Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ljubi, ljubi al glavu ne gubi

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Misfit
Izvinjavam se unapred ako je ovo već neko postavljao. Pretražio sam forum i nisam ništa našao, a veoma me zanima ova tema.

Siguran sam da su se neki od vas već susreli sa ovim problemom, odnosno da imate (ili ste imali) drage osobe u životu, članove porodice ili prijatelje koji su, nažalost, homofobični. Dakle, nema sumnje da vi volite tu osobu, i da ona voli vas, ali javlja se ovaj problem - bilo da ona zna ili ne zna da ste gej.

Da li ste bili spremni na kompromise ili ste kategorički odlučili da prekinete svaki odnos?

Kod prvog pristupa, postoji dilema: "Dobro, volimo se, ali kako da imam odnos sa osobom koja mrzi ili se gnuša jednog dela mene?"

Kod drugog, opet, javlja se sledeće: "Ali život nije tako jednostavan. Ništa nije idealno, a povrh svega: kako iskoreniti tu duboku, višegodišnju ljubav."

Treba pomenuti da tu postoje i dva ishoda: osoba može da promeni ili zadrži svoje homofobično mišljenje, a da u oba slučaja zadrži odnos sa vama, samo što će u ovom drugom slučaju da kompartmentalizuje taj deo vašeg života. Kod ovog prvog, s druge strane, rađa se skepsa: "Kako je tako olako promenila mišljenje, i sa kakvom se to osobom družim/imam u familiji ako joj je empatija toliko osiromašena da mora prvo da se intimno upozna sa pojedincem pre nego što prestane da ga bezrazložno diskriminiše/hejtuje?"

Then again, život bi bio tako dosadan da nije ovoliko komplikovan. :D
Korisnikov avatar
By bothways
Srecom, nisam imao takvih problema.

Ali kad bih imao... ako je rec o nekom koga dugo znam, onda tu ne bi imalo dileme: ili ces da prihvatis mene kakvim jesam, ili se rastajemo (tj. ako me zaista volis kao prijatelja, prevazici ces svoje neosnovano predubedjenje, a ako si toliko zatucan da ne mozes da podneses da gledas pedera, onda nemamo o cemu vise da pricamo). Ako je rec o nekom koga kratko znam, zabole me.

U stvari, sve se svodi na to sta oni misle. Oni su ti koji treba da se odluce da li ce da me prihvate ili ne. Naravno, sve pod uslovom da pricamo o iole intelignentnim osobama, koji ne mogu da zive sa kognitivnom disonancom (prijatelj sam ti, ali te mrzim).
By filipkum
Ja jos nisam rekao ocu i bratu i na mukama sam kako da to saopstim vec mesecima, ja bih svakako hteo da ostanem u kontaktu ne mogu da zamislim da nisu u mojoj blizini
Korisnikov avatar
By Misfit
Originally posted by bothways

ako je rec o nekom koga dugo znam, onda tu ne bi imalo dileme: ili ces da prihvatis mene kakvim jesam, ili se rastajemo (tj. ako me zaista volis kao prijatelja, prevazici ces svoje neosnovano predubedjenje, a ako si toliko zatucan da ne mozes da podneses da gledas pedera, onda nemamo o cemu vise da pricamo).
upravo na ovakve primere sam mislio. ne samo prijatelji već i članovi porodice. nije stvar da mrze celog tebe, već samo taj deo. međutim, kao što je Rut Fišer svojevremeno lepo rekla: "I don’t choose which part of you I love, like some kind of chicken!" :)

ne znam. komplikovano je sve to. ne bih išao toliko daleko da demonizujem određenog pojedinca, kada znam da je dobra osoba, i da tu ima dosta ljubavi. samo što u sebi ima ukorenjene predrasude po pitanju te stvari, zbog sopstvenog neznanja, neiskustva ili nezainteresovanosti, ali i zbog okoline i generacijskog nasleđa ukoliko je starija osoba u pitanju. uh.
By Glasnik
Sve važne osobe u mom životu znaju da sam gej.
Kome god da sam od ''šireg kruga'' prijatelja rekao niti jednu negativnu reakciju nisam imao. Volim da mislim da je tome zaslužan prethodni dobar odabir ljudi s kojima komuniciram.

Ukoliko se desi da bude homofobičnih ispada (Imam pretpostavke već o nekim članovima šire familije i društva.) apsolutno me nije briga. Ne znače mi toliko da bi mi to predstavljalo neki problem. Ako me voliš, voliš, a ako ćeš zbog toga da prestaneš da mi se javljaš, prestani. Ravna linija. :)
By Kragi
A sta znam ... zavisi od nacina ispoljavanja homofobije.
Neko samo ima predrasuda koje se daju srusiti vremenom a neko ne zeli da shvati da postoje pederi.
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Pa ja imala super drugaricu homofobičarku. I onda smo zbog njene homofobije prestale da pričamo i nismo pričale jedno dve godine. Onda me žena pozvala, rekla da je bila mala i budala i našle se na kafi i ispričale i sad je sve kul i vidimo se svaki put kad je u Beogradu.

