Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Kineski jezik u osnovnim skolama u Srbiji :)

Pa sta, od viska glava ne boli
5
13%
Bolje kineski nego veronauka
21
54%
Neki drugi jezik bi bio bolji izbor
6
15%
Ako nista drugo, bar ce klinci moci da se cenjkaju na kineskom
7
18%
Malo pre slusam Jeremica :psiholog:
Pored toga sto je Kina zadovoljna radom i politikom vlade Srbije, najavljuje se i kulturna saradnja ove dve zemlje u vidu uvodjenja kineskog jezika, kao izbornog predmeta, u osnovne skole.

Kina je naravno, kao i uvek, spremna da nam pomogne u ostvarivanju nasih ciljeva ... ovoga puta u vidu strucnog kadra (mada uvek moramo dodati i nepriznavanje Kosova i most u Bg-u) :cheer:

Ministri su govorili i o kulturnoj saradnji i najavili eksperimentalni projekat učenja kineskog jezika u školama u Srbiji kao izbornog predmeta.
Korisnikov avatar
By maka
Kinezi ce da vladaju svetom, eto, i nas ce da pokineze*

*izvedeno od glaglola poturciti
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Govori kineski da te pola sveta razume..

ont: link?
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Kragi
...Kina je naravno, kao i uvek, spremna da nam pomogne u ostvarivanju nasih ciljeva ... ovoga puta u vidu strucnog kadra...
Znači, nov talas kineskih emigranata, ovoga puta intelektualaca.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Kineza ima svud po svetu. Kod nas jača njihov uticaj, kako stvari idu najpametnije je znati engleski i kineski, eventualno za Kragujevac i italijanski, al taj ciganski jezik se lako nauči za neko sporazumevanje.

EDIT:
Nisam glasao jer su sve 4 ponuđene varijante cinične, te ne ilustruju moj stav.
Korisnikov avatar
By *deni*
Čudni su ti Kinezi, barem ovi butikaši, koje svi svakodnevno susrećemo, prilikom nerado priznavanih poseta njihovim radnjama široke potrošnje.
Iako živimo na istom terenu, oni kao da su u nekom paralelnom univerzumu. Retko se gde mogu sresti, osim u njihovim buticima.
Poznati su i po tome što se sa njima teško uspostavlja komunikacija, koja prevazilazi odnos trgovac - kupac.
Ja sam ipak jednom prilikom, nedavno, uspeo da nasmejem jednog uobičajeno rezervisanog Kineza za kasom u kineskoj radnji.
Pre mene je na kasu stigla neka opskurna baba, koja je nešto pridikovala, čantrala, negodovala, pokušavala da se svađa sa Kinezom i na kraju izašla iz radnje ne kupivši ništa.
Ja sam uhvatio Kinezov pogled, pokazao na odlazeću babu i načinio pokret rukom kao da režem sebi vrat.
Kinez je tada prasnuo u smeh, shvativši moju poruku, tj. šalu da odvratnu babu treba preklati.
Eto, to je čitavo moje dosadašnje druženje sa Kinezima ( ako izuzmemo jednog, sa kojim sam imao sajber seks :lol: ).
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by Kiborg

... eventualno za Kragujevac i italijanski, al taj ciganski jezik se lako nauči za neko sporazumevanje.
Beladona sam mala,
gli occhi moje gore...
Romale, romali
a ša te mi kantarI
By Hans
Trebalo bi povećati časove postojećih stranih jezika. I to bi bilo to. A kako? Pitajte one koji predaju veronauku i građansko kao i profesore ruskog koji , u nedostatku posla, predaju građansko.
Korisnikov avatar
By blenta
jesam ja jedini kome je to sjajna ideja?
iako je jeremiceva
By Ulix
Mislim da je suviše težak da bi se naučio iole dobro u školi, pošto ni engleski ne uspeju da nauče decu. Ali u principu jedan jezik više ne može nikom da škodi.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
^ ^Nisi.
Ja sam baš baš baš oduševljen idejom.

Samo koliko će biti moguće išta naučiti decu kineskim znakovima, koja često imaju problema da nauče čitati najjednostavniji sistem pisanja na svetu (što se tiče izgovora), pojma nemam. :gotika:
Korisnikov avatar
By blenta
daleko od toga da ce ih nesto spec nauciti

na kraju niko od nas nije nista naucio od drugog stranog u skoli

ali ces ih izloziti
dati im bazu

i neko ce od dece da se opredeli ranije
sta mu se svidja ili ne
i ima head start
Korisnikov avatar
By jukie
Ne vidim što bi kineski bio loš izbor (koja vrsta kineskog?)
Kako se određuje koji je jezik "dobar" da ga deca u Srbiji uče u školi?
Ionako deca provode mladost sedeći na časovima veronauke, građanskog, istorije, fizike, fizičkog, izabranog sporta, tehničkog, muzičkog, ruke u testu, ruskog, nemačkog, francuskog i drugih predmeta u koje se ič ne razumem. Što bi sad smetao i kineski...
By Hans
@blenta
A šta, ti zapravo želiš da deca ovde još malo gube vreme? Ili želiš da svi na kraju zapalimo preko jer nas ovde ničemu nisu naučili? A sam predlažeš uvođenje jezika koji bi deci bio zanimljiv par minuta jer je nemoguće progovoriti ga kako treba za kratko vreme. Lepo je Ulix napisao za engleski. A o srpskom tek da ne govorimo.

