Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Kineski jezik u osnovnim skolama u Srbiji :)

Pa sta, od viska glava ne boli
5
13%
Bolje kineski nego veronauka
21
54%
Neki drugi jezik bi bio bolji izbor
6
15%
Ako nista drugo, bar ce klinci moci da se cenjkaju na kineskom
7
18%
By Glasnik
Blenta i ja posedujemo iste podatke. ^^

Zato sam ja u zagradi naglasio da mislim da 1.200.000.000 ljudi koji govore Mandarinski.

Sve u svemu, slažem se s logikom da se uče oni jezici koji ti u međunarodnoj komunikaciji najviše trebaju. :up:

Učenje slovenačkog, bugarskog itd. je ''lepo'' za one koji imaju tamo rođake, viška slobodnog vremena ili nešto tome slično, po mom mišljenju. :D
Korisnikov avatar
By Anhedonie
ali ovo je izborno, ne obavezno, ko hoce hoce ko nece ne mora.

slobode izbora nikad nije previse.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
aha, vidim, nisam lepo iscitao... odoh bolje da spavam :retard:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Dobro de, a mogao bi 5 slovenskih naučiti dok naučiš mandarinski.
By Kragi
Originally posted by blenta

nisam ja ni pomenuo sta je lakse brze nit vise pogoduje nekom sa odrejenog prostora

samo sam naveo brojke i procenu phi sigma iote - pocasno drustvo za studence stranih jezika

brojka gore za kineski se ne odnosi na 44 dijalekta nit ruralnu kinu
no se odnosi na predominantni mandarin
A regionalna rasprostranjenost?
Brojke stoje, ali gde ces da pricas kineski osim u Kini i eventualno kad odes da kupis bambus roletne kod Kineza?

Engleski za cetvrtinu stoji losije brojcano ali pokriva sve kontinente.
Francuski manje ali slicno (deo S. Amerike, deo Evrope, deo Afrike ...) ...

Ne mislim da je uvodjenje jezika lose, jos ako je izborni predmet, pa makar bio i kineski ali brojke ne moraju po difoltu da govore puno o zastupljenosti jezika ...
By Glasnik
Originally posted by Galadriel

Pa, ne bih se složio. Svi ti slovenski nalikuju jedni drugima i ako bi to učio intenzivno u kontinuitetu izmešalo bi ti se sve. :shrug:

Naravno, da ne bude da bojkotujem učenje okolnih ''manjih jezika'' ja sam uvek i više nego rad kad upoznam nekog ko je iz npr. Slovenije da pitam kako se nešto kaže i da učim na licu mesta neke zanimljive pojedinosti koje se često koriste u govoru. Nikad ne znaš kad može da pritreba. ;)

Ali, kad govorimo generalno, ja volim i radije učim ''velike'' jezike. :)
Korisnikov avatar
By blenta

no da bi izvukla isti utilization rate
trebala bi umesto mandarisnkog
da naucis ne 5 neg tacno 480 slovenskih jezika
(ispao jep le okrugao broj)

u mojoj gimnaziji je npr kad sam ja otisao
uveden program od 4 izborna casa
od kojih si mogao da uzmes sta oces a nisi morao ako neces ni jedan

izbor za tu prvu generaciju je bio
nacrtna geometrija
starogrcki
staroslovenski
astronomija

i tako bi trebalo ubaciti i kineski i sto da ne i druge jezike
makar bili i bugarski itd
ajezike bih ubacio na tu foru i u osnovne skole
Korisnikov avatar
By blenta
Originally posted by Kragi

nisam ja ni pomenuo sta je lakse brze nit vise pogoduje nekom sa odrejenog prostora

samo sam naveo brojke i procenu phi sigma iote - pocasno drustvo za studence stranih jezika

Brojke stoje, ali gde ces da pricas kineski osim u Kini i eventualno kad odes da kupis bambus roletne kod Kineza?

Ne mislim da je uvodjenje jezika lose, jos ako je izborni predmet, pa makar bio i kineski ali brojke ne moraju po difoltu da govore puno o zastupljenosti jezika ...

to sto si ti naveo je upravo u prilog kineskom
kina nije osvojila nikad u proslosti pola sveta

ali ima difuzno rasporedjene ljude na svim kontinentima
i u najvecim zabitima
Korisnikov avatar
By AngraMaina

Smara me sve što je ili previše američko, još više ako je preterano komunistički zadrto. Mislim da bi mi ovde trebali više da se pozabavimo slovenačkim, ruskim, bugarskim, generalno slovenskim jezicima i jezicima regiona. Kome nije teško i grčkim.
Grčki postoji kao izborni predmet u nekim školama u Srbiji. Ruski se uči kao strani, a bugarski kao jezik manjine. Ali slažem se da treba da upoznajemo zemlje regiona, mada napori u tom pravcu često nailaze na politički otpor.

ONT: Odlična vest.
Korisnikov avatar
By blenta
angra u mojoj gimnaziji bio starogrcki:svetac:
Korisnikov avatar
By Sunce
Volim Kinu. Ta zemlja me privlaci.

