Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

speedygonsales napisao:Просто понекад мораш да имаш и ноту хуманости и да мислиш на некога другог осим себе.

upravo! josh samo da to imaju i oni politichki-ultradesnicharski samosvrstani verouchitelji i njihove izdoktrinirane mase prema svima drugima, problema ne bi ni bilo.
Stripi napisao:Kako očekuješ da ostali građani, nepravoslavci izgrade nacionalni identitet ako ih se tako diskriminira?
E tako, Stripi, sto oni planiraju da u doglednoj buducnosti ne bude takvih.

Trecinu pokrstiti, trecinu ubiti* a trecinu proterati (moj slucaj).

*) to sto ljudi u Srbiji danas umiru od bolesti koje su u normalnom svetu iskorenjene, sto su liste cekanja na intervencije onolike, sto nema dovoljno aparata za dijalizu itd itd...ja smatram ubistvom direktno ima veze sa ovom pricom oko uvodjenja religije - sve od skola do upravnih odbora.
speedygonsales napisao:Како нико не тврди да је она лоша? Људи који не виде корист од здравственог осигурања (јер се просто, готово никад, не разбољевају) и те како имају проблем што морају да издвоје новац.
Новац се не издваја за цркву, него само за веронауку која се сматра образовним предметом! Посматрај то онда овако. Они који не верују издвајају новац за грађанско васпитање.
niko na ovom forumu ne tvrdi da je to loše, ti si to sam uveo u raspravu i prepireš se sa ko zna kim. vera i zdravlje ne mogu da se porede.
novac se izdvaja za crkvu, šta misliš odakle popovi primaju plate i penzije? i misliš li da plaćaju porez za sve one pare koje uzmu posle sahrana, venčanja i krštenja?
Korisnikov avatar
By Stripi
Mars napisao: E tako, Stripi, sto oni planiraju da u doglednoj buducnosti ne bude takvih.

Trecinu pokrstiti, trecinu ubiti* a trecinu proterati (moj slucaj).

*) to sto ljudi u Srbiji danas umiru od bolesti koje su u normalnom svetu iskorenjene, sto su liste cekanja na intervencije onolike, sto nema dovoljno aparata za dijalizu itd itd...ja smatram ubistvom direktno ima veze sa ovom pricom oko uvodjenja religije - sve od skola do upravnih odbora.
Narafski. Ljubav prema bližnjem ali samo dok misli kao i ja.
Па неправославци у већинским општинама имају то обезбеђено. Не знам шта очекујете да кажем? Било би идеално да је могуће организовати веронауку друге вере за два ђака али је то, за сада, нереално очекивати. Србија је сиромашна земља и нема новца за то.
Храм светог Саве, ако је то спорни храм, изграђен је у највећем проценту од добровољних донација и донација Русије а и држава је субвенционисала одређену суму, што је нормално. За какве све глупости баца паре, може и за то.

Јој belch компликован си. Направио сам само паралелу како нити сви желе нити свима треба здравсвено што је исти слуачј и са црквом али га сви плаћају... Заборави да сам је поменуо!
Што се плата тиче, искрен да будем немам појма одакле долазе али сам 90% убеђен да их не исплаћује држава. Водим се логиком неког текста који је изашао у новинама где се наводи да држава размишља о томе да почне да даје плате свештенициима на Косову. Мислим да црква живи од донација и посла (венчања, сахране, освешћења и сл.).
Korisnikov avatar
By Stripi
Nije država subvencionirala, nego su prislili ljude da kupuju doplatnu poštansku marku, koja je direktno išla za izgradnju hrama.
I ja ovdje definitivno stajem.
Ovo je kao razgovor sa jehovinim svjedocima.
Potpuno besmislen.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Stripi napisao:Ovo je kao razgovor sa jehovinim svjedocima.
Potpuno besmislen.
meni je samo bilo cudno
kako im se ne gade te markice
obzirom da ih koriste i ateisti
i muslimani
i zene na menstruaciji
i svi drugi gradjani drugog reda
jer su bile nametnute svima

izgleda da nije toliko bitno kad su u pitanju pare
Sto se veronauke tice, smatram da bi trebalo da se bavi onime sto stoji u njenom nazivu - naukom o verama, tj, da se deca upoznaju ne samo sa pravoslavljem, koje nije cak ni religija, vec sa svim monoteistickim religijama, kao i sektama i drugim "organizacijama" tog tipa. I da citiram jednog decka iz razreda: "Ja sam ateista. Na veronauku idem da bi znao sta poricem."

I jos nesto, vezano za srpsko pravoslavlje, posto sam primetila da se ovde vise prica o tome nego o veronauci - citat dr Rudolfa Arcibalda Rajsa iz "Cujte Srbi - cuvajte se sebe!":
... Medjutim, vi niste religiozni. Niste mogli da prihvatite Boga kakav je u Bibliji, pretvorili ste ga u vecnog i svemocnog glavara svog naroda. Ako bih mogao da u ovoj oblasti upotrebim trivijalan izraz, rado bih rekao da vas "bog" nosi oklop i bradu Kraljevica Marka, sajkacu vaseg ratnika sa Cera i Jadra, Kajmakclana i Dobrog polja. ...
Reći ču samo ovo (a to je neko verovatno već napisao ovde):
Srbija je sekularna država i crkvu treba odvojiti od države. Crkva i onako ima previše uticaja na državu. Peticija potpisana, mada ne verujem da ima svrhe.