@jukie

Ne, radi se o tome da su tzv. školski jezici neophodniji jer smo mi zemlja koja pretenduje na članstvo u EU. I prema tom zakonu, deca MORAJU govoriti dva jezika, tj. slušati dva jezika u školama. Hoće li neko da mi kaže da je kineski za Evropljane bitniji od engleskog, nemačkog i francuskog? Kineski trenutno nije od velikog interesa. To bi bilo isto kao kada bi se reklo da su srpski mediji prepuni turskih serija, pa bi zbog toga trebalo učiti turski. Kada Jeremić ode u posetu Meksiku, reći će da je španski jako, jako važan za nas, dok za to vreme na Birou za zapošljavanje čame diplomirani hispanisti.

Uostalom, zašto vi niste pristali da EKSPERIMENTALNO ulažete u svoju budućnost učeći kineski ili neki drugi jezik kao mali? Zašto si ti blento učio engleski? Kaješ se zbog toga?

Blah!
Korisnikov avatar
By jukie
Pa španski jeste važan za nas, tj. biće za ljude koji odu da žive u SAD ili bar sarađuju sa SAD, jer se tamo procenat native Spanish speakers neprekidno povećava.

A i većina ljudi koji su mentalno sposobni da uče kineski planira da posle studija nečega ode u inostranstvo i da uopšte ne živi u srbiji, bila ona u eu ili ne.

To što nema posla za hispaniste je isto kao što nema posla za nas biologe - to ne znači da treba ukinuti biologiju u školama jer ne možeš da se zaposliš sa tim fakultetom, a sa druge strane postoje druga zanimanja za koja je važno znati biologiju.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Hans
Uostalom, zašto vi niste pristali da EKSPERIMENTALNO ulažete u svoju budućnost učeći kineski ili neki drugi jezik kao mali?
U moje vreme se jezici (sem engleskog) nisu učili nigde sem u školi, a to je bilo pre 30 godina, VRSTE SISARA su od tada evoluirale.

Nama su rekli da se u našoj školi od trećeg razreda uči nemački a od petog engleski i to je to. Pomenuto je i da u 7 i 8 razredu može da se uči još francuski ili ruski, ali sam to čuo samo kada smo bili drugi razred, a posle su to valjda ukinuli kao opciju.
Korisnikov avatar
By blenta
Hans, sto se ti deres na mene??

nisam ja rekao da ce oni to silno savladati
nego da bi bilo dobro izloziti ih tome
makar kao pass/fail class

ja da sam 2010 godiste i da imam moc izbora
svakako bih u skoli birao da ucim kineski
pa engleski pa spanski
ukoliko bih morao da biram samo jedan
taj jedan bi bio mandarin

to sto se meni ger ili fra ili sinhala svidja to je druga stvar

a to koliko ti mislis da je nemacki bitniji od kineskog
ili ja da je kineski bitniji u skoli od engleskog
to je malo teze objektivno kvantifikovati
Korisnikov avatar
By mikeli
... pored onol'ki Kinezi ....

''

:roflmao: :rotflmao:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Smara me sve što je ili previše američko, još više ako je preterano komunistički zadrto. Mislim da bi mi ovde trebali više da se pozabavimo slovenačkim, ruskim, bugarskim, generalno slovenskim jezicima i jezicima regiona. Kome nije teško i grčkim.
Korisnikov avatar
By blenta
ja to gledah sa cisto utilitaristicke strane

kineski 1200 miliona **
engleski 950 miliona **
spanski 500 miliona **
hindi 490 miliona
ruski 250 miliona
arapski 250 miliona **
portugalski 240 miliona
bengali 215 miliona
francuski 200 miliona
malay 175 miliona
nemacki 160 miliona
japanski 132 miliona
farsi 110 miliona
urdu 104 miliona
panjabi 103 miliona **

**- bice bitniji i zastupljeniji u buducnosti
u vezi sa medjunarodnim poslovanjem i znacaju
u biznisu, obrazovanju, medjunarodnim odnosima
By Glasnik
Što se mene tiče, ovo je fantastična ideja! Znati jezik (ako pretpostavimo da je Mandarinski Kineski u pitanju) koji govori milijardu i dvesta miliona ljudi otvara nezamislive mogućnosti za onoga ko ga poznaje. Dakle, nevažno ko predlaže ovo, samo nek se sprovodi. :up:

Glasao za 2 jer me je nasmejalo. :D
Korisnikov avatar
By Galadriel
Blento u Kini imaš četiri zvanična jezika, a govori se 44, ni oni se među sobom ne razumeju. O dijalektima ni govora. Slovenski jezici se dosta brzo uče. No svakom svoje.
Korisnikov avatar
By blenta
nisam ja ni pomenuo sta je lakse brze nit vise pogoduje nekom sa odrejenog prostora

samo sam naveo brojke i procenu phi sigma iote - pocasno drustvo za studence stranih jezika

brojka gore za kineski se ne odnosi na 44 dijalekta nit ruralnu kinu
no se odnosi na predominantni mandarin
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!