Sa druge strane, otac i ja nezvanično ne razgovaramo.

Što će sve reći, ja homofobe i kad ih volim teram u tri lepe. Zapravo moglo bi se reći i da prestanem da ih volim kad shvatim da su homofobi. Id'te do đavola, pa nije homofobija karakterna crta pa da može da se toleriše!
Korisnikov avatar
By Misfit
Originally posted by olga_diktator

Što će sve reći, ja homofobe i kad ih volim teram u tri lepe.
mnogo mi se sviđa ova rečenica. :)

inače, ne treba prenebregnuti da je dosta njih neartikulisano i šućmurasto u svojoj homofobiji. jednostavno nisu zainteresovani i ne razmišljaju, pa odmah idu po nekom difoltu koji su usvojili od okoline - skroz praznoglavo.
Korisnikov avatar
By Misfit
Originally posted by Kragi

A sta znam ... b]zavisi od nacina ispoljavanja homofobije[/b].
Neko samo ima predrasuda koje se daju srusiti vremenom a neko ne zeli da shvati da postoje pederi.
ovo je suština esencije. :) ne treba apsolutistički posmatrati ljude. oko nekih se vredi boriti.
Korisnikov avatar
By boo_radley
Koliko znam, homofobija se bre leci, lepo se malo informises i shvatis. Ako nisi shvatio to je zato sto ne zelis, a ako ne zelis onda si prosto zao.

Meni su svi u porodici jako homofobicni i niko ne zna za mene. Ponekad mi se cini da su slepi, al' jbg covek vidi ono sto hoce da vidi. Ali kapiram da ce se to promeniti kad im kazem, ne odmah ali sigurna sam da hoce.
I volim ih (sem caleta, ali iz sasvim drugih razloga), i ocekujem da ce i oni mene i dalje voleti kad im budem rekla. A ako ne, onda jbg, zli su i nemam nameru da se trudim nesto oko njih. Mada ne verujem da ce doci do potpunog prekida komunikacije, to mi je prosto nezamislivo, preveliki su oni smaraci da bi me ostavili na miru. :lol:

Sa prijateljima jos nisam imala takvih problema, a ako ih bude, i ako su po gore navedenom kriterijumu zli, mislim da bih prekinula svaki odnos.
Korisnikov avatar
By boo_radley
Postoje.

Slika

:awesome:

edit: ne bih da izjednacavam homofobe i serijske ubice, naravno. slika je samo kao odgovor na prethodno pitanje.
Korisnikov avatar
By antibiotic
interesantnas tema, bas sam pre neki dan razmisljao o necemu slicnom.
konkretno o ljudima koji mi nisu tako bliski i bitni u zivotu, ali koji su mi dragi na nekom every day levelu, a to su komsije, dalja rodbina, stari poznanici koje slucajno sretnem negde...
mnogima od njih je dovoljno samo da posumnjaju da bi promenili odnos prema meni, a neki mogu biti gotovo sigurni zahvaljujuci nasem prijatelju facebooku i cinjenici da se ne trudim preterano da sakrijem svoje sklonosti.

sto je steta! od malena su me srdacno pozdravljali kad me vide, salili se, pitali kako sam i sta radim, a sada me s nevericom ili mozda nekom vrstom razocarenja i nepoverenja gledaju kao da sam odrastao da budem nesto lose, srenuo s zivotnog puta, nisam ispunio ocekivanja... (neretko vezano za osnivanje porodice np), a da mi to nikad ne kazu direktno.

ali nije da su stvari isle samo na losije. neki su uspeli da se, da tako kazem, emancipuju, i onda mi se, na moje iznenadjenje, odjednomom obracaju s radoznaloscu i uvazavanjem, kao da sam nesto posebno.

