Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Umetnost oblačenja i svlačenja

Moderatori: Hys., Moderators

By Kragi
Hajde malo da razvezemo priču i na ovu temu, posto nisam primetio da je ima :D

Sta mislite o pisanim i cesto nepisanim pravilima oblacenja?
Podrzavate ili vam se ne dopadaju?
Nametanje ili stvar pristojnosti?
Da li vam smeta ili bi vam smetao bankarski sluzbenik/ca u farmericama i duxu?
Da li je nepristojno gledati Pikasova platna u jeansu?
Imate li dress code na poslu i da li vam smeta?

Licno me tu mnogo toga nervira :D
Kontam da se neka 'pristojnost' mora ispostovati, ali istovremeno ne mislim da sve vencanice moraju biti u beloj/bez boji.
Ok, kapiram za sta sluze sorcevi, trenerke i sl odevni predmeti ali mi istovremeno ne smeta neformalnost i odudaranje od pravila (npr. uvek patike), niti to smatram nepristojnim kao sto ne smatram da bi to bio cin nepostovanja pojedinca, grupe, okoline, ambijenta ili cega vec ...
Also, mislim da nikada ne bih radio bilo gde ako mi ne bi dozvolili da npr. nosim farmerice....
By Hans
Danas sam na primer išao u jednu firmu gde sam imao posliće neke i išao sam u sakou i košulji, plus pantalone i cipele. :)
Naravno, nikada nisam uniformisan već su to lepe boje koje se slažu.

Kada je pre dve nedelje bilo 40 plus, otišao sam u elegantnijem šortsu, kao Ana Nikolić u sud. :roflmao: Ima klip na yt. Što da ne, ionako imam super noge. :)

Poštujem, volim da se poštuje, ne podnosim japanke u svako doba i na svakom mestu.Jako me zanima kako izgledam na poslu, pored onoga kako radim, naravno.

Ipak, presedan je jedan momak koji dolazi u farmerkama u gym. Nedopustivo-pusti-pusti-vo... :sigh:
Korisnikov avatar
By nsc
iako mislim da je pitanje oblacenja (ili svlacenja) na javnom mestu stvar domaceg vaspitanja, slazem se i da treba da postoji (jer je domace vaspitanje, uglavnom, nestalo, ne samo kod nas, nego i u svetu)
uvek mi je smetalo sto zene mogu u svakojakim papucama i japankama i sorcevima i dopicnjak minicima i minijaturnim topovima da udju svuda, a ja ne mogu
jos vise me nerviraju svi koji bez majice ili sa treger majicama ulaze u vozila gradskog prevoza (narocito ovih dana) i onako znojavi se naslanjaju na sve oko sebe
By sncbgd
do Madone je donji ves uglavnom to i bio - donji
danas je sasvim normalno videti brus preko haljine
hocemo u Evropu a ne umemo da se obucemo ni za pozoriste (cast izuzecima)
zna se zasto na pozivnicama za prijemime pise "black tie" or "formal dress"
u Narodnom pozoristu u Beogradu mozete vudeti i muskarce u sandalama i devojke u iscepanim farmerkama i izbledelim majicama (u Covent Garden me nisu pustili ni u parter da udjem dok nisam vezao kravatu - kasnio sam pa je bila u dzepu)
Korisnikov avatar
By antibiotic
Volim da idem okolo apa-drapa kad god je to moguce, jer mi je tako komotno.
Naravno, bitna je higijena, ali event. eleganciju covek nosi u sebi i kad je pocepan i izguzvan. Mogu, cak, i prljave pantalone i patike, ali se podrzumeva da se redovno tusiras.
Na popodnevnu kafu u gradu nikad ne idem elegantno obucen. Volim da se naflintam ponekad, ali samo namenski, tematski.

Mislim da uvek treba imati neki ironican stav prema konvencionalnim dres kodovima, pogotovu prema modnim trendovima i 'eleganciji u svim prilikama' (koja svakako podrazumeva i "sportsku" i "letnju eleganciju").
Makar to bio samo jedan detalj koji iskace iz te slike.

