Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

By str00ja
:lol:

povodom toga, imam da kazem, da ako je neko izvrsio abortus, to skoro sigurno znaci da je do tog momenta bio trudan.

a neko je trudan, osim ako nije.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
a sta ako nije izvrsio aborus, a nije bio trudan? jel to znaci da i dalje nije trudan?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Offtopic: Dvostruka negacija se odnosi na glagole (nikad ni u čemu nije pogrešio), tj. ako je glagol negiran, mora da se negira i sve ostalo što može da se negira na tabeli korelativnih zamenica i priloga (reči koje odgovaraju na pitanja ko, šta, kad, kako, kuda, odakle, koliko itd). To se ne odnosi na druge vrste reči, uključujući prideve i glagolske prideve:

nisam ničim izazvao sukob = ničim izazvani sukob
nisam nikad ostvario fetiš = nikad ostvareni fetiš

"Nikad neostvareni" je hipergramatizam i dolazi iz jezika sportskih komentatora i inih novinarskih oblika gramatičkog postojanja. Pravilno je "nikad ostvareni".

I srpski nije redak u tom smislu, ima jezika sa još komplikovanijim izražavanjem negacije (npr. na grčkom "želite ništa?" = do you need anything?, "ne želim ništa" = I don't want anything, "ne želim nešto" = I don't want anything special, "želim ništa (jelo)" = I'd like something (food)wise, "reći će nikad?" = will he ever say?, "neće reći nikad" = he will never say itd).
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Antonim od "nikad" je "uvek".

"Ponekad" može da uzme kao antonim i "uvek" (ne uvek, dakle ponekad) i "nikad" (ne nikad, dakle ponekad).

To što se tiče jezika. Za matematiku ne znam.
Korisnikov avatar
By nsc
Originally posted by AngraMaina
Offtopic: Dvostruka negacija se odnosi na glagole (nikad ni u čemu nije pogrešio), tj. ako je glagol negiran, mora da se negira i sve ostalo što može da se negira na tabeli korelativnih zamenica i priloga (reči koje odgovaraju na pitanja ko, šta, kad, kako, kuda, odakle, koliko itd). To se ne odnosi na druge vrste reči, uključujući prideve i glagolske prideve:
nisam ničim izazvao sukob = ničim izazvani sukob
nisam nikad ostvario fetiš = nikad ostvareni fetiš
"Nikad neostvareni" je hipergramatizam i dolazi iz jezika sportskih komentatora i inih novinarskih oblika gramatičkog postojanja. Pravilno je "nikad ostvareni".
Antonim od "nikad" je "uvek".
"Ponekad" može da uzme kao antonim i "uvek" (ne uvek, dakle ponekad) i "nikad" (ne nikad, dakle ponekad).
:odlicno: :mazi:
Korisnikov avatar
By *deni*
Jao, nsc, što si se ti navadio na taj smajli :odlicno: , pa to je revija... Pališ se na njega više nego na ejakulat u guzici.
:odlicno:
Korisnikov avatar
By nsc
Slika lepsi mi je od :up: kad je neko pre mene rekao sve sto sam pomislio Slika
By Hans
A zar nije malo uvrnuto da se kaže 'ne bavi se ni sa čim' iako je rekcija u srpskom baviti se plus instrumental bez predloga. Ako već postoji 'nečim' od 'nešto', zašto ne bi postojalo 'ničim' od 'ništa' ?

Može li neki izvor, bitte? Zanima me. U novom Pravopisu nema.

ont:

Ako ste ti i tvoj dečko HIV negativni, ostaje samo da odabereš pozu... ;)
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Da. I ja sam mislio da je s kim, čim, pa tom logikom ne može biti ni sa čim...

A antonim od "ponekad" je "često"...
Ne možete reći da sve što nije nešto, je njegova suprotnost.

I to se događa kada brže tipkam nego što mislim... :lol:

Ali sam naučio danas nešto novo. :yay:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Antonim od "često" je "retko". "Ponekad" i "često" su previše bliskog značenja da bi bili pravi antonimi (čini mi se).

A evo da naučiš nešto i danas -- "je" ne može da stoji iza zareza :)
Korisnikov avatar
By ::fy::
„Obzirom na na anatomiju i funkciju analnog otvora, kao i činjenicu o sastavu mikroorganizama koji nastanjuju taj deo debelog creva, najpre možemo da govorimo o infekciji, koja je znatno češća nego tokom vaginalnog odnosa. Razni su izazivači u pitanju, počev od najobičnije bakterijske flore predvođene E. Coli, preko hlamidije, mikoplazmi i ureplazmi, pa do onih težih infektivnih stanja koja su izazvana gonorejom, sifilisom, hepatitom B ili C, i na kraju HIV infekcijom. Sledeća komplikacija kod muškarca mogla bi da bude povreda muškog polnog organa”, kaže dr Miroslav Đorđević, urolog i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu
Korisnikov avatar
By niotkuda
Originally posted by Hans

A zar nije malo uvrnuto da se kaže 'ne bavi se ni sa čim' iako je rekcija u srpskom baviti se plus instrumental bez predloga. Ako već postoji 'nečim' od 'nešto', zašto ne bi postojalo 'ničim' od 'ništa' ?

"Ne bavi se ičim"
Izvor: Klajn
Korisnikov avatar
By Anhedonie
ah jezik je previse stvar dogovora, matematika rulz <3
Korisnikov avatar
By AngraMaina
@niotkuda: Klajn ponekad baš ume da tresne, ako je on ovo rekao (izvor?).

Ovo gore (he's not doing anything in particular, anything at all, of all things) nije isto što i "ne bavi se ničim" (he's not doing anything).

I drugo, da li možeš da kažeš "Ičim se ne bavim"?
Korisnikov avatar
By niotkuda

@niotkuda: Klajn ponekad baš ume da tresne, ako je on ovo rekao (izvor?).

Ovo gore (he's not doing anything in particular, anything at all, of all things) nije isto što i "ne bavi se ničim" (he's not doing anything).

I drugo, da li možeš da kažeš "Ičim se ne bavim"?

Izvor je njegova kolumna koju sam još ranije čitao u Ninu (ili beše Vremenu?).

Pazi, samo zato što mi kažemo "Ničim se ne bavi", to ne znači da je pravilno. "Ičim se ne bavi" bar meni deluje poprilično rogobatno, ali iskreno ne znam da li je pravilno.
By Hans
Originally posted by niotkuda
Originally posted by Hans

"Ne bavi se ičim"
Izvor: Klajn
Ovo bi u principu moglo. Što da ne...ali, negirani glagol mora imati celu rečenicu negiranu.
Korisnikov avatar
By niotkuda
U "Kroatisch-Serbisch: ein Lehrbuch für Fortgeschrittene mit Grammatik By Snježana Kordić" :lol: piše da ipak može "Ne bavi se ni sa čim".

Koliko se ja sećam pomenutog Klajnovog članka, ta "pogrešna" dupla negacija je počela da se koristi tek 60/70ih u Zagrebu i odatle se proširila na ostatak Juge...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!