Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By *deni*
U Srbiji, prema raspoloživim podacima, postoji oko 10000 zaštićenih podstanara, svojevrsnih relikata prošlosti, koji su u hroničnim, ako ne sukobima, ono svakako u nesuglasicama sa vlasnicima stanova u kojima uživaju svoj nepopularan status.
Kako god bilo, među vlasnicima stanova i dalje važi mantra - '' Zaštićenog podstanara ne možeš da udaš, ne možeš da ga iseliš, možeš samo da ga izneseš sa nogama napred '', inače replika iz kultnog filma '' Tesna koža 1. ''.
Da li poznajete nekog zaštićenog podstanara, ili možda i sami imate taj status ?
Korisnikov avatar
By Galadriel
Ne razumem šta pravno uzimaš pod 'zaštićenim' podstanarom?
Korisnikov avatar
By Denni85
I meni je ta legendarna scena iz kultnog filma Tesna koza odmah dosla u misli :D

Well, ja sam mislio da je ta vrsta vec isceznula, da su nestali kao dinosaurusi :D
Korisnikov avatar
By *deni*
Nisu, nisu iščezli, bio malopre u Dnevniku RTS-a prilog o mukama jedne vlasnice, koja ne može da se nagodi sa svojim zaštićenim podstanarima. Ne plaćaju kirijicu od oko 4000 dinara od aprila, neće da se isele u drugi stan, neće da se stan proda, pa da se tako raskusuraju, žena bukvalno samo što nije rekla - '' Mogu samo da ih iznesem sa nogama napred ! ''
Korisnikov avatar
By Synesthesia
*deni* napisao:U Srbiji, prema raspoloživim podacima, postoji oko 10000 zaštićenih podstanara, svojevrsnih relikata prošlosti, koji su u hroničnim, ako ne sukobima, ono svakako u nesuglasicama sa vlasnicima stanova u kojima uživaju svoj nepopularan status.
Kako god bilo, među vlasnicima stanova i dalje važi mantra - '' Zaštićenog podstanara ne možeš da udaš, ne možeš da ga iseliš, možeš samo da ga izneseš sa nogama napred '', inače replika iz kultnog filma '' Tesna koža 1. ''.
Da li poznajete nekog zaštićenog podstanara, ili možda i sami imate taj status ?
Deni, znaš li, kako se tačno razvila ta vrsta Zaštićeni Stanar ? Ako da, molim za kratku explikaciju :)
Korisnikov avatar
By emo_haos_
strašno. pravna država my ass!
ne samo da ne mož' isterati nekog ko ti se nastanio u tvoju nekretninu VEĆ još mož' tebe da tuži npr. elektroprivreda zbog neplaćenih računa, a to što ti u teoriji možeš da se sporiš sa tim, kako deni kaže, povlašćenim podstanarima... sve u svemu strahota! kao i sve ostalo u ovoj državi.
Korisnikov avatar
By Blady
Cula sam za ovo.
Bilo je na tv-u cini mi se i da su neki cak i menjali brave, ne mogu sada da se setim.

Iskreno, ne znam zasto ne promene taj zakon...
Korisnikov avatar
By Mars
Verovatno zato što u EU ne mogu da pretpostave da to uopšte postoji - pa nas i ne teraju.

Stvarno jadna žena.
Korisnikov avatar
By *deni*
Patty Hewes napisao:
*deni* napisao:U Srbiji, prema raspoloživim podacima, postoji oko 10000 zaštićenih podstanara, svojevrsnih relikata prošlosti, koji su u hroničnim, ako ne sukobima, ono svakako u nesuglasicama sa vlasnicima stanova u kojima uživaju svoj nepopularan status.
Deni, znaš li, kako se tačno razvila ta vrsta Zaštićeni Stanar ? Ako da, molim za kratku explikaciju :)
Pojavila se kao jedna od tekovina komunističke diktature, kad se '' višak stambenog prostora '' počeo deliti sirotinji. U njoj se i razvila, uz paket propisa koji su iscrpno regulisali zaštićeno stanovanje.
Tako je počelo probitno naseljavanje zaštićenih stanara, koji su ubrzo počeli da prave nove zaštićene stanare, od kojih su mnogi u vreme socijalne i ekonomske stabilnosti i prosperiteta šezdesetih i sedamdesetih godina uspeli da se stambeno obezbede, ali zaštićeni podstanari ipak do kraja nisu izumrli kao dinosaurusi, pa ih je danas ostalo oko 10000.

''''
Korisnikov avatar
By Mars
A šta kaže nasledno pravo kad su zaštićeni podstanari u pitanju?
Korisnikov avatar
By mish_beli
Ja sam chula za sluchaj (neka mamina koleginica, nisam sigurna u istinitost price...) da je njena komshinica imala podstanare - mladi bracni par, ona trudna, sa dvoje male dece, nezaposlena. Plodni muzhjak ju je u medjuvremenu ostavio i ovu zakonom ne moze da istera, jer je nezaposlena, ima decu + trudna.