Postoji velika teznja za "urbanim stilom" na ulici, poslu, skoli... Dok vecina pod tim podrazumeva pracenje "modnih-urbanih trendova", drugi porazumevaju bezanje od istih po ceni da izgledaju totalno OUT, tacnije, pronalazenje svog stila bez da ti ga neko servira u izlogu radnje.
Ovi drugi, kreativniji, hrabriji, su uvek oni koji nagovestavaju ili postavljaju nove trendove i tendencije - sve do momenta dok tu istu njihovu kombinaciju ne pocnu drugi masivno da kopiraju.

Pricu o pederima i oblacenju ne zelim ni da zapocinjem, jer me maaalko nervira.

Volim Berlin, jer je tamo nekonvecionalnost oblacenja u svim prilikama zahvatila sirok krug ljudi i prostora.
Postoji jedan intereantan 'Spruch' za Berlin da tamo "nikad ne znas da li si totalno IN ili si totalno OUT". :)

Bitno je, dakle, razlikovati neciju prividno neprikladnu odevenost na nekom mestu.

U pozoriste i operu treba ici u papucama!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Podržavam oblačenje prema mogućnostima i ličnom ukusu.

Što se tiče propisa, rekao bih da je važnije vaspitanje, higijena i stav od same odeće za određenu priliku.
Korisnikov avatar
By Incubus
Glupost, kao i lažna i usiljena politička korektnost.
Korisnikov avatar
By sing&dunum
U nekim situacijama mislim da je neizbezan. :)

Ali, na primer, bas bi mi smetao za ulazak u pozoriste ili na koncert! Odelo i kravata na predstavi!?! Iz inata im ne bih usao dok sam ziv! :durenje: :lol:
Ne nosim nikada po gradu papuce/japanke (osim na Adu), prosto ne volim u tome po asvaltu da hodam. Uvek su mi sinonim za more (k'o da tamo pa nema asvalta :lol: ). :D U ozbiljnijim prilikama jos od srednje skole nikada nisam usao u sorcu ili bermudama. Na faks sam samo nekoliko puta, ako se dobro secam :lol:, otisao u donjem delu trenerke, dok je jos bila nova. :lol: Ali, bila je to veoma preistojna trenerka, maltene k'o lagane letnje pantalone (i bilo je leto, cini mi se)...

Ali, kada ispostujem pravilo dugih nogavica i zatvorene obuce, dalje me ne pritiskaj! :durenje: Oduzmi mi dzins, i necu razgovaram s tobom! :durenje: :lol:

Volim slobodu u oblacenju, u smilsu ideje, kreativnosti. U odelu bih se (jos uvek nemam odelo :P ) osecao sputano. Nekako, to nisam ja. Valjda se jos uvek klinacki osecam, nezrelo (iako nisam stvarno nezreo, majkemi). :wundy: :lol:

Ma, nemam pojma... :bubbles:
By Hans
Jao da!

Nikada se nisam u gradu ili na faksu pojavio u trenerci. :)
Korisnikov avatar
By nev
Mogu reci da mi pravila oblacenja smetaju. Sve ima svoje granice ali ne vidim zasto bi bio problem otici u pozoriste u farmerkama ili zasto sluzbenik u banci ne bi nosio duks.
Leti mi ta pravila posebno smetaju. Ne mogu da zamislim zato bi, kada je napolju 40 stepeni, bio problem uci u elektrodistibuciju u 3/4 patnalonama ili zasto bi neka firma zahtevala od svojih radinka da dolaze na posao u odelima (sa sve dugim rukavima i kravatama oko vrata) i to na 40 stepeni.
Tesko bih mogla raditi negde je dress code neophodan. Na svu srecu u mojoj struci se retko nailazi na takva pravila. :)
Korisnikov avatar
By Mage
Mrzim dress code, svako bi trebalo da dolazi na posao kako god hoće (naravno neka osnovna higijena i pristojnost se podrazumevaju)

