Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Novi predlog zakona o zdravstvenom osiguranju predviđa brojne novine, između ostalog i da se promena pola vrši o trošku države, pišu Blic i Novosti. Taj zakon nalazi se u Skupštini Srbije i o njemu bi trebalo da se raspravlja već ove nedelje.

Ovi zahvati, kao i priprema za operaciju koja traje najmanje godinu i po dana, obavljaće se o trošku osiguranja, isključivo iz medicinskih razloga. Prema procenama stručnjaka takvih ljudi u Srbiji ima 200, pišu Blic i Novosti.

Ovim se, pod uslovom da predložene izmene budu usvojene, osobama sa problemima polnog identiteta omogućava da ostvare neka od osnovnih ljudskih prava: na identitet i na zdravstvenu zaštitu - rečeno je Novostima u Ministarstvu zdarvstva, iz kog kažu i da će u naredne dve-tri godine, za operaciju biti spremno 50 pacijenata.

U poslednje dve decenije u Srbiji je pol promenilo više od 150 osoba. One su to same plaćale, jer je takav zahvat dosad ubrajan među vanstandardne medicinske usluge.

Sama operacija promene pola, koja može da potraje i do 10 sati, za domaće pacijente obavlja se u GAK "Narodni front". Stranci koji na operaciju dolaze u Srbiju, ne samo zbog višestruko niže cene samog zahvata nego na Zapadu, nego i zbog ugleda naše transeksualne hirurgije, koji je u svetu promovisao sada pokojni profesor dr Savo Perović, operišu se u privatnoj klinici.

Domaći pacijenti zahvat plaćaju između 100.000 i 200.000 dinara, u zavisnosti šta se radi. Time se, praktično, pokrivaju samo troškovi operacije, a hirurzi rade volonterski. Godišnje se uradi oko 12 do 15 operacija promene pola kod domaćih pacijenata, i otprilike isto toliko kod stranih pacijenata.

Primena zakona čeka novac

Pomenute izmene zakona o zdravstvenom osiguranju donose i druge novine. Na primer, predviđeno je i da besplatnu stomatološku zaštitu od sledeće godine imaju svi studenti do 26 godine.

Pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović objašnjava da će sve novine koje će se uvoditi početi da važe od sledeće godine, jer prvo moraju da se obezbede sredstva u finansijskom planu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Trenutno su dva zakona promenjena, a radi se o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

http://www.gsa.org.rs/cms-run/index.php ... &Itemid=61
Korisnikov avatar
By spliff
:up:

zar se nije to i ranije radilo o troshku drzave?
Korisnikov avatar
By Paki
Nije - plaćalo se (plaća se još uvek) par hiljada evra (troškovi same operacije).
Hirurzi rade pro bono.
Korisnikov avatar
By Stripi
ja sam apsolutno za.
Smeta me jedino što meni ovo više izgleda kao "hajde da im damo da mijenjaju spol pa da budu "normalni" nego da im damo neka druga prava".
Moguće je da se varam ali mi je sa druge strane iznimno drago što će ovim biti omogućeno svima da promijene spol jer zbog toga imaju problema. Pogotovo što beogradski kirurzi to rade i više nego odlično.
Još mi je ljepše što su se oni odrekli svojih honorara za takve vrste operacija.
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Paki

Nije - plaćalo se (plaća se još uvek) par hiljada evra (troškovi same operacije).
Hirurzi rade pro bono.
Ma kakvi pro bono to je zvaka.

Trenutni tim koji radi pocevsi od psihijatra preko endokrinoloskinje pa do hirurga je ekstremno drzak i bezobrazan ( a ni prethodni tim nije bio nista bolji). Cena operacije se u principu i ne zna jer recimo za mastektomiju i histerektomiju sa metaidioplastikom hirurg kaze dva meseca pred operaciju da je cena 3200 evra (koji se donose na ruke par dana pre operacije) a onda pred samu operaciju povisi cenu za jos 1000 evra. Nekima je uspelo da bukvalno izmole za cenu koju je prvobitno rekao jer bi prakticno zbog nove cene morali da otkazu operaciju.

