Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Herald
NOVI SAD - Predlog zakona o dvorskom kompleksu, koji predviđa niz privilegija i nastavak plaćanja troškova Aleksandra i Katarine Karađorđević iz budžeta (za šta je prošle godine izdvojeno 400.000 evra), pred poslanicima treba da brani ministar kulture Predrag Marković, koji je član Krunskog saveta, piše današnji Pres.

Slika

Kako se navodi najveći protivnici ovog zakona su članovi LSV i SDP, ali i neki poslanici DS.
Aleksandra Jerkov smatra da je nedopustivo da ministar Predrag Marković, kao član Krunskog saveta, brani ovaj zakon.

- Zakon predviđa mnogo prava za porodicu Karađorđević, a veoma malo obaveza. Srbija nije monarhija i ne vidim zašto bismo imali kralja kog izdržavamo. Karađorđevići mogu da budu podstanari u dvoru i da plaćaju svoje troškove - kaže Jerkova.

http://www.lsv.rs/index.php?p=171&v=10459
Korisnikov avatar
By Mars
A čemu znak pitanja u naslovu teme?

Srbija zaista nije monarhija.
Korisnikov avatar
By Herald
Upravo sam shvatio da nije monarhija, pa sam promenio naziv teme. :D
Korisnikov avatar
By Mars
UPRAVO si shvatio?! :lol:

A ono jeste tako....Gde god pogledaš Srbija odaje utisak čarobnog kraljestva pa se čovek lako zanese.
Korisnikov avatar
By Herald
Caroban je suvise lepa rec. Kad sam imao 7-8 godina, mesao sam u jednoj posudi razlicite sastojke iz kupatila i kuhinje. Efekat bi uvek bio slican. Krene da raste, naduva se i na kraju splasne. Taj miks sam nazvao OTROVAK.

Srbija je otrovak :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
U mom slučaju - Srbija bi bila jadna biljčica iz dnevne sobe polivena otrov(a)kom koji sam spravio.

:kesa:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Niti smo razvijena zemlja Zapada, niti se kupamo u nafti, izdržavanje monarha je nedopustivo!
Korisnikov avatar
By nsc
jel to onaj ministar kulture sto je zavrsio gimnaziju, ali nije jos stigao da diplomira ?
Korisnikov avatar
By *deni*
Izdržava Srbija i veće vancage od te dve odvratne nakaze. Kad ide june, neka ide i uže.
Niko nas nije pitao da li ih želimo ovde, na državnim jaslama, niko nas ne pita da li želimo da ih izdržavamo, niko nas ništa ne pita, pa neka se ne čude kad im se jednom svima obije o skrnave lobanje tolika samovolja i bahatost.
:giljotina:
Korisnikov avatar
By nsc
procitao sam vec sta on ima da kaze na tu temu, licno ne smatram da to parce papira garantuje ista, ali da Ministarstvo kulture odvoji za ovu godinu vise para za dotiranje Bitef teatra sa 10tak poluposecenih predstava mesecno (a pola toga su karte date gratis) nego za 3 ansambla i 2 scene Narodnog pozorista - Dramu, Operu i Balet, smatram za krajnju sramotu
odlaganje rekonstrukcije Narodnog muzeja mu ne stavljam na dusu, to su debelo zasrala jos prethodna 2 ministra
Korisnikov avatar
By smaug
Narodno pozoriste bi trebalo srusiti do temelja, preorati i preko toga posuti so. I steta sto su opet malo i nedovoljno odvojili za Bitef.
A u drpanju Narodnog muzeja, pardon 'odlaganju rekonstrukcije' su ministrima pomogli mnogi 'ugledni gradjani' i 'poznati i priznati naucnici'. I 'trenutna' situacija (koja traje od kad je stalna postavka sklonjena, a ima tome ihahaj godina) svima odgovara. A sadasnji mitistar kulturni je povodom sredjivanja stvari u vezi sa svim tim uradio sweet fuck all.

