadasve prosječni ustaša.
Ti si jedna obična upijajuća uš i ništa više.
Korisnikov avatar
By muzika86
Mislim da je ok sto se to obiljezava ali nije to datum i dan kada je poceo rat u BiH.
Korisnikov avatar
By Stripi
Pa mislim da je to dan kad je počela okupacija Sarajeva i da se kao takav obilježava.
Korisnikov avatar
By muzika86
Govorim o tome kako su mnoge medije predstavljale juce kao dan obiljezavanja 20 godina od rata u BiH- sto po mom misljenju nije tacno. Juce je 20-ta godisnjica pocetka opsade Sarajeva ali ne pocetak rata.
Korisnikov avatar
By Stripi
ali baš nekako kontam da se obilježava baš početak opsade Sarajeva.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2369712#p2369712]zmeu napisao:[/url]........ ali doista, nešto poremećenije od republičkosrpskih nacionalista ima jedinu u Jermeniji. :osama:
ti Jermeniju kao neku stilsku figuru pomenuo k'o neki Timboooouuctou ili Tunguziju u smislu Bogu za ledjima divljina ili vidish neku stvarno stvarnu vezu republikosrpskanskih naci-shovinista s Jermenijom???? :nesiguran: ja se ne bih igrao povezivanjem republikosrpskanskih bilmeza s Jermenima koji su gospoda za njih i stvarne zrtve ondashnjeg turskog naci-fashizma za razliku od republikosrpskanske pobjeshnjele stoke tipa dodik, rajko vasic, bosic, rkaradzic itd...... koji djavle prizivaju....
Korisnikov avatar
By Sheytan
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2369720#p2369720]Stripi napisao:[/url]
Sheytan napisao:
Reč je o činjenicama, a ti ih tumači po volji i nemoj drugima da naturaš svoj stav i mišljenje kao što i sam ne želiš da tebi neko govori šta treba da misliš!
Činjenice su činjenice ako ih izriče Milorad Dodik?
Oh, moje mentalno zaostalo siroče, ne, nije tako.
Činjenice su daleko iznad fašističko-nacionalno zadojenih izjava kreteonida koje ti, skoro pa masturbaotorski, prenosiš ovdje.
Već sam ti rekao, da živiš u Rvackoj ti bi bo jedan nadasve prosječni ustaša.
Ti si jedna obična upijajuća uš i ništa više.
Da se na ovom forumu poštuje Pravilnik, ti bi odavno bio trajno banovan zbog vredjanja.

No, kako si ti taj koji je sebi dao za pravo da odredjuješ šta je šta i šta je korektna civilizovana diskusija, nije ni čudo što je forum takav kakav je i što je ovaj folder spao na ovako niske grane i broj učesnika.

Ti se uvek isto ponašaš: kada god nemaš argumenata da činjenicama pobiješ tudje stavove, ti vredjaš one koji ne misle kao ti.

Kakve su to ličnosti, svakome je jasno.

Tebi očigledno nije.

Na našu veliku žalost, pa te moramo i dalje trpeti kao takvog moderatora i "pravednika medju narodima".

No, bar više ne smeš da posežeš za banovanjem neistomišljenika. I to je napredak, ali ne tvojom zaslugom i evolucijom tvog demokratskog rakursa.
da je ovaj DiP ozbiljna kolumna kakva bi trebala biti, Stripi bi bio banovan shto je DOZVOLIO tebi sheytan-e da koristish ovu kolumnu za promociju tvojih nspm-ovskih srbo-nacifashistichkih ideja.
jer, u ovoj kolumni NEMA hvala Bogu velikohrvatskih naci-fashista, NEMA velikoboshnjachkih naci-fashista, NEMA velikoalbanskih nacifashista NITI ima bilo kojih drugih naci-fashista do tebe sheytane i tvog nspm-ovskog srbo-nacifashizma!
ti sheytane stalno hocesh od ove kolumne da stvorish odredjenu verziju stormfront-a, niko drugi na ovom forumu i u ovoj kolumni to vishe ne radi. chak i tasa i speedygonsales i barni011 su uglavnom prestali s tim glupostima, ali ti sheytane nastavljash.
kamo srece da imamo ozbiljnog, zrelog, objektivnog moderatora DiP-a kao shto je bio maas na Gay.hr (za razliku od idiota crucified skin-a) koji je znao kako hendlati velikohrvatske naci-shoviniste rutinski, a i sve druge njima pandane, ne bi ti ovde sheytane ni par dana durao a ne ovako godinama.

nego, zahvali, sheytane, Stripijevoj propensity for circus and freakshow shto ti je jedino tako dozvoljeno sve shto ti je dozvoljeno.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2369754#p2369754]Vel boy napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2369712#p2369712]zmeu napisao:[/url]........ ali doista, nešto poremećenije od republičkosrpskih nacionalista ima jedinu u Jermeniji. :osama:
ti Jermeniju kao neku stilsku figuru pomenuo k'o neki Timboooouuctou ili Tunguziju u smislu Bogu za ledjima divljina ili vidish neku stvarno stvarnu vezu republikosrpskanskih naci-shovinista s Jermenijom???? :nesiguran: ja se ne bih igrao povezivanjem republikosrpskanskih bilmeza s Jermenima koji su gospoda za njih i stvarne zrtve ondashnjeg turskog naci-fashizma za razliku od republikosrpskanske pobjeshnjele stoke tipa dodik, rajko vasic, bosic, rkaradzic itd...... koji djavle prizivaju....
Nisam je uopće uzimao kao stilsku figuru.

Svaki mladi nacionalizam je stvarno umobolan, ali nešto toliko trulo na Balkanu do republičkosrpskog nacional šovinizma doista nema, pa ga treba tražit podno Kavkaza. Sorry što te to možda smeta, al ako je RS društvo normalno, onda valjda stvarno sa mnom nešto ne valja. U šta trenutno sumnjam. :D

Dobro, možda Jermeniji više ne počinju svaku rečenicu sa "We in Armenia have the most...", nisam dugo bio. Možda je sretnije usporedba Abhazija. :misli:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!