Dalje, uslov za mastektomiju (ukanjanje grudi) je i histerektomija (vadjenje reproduktivnih organa) cak i ako pacijent trenutno zeli samo uklanjanje grudi.

Papir koji omogucava promenu dokumenata (imena, jmbg-a i ostalog) moguce je dobiti samo nakon kompletne procedure promene pola iako to zakon ne regulise i iako bi hirurg mogao da izda takav dokument nakon hormonske terapije i gornje operacije i histerektomije ali njemu to ne ide u prilog jer se verovatno plasi da neki od pacijenata nikad nece odraditi ostatak operacija. A ne treba da pricam o tome koliko je ljudima tesko da nakon hormonske terapije od godinu i vise dana nadju posao ili rade bilo sta drugo sto ukljucuje i pokazivanje licnih dokumenata.

Endokrinoloskinja je ekstremno bezobrazna, dobar dan u njenoj ordinaciji kosta 5 000 dinara a dva ultrazvuka kostaju 7 500 dinara pa tako za jednu kontrolu pacijent mora da izdvoji 12 500 dinara a savete ne daje i na pitanja ne odgovara jer uvek zuri i ima samo 5 minuta za pregled. Ona nikog drugog nije obucila za taj posao pa je tako jedina koja to radi a inace hirurg samo sa njom saradjuje tako da nema biranja - svi/e moraju kod nje.

Ovo je samo deo problema, necu ni da pominjem odnos tima prema pacijentima i pacijentkinjama. Zakazivanje pa onda iznenadno otkazivanje operacije nakon sto su ljudi dali otkaz ili uzeli odmor i pripremili se psihicki za operaciju je postalo uobicajeno. A to sto ih posle operacije nema nigde i sto gomilu stvari vezanu za oporavak ljudi saznaju od onih koji su operaciju vec odradili pa imaju iskustva sa problemima vezanim za oporavak, to je uobicajena stvar.

Ja sam vise upucen u probleme FTM osoba pa sam uglavnom o tome iznad i pisao ali situacija nije nista bolja ni za MTF.
Korisnikov avatar
By antibiotic
pa konacno,
od kakao postoji ova vrsta hirurskog zahvata postoji i prica o sakupljanju para za isti.
neretko, kroz bavljenje prostitucijom.
Korisnikov avatar
By Paki
"Raduje me što ću najzad moći da promenim pol bez plaćanja"

Devetnaestogodišnji Aleksandar odlučio je još pre tri godine da promeni pol i da postane ono što je oduvek želeo - muškarac. Sada, kada je punoletan, to može i da ostvari, a novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno je da operacija za njega i još 200 ljudi, koliko čeka na zahvat promene pola, bude besplatna.

Ova mogućnost Aleksandra je veoma obradovala i ohrabrila jer troškovi zahvata u njegovom slučaju iznose 10.000 evra.

- Nikad se nisam dobro osećao kao devojčica, niti sam se poistovećivao s njima. Nekako me je uvek pratila potreba da budem muškarac, pa sam se tako uvek i igrao sa dečacima. Suknju i haljinu veoma sam retko nosio, a šminkanje na kojem je moja mama nekad insistirala, uvek mi je bilo mrsko. Jedino sam na maturskoj proslavi nosio haljinu, i to samo zbog roditelja i sredine - priča Aleksandar.

Slika

O svojoj želji i nameri da promeni pol roditeljima dugo nije hteo ništa da kaže, sve do prošle godine. Njegova sreća je što su roditelji to prihvatili i pružili mu podršku.

- Moji roditelji ne samo što me podržavaju već i skupljaju novac za operaciju. Ti zahvati su skupi i koštaju nekoliko hiljada evra. Njihova želja je bila da se operišem u inostranstvu, ali mogućnost da to obavim ovde o trošku države veoma me raduje - priča Aleksandar.

Operacija će mu, kako kaže, pružiti život kakav želi, a već je preduzeo i prve pripremne korake za promenu pola, obratio se psihijatru u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

- Nekada je za moj problem znao samo moj najbolji prijatelj, a sada znaju svi i lakše mi je. Mada bih voleo da mi se ljudi obraćaju kao muškarcu, jer iako još nisam promenio pol oslovljavanje u ženskom rodu me vređa budući da se ja tako ne osećam - kaže Aleksandar.

