Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Hton
Slika

Melanholija je kao velika tema ujedno i veoma vazan deo razlicitih umetnickih epoha kroz citavu istoriju. U samu nauku dolazi iz dva pravca:
1) Iz Medicine:
Jos se u antici trazio njen uzrok. Odgovor na to dao je Galen. On je jetru postavio kao kljucni, centralni organ koji odredjuje 4 tipa temperamenta, luceci 4 vrsta zuči. Pod dejstvom Saturna dolazi do lucenja crne zuci, koja je zapravo melanholija.

2)Iz Filozofije:
Platon i Aristotel su imali izuzetno uzvisen odnos prema njoj. Smatrali su da je napad melanholije dat samo odabranima, koji su vodjeni saturijanskim principom, koji je na njih bacao tu tamnu, tesku i turobnu senku, koja je vodila u ogromnu kreativnost, stvaranje vrhunskih remekdela, ali i neslucenu patnju.

Astrologija, kao jedna ozbiljna nauka sve do 20veka, koju su npr. u antici i renesansi obavezno morali da dobro poznaju i sami arhitekti, dala je Saturnu izuzetan znacaj po pitanju melanholije. Ona je njime kontrolisana i vodjena.

Do Direra melanholija je u umetnosti prikazivana u Galenovom duhu- mracna, skeletna zenska figura, koja odise hladnocom. Medjutim Direr u njoj vidi nesto drugo. On je izvodi u vidu lepe zene cije lice je napregnuto od razmisljanja. Oko nje su razbacani instrumenti alhemije, jer melanholija proistice iz nerazumevanja sveta, sustine i narocito sebe samog, a alhemija je zelela da da odgovore na ta pitanja(alhemija nije sarlatansko praktikovanje vradzbina u cilju stvaranja zlata, vec je ona preteca hemije, nauka koja je pokusala da razume sustinu sveta(sto metaforicno na neki nacin i jeste zlato)). Direr devojku jos prikazuje prekrivenu senkom, ali ne kao nekog ko je osudjen na tu gorku sudbinu, vec kao nekog ko je dovoljno superioran i snazan da prodje Saturnovu tezinu.

Melanholici su cesto velicali svoje "prokletstvo" i uprkos svemu dicili se njime(narocito u romantizmu)

Da li ste vi melanholik?
Da li je ta depresija(melanholija 21.veka u medicini) kreativna ili je ona samo i iskljucivo destruktivna?

Ja licno mislim da moze da bude i divna i strasna u isto vreme, ako osoba ume da se nosi sa njom. Ukoliko ne zna ,ona je samo razarajuca.
Korisnikov avatar
By Clockwork Orange
Phh, imam par slika/crteza sa tim imenom, a inace i cesto slikam kada me bas uhvati. Kod mene preovladava melanholicno raspolozenje, tako da mogu reci da sam melanholik. Mislim da nije sama po sebi kretivna, vec je samo zachin.
Korisnikov avatar
By Hton
E da - Koja boja po vama karakterise melanholiju?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
boja melanholije? tamnoljubicasta.

a na temu melanholija - umetnost postoje brda knjiga, prvi na listi je sigurno keats "ode on melancholy" ("to" melancholy?)

ima jedna davnasnja mnogo dobra studija o depresiji ali ne mogu da se setim naslova. kad nadjem javljam
Korisnikov avatar
By AngraMaina
evo malo keatsa:

But when the melancholy fit shall fall
Sudden from heaven like a weeping cloud,
That fosters the droop-headed flowers all,
And hides the green hill in an April shroud;
Then glut thy sorrow on a morning rose,
Or on the rainbow of the salt sand-wave,
Or on the wealth of globed peonies;
Or if thy mistress some rich anger shows,
Emprison her soft hand, and let her rave,
And feed deep, deep upon her peerless eyes.

She dwells with Beauty -- Beauty that must die;
And Joy, whose hand is ever at his lips
Bidding adieu; and aching Pleasure nigh,
Turning to poison while the bee-mouth sips;
Ay, in the very temple of delight
Veiled Melancholy has her sovran shrine,
Though seen of none save him whose strenuous tongue
Can burst Joy's grape against his palate fine;
His soul shall taste the sadness of her might,
And be among her cloudy trophies hung.
Korisnikov avatar
By Sunce
Gospodjica melanholija je moja drugarica. Kreativna je, misaona, produhovljena, ona uvek ima "ali", uvek postavlja nova pitanja, ususkana je, ona cuje tisinu.