Nekad volim da izgledam elegantno, a nekad skroz opušteno... kako mi dune :)

Sva sreća pa u mojoj struci ne postoje dress kodovi, pa čak ni na najelitnijim skupovima i konferencijama :mucka:
By Kragi
Joj :D
Ja npr. isto mislim da su 3/4 skroz ok za zgradu edb-a.
Inace, znam da se prosetam gradom u trenerci i svratim u neku basticu na pice.
Farmerice i retro adidas dux bih mogao da nosim na mnogim mestima :love:
By sncbgd
antibiotic napisao:Volim da idem okolo apa-drapa kad god je to moguce, jer mi je tako komotno.
Naravno, bitna je higijena, ali event. eleganciju covek nosi u sebi i kad je pocepan i izguzvan. Mogu, cak, i prljave pantalone i patike, ali se podrzumeva da se redovno tusiras.
Bitno je, dakle, razlikovati neciju prividno neprikladnu odevenost na nekom mestu.
a cemu sluzi tvoje redovno tusiranje kad ti farmerke smrde?

o patikama koje se "osecaju" 2 coska dalje, necu ni da ti pricam

zivis u belom svetu i zaboravio si koliko je u nasim prenatrpanim autobusima neprijatno i zimi

a zasto ne ides u papucama u pozoriste i operu? ako uopste ides?
Korisnikov avatar
By antibiotic
sncbgd napisao:
antibiotic napisao:Volim da idem okolo apa-drapa kad god je to moguce, jer mi je tako komotno.
a cemu sluzi tvoje redovno tusiranje kad ti farmerke smrde?

o patikama koje se "osecaju" 2 coska dalje, necu ni da ti pricam

zivis u belom svetu i zaboravio si koliko je u nasim prenatrpanim autobusima neprijatno i zimi

a zasto ne ides u papucama u pozoriste i operu? ako uopste ides?
Pa dobro, ako je nesto 'prljavo' ne znaci da smrdi (ili?), barem to kod mene nije slucaj. Toliki kloshar nisam :lol:
Ne kazem da u nacionalnu operu ne treba ici u fraku ako ti je cef, vec da se treba izboriti protiv konvencionalnih dres kodova. U Becku operu np. mozes ici kakogod, pa i papucama i sortcu. No, oni koji su vec platili najskuplju kartu u parkett-u (karte za stajanje su 3,- evra!) obicno zele da se za tu priliku obuku svecanije, ali ne moraju.
By sncbgd
nemam pojma koliki si bio kad si otisao, ali u ovom gradu svaka druga osoba u prevozu ima samo sebi podnosljiv vonj - kad tome pridodas nesnosne guzve u prevozu = sam izvedi zakljucak
ne znam kako dobijas mirisljavu prljavu odecu - po mojim saznanjima prvo pokupi miris onoga ko je nosi, zatim okruzenja, a tek onda ostalo - sem ako ne kopas po blatu ili radis u klanici
jesi li zaista ikad usao u Becku operu ili bilo koje institucionalno pozoriste u papucama i sorcu?
By Ulix
Protiv sam strogih pravila oblačenja, ali mi nekakvi opšti propisi ne smetaju.
Mage napisao:Mrzim dress code, svako bi trebalo da dolazi na posao kako god hoće (naravno neka osnovna higijena i pristojnost se podrazumevaju)
:lol:

Što će reći, protiv si dress code-a, mrziš ga, ali se nekakav dress code ipak podrazumeva.
Korisnikov avatar
By Heavy Metal Lover
Jedini dress code koji sam sebi postavio je da iz kuce ne izlazim u trenerci ili papucama/japankama. Moj stil uglavnom podrazumeva farmerke, kratku majicu, jaknu i neki aksesori da ubije monotoniju (shalovi :love: ).