A sto se teme tice - ja se secam vremena, ne tako davnog, kad su u Srbiji svi svrsavali na Acovicev bariton i Draskoviceve suze radosnice i pomen mogucnosti da se Karadjordjevici vrate. Sadasnji ministar samo nastavlja ono sto je zajedno sa svojim drugarima tatatatircima poceo pre vise od dve decenije. Te ja stvarno ne znam zasto to sad nekom smeta.

Uostalom ko jos od mudonja u Srbiji placa sopstvene racune i troskove sopstvenom lovom?
Korisnikov avatar
By nsc
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2344782#p2344782]smaug napisao:[/url]Narodno pozoriste bi trebalo srusiti do temelja, preorati i preko toga posuti so. I steta sto su opet malo i nedovoljno odvojili za Bitef.
zaista bih voleo da mozes smisleno i argumentovano da objasnis svoj stav protiv Narodnog pozorista

a koliko bi bilo dovoljbo za Bitef? pozoriste u koje cesto idem jer mi je blizu, a sala poluprazna, pa mogu da biram gde cu sesti, utiske (najcesce pozitivne) mozete procitati u temi o pozoristu
poluamatersko pozoriste koje ima uglavnom male predstave namenjene uglavnom prijateljima i porodici
i predstave koje potpisuju uglavnom direktori koji vecinu sredstava isplate sebi za autorstvo - reziju, muziku, scenografiju i/ili kostimografiju
Korisnikov avatar
By antibiotic
Interesovalo bi me sta tacno kosta tih 400 000 evra i da li bi isto toliko ili manje ili vise kostalo da Karadjordjevici ne stanuju u belom dvoru?

Drugo, da je dvor otvoren za svakodnevnu posetu turista, da li bi to znacilo neku bitnu dodatnu zaradu, a ne samo ishod?
Koji su njihovi ishodi iz privatne kase sto zive tamno i bave se raznim 'aktivnostima'?

Bez obzira na njihovu nepopularnost i to sto su ipak samo jos jedna obicna porodica samo sa privilegijama, mislim da su Karadjordjevici jedni od retkih koji pretendiraju na neku vlast, a da to nije zbog licnog bogacenja i bogacenja svojih bliznjih i ortaka.

Ako Aleksandar zeli da bude kralj verujem da to nije zbog toga sto se nije najeo ili sto zeli da obezbedi svojoj deci bolju buducnost (koje, uzgled, cela prica savrseno ne interesuje), vec, recimo, zbog veceg ugleda u njihovom royal svetu, i ... zbog toga sto misli da bi monarhija bila dobra za Srbiju i njene gradjane.

Licno nisam za monarhiju, ali mislim da ovakve slicne primere treba potencirati, a ne gurati na stranu kao nesto lose. Vec je dovoljno losih primera koji vec imaju vlast.

Beli dvor nije nesto preterano reprezentativno bez obzira sto ima neki simbolicki, istorijski znacaj kao mesto ( Tito je spavao tamo, moz' mislit'), a u procesu denacionalizacije, koja se jos uvek izbegava, kuca bi s pravom mogla da pripadne njima, kao mnoge druge kuce, zgrade i placevi kojio su drugima oduzeti. Tako da ipak imaju neko pravo na taj delic zemlje, bez obzira sto je 'dvor' svojevremeno izgradjen od 'otetih narodskih para'.

... i najmanje me briga sto mu srpski nije (kao) maternji.
Ne razumem zasto je to ljudima toliko bitno. Neka prica samo na engleskom ako mu je tako lakse for all I care.
Korisnikov avatar
By Mars
Meni je bitno jer u njegovom nepoznavanju srpskog jezika vidim suštinsku nezainteresovanost prema Srbiji. Na dalje ide licemerje i sve ostalo.

A i bez toga, on se sam postavlja tako da u njegovom rojalstvu dominira pre to što je potomak i ggg grandchild kvin Viktorije nego svinjogojaca izvikanog na livadi da nam bude kralj.

Ne treba mi nikakav monarh, a takav pogotovo.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Meni je np. malo licemreno ocekivati od nekog da bude savrsen tj. po meri svakog.
Ni meni ne bi bilo lako da ucim neki jezik pod stare dane, i to do perfekcije.
Neki od nas zaista nisu talentovani za to ma koliko se trudili.
Mozda je on cak prestigao svoj limit, ali nama to jos nije dovoljno.
Jos gore bi bilo pitati; a sto nije ranije poceo da uci?