Ljubicasta boja, kao i tamno zelena (bor zelena) su za mene boje melanholije. Po Kandinskom je ljubicasta boja straha.
Korisnikov avatar
By Hton
meni je isto ljubicasta boja, boja melanholije... ali je i uvek dovodim u vezu sa uspomenama, lepim uspomenama(narocito zimskim), one su uvek ljubicaste.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
nisam nasao onu knjigu ali naleteh na google books na

Depression and Narrative Telling

Imas i:

Julia Kristeva, Soleil noir: dépression et mélancolie, u prevodu na srpski:
Crno Sunce: depresija i melanholija, Svetovi, Novi Sad, 1994.

i naravno jos stotine knjiga, ali ja se ne bavim time, jer prava umetnost dabome nastaje samo kroz proces gasenja licnosti :diplomac:
Korisnikov avatar
By Hton
The Anatomy of Melancholy
od Robert Burton
najbolje objasnjava melanholiju, bas kao ovaj umetnicki ,misaoni momenat...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
jest, to sam imao na umu, i to je sjajna knjiga, ali u medjuvremenu je, ipak, jos ponesto pametno napisano na temu :)
By Garbo
Originally posted by Sunce
Po Kandinskom je ljubicasta boja straha.
Ovo nisam znala.
By J...
Zanimljiv uvodni post.
Originally posted by Hton
Da li ste vi melanholik?
Ponekad

Da li je ta depresija(melanholija 21.veka u medicini) kreativna ili je ona samo i iskljucivo destruktivna?
Kreativna je kada covek koji je prozivljava zeli i zna da bude kreativan. Neki pokusavaju da izlece melanholiju baveci se raznim vrstama umetnosti.

Destruktivna je kada dugo ne prolazi i kada coveku unisti sva druga osecanja. Onda moze da proizvede zlo.
Siva, crna.
By ...Sitnicava...

Da li ste vi melanholik?

Trudim se da prevazilazim emocije koje su sintetisane u melanholiji, a ako podjemo kriterijumom temperamenta, nikako ne spadam pod branšu melanholičnih.

Mislim da je uglavnom destruktivna. Ukoliko nije, pozitivni uticaji se mogu uvideti kroz umetnost - slikarstvo, vajarstvo, poeziju i slično. Valjda.
By Garbo
Da li ste vi melanholik?
Melanholican je jedan od cetiri tipa temperamenata prema Hipokratu pored kolericnog, sangvinicnog i flegmaticnog.

Ja licno sto se temperamenta tice nisam melanholik vec kolerik - sangvinik.

Melanholija moze biti kreativna samo u slucaju njenog adekvatnog kanaliziranja i sublimiranja u neku visu sferu, najcesce umetnicki rad. U suprotnom je sigurno destruktivna.
Korisnikov avatar
By jukie
Višebojna ali razmrljana od suza, kao kad prospeš vodu po slici naslikanoj vodenim bojama ili kao kad staviš naočare sa nekom čudnom dioptrijom

Onaj dečji kanal (bebi?) često prikazuje neke slike sa razlivenim farbama koje meni izgledaju vrlo melanholično

Ali tamnoljubičastu boju ja ne smatram melanholičnom. Ona mi je nešto kao "vesela crna" koja služi da se istaknu neki detalji ili reči kojima je napisano (u fazi potpisivanja po školskom inventaru imao sam one tamnoljubičaste flomastere)
By Garbo
Melanholicna boja - siva.

Off - Neko gore je spomenuo crnu boju.

Meni je crna boja jaka, intenzivna, dominantna, u svakom slucaju - ziva.
Obozavam crnu.
Korisnikov avatar
By horus.
Da li ste vi melanholik?

jesam... do te mere da velicam svoju tugu kao nesto od boga dato...

od kako sam poceo da je usmeravam kroz rad u acd see-u gotovo da je nestao onaj (samo)destruktivni deo koji nosi melanhonija...

sto se tice boje, rekao bih da je to b&w u kombinaciji...
u tom obliku linija izmedju melanhonicnog i strasnog je jako tanka...
Korisnikov avatar
By Hton
Ja depresiju razdvajam od melanholije. Depresija je suvoparna, vise u duhu danasnjice. Predstavlja jednostavno lose stanje u kome se neko nadje, dok je melanholija vise poeticna...pa cak i muzikalna na neki nacin. Obavezan je neki priziv lepog koje je najverovatnije zauvek izgubljeno... Kao stalna smena tuznog i lepog. Na momente ozivis neki divni trenutak, a onda te zapljusne surova istina da je to samo uspomena koja je davno prosla...