Novim predlogom zakona predviđena je promena pola iz medicinskih razloga o trošku osiguranja. Razlog za to je odluka Svetske zdravstvene organizacije da transseksualnost zavede kao poremećaj.

Kako je ranije rekla pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović, u naredne dve do tri godine 50 osoba će biti spremno za promenu pola, koju će platiti osiguranje, a za operaciju je trenutno zainteresovano 200 osoba. Veća je potreba za ovakvom vrstom intervencije kod muškaraca. Najstariji pacijent imao je 49 godina, a najmlađi 18.

Tome u prilog govori i slučaj Marije iz Beograda, koja je već prošla kroz čitav proces, dug tri godine. Oduvek se osećala kao žena, a sada tako i izgleda.

- Još od detinjstva sam videla sebe kao ženu, a ne kao dečaka: šminkala sam se, frizirala, oblačila ženstveno. Nisam imala podršku majke, bar ne u početku, jer je trebalo mnogo vremena da prihvati moju odluku - priča Marija.

Njena želja počela je da se ostvaruje tako što je prvo otišla kod psihijatra koji se bavi transseksualnim odnosima. Razgovor s njim, kao i terapija, presudni su za tok transformacije.

- Samo dvojica ili trojica lekara bave se ovom problematikom, i možete da se obratite Institutu za mentalno zdravlje, KBC „Dragiša Mišović“. Individualno je koliko razgovora treba da bi lekar procenio da li je osoba spremna za promenu pola. Nakon toga dobila sam uput za endokrinologa.

Hormonalnom terapijom počelo je da se ostvaruje sve ono o čemu sam maštala. Dobijala sam postepeno grudi, bokove, postajala sam sve ženstvenija - priča Marija.

Ali put do ženstvenosti koštao ju je 3.000 dinara po kutiji hormonskih tableta koje su podmirivale potrebe za 50 dana. Tretman hormonima trajao je dve godine. Potom je usledilo ponovni odlazak kod psihijatra pred operaciju, a zatim i sam zahvat, koji je Marija platila 2.500 evra. Na kraju, kako kaže, rad lekara i osoblja GAK „Narodni front“ za nju je bio više nego zadovoljavajući.

- S druge strane, transformacija iz žene u muškarca košta i do 10.000 evra. Zato smatram da je ovaj potez države kao dar s neba za sve koje tek čeka ovaj proces - objašnjava Marija.

(Blic, Vesna Marić Brajković)

http://www.gsa.org.rs/cms-run/index.php ... &Itemid=61
By Glasnik
:klap:

Baš se radujem zbog njega i svih ostalih. :)
Korisnikov avatar
By Srklet
@paki: jel to aleksandrova fotka sa zagreb pridea? :zastava:
Korisnikov avatar
By Paki
Jeste, išao je ove godine :)
By Glasnik
– Не постоји ниједан разлог да се не помогне овим пацијентима. То су људи рођени са погрешним полним жлездама и органима у односу на оно како се они осећају, а операција, којом се тај несклад решава, једини је начин лечења овог урођеног поремећаја свуда у свету. Те људе је природа обележила, зашто да их и друштво кажњава? То није њихов хир – објашњава професор др Светлана Вујовић, интерниста ендокринолог, један од оснивача Београдског тима за поремећај полног идентитета.

Овај поремећај настаје између осме и 12 недеље живота ембриона, дакле, реч је о урођеној аномалији.

– Тај поремећај мора да се исправи да би особа могла нормално да живи. Лекар или било ко други ко је против ове операције може бити директно одговоран за смрт особе са овим поремећајем, јер ако се он не излечи, ове особе су осуђене на пропаст. Нисмо толико сиромашна земља да не можемо да платимо ове операције онима који за њих немају новца, а операција им је потребна. Није могуће мењати психички пол, тј осећај да је неко мушкарац или жена никаквим методама или лековима… Те особе се роде са једним полом, на пример мушким, али имају спољашње карактеристике полних жлезда и органа супротног пола – појашњава др Вујовић, инсистирајући да је таквих особа има веома мало и да их не можемо кажњавати као друштво одбијајући да им помогнемо да буду оно што јесу.