Svi royalsi su imali neke potomke svinjokoljce, pa i mi 'obicni' grajdani, ali smo se kroz generacije i obrazovanje naucili da smo ipak malo bolji od svojih potomaka. Ne razumem kako to u njegovom rojalstvu dominira kvin Viktorija? Ako iko spominje Karadjorja and co. onda je to doticni 'princ'.
Meni bas ne deluje da je nesto posebno ufuran zbog tih veza sa evropskim dvorovima, naprotiv, deluje mi neobicno skromno za jednog 'takvog', sto se vidi i po njegovim sinovima.

Ne treba ni meni monarh, bilo kakav, ali to ne znaci da treba ignorisati njegov demokratski uticaj i potencijal, jer on ipak ima neki ugled medju gradjanima, i to medju onim najzadrtijim srbendama kojima oci zasijaju kada vide "kralja".

Srpskim desnicarima takodje odgovara da se on 'skloni', jer ima suvise liberalne stavove za njihov ukus. Bez obzira sto ga iznova vidimo u nekoj prici sa nacionalistima, popovima & co - njegovo vidjenje politike je sekularnije od vecine danasnjih politicara koji vec imaju neku vlast.

+ cim u Srbiji svi skoro jednoglasno pljuju po nekom jer 'ne zna srpski' ili bilo cega to znaci da tu nesto ne shtima kako treba. :) Verovatno je to onaj stav da nije dovoljsno "narodski" kad ne konta viceve na srpskom. ;)
Korisnikov avatar
By smaug
@antibiotic

Malo si ovde zbrckao svasta nesto.

To sta carsija prica i zasto carsija nekog voli ili ne voli zato sto ume ili ne ume ovo ili ono I sto je lep, simpatican, ufuran, neufuran..to je jedna stvar.

Druga stvar je ko je odakle, kog je porekla, ko mu je deda, baba, kuma I skim se divani a skim ne.

Treca stvar je recimo sto NjKV princeza Katarina Karadjordjevic ima neke silne dobrotvorne organizacije I akcije pa onda lova ide starima, boelsnima, hendikepiranima, deci bez roditelja…

A sasvim je najbitnija stvar koliko godisnje svaki poreski obveznik u Srbiji odvaja za ista ta NjKV I da li te iste poreske obveznike neko pita sta misle o tome.

Ali obzirom da se u Republici Srbiji na demokratskim izborima bira vlast – pitanja oko toga ko ce I kako da rasporedjuje lovu iz budzeta ne bi trebala da budu problem. Ne?
Korisnikov avatar
By olga_diktator
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2344798#p2344798]nsc napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2344782#p2344782]smaug napisao:[/url]Narodno pozoriste bi trebalo srusiti do temelja, preorati i preko toga posuti so. I steta sto su opet malo i nedovoljno odvojili za Bitef.
zaista bih voleo da mozes smisleno i argumentovano da objasnis svoj stav protiv Narodnog pozorista
a koliko bi bilo dovoljbo za Bitef? pozoriste u koje cesto idem jer mi je blizu, a sala poluprazna, pa mogu da biram gde cu sesti, utiske (najcesce pozitivne) mozete procitati u temi o pozoristu
poluamatersko pozoriste koje ima uglavnom male predstave namenjene uglavnom prijateljima i porodici
i predstave koje potpisuju uglavnom direktori koji vecinu sredstava isplate sebi za autorstvo - reziju, muziku, scenografiju i kostimografiju
Mogu i ja da objasnim umesto nje, a verujem da mi Šmaug neće zameriti već možda i dopuniti. Narodno treba zakatančiti bez daljnjeg. To pozorište nije valjanu predstavu izbacilo sezonama, arči pare, nema nikakvu repertoarsku politiku, ima skandaloznu upravu i još skandalozniji preglomazni ansambl, nikakvu društvenu svest itd itd.
Sa druge strane Bitef prvo nije poluamatersko pozorište, nego pozorište koje svoj repertoar bazira na plesnom i da kažemo eksperimentalnom teatru, koje radi koprodukcije, male predstave i koje ima malo publike zato što zaposleni u njemu nisu sposobni da naprave dobar pr, a ne zato što im predstave ne valjaju.

