Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By tasa
Originally posted by Galateja

Na sajtu B92 ima jedan interesantan tekst (verovatno inspirisan nedavnim (samo)ubistvom). Ako vas ne mrzi pročitajte ga i napišite šta mislite:OPSESIJA

Odmah sam se setila ove teme. :)
odlican tekst galateja ali ne bi se slozila sa naslovom i nekim podnaslovima

"Kada ljubav pomrači um"
"Anksioznost, opsesivnost i ljubomora – elementi mračne strane ljubavi"
"Opsesivna ljubav" itd.

ljubav je najuzvisenije stanje bica
ona nikako ne moze biti opsesivna nego ili je ljubav ili opsesija
ili je ljubav ili ljubomora tj posesivnost
nema mracne strane ljubavi vec samo mracne strane ljudske psihe
ljubav je jednostavno ljubav i nista drugo nije nalik njoj
kao sto nista na ovom svetu ne moze liciti na smrt
mnogo je stvari koje ne nazivamo pravim imenom
By tasa
kako se vi ponasate kad izadjete iz opsesivne veze
ja dugo nisam htela uci u novu vezu
plasila sam se, osecala bes prema sebi sto nisam prepoznala opsesiju u toj osobi i u onima koji bi pokusali nesto trazila sam znakove moguce opsesije
kao da sam i sama otisla u nekakvu bolest
uzas
By LeDeNa_
Dina napisao:Ja ne bih umela da budem zaljubljena drugacije nego sa elementima opsesije. Ne u smislu nekog pracenja, moljenja - daleko bilo, to bi mi bilo ispod casti. Vec u smislu obuzetosti, ja ne mogu da budem zaljubljena pa nesto kao malcice, pa posle nesto drugo, pa sve to nesto lepo i umereno. Umerenost je meni nepoznata rec u ljubavi. Kod mene je to obicno skroz prozimajuce, taj u koga sam zaljubljena mi je centar vasione, pa se sve ostale planete okrecu oko tog centra. Ta osoba je i duhovno i fizicki nesto skroz posebno. Volim da sa partnerom imam svoj svet koji ne lici ni na jedan drugi ili bar ja verujem da ne lici. Mada mi bivse ljubavi izgledaju nesvakidasnje i sada kad su prosle. Ali kao sto Mr Ja kaze - sve je u samokontroli. Kad vidim da sam preterala malo stanem i nisam imala neke probleme ni sa bivsim vezama, ni sa tolerancijom i sl.
Umerenost po meni takodje ne ide sa ljubavlju. Tu smo jer zelimo dati sve i primiti sve upravo neumereno. I opsesivnost nekako mi se cini ide sa zaljubljenoscu (ne neka bolesna i brrr neumerena), ali onako u stilu da svaka misao, svaki trenutak ispunjava taj neko u koga smo zaljubljeni..... Zaljubljenost ili prikrivamo pa patimo na odredjeni nacin, jer smo pod koktelom hormona, ali mislim da se to ne moze kontrolisati u meri da ne osecamo, vise u smeru kontrole naseg ponasanja....
Kada zaljubljenost predje u ljubav, kada realno vidimo sa kim smo, kakav je taj neko (sto redovno se ne da u zaljubljenosti i opsesiji jer stvaramo odredjene iluzuje i velicanja i osobe i zaljubljenosti), od cega je taj neko i kada shvatimo da volimo upravo to onda i ta opsesija gubi prvobitni oblik i prelazi deljenje. "Zavisni" smo i dalje - samo sada o realnoj osobi.
Korisnikov avatar
By IMPACT
Мислим да има добрих и лоших опсесија...
Понекад држати чашу и поред бола у руци од ње, цели један дан, може нас сутрадан или неког другог од жеђи спасти ... Издржати у својој опсесивности неки пут и уроди плодом.
Лоша опсесија се појави онда када је очигледно да је зид пред нама а ми би смо га ипак рушили или прескакали. Са друге стране је обично понор...
By black cat
Upravo prolazim kroz to i ne mogu sebi da nadjem leka.
Zacarana sam.
Korisnikov avatar
By Laerem
Galateja napisao:Gledala sam pre neki dan film Gorki mesec Polanskoga
Moj omiljeni Polanski!
U čemu se, po vašem mišljenju, razlikuju zaljubljenost, ljubav i strast od opsednutosti.
Opsjednutost je jedan od kljucnih elemenata svake ljubavi; razlicite ljubavi, razliciti intenzitet opsjednutosti. U konacnici sve je stvar libidinalne ekonomije. Sto manje imas stvari u zivotu prema kojima si strastven, to ti one vise znace. Kada nekoj majci umre dijete, u pravilu ta zena shvati da nikada nije bila nista drugo nego majka. Njen citav identitet se urusi i ako nema druge stvari u zivotu na koje moze transferirati taj masivni naboj, razviti ce neku patologiju. Najcesce postane fetisist, fiksirajuci se na stare fotografije, predmete, grob. Ali naravno, uvijek moze biti i gore od toga.

A jos kad u ljudsku corbu ubacimo Frojdov Todestrieb, Lacanov jouissance i genetske faktore, pa gdje nam je kraj! :party: A tek patologije ljudi koji su upoznati sa psihoanalitickim konceptima. Slika
Korisnikov avatar
By Acidart
Galateja napisao: Bunjuela i filma Taj mračni predmet želja (sa istom tematikom). Navedeni filmovi su me naveli da razmišljam o tome da li je opsesija bolest ili prirodno stanje nastalo usled nedostatka samokontrole. U čemu se, po vašem mišljenju, razlikuju zaljubljenost, ljubav i strast od opsednutosti. Da li ste ikada bili matirani opsesijom?

Svaki traktat je dobrodošao. :serlok:
Cet obscur objet du desir je zapravo Bunuelovo filmsko objašnjenje lakanovskog objet petit a, objekt želje koji nam je nedostupan i koji nam stalno bježi, zato je greška mješati želju za objektom i opsjednutost. A ljubav... selfish need for possessing the object.
Korisnikov avatar
By Galadriel
m.. napisao:U tezim slucajevima u Teletabija, onog zutog, sa svinjskim repicem na glavi.
:lol: :D
By alexandermagic
Moje opsesije se odnose isključivo na materijalni segment života, ne na emotivni. A da je to baš zdravo, nećemo se lagati, pa i nije. No dobro.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!