mislim da jedino vreme moze da donese vise slobode za nas, a oni koji i dalje ne mogu da promene misljenje najbolje sto mogu da ucine jeste da i dalje ignorisu.
Korisnikov avatar
By Misfit
naravno, šalio sam se. :) ali reč zlo (u sklopu ove teme, pošto ne pričamo o Hitleru ili Tedu Bandiju) je prejaka i pretpostavlja monohromatsku viziju čoveka - nalik onoj u španskim/turskim serijama ili kod Skota Peka :D kao što je SnakeCharmer pomenuo, nadam se sarkastično. :)
Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by hlaefdige

neke terati u kurac, oko nekih se boriti.
od slucaja do slucaja

jel ta voljena osoba ima snage i volje
da te saslusa, preispita svoje stavove
vidi, cuje, nauci pa reevaluira

ili jednostavno ne zeli da mrdne od toga da si ti nepodoban
ako nece da se ich potrudi da te sacuva
zasto bi je/ga ti primoravao da te i dalje voli
daleko ti lepa kuca, putuj igumane
Korisnikov avatar
By unic0rn
Nemam i nikada nisam ni imao extremnih homofoba u okolini. Delom zato sto je ta okolina veoma mala, delom zato sto nemam sta da pricam sa mentalno obolelim osobama. :wundy:

Oni prelazni_oblici_i_wannabe_patiJote itd, sa njima sam se nashao na konstatovanju situacije (ima pricha o tome u temi "Da li vas je neko outovao".) sto nas je na kraju udaljilo, jer prosto je kvalitet odnosa opadao.

Sa frendli personama je odnos isao samo uzbrdo. Win some loose some.
By Sixto
Originally posted by blenta
Originally posted by hlaefdige

neke terati u kurac, oko nekih se boriti.
od slucaja do slucaja

jel ta voljena osoba ima snage i volje
da te saslusa, preispita svoje stavove
vidi, cuje, nauci pa reevaluira

ili jednostavno ne zeli da mrdne od toga da si ti nepodoban
ako nece da se ich potrudi da te sacuva
zasto bi je/ga ti primoravao da te i dalje voli
daleko ti lepa kuca, putuj igumane
Kako ja nemam snage za objasnjavati se s takvima i preispitivati s njima stavove. Samo prebacim na salter za radikale, kuririste i ostale osobe s hendikepom.
Korisnikov avatar
By Tomek
Originally posted by sour_cherry

Koliko znam, homofobija se bre leci, lepo se malo informises i shvatis. Ako nisi shvatio to je zato sto ne zelis, a ako ne zelis onda si prosto zao.

...
Pa jeste, nekome treba manje , nekome vise vremena da shvati...
Ako nece da shvati, cemu dalji trud i bilo kakvi odnosi...

btw, ja bih umesto "zao" rekao "kreten"...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by unic0rn

Nemam i nikada nisam ni imao extremnih homofoba u okolini. Delom zato sto je ta okolina veoma mala, delom zato sto nemam sta da pricam sa mentalno obolelim osobama. :wundy:

Oni prelazni_oblici_i_wannabe_patiJote itd, sa njima sam se nashao na konstatovanju situacije (ima pricha o tome u temi "Da li vas je neko outovao".) sto nas je na kraju udaljilo, jer prosto je kvalitet odnosa opadao.

Sa frendli personama je odnos isao samo uzbrdo. Win some loose some.
Slicno je i kod mene. Extremne homofobe nisam ni imala u okolini. A ove umerenije homofobe sam nekad imala snage da ubedjujem i sa njima se raspravljam... a sad sve manje. Ima mnogo ljudi sa kojima se vise poklapam u interesovanjima i stavovima i sto bih trosila i svoje reci i emocije na one sa kojima to nije slucaj. Samo sam zatvorila srce za njih, nista nisam rekla ali to se oseti te su takvi odnosi ili prestali ili presli na neka vidjanja u zvanicnim prilikama.
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
Originally posted by The Misfit

naravno, šalio sam se. :) ali reč zlo (u sklopu ove teme, pošto ne pričamo o Hitleru ili Tedu Bandiju) je prejaka i pretpostavlja monohromatsku viziju čoveka - nalik onoj u španskim/turskim serijama ili kod Skota Peka :D kao što je SnakeCharmer pomenuo, nadam se sarkastično. :)
Samo se ti nadaj :potapsava:
Naravno da nije sve monohromatsko, ali ljudi koji su po prirodi zli (rado ce ciniti zlo drugim ljudima sa ili bez motiva) postoje. Jbg.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
imao sam jednu drugaricu koja je promenila stav nakon mog outovanja, ali posle su nam se putevi razišli i nismo više u kontaktu. :sigh:

osim nje, ne mogu nikog drugog da se setim. u suštini ni ne uspostavljam neki dublji odnos sa ljudima koji su homofobični - dođu i prođu. a ljudi sa kojima delim teme i stavove, pa ozbiljnije počnemo da se družimo, uvek ispadnu frendli.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Odlična tema. Meni svi znaju i s godinama imam sve manje strpljenja i za voljene homofobe.
Korisnikov avatar
By Elena
Nemam homofobe u svojoj blizini, pogotovo ne među ljudima do kojih mi je stalo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!