Ne znam jel to još neko primetio ali bivši komunisti su sad najveći vernici. Yea, right...
@speedygonsales
Kad djeci pričaš o Crvenkapi, svi znaju da je to izmišljeno, i niko od njih ne traži da sa 18 godina vjeruju da ona postoji. To se ne može reći za crkvene dogme. Bajke su fiktive, ono što je u Bibliji je "stvarno".

Zanimljivo da je malo vjernika bilo u ovoj raspravi (ili ih je malo na forumu?).
Korisnikov avatar
By Mars
Ja sam vernik :B

Samo ne mogu da se raspravljam :D i ograničio sam se na veronauku, ne na veru.
MicroLurker napisao:Sto se veronauke tice, smatram da bi trebalo da se bavi onime sto stoji u njenom nazivu - naukom o verama, tj, da se deca upoznaju ne samo sa pravoslavljem, koje nije cak ni religija, vec sa svim monoteistickim religijama, kao i sektama i drugim "organizacijama" tog tipa. I da citiram jednog decka iz razreda: "Ja sam ateista. Na veronauku idem da bi znao sta poricem."
Taj se predmet zove religijska kultura i sasvim je različit od vjeronauka. Kratko i jasno: vjeronauku nije mjesto u državnim školama; njemu je mjesto isključivo u crkvi i specifično crkvenim školama. Nije mu mjesto niti u privatnim školama (bez obzira tko im je vlasnik ili osnivač) koje pretendiraju na ravnopravnost svojih diploma i programa s državnim školama. :sudija:
MicroLurker napisao: I jos nesto, vezano za srpsko pravoslavlje, posto sam primetila da se ovde vise prica o tome nego o veronauci - citat dr Rudolfa Arcibalda Rajsa iz "Cujte Srbi - cuvajte se sebe!":
... Medjutim, vi niste religiozni. Niste mogli da prihvatite Boga kakav je u Bibliji, pretvorili ste ga u vecnog i svemocnog glavara svog naroda. Ako bih mogao da u ovoj oblasti upotrebim trivijalan izraz, rado bih rekao da vas "bog" nosi oklop i bradu Kraljevica Marka, sajkacu vaseg ratnika sa Cera i Jadra, Kajmakclana i Dobrog polja. ...
Uvijek postoji opcija katoličke crkve koja je nadnacionalna... :zmija:
@Bern Апсолутно доследно веровање у Библију је одлика искључиво секте "јеховини сведоци". Наша црква Библију посматра као збирку анегдота и поучних прича са циљем приближавања Богу и његовој речи. Сматра се да је већи део Библије писан метафором па је тако нпр. стварање света у шест дана могло да буде дуг низ година јер ми не знамо колико траје Божји дан!
speedygonsales napisao:Сматра се да је већи део Библије писан метафором па је тако нпр. стварање света у шест дана могло да буде дуг низ година јер ми не знамо колико траје Божји дан!
izvlačiti se na nepoznatu dužinu božjeg dana nikako nije i ne može biti shvaćeno kao metafora već kao ono što zapravo i jest: navlačenje bajke stare 5-6 tisuća godina na današnji nivo znanja o svijetu... naravno da tako stara ponjava puca sama od sebe... a još kad se navlači... gle, pa to bijaše prava inoslovka! :D
Ја причам само како су мени причали! Нисам теолог те не могу улазити у расправе о стварном стању у Библији...
Уосталом, они нису навели колико тачно траје Божји дан, да би то уклопили у теорију еволуције.

А и та еволуција је једнака бајка као и Библија. Прво то и није теорија јер теорија мора да објашњава и предвиђа а еволуција не може да предвиди будућност било које еволуције. А, чак, се и она цела базира на посредним и лабавим доказима тако да је једнако веродостојна као и Библија, само упакована у савременију амбалажу коју данашњи, "модеран" човек може лакше да свари.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Šta se tumači bukvalno a šta metaforično nema veze ni sa čim osim sa crkvenim interesom.
Korisnikov avatar
By Dirrty
A znači Ustav je stariji od Biblije? :awesome:

Pre bih rekao da je birokratija crkve prenela sva svoja lukavstva na državne organe, no obratno.

Ljudski otpad.
speedygonsales napisao:Ја причам само како су мени причали! Нисам теолог те не могу улазити у расправе о стварном стању у Библији...
Уосталом, они нису навели колико тачно траје Божји дан, да би то уклопили у теорију еволуције.

А и та еволуција је једнака бајка као и Библија. Прво то и није теорија јер теорија мора да објашњава и предвиђа а еволуција не може да предвиди будућност било које еволуције. А, чак, се и она цела базира на посредним и лабавим доказима тако да је једнако веродостојна као и Библија, само упакована у савременију амбалажу коју данашњи, "модеран" човек може лакше да свари.
nda... ne samo da nisi teolog nego nisi upoznat niti s teorijom evolucije na pučkoškolskom nivou... a kako ja ne namjeravam držati repeticije for free... :odbij:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:smeh: :smeh: :smeh: :smeh: :smeh: :smeh: :smeh:

Сигурно мислиш да си ме много паметно покопао тим постом?
Но, нема везе. Иако се бавим мултирезистенцијом микроорганизама што захтева бар неко познавање еволутивног развоја истих, нећу се упуштати у даљу расправу упркос неоснованом цинизму. :peace:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!