Bilo bi lepo da se uvedu svi jezici sveta. :)

A sta znate, mozda Albanija ne prizna Kosovo, pa se uvede i albanski u osnovnim skolama. :lol:
Korisnikov avatar
By Galadriel
I treba da se uči kineski i bilo koji drugi jezik.
Angra, pda, sam napisala, treba više da se bavimo. A i Kinezi su nam nacionalna manjina. A mađarski u školama sve u 16.
2 Blenta, nisu 44 dijalekta već 44 jezika. Nisu u svim zemljama isti kriterijumi korišćeni za distinkciju jezika i dijalekata, niti postoji jasna međa. Sam mandarinski, ima toliko dijalekata, pritom nije rasprostranjen van Kine, da su Slovenski jezici sličniji jedni drugima od pojedinih dijalekata. Što se tiče utilitarizma, niko ko nije filolog ne može da bira s kojim jezikom će raditi osim ako nije rasist, pa suzi poslovni krug.
By Hans
Originally posted by AngraMaina

Smara me sve što je ili previše američko, još više ako je preterano komunistički zadrto. Mislim da bi mi ovde trebali više da se pozabavimo slovenačkim, ruskim, bugarskim, generalno slovenskim jezicima i jezicima regiona. Kome nije teško i grčkim.
Grčki postoji kao izborni predmet u nekim školama u Srbiji. Ruski se uči kao strani, a bugarski kao jezik manjine. Ali slažem se da treba da upoznajemo zemlje regiona, mada napori u tom pravcu često nailaze na politički otpor.

ONT: Odlična vest.
Ja kad kažem grčki, mislim nekako na starogrčki. :whatever:

Iskreno, u osnovnim školama su latinski i grčki mnogo potrebniji od kineskog. I dalje, iako je 2011. U Hrvatskoj deca uče tako. I to mi je sasvim cool. Zna se uostalom kako klasični jezici utiču na logiku. :)
Korisnikov avatar
By mish_beli
Ja sam za to da svako bira....

P.S. Takodje, ovo vidim kao divnu priliku da ljudi koji su upisali Kineski jezik, napokon dobiju posao... (I to josh u "Drzhavnoj firmi!" ):awesome:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ma nek oni meni prvo daju 5 casova engleskog nedeljno!!!!!! nistamenezanima!

pa nek se zajebavaju sa izbornim!!! kurac moj ce da nauce sa 2x45 minuta nedeljno
By Kragi
Originally posted by Kragi

to sto si ti naveo je upravo u prilog kineskom
kina nije osvojila nikad u proslosti pola sveta

ali ima difuzno rasporedjene ljude na svim kontinentima
i u najvecim zabitima
Do te mere da mozes pricati kineski? Gde?
Korisnikov avatar
By 2kune
može... al da se piše ćirilicom! :sudija:
Korisnikov avatar
By horus.

u Kini imaš četiri zvanična jezika, a govori se 44, ni oni se među sobom ne razumeju. O dijalektima ni govora.
iako se u verbalnoj komunikaciji ne razumeju, u pisanoj se razumeju 100%... zato se i titluju kineske serije i filmovi na kineskom, kako bi svi u kini mogli da ih gledaju...

cak bi i japanci i kinezi mogli da se (delimicno) razumeju u pisanom obliku, jer je znacenje kandjija kod oba naroda slicno...

korejci koji su zvanicno reformisali svoj jezik i ne koriste kandjije, vec samo svoje pismo ,,hangul", uredno koriste kandjije u poslovanju po aziji...

kandjiji su majka komunikacije za dobar deo azije, tako da je taj pisani deo pokriven... ljudi uce one jezike koji su im bitni za medjunarodno poslovanje...

japanci su pre engleskog jezika dosta ucili holandski jezik zbog holandskih trgovackih brodova koji su bili cesti gosti u japanskim lukama...

a sto se tice dijalekata i nemogucnosti razumevanja izmedju severa i juga kine (npr.), pa srbija je mala zemlja i samo zamisli primer u kome su studenti 4-te godine slavistike iz italije dosli u srbiju da usavrse jezik i zavrsili na jugu... jeza...
Korisnikov avatar
By Galadriel
ne znam nista o japancima, samo mozda su ti holanski brodovi bili hriscani koji su proterani zbog trgovanja

i nije slično već je isto za on - yomi čitanje, jer je od njih i preuzeto

možda :mini:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
bas zato! dajte mi engleski pet puta nedeljno!!!

inace, to uvodjenje kao izbornog....to je ono kao..ponude roditeljima te jezike na listi, pa oni odluce koji ce deca da uce, pa se prema vecini bira taj drugi jezik....

...i opet nista ne nauce...treba nam jos casova!!!!!
Korisnikov avatar
By Azdaja
leba vam, dajte joj inglish pet puta nedeljno :molise:

kod mene je u os bio obavezan madjarski od prvog, a od treceg engleski ko zeli (zeleli moji, a i ja) i od petog je obavezan nemacki...

ne zelis cuti kako pricam ni jedan od ta tri jezika - izmesam ih zestoko i pricam inglis kao ruska spijunka...:geisha:
Korisnikov avatar
By Azdaja
tako je... DAJTE JOJ INGLISH PET X NEDELJNO!!! :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!