Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by Mars
A mene zanima ovo.

Verujuci ste covek, odlazite u crkvu. Recimo pravoslavac.
I sad... Nalazite se na "tudjoj" zemlji. Neka bude to i Rim, vazice i za sve druge zemlje. I osetite potrebu, nije bitno cime izazvanu-da odete u crkvu, da dobijete neku dozu duhovnosti na taj nacin. Pravoslavne crkve nema u blizini.

Biste li usli u katolicku? Sv. Petra?

Pitanje vazi i za katolike - da li bi hriscansko u vama dozvolilo da premostite sve razlike sa pravoslavljem i udjete u .... Sv. Savu na Vracaru...?
crkva je crkva, nema nikakve veze kojoj religiji pripadaš. mada ima i ona "Bog je s vama na svakom mestu", kako god da ide...
Korisnikov avatar
By Savitar
mislim da postoji chak i neka vrsta dogovora medju hoishcanskim crkvama, da se pripadnici jedne mogu moliti u crkavam drugih hrishcanskih denominacija...
a mislim da nege smeju chak i u dzamijama, al za ovo vec nisam siguran...
Korisnikov avatar
By Jonatan
Sto da ne udjem u rimokatolicku crkvu ako sam pravoslavac? To mi ne smeta jos pogotovo sto zivim u verski mesovitoj sredini. Redovno idem u pravoslavnu crkvu, ali kada su neki veliki rimokatolicki praznici odem i na misu. Bio sam i u dzamiji, ali posto sam bio u Palestini ili Izraelu (zavisi kako ko vise voli) nisam se krsti pri ulasku, a to ne bih ni ovde uradio.

Sto se tice ucesca SPC u ekumenskom dijalogu mogu reci da je SPC veoma aktivna u njemu, ima posebne komisije za pregovore sa rimokatolicima i anglikancima. O aktivnostima ovih komisija moze se ponesto saznati u vestima koje se objavljuju na sajtu Srpske Patrijarsije.

Vezano za ekumenizam i medjusobno priznavanje sv. tajni izmedju Pravoslavne i Rimokatolicke Crkve mogu reci da se priznaje samo krstenje. Primer-Ukoliko dve osobe stupaju u brak u Pravoslavnoj Crkvi,a jedna je pravoslavne, a druga rimokatolicke vere onda ce taj brak biti mesovit i rimokatolicka strana u tom braku potpisuje obavezu da se deca krste u Pravoslavnoj Crkvi i da nece vrsiti bilo kakav verski uticaj na odgajanje svoje dece u duhu neke druge vere osim Pravoslavne.

Pravoslavnima je zabranjeno pricesce u bilo kojoj osim Pravoslavnoj Crkvi dok Rimokatolicka Crkva dozvoljava svojim vernicima pricsce i u nekoj drugoj hriscanskoj crkvi ako nisu u mogucnosti iz bilo kog razloga da dodju do rimokatolickog hrama. To se, cini mi se, zove intercomunio.

Pravoslavna Crkva ne priznaje rimokatolicko krizmanje tj. miropomazanje te osoba koja zeli da predje u pravoslavlje mora da bude miropomazana.

Stio se tice tajne svestenstva obe Crkve, i Pravoslavna i Rimokatolicka, da tako kazem tolerisu suprotnu stranu. Medjutim, kada bi neki svestenik presao iz Rimokatolicke u Pravoslavnu Crkvu da bi zadrzao svestenicko dostojanstvo morao bi biti ponovo rukopolozen. Mislim da bi isto tako bilo i kada bi taj prelazak bio u obratnom smeru, mada nisam siguran, jer Rimokatolicka Crkva u svom okrilju ima i neke istocne monofizitske crkve koje nemaju cak ni isto verovanje kao rimokatolici, ali su u medjusobnom jedinstvu.

Sto se tajne ispovesti i jeleoosvecenja tj. poslednje pomasti tice mislim da je stvar ista kao i kod pricesca.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by lukeguy
Originally posted by Mars
A mene zanima ovo.

Verujuci ste covek, odlazite u crkvu. Recimo pravoslavac.
I sad... Nalazite se na "tudjoj" zemlji. Neka bude to i Rim, vazice i za sve druge zemlje. I osetite potrebu, nije bitno cime izazvanu-da odete u crkvu, da dobijete neku dozu duhovnosti na taj nacin. Pravoslavne crkve nema u blizini.

Biste li usli u katolicku? Sv. Petra?

Pitanje vazi i za katolike - da li bi hriscansko u vama dozvolilo da premostite sve razlike sa pravoslavljem i udjete u .... Sv. Savu na Vracaru...?
crkva je crkva, nema nikakve veze kojoj religiji pripadaš. mada ima i ona "Bog je s vama na svakom mestu", kako god da ide...

