kako nisi nishta nauchio kada je i jedan prilichno neliberalni Kiborg bio osetio potrebu da intervenishe dajuci malo reality check-a tvom preteranom hvaljenju pravoslavlja? pa si onda to priznao i nazvao to "ekscesima pravoslavlja" te od najbolje, najkrotkije, najmilosrdnije......religije sveta pravoslavlje ti posta downgraded jedna od najumerenijih ('ajde da je i to istina)?
Ето, сад наводиш измишљотине да би ме натерао да те оповргавам а тиме трошиш и моје и своје време. Ја никада нисам навео да наша црква
сама стоји као нај-, у било чему. Навео сам да је
једна од најблагонаклонијих религија. То за богумиле сам учио јако давно и нисам имао прилике да се поново сусрећем са тим те сам и заборавио. Признао сам грешку али не сматрам да тај
ексцес одређује целокупну религију.
najtachnije Popajeve poente su da je nedopustivo da se drzavnim budzetom podrzavaju doktrinacije koje gushe i krshe ljudska prava te da je pravoslavlje josh najvishe shtete nanelo pravoslavcima, kao odgovor na tvoja hvalisanja pravoslavlja kako toboze nije bilo agresivno prema inovernim. te podsecanje koliko je crkva eksploatisala i ekonomski mase a shto radi koliko joj se dozvoli i sad.
Попајеве поенте везане за "православци су највише штете нанели православцима" су биле везане за православно одржавање феудализма у Русији (што је за другу и дугу дебату а не за ово) а не прогон богумила који сам горе поменуо. Црква је "економски експлоатисала" масе само када је била на власти, не само код нас него у већини земаља. Тако су успевале и цивилизације. То је
било некада и то је просто био начин живљења. Људи су само за религију знали и религији се приклањали и духовно и материјално. Али, не заборавимо да су управо људи и били ти који су религију дигли на такав ниво.
crkva se ZVANICHNO ne mesha u politiku? pa to zvanichno kao ima neku posebnu tezinu jer je caps lock-ovano? znachi ako se caps lock-uje neki paravan, moto a pod kojim se nalazi golema laz, taj paravan, moto postaje istina????
Велика слова само истичу битне делове реченице, не утичу на тежину аргумената. Пошто ти смета, у овом посту сам их подвлачио.
kamo srece da se crkva ne mesha -negativno- (bilo nezvanichno ili zvanichno) u politiku, moj speedygonsales.
Ни један аргумент за савремено мешање цркве у власт није изнесен током целе ове расправе. Једини аргументи били су благосиљање "ратних злочинаца" што по мени није валидан аргумент. Ако ти сматраш другачије, шта ја да радим...
konachno, nije poenta u samom predmetu veronauci vec kako se propoveda i uchi ta veronauka. tj. da li uz ili bez politichki-ultradesnicharskih doktrinacija.
Пошто не знам тачан план и програм веронауке, не могу ово да коментаришем али могу да кажем да
сумњам да постоји и трунка "сестринске Русије" или негативних ставова према европској унији или западној култури, што су, између осталих, одлике ултрадесничарске индоктринације.
i josh samo u vezi tvog avatara- pa objasni ti to tako lepo ko je i shta ti je na avataru npr. verouchiteljima za chije poslove toliko brinesh, pa onda isprichaj ovde shta ti rekoshe. kladim se da bi ti vishe od polovine tih verouchitelja za chije poslove toliko brinesh rekli da imash djavola na avataru.
Мој вероучитељ је уживао у проучавању других религија и култура а тако и сви људи неоптерећени личним изборима. Шинигамији су саставни део кинеске културе и верујем да ником нормалном не би сметало што су ми занимљиви. Ја њих не славим и не обожавам!
ok, hajdemo ovako: a što je od svega što si napisao argument? 
koju god liniju da si povukao, netko ju je uvjerljivo presjekao.
Веронаука је предмет о религији. Постоји
велико интересовање (више од половине ђака је изабрало веронауку) које је неодвојиви део српске историје и културе!
Веронаука је изборни предмет. Свако ко га сматра сувишним, увредљивим или бескорисним није у обавези да га учи. - Овде су пали неки аргументи везани за приморавање учења веронауке са којим се ја нисам сусрео те их не могу ни коментарисати али сматрам да су у мањини!
Е, сада нешто што сам скоро сазнао читајући о веронауци у школама.
Веронаука не учи све о православљу! Тамо где има националних мањина друге вероисповести у довољном броју организује се веронаука из њихових религија (у Новом Пазару изучава се Ислам а у деловима Војводине католичанство)!
Ово су основни аргументи зашто веронаука треба да остане у школама!
u institucijama ne treba izlagati vjerske simbole, poput krizeva. isto tako, u sekularnoj drzavi vjeronauk nema sto traziti u skoli.
Код нас се такви симболи нигде не истичу и не треба да се истичу. Веронаука има шта да тражи у школи, док год постоји заинтересоване деце. Сигуран сам да када би се довољан број деце заинтересовао за пчеларство, и поднели петицију републици, да би и такав предмет био оформљен!
s druge strane, postoji mogucnost da vjerske zajednice osnivaju svoje skole, u kojima mogu odrzavati vjeronauk. te naravno nastavu u skladu s odobrenim planovima.
Јудаизам има своје школе при синагогама али је непрактично и нереално очекивати да ће неко после школе ићи да слуша о томе пошто људи немају толико времена. У школи је све на једном месту. Посматрај то као пуки простор у коме се одржавају часови.
jos jedna stvar: neke stvari koje se uce na vjeronauku su u direktnoj suprotnosti s onime sto se uci na drugim predmetima, primjerice biologiji i fizici. shizofrenija.
Апсолутно! То ће их учити, између осталог, и критичком размишљању и понудиће им избор опција за које се могу определити. Односно у које ће полагати своју веру.