Као илустрацију наводи да је у последњих 20 година цео третман промене пола прошло укупно 212 пацијената. Др Вујовић је зато заједно са члановима Београдског тима за поремећај полног идентитета била иницијатор да ова уредба уђе у закон. Тим постоји од 1989. године и чине га психијатри, ендокринолози, хирурзи, гинеколози и уролози, као и професорка са Правног факултета. Београдски тим припада светској елити у области трансексуализма, а хирург и уролог, покојни професор др Сава Перовић један од оснивача, уживао је светску славу због својих операција.

Ceo tekst: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/ ... la.sr.html

Baš je lepo ovako nešto pročitati o beogradskim hirurzima.
Nisam bio upoznat s ovim detaljima. ^^
Korisnikov avatar
By antibiotic
Nadam se da nece samim tim sto je besplatno doci do korupcije i suludih lista cekanja.

Postace isplativo dati hirurgu np. par hilljada od ustedjevine, umesto 10 000 evra, koje ce sada dobijati od drzave,- samo da ne bi cekao/la ili zato sto se to od pacijanta ocekuje da bi posao bio uradjen bas kako treba. :pare:

nisam pesimista, ali moguce je da lekari podrzavaju ovu ideju samo zato sto ce kroz korupciju dobiti jos vise para preko.
Korisnikov avatar
By Luffy
Super vesti.
Ali imam jedno pitanje. Sta "u trosku osiguranja" tacno znaci?
Koje osobe to osiguranje pokriva tacno? Zar ne treba da budes zaposlen ili student ili nesto slicno?
Pitam zato sto sam drzavljanin Srbije , ali zivim u inostranstvu vec 10 godina tako da nisam zavrsio skolu i niti sam ikad radio u Srbiji. Kako da se osiguram ako, daj boze, ovaj zakon odobre?
Zakon je odobren i počinje da se primenjuje od početka 2012. godine :)

Zdraavstveno osiguran znači da treba da imaš važeću zdravstvenu klnjižicu - da bi nju imao, treba da si legalno zaposlen (da tvoj poslodavac uplaćuje zdravstveno osiguranje za tebe) ili student ili učenik ili da si prijavljen na biro za nezaposlene.
Korisnikov avatar
By Luffy
Hvala ti puno za info. Pokusacu to da resim sto pre. :)
Korisnikov avatar
By Zvonce87
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjj :wow:
Cula sam za sve ovo, procitala clanak pre par meseci, pricala s ljudima ali nisam znala da je odobreno! Paki, salis se ili je 100% to zavrseno? Jer jos uvek ne mogu da verujem da nece morati da se pukne sav novac, znas i sam koliko to nama znaci ^^
Ako je sve to ok, onda divota! Mogu bar malcice da odahnem.
Korisnikov avatar
By Paki
Jeste 100% završeno, ali troškove procesa promene pola (transeksualne tranzicije) će država plaćati najmanje 65% od punog iznosa, a ne stoprocentno kako je tvrđeno u vreme izglasavanja izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju. To sam sada utvrdio...

Izmenjen je član 45 koji definiše koje zdravstvene usluge država plaća i u kojoj meri (raspon od 100% do minimum 65% iznosa), a u tački 4 tog člana koji upravo opisuje plaćanje države od najmanje 65% je dodata stavka "za promenu pola iz medicinskih razloga".

To praktično znači da država može da plaća od ful iznosa do oko dve trećine, ali nije uopšte jasno po kojim kriterijmima će to biti određivano...
Korisnikov avatar
By Zvonce87
Naravno, 65% je takvo olaksanje... Ako se sama operacija obavlja o trosku drzave, pa, nekako cu se vec snaci za ostatak. Jer, za ceo proces ne mogu sakupiti novac jos ni-sama-ne-znam-koliko, tako da je ovo savrseno. Sada mogu da se nadam "kompletiranju" u mnogo kracem roku :) ^^
Čaz Bono, sin pevačice Šer koji je rođen kao žensko ali je kasnije promenio pol, gostovao je u emisiji kod Hauarda Sterna i izjavio kako namerava da dođe u srpsku prestonicu i ugradi muški polni organ, kako bi u potpunosti bio muškarac.