I tako ta gospodja tu zhivi vec godinu dana (inace njena "Gazdarica" je duzhna da placa njihove rachune )
Zapravo, ne zvuci uopste kao los plan :zlocko:
Korisnikov avatar
By Denni85
*deni* napisao: niti može biti predmet nasleđivanja.
pa zato me i cudi da nisu izumrli kao dinosaurusi...ili u najmanju ruku da ih ima toliko...npr. ako je neko 1954. stekao to pravo, neka je tada imao minium 20 godina (a verovatno je vecina bila i starija) sada ima 77 godina...pa zar nije biologija ucinila svoje? :smilegrin:
Korisnikov avatar
By *deni*
Da, ali u vreme stare Juge je vladala drugačija pravna regulativa zaštićenog stanovanja, pa verovatno zato danas ima i mlađih nosilaca tog prava, koji opstaju po sistemu neprikosnovenosti stečenih prava, koja se ljudima garantuju baš da bi se zaštitili od pravne nesigurnosti usled promene režima i propisa.
Kako god bilo,
u Srbiji je još samo desetak hiljada zaštićenih stanara, što na teritoriju cele Srbije i nije tako mnogo.
Za koju deceniju, nestaće kao dinosaurusi.
Korisnikov avatar
By Azdaja
ne poznajem i nisam...eto, jedan od razloga zasto je onaj moj stan u bg bio prazan godinama kad nisam bila u zemlji...:D (a tek u bg :lol: )
Korisnikov avatar
By Dominion
*deni* napisao:''''
buhu, 60 godina zivi u tudjem stanu i jos mislila da ce da doceka smrt tu.... nije mislila da gleda neku garsonjeru ili da skuplja pare da se negde skrasi. vidim gospodja i pushi, pa da je ostavljala pare umesto za paklu za stan - imala bi posle 60 godina pare za stan. i da, poznajem osobu kojoj su tako uvalili stanare.
Korisnikov avatar
By blenta
ne verujem da ce ici u staracki dam kad se vec drzi tog stana ko pijan plota

i kontam ja da ona uzurpira prostor
i da taj lik iznad radi sta radi da bi je isterao

al ipak mi je nekako sirota jer je sad previse stara da se s time nosi
a da je trebala misliti ranije, trebala je
Korisnikov avatar
By *deni*
Ići će u starački dom kao bela lala, kad dovoljno iznemogne i prestane da bude sposobna da vodi računa o sebi.
A rodbine, rekao bih, nema, kao što i nema na osnovu čega da zaključi ugovor o doživotnom izdržavanju.
Starački pansion joj ne gine.
By sncbgd
Denni85 napisao:
*deni* napisao: niti može biti predmet nasleđivanja.
pa zato me i cudi da nisu izumrli kao dinosaurusi...ili u najmanju ruku da ih ima toliko...npr. ako je neko 1954. stekao to pravo, neka je tada imao minium 20 godina (a verovatno je vecina bila i starija) sada ima 77 godina...pa zar nije biologija ucinila svoje? :smilegrin:
neces verovati, ljudi dozive i 100
By sncbgd
*deni* napisao:Ići će u starački dom kao bela lala, kad dovoljno iznemogne i prestane da bude sposobna da vodi računa o sebi.
A rodbine, rekao bih, nema, kao što i nema na osnovu čega da zaključi ugovor o doživotnom izdržavanju.
Starački pansion joj ne gine.
nema teorije, to se placa
Korisnikov avatar
By *deni*
Ako je Centar za socijalni rad uputi u starački dom, ona tamo ide, bez obzira na to ima li penziju i kolika je.
Ako nema nikakve prihode, troškovi smeštaja padaju na teret budžeta.
Naravno, u tom slučaju ide u neki od državnih domova i biva smeštena u lošije krilo ustanove u osmokrevetnu spavaonu. Neki od tih državnih domova više liče na sirotišta ( što praktično i jesu ) nego na domove za smeštaj starih lica.
Korisnikov avatar
By alfhild
Znam licno porodicu koja "uziva" stanarsko pravo.
U medjuvremenu su i oni nasledili neki stan, izdaju ga, a iz ovog ne nameravaju da izadju.
Ma milina...
Korisnikov avatar
By Galateja
U Srbiji postoji jako veliki problem socijalne nejednakosti. Poznato je da su do pre dvadesetak godina ljudi sa Kosova dobijali veoma veliku sumu novca za udžerice i da su po Beogradu pokupovali stanove. Dok sa druge strane, problem stanova prognanih u Oluji još nije rešen. Izbeglice iz Bosne su mogle da prodaju nekretnine, ali po neverovatno niskim cenama. Šezdesetih i sedamdesetih godina u Srbiji stanovi su deljeni i kapom i šakom, ne po potrebi, već po tome ko je dobar sa direktorom. Postoji tu još niz zakulisnih bogaćenja. Komunizam, socijalizam, Tito i Sloba su nekom bili majka, a nekom maćeha.
Sve ovo gorenavedeno je jedan hibrid koji dovodi do sledećeg: sa jedne strane imamo prebogate ljude, a sa druge sirotinju. I zato ne treba da nas čudi pojava podstanara koji ne žele da se isele na ulicu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!