Ja:

Odlicna poanta!:up:
By tomborn
ja ne vidim razliku u crkvi, razli?iti su samo sve?enici:jedni imaju bradu, drugi nemaju(osim isusovaca)
pravoslavni se žene, rimokatoli?ki su uglavnom gayevi ili perverznjaci, pedofili ..... Bože mi oprosti!.....no ima i onih pravih, dobrih i dragih sve?enika, koji istinski vjeruju u svoj poziv! barem je moj sve?enik kod kojeg sam hodio na vjeronauk bio takav.

ne znam kakvi su pravoslavni, no meni su rimokatoli?ki dosadni, uvijek na misi jedva ?ekam da veli: idite u miru, Bogu hvala... eh ljepe li su te rije?i!!!!!!!!!!!!!!!!
Korisnikov avatar
By izazivac
ne zaleci se mnogo tomborne, svi su oni mukom (ili zeljom) to sto jesu + komunizam koji ih je odgajio + "nenaucena verovanju" neofitska pastva
nije njima lako...
By tomborn
ne znam, ne znam kakvi su provslavni... no ovi katoli?ki su blesavi(ne svi naravno)......

U komunizmu su odigrali dobru ulogu, ipak su koliko toliko okupili narod oko crkve... i dražli do tog domoljublja... a danas.... danas kada više ne moraju brinuti o narodu, zadovoljavaju sovje potrebe :lol:

de?ki?i, curice, su im izgleda omiljena zanimacija

:iskolacen:
Korisnikov avatar
By Jonatan
Oh, tomborn :) Jedva cekas da na Misi cujes da svestenik kaze Idite u miru, a svo vreme mozes da sedis i traje najvise sat vremena. Sta mi pravoslavni treba da kazemo. I nasi su popovi ponekad dosadni, Liturgija traje negde i po dva sata i ne moze bas da se sedi. Znaju i pravoslavni svestenici biti blesavi, ali meni je to ok. Svejedno ciji, ali treba da imaju granicu. Ima dobrih i pravoslavnih i rimokatolickih svestenika. Hvala Bogu znam dosta i jednih i drugih da su pravi pastiri svojih stada. Mda ima svega i svacega. U svakom zitu ima i kukolja. I svaka cast i jednima i drugima sto nisu dopustili da komunizam pojede nase narode, ali su mnogi mogli da u najgore vreme malo vise rasire hriscansku ljubav medju nama. Ipak mislim da je komunizam posejao zlo seme laznog bratstva i jedinstva tako da smo svi izgubili neke stvari koje su nasi stari verujem imali. Da smo bolji hriscani lakse bi prihvatali razlicitost drugih pa bi ziveli u miru i nikom ne bi bolo oci da li se neko krsti sa tri prsta ili celom sakom, da li neko slavi Sv. Savu ili Lepolda Mandica, da li neko peva Boze pravde ili Lijepa nasa... A mozda sam ja samo utopista?
Korisnikov avatar
By Nicodemus
Jao brate Jonatanu, bas je lepo ste ovde. Jeste li citali mozda "Duhovni cinculator" od Vladike Nikolaja? Ja sam citao, mnogo mi se dopalo...
Korisnikov avatar
By Jonatan
Nisam citao delo pod nazivom ,,Duhovni cinculator" Vladike Nikolaja. Posto ti Nicodemuse jesi molio bih te da mi napravis jedan sazetak tog dela koje si procitao. Zadivljen sam sto imas vremena da se poucavas duhovnom cinculiranju. Sigurno si zbog toga postao bolji covek. Ili si citao samo informativno?
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Jonatan
Nisam citao delo pod nazivom ,,Duhovni cinculator" Vladike Nikolaja. Posto ti Nicodemuse jesi molio bih te da mi napravis jedan sazetak tog dela koje si procitao. Zadivljen sam sto imas vremena da se poucavas duhovnom cinculiranju. Sigurno si zbog toga postao bolji covek. Ili si citao samo informativno?
Opusteno:friends:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Napisano od tomborn-a:
"rimokatoli?ki su uglavnom gayevi ili perverznjaci, pedofili ..... Bože mi oprosti!.....no ima i onih pravih, dobrih i dragih sve?enika, koji istinski vjeruju u svoj poziv! barem je moj sve?enik kod kojeg sam hodio na vjeronauk bio takav."

Ja:
Izvini, ali zvucis kao neki antikatolik kada kazes :"rimokatoli?ki su uglavnom gayevi ili perverznjaci, pedofili ...." Mislim, sta ti je poanta? Nisam katolik, jos manje katolicki svestenik, ali uvredljivo si ovo napisao, pogotovo sa tvog stanovista sto, eto u isti kontekst nabrajanja nabrajas biti gay sa perverzijama, pedofilijom... Mislim, stvarno, what is your point?

Ja bih rekao da je problem sto zvanicne crkve i katolicka i pravoslavna zastupaju heteroseksizam i homofobiju, a u tu licemernost i apsurdnost se upravo uklapa i cinjenica da kao takve te crkve su utocista za pedofile i perverznjake u svestenskim odorama, a NE gay-eve!