I nema šanse da Bitef ima veći godišnji ukupni budžet od Narodnog, kad se zbroje pare koje se daju na predstave, plate, honorare i održavanje. Prosto nema šanse.
Korisnikov avatar
By smaug
Tako je. Potpisujem sve sto si rekla i dodajem da te pare koje arce dobiju po politickoj osnovi. I sad mozemo da biramo jedan ili sve razloge za zamandaljivanje doticnog pozorista.
Korisnikov avatar
By nsc
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2344802#p2344802]antibiotic napisao:[/url]Interesovalo bi me sta tacno kosta tih 400 000 evra i da li bi isto toliko ili manje ili vise kostalo da Karadjordjevici ne stanuju u belom dvoru?
Drugo, da je dvor otvoren za svakodnevnu posetu turista, da li bi to znacilo neku bitnu dodatnu zaradu, a ne samo ishod?
Koji su njihovi ishodi iz privatne kase sto zive tamno i bave se raznim 'aktivnostima'?
koliko ja znam, tih 400.ooo je samo njihova apanaza
kompleks Belog dvora je u okviru kasarne i kompletno odrzavanje zgrada ide na teret vojske
s obzirom da nije zvanicno pretvoren u muzej, bilo bi normalno da im se vrati, kao i sva ostala konfiskovana imanja, oni nisu to nikome oteli vec od svojih para izgradili
inace nisam za vracanje monarhije u Srbiju ili Srbije u monarhiju, mada povremeno imam utisak da bi bilo manje drzavnog lopovluka kad bi na vlasti bio kralj, a ne predsednik stranke
Korisnikov avatar
By nsc
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2344908#p2344908]olga_diktator napisao:[/url] Mogu i ja da objasnim umesto nje, a verujem da mi Šmaug neće zameriti već možda i dopuniti. Narodno treba zakatančiti bez daljnjeg. To pozorište nije valjanu predstavu izbacilo sezonama, arči pare, nema nikakvu repertoarsku politiku, ima skandaloznu upravu i još skandalozniji preglomazni ansambl, nikakvu društvenu svest itd itd.
Sa druge strane Bitef prvo nije poluamatersko pozorište, nego pozorište koje svoj repertoar bazira na plesnom i da kažemo eksperimentalnom teatru, koje radi koprodukcije, male predstave i koje ima malo publike zato što zaposleni u njemu nisu sposobni da naprave dobar pr, a ne zato što im predstave ne valjaju.
I nema šanse da Bitef ima veći godišnji ukupni budžet od Narodnog, kad se zbroje pare koje se daju na predstave, plate, honorare i održavanje. Prosto nema šanse.
O kvalitetu/ima predstava i jednog i drugog nisam (a mislim da niste ni ti ni Smaug) kompetentan da diskutujem
kao i svako drugo pozoriste, oba imaju i bolje i losije predstave
u celom svetu postoje Nacionalni teatri, Opere i Baleti, i nijedno od njih se ne izdrzava od prodatih ulaznica, vec od dotacija, nemojmo sad da otkrivamo rupe u saksijama
ako Bitef nije poluamatersko pozoriste, posto imas predstavu na repertoaru (pogledao sam zadnje izvodjenje i video i tebe i malobrojnu publiku), reci mi onda definiciju profesionalnog pozorista?
koliko stalno zaposlenog osoblja ima Bitef? koliko rezisera? koliko glumaca? koliko igraca? koliko ja znam, sem par gostujucih izuzetaka, svi su oni amateri - nisu zavrsili ni glumacke ni baletske skole - akademije i svi su sa ugovorima za trenutna izvodjenja, sutra mogu da im ih ne produze ili skinu predstavu sa repertoara (sto je svaki novopostavljeni direktor uradio sa predstavama prethodnog) i adio
koliko predstava ukupno imaju na repertoaru? koliko predstava mesecno? koliko puta je koja predstava ukupno izvedena?
sto se budzeta tice, prvo sam to procitao u Politici na kulturnim stranama, a onda dobio potvrdu od zaposlenih u obe kuce
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Ok, hajdemo redom.

