Originally posted by smaug
Napad na stav nije i napad na licnost ma koliko paranoicni mislili da jeste.
Tj moze neko da napise da je planeta Zemlja ravna. Ali onda mora da bude spreman na to da mu se neko cereka, da mu neko kaze da lupeta, da sere, da mu neko suptilno objasni da nije, da neko ‘dokaze’ da nije I tako dalje I tako dalje. Jer Zemlja nije ravna ma koliko on/ona mislili da jeste I ma koliko se pozivali na sta god hoce i ma koliko mislili da je to sto se neko usudio da kaze da nije atak na njihov lik I delo, licni integritet I nacinalnu, versku I ostalu pripadnost.
Sto se pre pocne sa kritickim I samokritickim razmisljanjem to bolje po sve nas.
Problem je što neki preozbiljno shvataju forum, a s druge strane, to "preozbiljno" uopšte i nije ozbiljno, jer se zaobilaze suština foruma i osnovni principi diskusije.
I onda, tako, nekom smeta što neko drugi ume, i još strašnije, ŽELI da učestvuje u nekoj temi kojoj možda može doprineti. Naravno, to se odmah okarakteriše kao neumesno razmetanje znanjem. Kao, "Idite u SANU!" (pupupu...).
A super su mi učestali zajedljivi komentari onih ljudi koji se neće upustiti u zdravu diskusiju, jer i ne umeju suvislo da izlože svoja razmišljanja, bez napada na sagovornika, već će čekati svaku priliku, poput otvaranja ovakvih tema, ne bi li se izokola opljunulo po ovome ili onome. Ne umeju da se snađu kad im se skrene pažnja na to da nisu u pravu, ne pokušavaju ni da argumentovano dokažu suprotno, već reaguju infantilno i afektivno... i veoma protivno pravilniku.
Ja baš u tome vidim frustracije i hroničnu pakost.
Osim toga, ne vidim zašto bi uopšte ikome od nas trebalo da bude bitno to kakav je neko izvan ovog foruma (osim u slučajevima kad se sa pojedinim forumašima družimo ili već na neki drugi način intimiziramo). Mi komuniciramo posredstvom ovih diskusija i to je sasvim dovoljno. Nikakav eksterni kredibilitet tu ne bi trebalo da ima važnu ulogu. Meni bar ne igra.