Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By bas bleu
ne znam na sta mislis tacno, ali verujem da ima veze sa tim koji pirinac koristis.
Korisnikov avatar
By Kittrie
uncle ben's pirinac je cheap, and it does the trick.
strpas kesicu u kljucalu vodu na mozda 10 min (pise tamo), dok pirinac ne nabubri i popuni je celu.

e sad, kakve ti perverzije ocekujes, to vec ne znam.
a i nemam vremena sad pisat.
By Sixto
Malo sta ne jedem u zivotu (majka maltretirala pa stvorila izelicu), ali stvari koje apsolutno izbegavam su mozak, pihtije, iznutrice i pirinac.
Kad ga vidim slosi mi se. Podseca me na neku glad, izbeglistvo, socijalu...
Korisnikov avatar
By Azdaja
dok ga kuvas treskaj sporet :zemljotres:

(jbt al mi fazon :kesa: )
Korisnikov avatar
By sort_of_me
mislim da bi dobio tako nesto, treba da kuvas na pari?... :trep:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
@Dominion: Hvala, probacu to. Jel 'radi' taj recept?
Korisnikov avatar
By Kittrie
upravo to sa slike sa uncle ben's pirincem je laganica.
tako ga i jedem for the love of Lord.

svaki pirinac koji kupis a da je spakovan u te "specijalne kesice" :lol:
prima minimum vode u sebe, skuva se od vrele vode oko njega.
kad je gotov, bukvalno ocedis malo kesicu, a on ostane sav na mestu unutra.
vadis ga cime hoces i pravis oblike ko dete od savitljivih balona.
Korisnikov avatar
By bas bleu
Originally posted by Anhedonie

video sam to al ne znam gde da nadjem japanski pirinac i to sirce od pirinca.
a probao taj recept sa obicnim pirincem.
probaj sa bilo kakvim short-grain pirincem, vidi po prodavnicama zdrave hrane.
a za sushi rice:
if you cannot find sushi vinegar, you can make your own. to make sushi vinegar, combine 1/3 cup white (wine) vinegar, 2 tablespoons sugar, 1-1/2 teaspoons salt.
Korisnikov avatar
By Dominion
Originally posted by Anhedonie

@Dominion: Hvala, probacu to. Jel 'radi' taj recept?
je ne sais pas :dominion: ali ja radim sa ovim uncle ben's-om sto je kittrie rekla. i ispadne ok, tj ne raspada se.

ono sto ja volim da uradim (ako je obican pirinach, rucna varijanta a ne ekspres kao uncle ben's) jeste po zavrsetku kuvanja, staviti kuhinjsku krpu preko sherpe i poklopiti da se upari i ostaviti tako desetak minuta.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Moras da probas, zavisi od samog pirinca. Bitno je da ne ostane bez vode, ja ga spremam 2,5:1, tj. 2,5 solje zacinjene vode (zacinis cime hoces, a moze i supa umesto vode) i 1 solja pirinca, pa dodam malo vode/supe ako treba. Da ne bude 'slepljen'. Uvek super ispadne (bude rastresit) i imam one modle pa i oblik bude kakav odlucim, jedino sto moras da probas sam da bi skapirao, u ovom slucaju ne radi pos'o objasnjavanje... Kad biram pirinac uzmem dugo zrno i A klasu, ne znam da li sam to umislila ali cini mi se da tu ne lazu, uvek mi ispadne fe.no.me.nal.no!
Sirce od pirinca i sl. verujem da moze da se nabavi u Veru, jer imaju nudle (spagete) od pirinca i alge i razne kineske i japanske sosove. I svasta nesto. Idite kod Dzoa.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
svaki pirinac moze da se skuva tako, fora je da imas dosta vode u serpi kad ga kuvas...da ne bi nabubrio i slepio se zbog skroba. Mozes i u kljucalu vodu staviti pa sacekati par minuta da skuva i onda ostavis malo da nabubri...nema tu mudrosti
Korisnikov avatar
By nsc
najjeftiniji pirinac dugog zrna u Tempu ili Rodicu, 1:2,5 odnos pirinac:voda, 15-ak min u mikrotalasnoj na max
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
evo kako su mene učili da se to radi u Japanu.

prvo, vrsta pirinča. japonica ili vialone su idealne, ali teško ih je naći. drugo, pirinač treba da je shinmai, tj. sveže žet, što je mission impossible. tako da idealni rezultati nema šanse da se postignu. :sigh:

no, uzmeš arborio, koji istina ima previše skroba, ali najmanje od svih vrsta pirinča ovde dostupnih. i onda odmeriš dve šolje i kreneš da pereš. dakle, pirinač sipaš u šerpu i pereš pod tekućom vodom. ispereš tu belu vodu punu skroba, pa opet. i tako 2-3 puta. ovo je jako važno da se uradi.

ocediš tu poslednju vodu, ali ostaviš malo tečnosti u šerpi. i onda lagano trljaš pirinač dlanovima, kao da ga poliraš. na kraju napuniš opet šerpu vodom i ispiraš dokle god voda ne postane bistra. pirinač ocediš u cetki i ostaviš ga jedno 30-ak min.

sada staviš te 2 šolje pirinča u šerpu, dodaš 2,5 šolje vode i ostaviš pirinač da se natopi. ako je pirinač svež, 30 min je dovoljno inače bar 1 h. ovo je obavezno ako koristiš integralni pirinač.

staviš na umerenu vatru da proključa, a onda poklopiš. važno je da poklopac dobro dihtuje. tako kuvaš 4-5 minuta dok ne krene da se pojavljuje površina pirinča. onda smanjiš na tihu vatru i kuvaš još 10 min dok voda ne ispari. ako ostane vlage, pojačaš na kratko vatru da ispari. važno je da se šerpa NE otvara sve ovo vreme.

skloniš šerpu sa ringle i pokriješ krpom 10-15 min da upije višak vlage. ovo će učiniti da se pirinač lepi, ali da ne bude kašast ili voden.

alternativa ovome je da koristiš rice cooker, onda nema ovog njakanja sa ringlom, šerpom i krpom, jer bi rice cooker trebalo da to sve sam obavi. ali priprema pirinča je ista, jedino se razlikuje količina vode koju ćeš upotrebiti.

(naravno ako neko ima ideju gde u ovoj Tunguziji naći rice cooker, be a friend.) ;)

e sad ako hoćeš još i suši pirinač (shari), ima još par koraka.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
fala ljudi :wundy:

Slika

glavni trik je ovo poslednje, poklapanje krpom, do tad sam mislio da sam napravio sutlijas (opet)

a sad - pravljenje takvih bombica a unutra piletina sa kikirikijem :bale:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Imas ovde moje girice koje je odredjena persona okarakterisala kao "ugljenisane i preslane" a ne razumem kako girice mogu da budu preslane :egzorcist:

dosta dokaza :lol:
Korisnikov avatar
By bothways
Sve i da su doticne girice dobile sve pohvale, misljenje jedne persone i shatro fotka ne govore nista o umecu.

Jos si ti mlada u umetnosti ku(r)vanja. :sudija:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!