Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Synesthesia
Stara priča, preuzeta sa nekog drugog foruma, ali meni zanimljiva, pa ako nije već bilo - prodiskutujte, molim.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... inuta.html

Za one koje mrzi da se linkuju - Tzv. Zdravi Crni Hleb, kupljen u prodavnici u Beogradu, posle potapanja na par minuta u vodu, postaje beo, skoro je isti kao i potopljeni beli hleb. Kažu - dokaz da se koriste samo veštačke boje, a ni traga crnom brašnu. Evo i slika:

Slika

Inače, da se nadovežem, moj deda je svojevremeno radio u jednom naučnom institutu na američkom kontinentu, koji se bavio istraživanjem drveta (u najširem smislu), između ostalog. Kaže da su, između ostalog :) pravili i hleb od fine, sitne brašnaste piljevine. Kaže da i danas to rade, a oni koji ga jedu govorili su da je odličan...

:bljak:
Korisnikov avatar
By Mars
Strašno šta rade.

Umesto da kao u razvijenom svetu koriste boje koje se ne rastvaraju u vodi...
Korisnikov avatar
By Stripi
ja doma znam ispeći kruh od crnog brašna i stvarno zna biti ukusan, samo se mora početi priređivati dan ranije.
E sad, pitanje jest, da li je i to crno brašno koje kupim doista crno?
Korisnikov avatar
By Stripi
:lol:

Dobro da si mi rekao :lol:

Štaš, umor od posla :D Evo, ispravljeno je.
Korisnikov avatar
By Mali-Princ19
Ja sam prestao da jedem hleb pre godinu dana.
U nasem kraju je jos uvek aktuelna prica o curi koja je u kupljenom hlebu nasla ispecenog misa.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/191527 ... cenog-misa" target="_blank
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/265253 ... sa-u-hlebu" target="_blank
Nazalost, najpouzdanija hrana je ona koju sami spremimo od namirnica koje nabavljamo ili uzgajamo sami.
Korisnikov avatar
By horus.
po prodavnicama zdrave hrane se moze naci pravi crni hleb... jeste skuplji, ali je bas uskusan... :njam: a i sa njim se moze razbiti glava nekome, jer nema kvasca u sebi... :meduza:
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Sanja Steppenwolfin napisao: a kako znas da i brasno ne farbaju :gatara:
kao što sam se i zapitao u svom prvom postu u threadu:
Stripi napisao: E sad, pitanje jest, da li je i to crno brašno koje kupim doista crno?
Pa baš to. Jednom sam u pekari u pola noći uzeo hleb koji je ujutru bio kao sunđer! Stvarno se pitam od čega je bio tako lagan, tako rastegljiv, žilav a ne suv :ves:
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Mali-Princ19 napisao:Ja sam prestao da jedem hleb pre godinu dana.
U nasem kraju je jos uvek aktuelna prica o curi koja je u kupljenom hlebu nasla ispecenog misa.
Nazalost, najpouzdanija hrana je ona koju sami spremimo od namirnica koje nabavljamo ili uzgajamo sami.
horus. napisao:po prodavnicama zdrave hrane se moze naci pravi crni hleb... jeste skuplji, ali je bas uskusan... :njam: a i sa njim se moze razbiti glava nekome, jer nema kvasca u sebi... :meduza:
I ja već dugo ne jedem običan, beli hleb, ali sam da ga spremam... ima ona diiivna mašina, za pečenje hleba, milim da je oko 50 jura, samo strpaš sve šta hoćeš u hlebu unutra, i za dva sata imaš lebac od 600gr. Semenke, ono pravo prošlogodišnje brašno, ili kukuruzno, ili dodaš lan, ili .. mhh.. kupiću babi za rođendan :bigsmile: Do tad, ostajem na pirinču, krompiru i t.d.

A, horus. jesi li probao hleb od semenki bundeve? Ne mislim sa celim semenkama, nego od njihovog brašna? On je nekako guma-tvrd, a traaajeee... iha. :) Ne znam gde ga kod nas ima, sestra svraća u tu neku njenu fancy prodavnicu zrave hrane i nalazi, iskreno nikad pitao gde.

I sad me hvata panika, kad u lebac mogu da metnu tako nešto, šta li jedem kroz druge namirnice... a i sam kad praviš nešto, opet pitanje je koliko je "čisto," npr ja za brašno znam, jer donose moji sa sela, ali.. hmmm.. a ko zna gde ga čuvaju? Čime je njiva tretirana? Kako je skladištena pšenica? :twighlitezone:
By Kragi
s'obzirom na kolicinu hlora u vodi, koju distribuira vodovod, ne bi me cudilo ni da mi slavine pobele a kamoli hleb.
Korisnikov avatar
By nsc
crnog brasna ima u svakoj vecoj - bolje snabdevenoj prodavnici i po diskontima (Tempo, Rodic)
Korisnikov avatar
By Stripi
evo, ja sam istestirao svoj kruh, homemade od crnog brašna:

prije namakanja

Slika
Prije namakanja by tvukoja, on Flickr

namakanje

Slika
Namakanje by tvukoja, on Flickr

usporedba sa kruhom koji nije bio namočen

Slika
Usporedba by tvukoja, on Flickr

Moram nadodati da voda nije poprimila nikakvu boju, što bi bilo logično ako je brašno obojano, zar ne?
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Brawo stripi :)
Baš o tome i jeste tema. Kakvo nam đubre podvaljuju kroz lebac. A meni se Stripi sad tako jede ovaj tvoj...
Korisnikov avatar
By erkondisn
stripi kad kazes priprema dan ranije, jesu to one fore s kruhom koji se ne mijesi pa ti odstoji jedno 14 sati ? :shmi: (ako jest ja imam fazu u zadnje vrijeme da ga stalno radim :drama: , em s integralnim, em sa sjemenkama )
Korisnikov avatar
By Stripi
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2350925#p2350925]erkondisn napisao:[/url]stripi kad kazes priprema dan ranije, jesu to one fore s kruhom koji se ne mijesi pa ti odstoji jedno 14 sati ? :shmi: (ako jest ja imam fazu u zadnje vrijeme da ga stalno radim :drama: , em s integralnim, em sa sjemenkama )
Pa ono, tako je po starinski, odnosno, tak ga je radila moja baba.
Dakle, uskvasis svjezi kvasac sa malo brasna I secera.
Nakon toga dodas soli I prosijanog brasna I umutis tijesto sa kuhacom, onako, srednje mekano tijesto. Ostavis da se digne, pa ga premijesis kuhacom. Kroz neko vrijeme, tijesto ce se sve manje dizati a imat ce vece mjehure zraka po sebi.
Ja ga obicno zamijesim prijepodne a pecem navecer, po jeftinijoj struji, tako da stoji negdje oko desetak sati. Zapravo, tako je negdje stajao I kod moje bakute, s tim da je ona kruh mjesila navecer a pekla ga rano ujutro.
Pecem ga negdje oko sat vremena na 190°C.
Korisnikov avatar
By erkondisn
a tnx... jeste, to je nekakav slican princip. mora biti mekanije tijesto, a i skuzio sam da malo vise odstoji zbog rupica :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!