Ovo je u vezi sa pojmom arkadijskog koji je jako lep i zanimljiv...mozda cak i divan!
Anticka poezija je stvorila arkadijski koncept mesta. To mesto predstavlja idealni prostor u kome nema vremena, a time nema ni prolaznosti i starenja. Tamo je vecito prolece. Vergilijeve Ekloge su izuzetno znacajne za definisanje ovog koncepta. On peva o toj pastorali i pastirima koji u njoj uzivaju, ali tome dodje kraj i onda nastupa patnja i zal za izgubljenim. Glavna tema svih je zapravo kratkotrajnost ljudske srece.
Hriscani su ovu ideju Arkadije spajali sa idejom o izgnanstvu Adama i Eve iz Edenskog vrta.
Dakle posle tog gubitka idealnog, nastupa melanholija.

Tu ideju neki su pronasli u npr. ove dve slike, ako se u njima vidi ozivljavanje stihova Sanazarove pesme "Arkadija":

Djordjone
Slika
Ticijan
Slika

Prva je u vezi sa stihovima "Arkadije" koji govore o mladoj ciganki i vojniku, a druga u vezi sa gradskim trubadurom koj zajedno sa pastirom peva o svojoj izgubljenoj ljubavi.
By Garbo
Ja depresiju razdvajam od melanholije.
Definitivno.
Depresija je suprotno od manijacnog ili euforicnog. U oba slucaja radi se o stanju afekta koji oscilira u velikim amplitudama samo sto u prvom slucaju je na negativnoj levoj strani. U drugom slucaju na pozitivnoj desnoj.
To karakterizira bipolarnu manicno - depresivnu psihozu koja spada u grupu poremecaja psihe.

Melanholija nema veze sa gore navedenim i nije psihicki poremecaj.
To je samo tip temperamenta sto sam vec objasnila.
By ...Sitnicava...
I evo pravog vremena za melanholiju...

Kiša...

Da, ume melanholija biti kreativna...

Ako kreativnost podrazumeva inovativne zaključke...

Melanholija... :love:
Hton napisao:
Direr devojku jos prikazuje prekrivenu senkom, ali ne kao nekog ko je osudjen na tu gorku sudbinu, vec kao nekog ko je dovoljno superioran i snazan da prodje Saturnovu tezinu.

Gdje li je ovaj korisnik? :)

---

Saturnovi testovi i iskušenja mogu biti teški i preteški, ali kad se jednom polože dovedu do spoznaje da smo došli do neprocjenjivog iskustva za ubuduće. I da je taj "zlotvor" bio najbolji učitelj i drug istovremeno.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=1321208#p1321208]J... napisao:[/url]
Destruktivna je kada dugo ne prolazi i kada coveku unisti sva druga osecanja. Onda moze da proizvede zlo.
i to gadno zlo. gadno je i izaci iz tog zla kasnije. secam se trenutka kad je nestala, prevrnuo mi se zeludac bio i osetio olaksanje. do tad sam se vodio suvim intelektom koji mi je omogucio mnoge lepe stvari.

dakle - melanholija je dobra, al ti to osetis tek kasnije.

a i postoji nesto divno u njoj. prelepa je i jaka dok nisi u njoj. a kad jesi i dalje jaka al ne i lepa. a i nije bas da nije lepa. joj zbunio sam se. ne znam. lepa je i ruzna u isto vreme. za divljenje sto se mene tice.
Korisnikov avatar
By Butterscotch
Tamnozelena je meni nekako najviše melanholična. Tamnozeleni kišni proljetni dani, u aprilu ponajprije. Tada iz nekog razloga imam želju provesti cijeli dan u stanu gledajući kroz prozor kapljice na lišću, i eventualno gledati filmove od Kieszlowskog. Ne znam zašto baš od njega.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!