E da, kravatu u zivotu nisam stavio na sebe, niti nameravam.
Korisnikov avatar
By Mage
Ulix napisao:Protiv sam strogih pravila oblačenja, ali mi nekakvi opšti propisi ne smetaju.
Mage napisao:Mrzim dress code, svako bi trebalo da dolazi na posao kako god hoće (naravno neka osnovna higijena i pristojnost se podrazumevaju)
:lol:

Što će reći, protiv si dress code-a, mrziš ga, ali se nekakav dress code ipak podrazumeva.
Dress code u smislu da nećeš doći go na posao i da nećeš smrdeti na po kilometra... Koliko god neko liberalan bio, uvek će postojati neke društvene norme (makar iz poštovanja prema drugima da ne osećaju tvoj smrad :lol: )
Korisnikov avatar
By antibiotic
sncbgd napisao:nemam pojma koliki si bio kad si otisao, ali u ovom gradu svaka druga osoba u prevozu ima samo sebi podnosljiv vonj - kad tome pridodas nesnosne guzve u prevozu = sam izvedi zakljucak
ne znam kako dobijas mirisljavu prljavu odecu - po mojim saznanjima prvo pokupi miris onoga ko je nosi, zatim okruzenja, a tek onda ostalo - sem ako ne kopas po blatu ili radis u klanici
jesi li zaista ikad usao u Becku operu ili bilo koje institucionalno pozoriste u papucama i sorcu?
Nisam isao u sortcu i papaucama, ne secam se, verovatno sam nosio kosulju i pantalone, ali to je druga prica.

Znam kakva je sitiacija u beogradksom gradskom prevozu, razlika je, izmedju ostalog ako uporedjujemo ova dva grada, sto u Beogradu dosta toga smrdi i sto je dosta toga prljavo, pa onda neki teze da se oblace 'elegantno' kako bi se izdvojili iz svega toga, dres kod takodje treba da odaje utisak nekog ko je 'uspesan' itd.

U Becu je skoro pa suprotno. Nekima su dosadili dres kodovi, neki ih smatraju malogradjanskim, nekima ogranicavaju slobodu, pa ih ne nose kad ne moraju.
U svakom slucaju, niko ne bi trebao da dozvoli sebi da bazdi dalje od svog nosa, jedino ako si kloshar i super ti je tako, ili ako ti u stanu porodica stalno kuva zacinjena jela pa ti se to uvuce i u odecu i u kozu... licno, cak ni to ne osudjujem ma koliko mi bilo odvratno.
Bazde i ljudi koji se zatezu u odela, frakove i svecane haljine, stavise, cesce bacamo u masinu odecu koju nosimo svakodnevno.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ne podnosim ta pravila oblacenja.

U crkvu ne moze zena ako nije odevena do grla. Zasto? Bogu smetaju sise? Ma daaaj.
U pozoriste i bioskop ne mozes da obujes patike. A zasto? To nesto menja? Cemu onda predstave i umetnost.

Ne volim ni kreatore tj. dizajnere jer su ograniceni, najcesce neobrazovani. Ne dopada mi se ta ideja da kreiras nesto po tome cime se bavi neka osoba. O tome sam razgovarao sa drugaricom koja je kreatorka. Ako se neka zena bavi ekonomijom, to ne znaci da ona pored posla nema svoj privatni zivot i misli. Mozda je ona nimfomanka ili rokerka pa voli da se oblaci izazovno ili provokativno, mozda non-stop gleda stare filmove pa se nekako slicno i oblaci. A mozda je ta zena nesto sto se na osnovu njenog oblacenja ne vidi, niti zeli da se vidi. U sustini, mislim da je oblacenje vise refleksija misli, nego profesije tj. zanimanja.

Ti si reditelj? Ahaaa, onda tu idu neke sivo-crne ili maslinaste kombinacije sa puno dzepova i sl. To je za mene ogranicenost.