Ne kažem ja nigde da Narodno pozorište kao institucija generalno treba da se izdržava od prodatih ulaznica. Podrazumeva se da će biti subvencionisano, kao što će i Bitef biti subvencionisan, jer su jednostavno oba ekonomski neisplativa.

E sad, Narodno i Bitef po repertoaru tj tome šta je na njemu nema smisla porediti (ovde govorim o dramskom repertoaru), jer se jedno, da tako uprostimo bavi klasikom, a ovo drugo savremenim alternativama. Ali itekako ima smisla porediti umetničke domete jednog i drugog. Po tome je Bitef, iako ima i prosečne i loše stvari na repertoaru, za tri koplja bolji od Narodnog, koje ima isključivo loše i po koju prosečnu predstavu. I veruj mi, itekako sam kompetentna da ovo tvrdim.

A sad sam bila dovoljno zaludna i pogledala repertoar Bitefa za ovaj mesec, i to da su reditelji i glumci koji su tamo radili amateri - prosto nije tačno. S tim što Bitef ima znatno manji broj stalno zaposlenih od Narodnog pozorišta, i naravno da će se ljudi angažovati na ugovor. Takođe, dosta predstava na repertoaru Bitefa su koprodukcije.

I to što predstave na repertoaru Bitefa ne traju koliko predstave u Narodnom ima veze i sa njihovim žanrom, komercijalnošću itd. Nijedna nije ni Velika drama ni Gospođa ministarka.

Država svakako treba da pomaže i jedno i drugo, s tim što ako je već godinama Narodno katastrofalno u umetničkom smislu, a Bitef uz Radović niže predstave koje ovaj kritički osvešćeni deo branše ceni - onda i treba da dobija više para za produkcije od Narodnog. S tim što kako stvari stoje niko neće dobiti sledeće godine ništa osim para za račune i plate. Ali to je druga priča.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2344802#p2344802]antibiotic napisao:[/url] mada povremeno imam utisak da bi bilo manje drzavnog lopovluka kad bi na vlasti bio kralj, a ne predsednik stranke
i ja sam sklon sticanju sve veceg utiska da bi bilo manje drzavnog lopovluka kad bi Srbija bila savremena evropska parlamentarna monarhija.

u biti se slazem s antibiotic-ovim postovima na ovu temu jer se pokazalo da u Srbiji republikansko uredjenje jednostavno ne valja.
Korisnikov avatar
By Vel boy
zashto viktororbanovski? :barf:
mislish Vuko Drashkovicevski? e to bi tek imalo smisla! :yes:

shalu na stranu, ochito je da srpska ultradesnica pod palicom putina, zhirinovskog, konuzina i sl. iscrpljuje do maksimuma republikansko uredjenje, sistem, drushtvo, poluge u Srbiji, pa ako bi se tome nekako stalo na kraj vaspostavljanjem parlamentarne monarhije evropskog i sa evropskim koherentnog srpskog tipa, shto ne pokushati?
By Glasnik
Sistem čine ljudi.

Nije sistem problem.

Menjanjem (sistema) se ništa ne bi postiglo.
Korisnikov avatar
By Srklet
@vel boy: jebes vlast koju "iscrpljuje" opozicija i jedan strani ambasador.
nisu ni SNS ni taj konuzin (ili kako se vec zove) bilo kakva zapreka tadiću i vladi njegove invalidne pudlice cvetke da se iskažu. nemaju čime, to je problem.

@glasnik: pametno je staljin davno zaključio: osnov svake politike je kadrovska politika. ^^
Korisnikov avatar
By Vel boy
@Glasnik, ali kako objashnjavash chinjenicu da su najveci protivnici parlamentarne monarhije u Srbiji- ultradesnichari i putino-fili te da oni koriste i forsiraju republikanski sistem najvishe?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!