Razlucimo ove pojmove fer i objektivno!
By tomborn
Originally posted by Jonatan
Oh, tomborn :) Jedva cekas da na Misi cujes da svestenik kaze Idite u miru, a svo vreme mozes da sedis i traje najvise sat vremena. Sta mi pravoslavni treba da kazemo. I nasi su popovi ponekad dosadni, Liturgija traje negde i po dva sata i ne moze bas da se sedi. Znaju i pravoslavni svestenici biti blesavi, ali meni je to ok. Svejedno ciji, ali treba da imaju granicu. Ima dobrih i pravoslavnih i rimokatolickih svestenika. Hvala Bogu znam dosta i jednih i drugih da su pravi pastiri svojih stada. Mda ima svega i svacega. U svakom zitu ima i kukolja. I svaka cast i jednima i drugima sto nisu dopustili da komunizam pojede nase narode, ali su mnogi mogli da u najgore vreme malo vise rasire hriscansku ljubav medju nama. Ipak mislim da je komunizam posejao zlo seme laznog bratstva i jedinstva tako da smo svi izgubili neke stvari koje su nasi stari verujem imali. Da smo bolji hriscani lakse bi prihvatali razlicitost drugih pa bi ziveli u miru i nikom ne bi bolo oci da li se neko krsti sa tri prsta ili celom sakom, da li neko slavi Sv. Savu ili Lepolda Mandica, da li neko peva Boze pravde ili Lijepa nasa... A mozda sam ja samo utopista?
slažem se sa tobom u ve?em dijelu... i ja poznam par katoli?kih sve?enika koji su PRAVI PASTIRI SVOJEGA STADA....

a ima i loših..kao i u svemu...

uostalom ja sam katolik! valjda
By Mudolog
Mislim da je besmisleno raspravljati o rimokatolichkoj i pravoslavnoj crkvi kao o konkurentima za pravoverje.

Pravoverje je izgubljeno onog momenta kada je institucionalizacija svojim neverodostojnim tumachenjima korumpirala sushtinsko chovekoljublje.

Stoga, vecu legitimnost ima rasprava u kolikoj meri je bilo ko od nas pravoveran, negoli u kolikoj meri je to institucija poput crkve-manipulatorsko krvavo sechivo za nevinu boziju decu.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Diogenius
Mislim da je besmisleno raspravljati o rimokatolichkoj i pravoslavnoj crkvi kao o konkurentima za pravoverje.

Pravoverje je izgubljeno onog momenta kada je institucionalizacija svojim neverodostojnim tumachenjima korumpirala sushtinsko chovekoljublje.

Stoga, vecu legitimnost ima rasprava u kolikoj meri je bilo ko od nas pravoveran, negoli u kolikoj meri je to institucija poput crkve-manipulatorsko krvavo sechivo za nevinu boziju decu.
Ja:

Sasvim se slazem s Diogenius-ovim postom!:up:
By tomborn
eh ta crkva... kao i svi, mora i on izboriti svoje mjesto u drustvu

pitam se, hocemo li jednom misu slusati putem power point prezentacije,umjeto citanja silnih evaðelja i koje p?ega.... po Luki, Mateju.. i ostaloj ekipi

a da glazbu malo ?enðžaju u neku tehnozu recimo.... uh onda bi i isao ceš?e
Korisnikov avatar
By PiusXIII
sve ste pogresno shvatili....
ako ste prigrlili Rim, spasicete dusu, ako ste pravoslavni, necete, i trpecete posebne muke u paklu jer vam je istina bila dostupna, a vi ste je olako odbacili... :alexis:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by PiusXIII
ako ste prigrlili Rim, spasicete dusu, ako ste pravoslavni, necete, i trpecete posebne muke u paklu jer vam je istina bila dostupna, a vi ste je olako odbacili... :alexis:
Tum podex carmen extulit horrididulum... :wcsolja:
Korisnikov avatar
By Pipin
Originally posted by PiusXIII
Jel to onaj beogradski isteriva? ðavola? :lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
By gari
Nema razlike, razlikuju im se samo odežde i unutrašnjost hramova. Kod katolika preovlaðuju kipovi a kod pravoslavaca ikone. Podela je vešta?ka, pa su da bi razlike bile jasnije prostom narodu izmislili gomilu obi?aja a sve samo da bi doveli u zabludu svoje vernike i da bi ih jedna ili druga crkva imali što više. Nadajmo se da ?e se na?i pametni ljudi koji ?e te navodne razlike premostiti i da ?e to postati jedna crkva, kao što je i bila. A bilo bi dobro kad bi im se i ostale vere pridružile, napravili jedan skup, sa?inili spisak "dodirnih" ta?aka i svi bili u jednoj veri.
:P
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!