Inace, ja se oblacim po tome kako se osecam, po tome sta je meni lepo. Ne interesuju me misljenja drugih ljudi niti okolina. Leti me nikada necete videti u bermudama i majici, posebno ne u svetlim bojama. To ostavljam za svoju sobu. Dakle, cesto - neopusten, ustogljen, sterilan, to mi se dopada.

off: Moja predrasuda je da su ljudi koji nose svetle boje (emotivno)plitke i na zemlji.
Korisnikov avatar
By voicesman
Ja bih rekao da neka pravila oblacenja trebaju da postoje i da se donekle postuju. Na primer trenerke za razliku od patika i dalje nisu evoluirale te se zna cemu sluze i ne bi trebalo dozvoljavati ljudima da u njima dolaze u skolu/fakultet. Patike kad smo kod njih su odavno prestale da budu samo sportska stvar ili ti evoluirale su u dve grupe, regularnu obucu i sportsku obucu i kao takve trebalo bi ih izbrisati sa liste zabranjenih stvari kad je recimo pozoriste u pitanju. Sorcevi su i nekako na granici po meni (u zavisnosti od duzine i mesta tj prilike), a tu negde dodju i majice ... Japanke i ostali tipovi papuca su za bazen, plazu i kucu, eventualno da trknete do prodavnice ili bacite djubre, retkoooo ... jako retko za setnju ili neku takvu opustenu varijantu.

Sto Sunce pomenu zene obucene do grla u crkvi ... to je fenomen koji se u Beogradu pojavio sredinom '90 (recimo ja ga primetio tamo 97-98) sa bosanskim izbeglicama mahom, verovatno povuceno muslimanskim obicajima te neznam da li vredi dalje objasnjavati.

Kad smo kod oblacenja u zavisnosti od profesije, to je potpuna glupost. Treba se oblaciti kako se vama dopada/pristaje, u boje koje zelite (naravno prigodno uskladjene). Ovde dodje i ono slepo pracenje trendova itd. Sto se mene tice bitno je da odeca koju izaberete upotpunjuje vas, vase crte tela, isticuci dobre i eventualno saktivajuci lose. Trendovi, zanimanja itd nemaju sta tu da traze.
Korisnikov avatar
By Sunce
^

Da vam kaze Sunce nesto, korisnik iznad je bio frajer, i ostao je frajer! :hug:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Obracam paznju na osnovnu pristojnost.
A smatram da je nepristojno pojaviti se u sortsu na konferenciji, predavanju, seminaru. Muskarci posebno. Svi prosto umiremo za njihovim dlacurinama na nogama. I za namigujucim pupkovima nekih koleginica.
Podrzavam da postoji dress code, ali da ne prelazi u maltretiranje. Zapravo, bilo bi idealno da svako od nas ume da predvidi situaciju i da se obuce u skladu sa njom.
Ne obracam paznju na odevne predmete bankarskih sluzbenika. Ne smeta mi duks i farmerke.
Imam dress code na poslu, ne smeta mi jer se ne kosi sa stilom koji inace furam. Navodno ne bih smela da nosim patike, ali jesam kad sam posekla stopalo, i niko me nije opominjao.
By Awake^Like^An^Owl
Svi smo prolazili kroz razne faze i stilove oblacenja, pisali smo sami svoja pravila i ponasali se u skladu sa nekim klinackim "buntom".
Mnogima se to svidi pa se i sa 20 i kusur oblace kao sto su se oblacili sa 15,
kao da ne mogu da se usklade i osecaju lepo u necemu sto se naziva "pristojan odevni predmet" (u skladu sa godinama, poslom, ili sta god).

U mom okruzenju, pocevsi od mame i tate pa do kolega na fakultetu, svi postuju ta nepisana pravila.
I ja volim trenerke, siroke majice, patike, ali bi se osecala neprijatno da u restoran ili na ispit odem neprimereno obucena.
Ne smeta mi kad je neko drugaciji, ume da bude i simpaticno, smetaju mi psovke kad za njih nije vreme i smeta mi privlacenje paznje ekstremnim ponasanjem i drecavom garderobom. Drece skakavci po autobusima i oni sto sebe nazivaju "navijacima", idi kuci mami pa navijaj.
Idi kuci dreci ^^
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!