*Slovenija - buduci da je to najrazvijenija zemlja centralne Evrope (ne smatra se Balkanom, ali aj da je uljucimo) i da ima najvishe veza za zapadom ona je najvishe i izgubila u krizi. Ipak, mora se pohvaliti veeeoma niska stopa infalcije i cinjenica da je Borut Pahor sredinom proshle godine otvarao nova trzishta u Srednjem i Bliskom Istoku. Inace, Slovenija je najuseshnija clanica EU iz bloka drzava koje su se prikljucile 2004
* Hrvatska - ima priliku da dozivi pravi uzlet ako pobedi Euroskepticizam i prigrli EU na referendumu (cujesh Kosorice???!!!). Sve drzave koje su se prikljucile EU imale su ogroman rast. Moj favorit je uvek Poljska koja je inace lider Istocne Evrope i koja ima vrlo cvrstu ekonomsku politiku. Nedavno je zatvoreno poglavlje o Ruralnom razvoju. To ce omoguciti da ruralna podrucja dobijaju ogromne svote novca iz budzeta EU. Dalmacija do 2060tih, Istra do 2050tih i Zagreb i okolina do 2020tih. Ipak, ja ja sam krajnje nezadovoljan Kosorkinom vladom. Razlika izmedju St i Zg je pre 30 godina bila svega 30% u visini plata. Sada je preko 100%. Onaj rusvaj koji trenutno vlada u brodogradilishtu kao i visok stepen korupcije ih sprecava da se izbave.
* Sa rastom BDPa ispod nivoa EU, i ako smejem da primetim 3 puta manjim od Albanskog stanje je vrlo loshe. Privatizacija je neuspela, netransparentna, novac od privatizacije se ne trosi na prave stvari. Srbija za razliku od gotovo svih ostalih ex Yu republika nije dositgla nivo pre 1990.
*CG - prebrodjena je kriza tako shto su blago dignute cene proizvoda Alminijumskog kombinat u Pg. Iako se cini spasonosno, Svajcarska je za vreme krize upravo snizavala cene svojih proizvoda. Koliko se da oceniti ekonomija kopni. Potrebna je privatizacija vecih mera, snizenje poreza i direktno ulaganje u skolstvo. CG je trenutno pred 7 zahteva koje mora da ispuni do Oktobra ukoliko zeli da dobije rok za proces pregovaranja sa EU. A vi znamo shta donosi zatvaranje odredjenih poglavlja iz ukupno 35 poglavlja EU : dobar ekonomski rast.
*Bugarska i Rumunija - su zemlje sa jako slicnim ekonomijama, iako je Rumunija za svega 2 mesta vishe na lestvici od 165 zemalja. Iako vecina ljudi ne znam, te zemlje nisu zavrshile pregovore do kraja pre ulaska u EU, odnosno vrlo teshko i u Hrvatskoj dobro poznato poglavlje 23 nije do kraja odradjeno. Potpisan je ugovor koji ih obvezuje da izvrshe reforme po ulasku u EU. Koliko je to loshe? Na popisu najsiromashnijih regija EU 6 od 10 su upravo iz tih zemalja. Privatizacija nije do kraja izvrshena. Kriza je prebrodjena ali sa rastom BDPa manjim od proseka EU i rekordnom nezaposlenocu. Bugarska je primer kako ulazak u EU moze da deluje loshe ako niste u potpunosti pripremljeni.