Slika

U veoma slušanoj emisiji Čaz Bono je govorio o svom odnosu sa majkom, pevačicom Šer koja ga podržava u svemu, o ismevanju od strane prijatelja tokom školovanja, ali i o planovima o poslednjoj operaciji koja će ga učiniti muškarcem: ugradnji penisa koju namerava da izvrši u Srbiji.

- Verovatno ću otići u Beograd. Tamo postoje doktori koji rade ovu proceduru najbolje od svih. Oni bukvalno u vaš klitoris mogu da ubace određene ligamente, malo ga povećaju, povežu ga tako da kroz njega možete da mokrite, i stave vam implante umesto testisa. Znate, biće mali, ali moći ću da uriniram kroz njega dok stojim. Za mene, to će biti ultimativno dobar osećaj - rekao je Bono.

izvor Blic

Čeza će u Beogradu operisati dr Miroslav Đorđević, koji godišnje obavi 30 do 40 takvih zahvata, sazanje "Alo".

- Dve trećine mojih pacijenata su iz inostranstva. Kod nas takva operacija košta između šest i sedam hiljada evra, a u Americi 20 do 60 hiljada - kaže Đorđević dodajući da Čeza može da operiše u Beogradu "ali i u Detroitu gde ima dozvolu za rad".

izvor Alo
Prvo: skeptik sam povodom izjave gospodina ministra. I inače ništa ne verujem političarima.
Drugo: sve to na papiru lepo izgleda ali šta posle? Kako izaći pred rodbinu, prijatelje, kolege sa posla i sve one koji su vas do juče znali kao muško?
Treće: šta je sa dokumenitma: pasoš, vozačka, lična, diploma...???
A dosadašnja praksa je pokazala da je danas lakše razbiti atom nego predrasude kod Srba i Balkanaca uopšte. Pročitala sam kroz kakav je pakao prošla Transsnatalija.
By space_oddity
Jeste da je vest star(ij)a, ali ovo uopšte nisam znala, i baš me je obradovalo i prijatno iznenadilo. Mislim da je odobravanje makar i ovih 65% značajan trenutak za T deo LGBT zajednice u Srbiji. :)
Korisnikov avatar
By Momo
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2279544#p2279544]Paki napisao:[/url]

To praktično znači da država može da plaća od ful iznosa do oko dve trećine, ali nije uopšte jasno po kojim kriterijmima će to biti određivano...
i tako država još uvek nije odredila kriterijume... nema se kad, mora prvo da se odredi kako će da se naplaćuje RTS pretplata

od početka godine do sada je samo jedna osoba operisana o trošku države a na operaciju trenutno čeka minimum 20 osoba koje su na hormonima već neko vreme
Koliko sam informisan kriterijumi postoje a odredjuje ih visegodisnji psihijatrijski nalaz koji odlucuje da li je neophodna promena pola pacijentu.
Ovde se ne radi o zelji vec o potrebi pacijenta, sto mi nekako i logicno.
I cela ova dopuna zakona o zdravstvu je meni bas za pohvalu nisam se nadao da to moze proci.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2458671#p2458671]barni011 napisao:[/url]Koliko sam informisan kriterijumi postoje a odredjuje ih visegodisnji psihijatrijski nalaz koji odlucuje da li je neophodna promena pola pacijentu.
Ovde se ne radi o zelji vec o potrebi pacijenta, sto mi nekako i logicno.
I cela ova dopuna zakona o zdravstvu je meni bas za pohvalu nisam se nadao da to moze proci.
Ja sam se nadovezao na Lazara i pricu o kriterijumima na osnovu kojih bi se određivalo šta tačno država plaća... na primer da li zdravstveno osiguranje pokriva i hormonsku terapiju ili ne, da li pokriva metoidioplastiku ili faloplastiku ili pokriva oba zahvata itd... Ti kriterijumi još uvek nisu određeni niti se zna kada će biti određeni pošto oni koji treba da učestvuju u njihovom određivanju nemaju račun da se to desi. Oni ne mogu da se dogovore ni u kojoj bolnici FTM pacijenti mogu da budu operisani a kamoli da utanače ostalo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!